129 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Flytt / Checklista för dig som ska flytta

Checklista för dig som ska flytta


Möbler, kläder, porslin och böcker. Under en flytt ska varenda ägodel packas ner i lådor och transporteras till den nya bostaden. Det finns många delar som är roliga med en flytt, men också delar som är både slitsamma och tidskrävande. För att du ska flytta på ett så smärtfritt sätt som möjligt är det smart att göra en checklista.

Följ våra tips när nedan för en snabbare flytt!


Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på flytt!


Begär gratis offert

1.Flyttfirma eller på egen hand


kvinna skriver på sin checklista inför flytten.

Du behöver först och främst bestämma om du ska boka in en flyttfirma eller inte? Om du är rädd för att priset ska bli för högt är det bra att komma ihåg att du kan använda rutavdraget. Det innebär att du kan dra av 50 procent av arbetskostnaden för flyttfirman.

2.Flytta själv


Om du bestämt dig för att flytta utan att anlita en firma är det bra att ta hjälp av släkt och vänner. Fråga i god tid så att dina vänner hinner boka in flytten i schemat. Det är även bra att hyra en flyttbil för att underlätta transporten av dina möbler och prylar. Om du har tunga saker som ska lyftas är det smart att även låna en så kallad bärsele. Den fördelar vikten bättre på kroppen och förhindrar att du skadar dig när du bär tungt.

3.Flyttmaterial


Kartonger är ett måste under en flytt och det går oftast åt fler än vad man kan tro. Räkna med cirka en flyttlåda per kvadrat. Det går att hyra flyttlådor om du inte vill köpa nya. Kanske känner du någon som flyttat nyligen? Då kan du säkert få låna flyttkartonger.

4.Rensa


Under en flytt behöver du gå igenom allt du äger. Med andra ord är det ett ypperligt tillfälle att rensa och slänga/skänka/sälja sådant du inte vill ta med dig till din nya bostad. Men att sitta och rensa allt samtidigt som du packar är inte att föredra. Se till att rensa ur i god tid innan du flyttar. Kanske kan du anordna en gårdsloppis?

5.Packa smart


För att du inte ska råka slarva bort dina saker eller röra till det i onödan är det bra att skriva ner en packningsplan. Gör en punktlista för varje rum. Vad kan du börja med att packa ner och vad behöver du kunna använda in i det sista? Ha en särskild låda med dina värdesaker, exempelvis smycken och elektronik som du kan bära själv.

6.Kom ihåg detta


Slutligen behöver du kontakta vissa företag under flytten. Bland annat behöver du anmäla adressändring. Elleverantören behöver informeras så att du får abonnemanget till din nya adress. Även bredband och telefonoperatör är bra att fixa. Om du flyttar till hus behöver du även höra av dig till din kommun gällande sophämtningen.

Fler inlägg om Flytt

Använd rutavdraget när du flyttar! Det här måste du känna till
För att minska kostnaden för flytten kan du använda rutavdraget. Rut står för rengöring, underhåll och tvätt, men gäller alltså även för flytt av bohag. På den här sidan går vi igenom vad du behöver tänka på när du ska använda dig av rutavdraget. Sedan 2007 har svenskar haft möjlighet ...
Läs mer om Använd rutavdraget när du flyttar! Det här måste du känna till
En kom-ihåg-lista till dig som ska flytta
En flytt kräver mycket planering och är oftast ganska tidskrävande, både om du flyttar ut från en lägenhet, men kanske ännu mer om du flyttar från ett hus. För att du inte ska glömma något viktigt har vi sammanställt en lista på kom-ihåg-saker inför din flytt samt när du bör göra de olika...
Läs mer om En kom-ihåg-lista till dig som ska flytta
Ska du flytta och bo i andrahand? Så undviker du problem
Att hyra en lägenhet i andrahand kan ibland vara det enda alternativet för den som letar ny bostad.  I framför allt storstäder som Stockholm och Göteborg (där det råder bostadsbrist) har det längre varit extremt svårt att få ett förstahandskontrakt. Den som inte vill köpa en bostadsrätt m...
Läs mer om Ska du flytta och bo i andrahand? Så undviker du problem