Checklista för dig som ska flytta

Möbler, kläder, porslin och böcker. Under en flytt ska varenda ägodel packas ner i lådor och transporteras till den nya bostaden. Det finns många delar som är roliga med en flytt, men också delar som är både slitsamma och tidskrävande. För att du ska flytta på ett så smärtfritt sätt som möjligt är det smart att göra en checklista.

Följ våra tips när nedan för en snabbare flytt!

1.Flyttfirma eller på egen hand

kvinna skriver på sin checklista inför flytten.

Du behöver först och främst bestämma om du ska boka in en flyttfirma eller inte? Om du är rädd för att priset ska bli för högt är det bra att komma ihåg att du kan använda rutavdraget. Det innebär att du kan dra av 50 procent av arbetskostnaden för flyttfirman.

2.Flytta själv

Om du bestämt dig för att flytta utan att anlita en firma är det bra att ta hjälp av släkt och vänner. Fråga i god tid så att dina vänner hinner boka in flytten i schemat. Det är även bra att hyra en flyttbil för att underlätta transporten av dina möbler och prylar. Om du har tunga saker som ska lyftas är det smart att även låna en så kallad bärsele. Den fördelar vikten bättre på kroppen och förhindrar att du skadar dig när du bär tungt.

3.Flyttmaterial

Kartonger är ett måste under en flytt och det går oftast åt fler än vad man kan tro. Räkna med cirka en flyttlåda per kvadrat. Det går att hyra flyttlådor om du inte vill köpa nya. Kanske känner du någon som flyttat nyligen? Då kan du säkert få låna flyttkartonger.

4.Rensa

Under en flytt behöver du gå igenom allt du äger. Med andra ord är det ett ypperligt tillfälle att rensa och slänga/skänka/sälja sådant du inte vill ta med dig till din nya bostad. Men att sitta och rensa allt samtidigt som du packar är inte att föredra. Se till att rensa ur i god tid innan du flyttar. Kanske kan du anordna en gårdsloppis?

5.Packa smart

För att du inte ska råka slarva bort dina saker eller röra till det i onödan är det bra att skriva ner en packningsplan. Gör en punktlista för varje rum. Vad kan du börja med att packa ner och vad behöver du kunna använda in i det sista? Ha en särskild låda med dina värdesaker, exempelvis smycken och elektronik som du kan bära själv.

6.Kom ihåg detta

Slutligen behöver du kontakta vissa företag under flytten. Bland annat behöver du anmäla adressändring. Elleverantören behöver informeras så att du får abonnemanget till din nya adress. Även bredband och telefonoperatör är bra att fixa. Om du flyttar till hus behöver du även höra av dig till din kommun gällande sophämtningen.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Vart flyttar du ifrån
Vart flyttar du till
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om flytt
Flytt – Avtal och regler
Ska du flytta? Det är vanligt att känna sig stressad under en flytt, och inte undra på. Det är en minst sagt omfattande procedur som kräver såväl tid som pengar och ork. För att underlätta flytten kan det vara värt att investera i en professionell flyttfirma som kan hjälpa dig. Det finns ...
Läs mer om
Flytt – Avtal och regler
Checklista flytt – bra att tänka på
För den som ska flytta är det många saker som ska göras. Förutom att ägodelar och möbler ska packas ihop, läggas i lådor som ska märkas upp, ska det även flyttstädas och alla grejer ska transporteras. Men det är även andra saker att göra, som att flytta försäkringen till den nya bostaden,...
Läs mer om
Checklista flytt – bra att tänka på
Tips för att hitta en bra flyttfirma
Hitta bästa flyttfirman Vill du hitta bästa flyttfirman inför din flytt? Faktorer som pris och kundservice spelar givetvis en stor roll för flyttupplevelsen. Men det finns även andra saker som är bra att ha i åtanke. Här hjälper vi dig att jämföra flyttfirmor och tipsar om hur du ska gå ti...
Läs mer om
Tips för att hitta en bra flyttfirma
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.