Att måla om hus: Pris och antal strykningar

Som ägare till ett hus med träfasad kommer du förr eller senare behöva plocka fram färg och pensel. Förutom att husets färg flagnar med åren och tappar glansen i kulören kan en ommålning bli nödvändig av andra skäl än rent estetiska. I värsta fall kan fasaden drabbas av alger och mögelsvampar som långsamt bryter ner träet och projektet att måla om huset får till slut byta namn till “Projekt byta fasad”.

Om du upptäcker att en ommålning börjar bli aktuell finns det olika sätt att gå till väga. Du kan till exempel välja att göra jobbet själv, anlita en målare för hela projektet eller anlita en målare för vissa delar av projektet.

Att måla om huset är ett enkelt sätt att hålla marknadsvärdet på bostaden uppe. Förutom att ett snyggt och fräscht hus lockar fler potentiella köpare vid en eventuell försäljning vet de flesta också att skicket på huset upprätthålls lättare om fasaden är hel och ren.

I den här texten kan du lära dig att räkna ut hur mycket färg som går åt, vad olika färgalternativ kostar och hur du anlitar en målare. Vi har också plockat fram några generella tips inför projektets start. Längre ner hittar du dessutom ett prisexempel som förhoppningsvis ger dig en bättre bild av vad det kostar att måla om huset.

Vill du veta exakt vad ditt måleriprojekt kommer att kosta? Vi rekommenderar att du gör en prisförfrågan och jämför offerter från åtminstone tre olika målerifirmor.

Hur mycket färg går åt?

 

hus och roller med färg

En stor del av totalkostnaden när du målar om hus utgörs av kostnaden för själva färgen. Hur mycket färg som går åt beror på framför allt två saker; fasadens yta och antal strykningar.

Att räkna ut fasadens yta 

För att räkna ut fasadens totala yta behöver du göra en del mätningar på ditt hus. Börja med att mäta höjden på fasaden upp till takfoten på långsidan. Multiplicera sedan det med längden på fasaden. Om båda sidorna ser likadana ut kan du sedan fortsätta med att multiplicera siffran med två.

Därefter är det dags att mäta gaveln. Mät upp höjden på fasaden upp till takfoten och multiplicera det med fasadens längd. Då får du fram kvadratytan upp till takfoten.

Om den övre delen på husets fasad är trekantig ska du sedan mäta höjden från takfoten upp till taknocken och multiplicera det med längden på fasaden vid takfoten. Dividera sedan siffran med två.

För att få fram den totala ytan adderar du resultaten. Sedan behöver du ta bort yta för fönster och dörrar. Mät varje fönster och dörr för att få fram höjd och bredd. Multiplicera höjd och bredd och dra bort siffran från varje fönster och dörr från totalsumman. Då får du den totala fasadytan som ska målas om.

Hur många strykningar behövs?

Hur många strykningar som behöver göras under ommålningen beror på skicket på underlaget. Om du målar på trären yta kan det till exempel ofta behövas två strykningar. Om du istället bara ska bättra på ett redan målat underlag räcker det oftast med en strykning, förutsatt att du har gjort ett ordentligt grundarbete.

Hur mycket kostar färgen?

Hur mycket totalkostnaden för färgen blir beror förstås på många olika faktorer. Den totala ytans storlek, antal strykningar och vilken färg du väljer. En riktlinje kan vara att materialkostnaden brukar landa på mellan 30 och 100 kronor per kvadratmeter, där den lägsta prislappen gäller billigare färg med färre strykningar och den högsta prislappen gäller lite dyrare färg och fler strykningar.

Slamfärg, olje- eller akrylatfärg?

Beroende på om ditt hus ska målas med slamfärg eller akrylatfärg kostar färgen olika mycket. Ofta är valet redan gjort åt dig. Om ditt hus är målat med akrylatfärg brukar det bli så att det också målas om med akrylatfärg. På samma sätt behöver hus som är målade med slamfärg också behöva målas om med slamfärg. Om du vill börja om från början och skrapa huset helt trärent kan du välja, liksom om det handlar om målning av ett helt nybyggt hus.

