Checklista flytt – bra att tänka på

För den som ska flytta är det många saker som ska göras. Förutom att ägodelar och möbler ska packas ihop, läggas i lådor som ska märkas upp, ska det även flyttstädas och alla grejer ska transporteras. Men det är även andra saker att göra, som att flytta försäkringen till den nya bostaden, göra en utflyttningsanmälan för elen och säga upp bredband. Detta är bara några av alla saker som ska göras. Vi har sammanställt en liten checklista som är bra att gå igenom inför flytten.

1.      Bredband och telefoni

Idag är det alltfler som använder mobiltelefonen istället för en hemtelefon, men om du fortfarande har fast telefoni måste du säga upp bredbandet för din gamla bostad och skaffa ett nytt till den nya bostaden. Även bredbandet behöver du säga upp. Ibland bryts bredbandsavtalet per automatik och i andra fall kan man till och med flytta bredbandet till den nya adressen. Detta varierar dock beroende på vilken leverantör du använder.

2.      Elavtal

När du flyttar till en ny bostad kan du passa på att jämföra elavtal. Kanske kan du hitta något som är billigare och bättre än ditt förra? För att säga upp ditt befintliga elavtal kan du ringa elnätet som du använder just nu. De kommer då att skriva över avtalet till personen som flyttar in i bostaden. Detta sker via en så kallad utflyttningsanmälan. För att få el i den nya bostaden gör du ungefär på samma sätt, du ringer det nya elnätsföretaget och anmäler en inflyttning till den nya adressen och berättar även då vilket datum du flyttar in.

3.      Adressändring

En röd brevlåda som visar att det är viktigt att adressändra vid flytt.

När du flyttar till en ny adress ska du även anmäla en adressändring. Detta gör du för att din post ska komma till rätt ställe. Adressändringen är smidig och du kan vända dig till Skatteverket för att göra en flyttanmälan. Trots att företag som har någon form av kontakt med dig får sin information från Skatteverket, till exempel abonnemang och liknande, är det ändå bra att själva kontakta de företag som är viktiga för dig, eftersom det ibland dröjer för Skatteverket att skicka ut din nya adress.

4.      Anlita flyttfirma

Själva flytten då. Kanske vill du anlita en flyttfirma som kan hjälpa dig underlätta allt från nedpackning och flyttstädning till transporten och uppackning. Se till att vara ute i god tid, särskilt om du bor i en större stad som Stockholm eller Göteborg. Kontrollera att flyttfirman följer reglerna enligt Bohag 2010 samt att flyttfirman har en ansvarsförsäkring. Detta är viktigt om något skulle råka gå sönder.

5.      Flytta utomlands

En flytt kan se ut på många sätt, särskilt om du flyttar utomlands. Om du endast ska bo utomlands några månader behöver du inte göra någon anmälan till Skatteverket. Ska du däremot flytta utomlands mer permanent, kanske i flera år, ska du inte vara folkbokförd i Sverige. Det du då gör är att lämna en flyttanmälan till Skatteverket, något du enkelt kan göra online via deras hemsida. När du inte längre är folkbokförd i Sverige finns det olika omständigheter som kan avgöra om du blir skatteskyldig i Sverige eller inte.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Vart flyttar du ifrån
Vart flyttar du till
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om flytt
Flytt – Avtal och regler
Ska du flytta? Det är vanligt att känna sig stressad under en flytt, och inte undra på. Det är en minst sagt omfattande procedur som kräver såväl tid som pengar och ork. För att underlätta flytten kan det vara värt att investera i en professionell flyttfirma som kan hjälpa dig. Det finns ...
Läs mer om
Flytt – Avtal och regler
Tips för att hitta en bra flyttfirma
Hitta bästa flyttfirman Vill du hitta bästa flyttfirman inför din flytt? Faktorer som pris och kundservice spelar givetvis en stor roll för flyttupplevelsen. Men det finns även andra saker som är bra att ha i åtanke. Här hjälper vi dig att jämföra flyttfirmor och tipsar om hur du ska gå ti...
Läs mer om
Tips för att hitta en bra flyttfirma
Kostnad att flytta till lägenhet? Hitta en bra flyttfirma?
Vad kostar det att flytta till en lägenhet och hur hittar jag en bra flyttfirma? När du vill flytta och funderar på vad det kostar att anlita en flyttfirma spelar flera faktorer in. Dessa faktorer beror på din bekvämlighetsnivå och hur stor bostaden är. Om du exempelvis själv packar och äv...
Läs mer om
Kostnad att flytta till lägenhet? Hitta en bra flyttfirma?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.