Hur mycket färg som går åt kan du räkna ut genom att använda den totala fasadytan som ska målas, priset per liter på färgen du vill använda och följande tabell över hur mycket en liter färg räcker till för olika färgtyper:

Färg Åtgång
Akrylatfärg 1 liter = 6 – 8 kvadratmeter
Oljefärg 1 liter = 6 – 8 kvadratmeter
Slamfärg 1 liter = 3 kvadratmeter

Om du ska måla ett nytt eller trärent hus rekommenderar de flesta målare att du använder dig av akrylatfärg. De rekommenderar främst den här typen av färg för att den har kort torktid, har längst hållbarhet och bäst behåller kulören över åren. Men vilken färg du ska välja till just ditt hus beror förstås också på tycke och smak. Många som bor i äldre hus tycker till exempel att det är hör till att använda klassisk Falu Rödfärg till fasaden. Det har blivit en del av svensk byggtradition. Försök att hitta rätt balans mellan tycke och smak och hållbara lösningar när du väljer färg till din fasad.

Olika fabrikat har olika prisklasser

Det finns dessutom många olika fabrikat av de olika färgtyperna. Var noga med att titta igenom utbudet för att hitta ett fabrikat som verkar stå för både hållbarhet och prisvärdhet. Då får du det bästa av två världar.

Om du ska anlita målare

bil målerifirma

När det börjar bli dags att måla om huset kommer tankarna om vem som ska göra jobbet ganska snabbt. Här får du goda råd om du har bestämt dig för att anlita en målare för att måla om ditt hus.

Ta in offert från flera målare

Försök att komma ihåg att alltid begära offert från minst tre olika målare när du har bestämt dig för att ta in hjälp för att måla om huset. Det är viktigt att hitta det bästa erbjudandet.

Kostnad för att anlita målare

En rimlig timlön för en målare brukar ligga på omkring 400 – 500 kronor. Räkna med att målaren hinner med att måla ungefär 2–4 kvadratmeter per timme. Multiplicera sedan med ytan på ditt hus. Så mycket kostar det att anlita en målare för att måla om huset.

Jämför och känn efter

Den viktigaste anledningen till att du ska ta in offert från minst tre hantverkare är för att du ska hitta ett bra pris. Men glöm inte att känna efter och väga in om hantverkaren känns professionell och förtroendeingivande eller inte. Magkänslan säger ofta mer än du tror – gå efter den! Kontrollera också om den aktuella målaren har erfarenhet av fasadmålning och liknande projekt som ditt. Att be om referenser är ett smart sätt att ta reda på hur målaren är att ha att göra med. Genom att prata med tidigare kunder får du en tydligare bild av hantverkaren som person och yrkesman.

Kom ihåg rotavdraget

För materialkostnaden kan du inte göra några avdrag, men om du har rätt till rotavdrag kan du göra avdrag på arbetskostnaden. Rotavdraget uppgår till 30 procent. Maxbeloppet som du kan få i avdrag ligger på 50 000 kronor per år. För enkelhetens skull kan du be att målaren räknar med rotavdraget i offerten. Då slipper du göra det jobbet själv, vilket är  bra om du känner dig osäker på hur reglerna ser ut. Rotavdraget görs direkt på fakturan så du betalar aldrig hela beloppet för projektet.

Om du funderar på att måla om huset själv

Att måla om ett hus på egen hand är ett stort projekt. Självklart är det i allra högsta grad genomförbart, förutsatt att du har tiden och kunskapen som krävs. Här får du tips om du står i valet och kvalet mellan att måla om huset själv eller anlita en professionell målare.

Varför inte måla huset själv?

Hur just du vill göra med ditt ommålningsprojekt bestämmer bara du. Om du har kunskapen och tiden kan du spara många tusenlappar genom att måla på egen hand. Samtidigt kommer tidsåtgången förmodligen att bli mycket högre om du gör dig själv istället för att anlita en målerifirma. Experter som arbetar med att måla dagligen arbetar förstås mycket snabbare än vanliga, händiga husägare. Om du anlitar en kunnig målare slipper du också fördjupa dig i information om olika färgtyper, fabrikat och penslar. Ibland kan prislappen i slutänden bli lägre om du anlitar en målare, åtminstone tidsmässigt. En annan stor fördel med att anlita målare är att du slipper investera i verktyg, byggställning och arbetskläder. Det ingår ofta i materialkostnaden när målaren ger offert.

Rotavdraget har du inte heller någon nytta av om du utför jobbet med att måla om ditt hus själv, vilket kan vara värt att tänka på när du tar beslutet.

Förberedande tips om du ska måla om själv

När du väl har bestämt dig för att måla om huset på egen hand kan det vara bra att vara extra förberedd. Här har vi samlat de bästa tipsen för att projektet ska kunna flyta på så smidigt som möjligt. Du får dessutom reda på vilka som är de vanligaste fallgroparna när det kommer till ommålning av hus.

 • Måla inte när det är soligt ute. Om du målar direkt på en varm vägg eller i soligt läge kommer färgen att torka för fort. Det här tipset är extra viktigt att följa om du målar med oljefärg. Om färgen torkar för fort kan nivån på fasadskyddet bli lägre. Det är viktigt att färgen tränger in i träet ordentligt innan den torkar.
 • Köp rätt verktyg. Du behöver två olika typer av penslar när du ska måla om huset. Investera i en bred fasadpensel av hög kvalitet samt en längre vinkelpensel som du kan använda för att komma åt i besvärliga vinklar. Om du ska måla med rödfärg finns det speciella rödfärgspenslar som du bör titta närmare på.
 • Förbered fasaden noggrant. Det är tyvärr inte bara att sätta igång och måla när andan faller på. Först måste du skrapa och rengöra fasaden ordentligt, för att därefter låta den torka. Om du inte gör det kommer färgen att spricka och det blir som att du målar över ett lock över smuts och fuktigt trä, vilket inte är bra.
 • Grundolja om du målar på trärent. Om fasaden är ny eller helt renskrapad behöver du först grunda ytan med grundolja för att få ett bra och hållbart resultat av målningen senare.

Måla om hus – Prisexempel

målare

Så här kan du räkna för att ta reda på kostnaden för att måla om ditt hus, förutsatt att du anlitar en målare:

 • Ta fram den totala ytan som ska målas
 • Se över hur många strykningar som behövs
 • Läs hur många arbetstimmar målaren har räknat med i offerten
 • Ta reda på timpriset från målaren
 • Räkna ut hur mycket färgen kostar per kvadratmeter
 • Kom ihåg att en professionell målare hinner måla cirka 2–4 kvadratmeter på en timme

Prisexempel:

 • Total yta: 98 kvadratmeter
 • Arbetskostnad efter rotavdrag: 450 kronor per timme
 • Tidsåtgång: 50 timmar
 • Total arbetskostnad efter ROT-avdrag: 22 500 kronor
 • Materialkostnad: 25 000 kronor

Total kostnad för att måla om hus: 47 500 kronor

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om måleri
Måla på tapet – Tips för ett lyckat resultat
Har du tröttnat på tapeten hemma? Istället för att lägga ner tid på att ta ner den gamla tapeten och tapetsera nytt kan du faktiskt måla direkt på tapet, men det är inte bara att hälla upp färgen och börja rolla. Förarbetet är mycket viktigt för ett fint resultat. Följ vår steg-för-steg-l...
Läs mer om
Måla på tapet – Tips för ett lyckat resultat
Måla tegelhus – Effektiva knep för ett fint resultat
Genom att måla om tegelhus kan du genast skapa en helt ny fasad. Det finns särskilda tegelfärger som fäster bra på just tegel. För att du ska få ett professionellt och fint resultat samt för att färgen ska sitta så bra som möjligt är det dock viktigt att du utför målningen på rätt sätt. F...
Läs mer om
Måla tegelhus – Effektiva knep för ett fint resultat
Måla om lägenhet – Kostnad och tips
Måla om lägenhet – Kostnad och tips Genom att sätta ny färg på väggarna kan du enkelt förnya din lägenhet. Oavsett om du ska göra jobbet själv eller anlita en målerifirma så finns en del saker som det är bra att tänka över.  En första fråga att ställa sig: Hur mycket kostar det? Vi ska kik...
Läs mer om
Måla om lägenhet – Kostnad och tips
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.