Som ägare till ett hus med träfasad kommer du förr eller senare behöva plocka fram färg och pensel. Förutom att husets färg flagnar med åren och tappar glansen i kulören kan en ommålning bli nödvändig av andra skäl än rent estetiska. I värsta fall kan fasaden drabbas av alger och mögelsvampar som långsamt bryter ner träet och projektet att måla om huset får till slut byta namn till “Projekt byta fasad”.
Om du upptäcker att en ommålning börjar bli aktuell finns det olika sätt att gå till väga. Du kan till exempel välja att göra jobbet själv, anlita en målare för hela projektet eller anlita en målare för vissa delar av projektet.
Att måla om huset är ett enkelt sätt att hålla marknadsvärdet på bostaden uppe. Förutom att ett snyggt och fräscht hus lockar fler potentiella köpare vid en eventuell försäljning vet de flesta också att skicket på huset upprätthålls lättare om fasaden är hel och ren.
I den här texten kan du lära dig att räkna ut hur mycket färg som går åt, vad olika färgalternativ kostar och hur du anlitar en målare. Vi har också plockat fram några generella tips inför projektets start. Längre ner hittar du dessutom ett prisexempel som förhoppningsvis ger dig en bättre bild av vad det kostar att måla om huset.
Vill du veta exakt vad ditt måleriprojekt kommer att kosta? Vi rekommenderar att du gör en prisförfrågan och jämför offerter från åtminstone tre olika målerifirmor.
En stor del av totalkostnaden när du målar om hus utgörs av kostnaden för själva färgen. Hur mycket färg som går åt beror på framför allt två saker; fasadens yta och antal strykningar.
Att räkna ut fasadens yta
För att räkna ut fasadens totala yta behöver du göra en del mätningar på ditt hus. Börja med att mäta höjden på fasaden upp till takfoten på långsidan. Multiplicera sedan det med längden på fasaden. Om båda sidorna ser likadana ut kan du sedan fortsätta med att multiplicera siffran med två.
Därefter är det dags att mäta gaveln. Mät upp höjden på fasaden upp till takfoten och multiplicera det med fasadens längd. Då får du fram kvadratytan upp till takfoten.
Om den övre delen på husets fasad är trekantig ska du sedan mäta höjden från takfoten upp till taknocken och multiplicera det med längden på fasaden vid takfoten. Dividera sedan siffran med två.
För att få fram den totala ytan adderar du resultaten. Sedan behöver du ta bort yta för fönster och dörrar. Mät varje fönster och dörr för att få fram höjd och bredd. Multiplicera höjd och bredd och dra bort siffran från varje fönster och dörr från totalsumman. Då får du den totala fasadytan som ska målas om.
Hur många strykningar behövs?
Hur många strykningar som behöver göras under ommålningen beror på skicket på underlaget. Om du målar på trären yta kan det till exempel ofta behövas två strykningar. Om du istället bara ska bättra på ett redan målat underlag räcker det oftast med en strykning, förutsatt att du har gjort ett ordentligt grundarbete.
Hur mycket totalkostnaden för färgen blir beror förstås på många olika faktorer. Den totala ytans storlek, antal strykningar och vilken färg du väljer. En riktlinje kan vara att materialkostnaden brukar landa på mellan 30 och 100 kronor per kvadratmeter, där den lägsta prislappen gäller billigare färg med färre strykningar och den högsta prislappen gäller lite dyrare färg och fler strykningar.
Slamfärg, olje- eller akrylatfärg?
Beroende på om ditt hus ska målas med slamfärg eller akrylatfärg kostar färgen olika mycket. Ofta är valet redan gjort åt dig. Om ditt hus är målat med akrylatfärg brukar det bli så att det också målas om med akrylatfärg. På samma sätt behöver hus som är målade med slamfärg också behöva målas om med slamfärg. Om du vill börja om från början och skrapa huset helt trärent kan du välja, liksom om det handlar om målning av ett helt nybyggt hus.
Hur mycket färg som går åt kan du räkna ut genom att använda den totala fasadytan som ska målas, priset per liter på färgen du vill använda och följande tabell över hur mycket en liter färg räcker till för olika färgtyper:
Färg | Åtgång |
Akrylatfärg | 1 liter = 6 – 8 kvadratmeter |
Oljefärg | 1 liter = 6 – 8 kvadratmeter |
Slamfärg | 1 liter = 3 kvadratmeter |
Om du ska måla ett nytt eller trärent hus rekommenderar de flesta målare att du använder dig av akrylatfärg. De rekommenderar främst den här typen av färg för att den har kort torktid, har längst hållbarhet och bäst behåller kulören över åren. Men vilken färg du ska välja till just ditt hus beror förstås också på tycke och smak. Många som bor i äldre hus tycker till exempel att det är hör till att använda klassisk Falu Rödfärg till fasaden. Det har blivit en del av svensk byggtradition. Försök att hitta rätt balans mellan tycke och smak och hållbara lösningar när du väljer färg till din fasad.
Olika fabrikat har olika prisklasser
Det finns dessutom många olika fabrikat av de olika färgtyperna. Var noga med att titta igenom utbudet för att hitta ett fabrikat som verkar stå för både hållbarhet och prisvärdhet. Då får du det bästa av två världar.
När det börjar bli dags att måla om huset kommer tankarna om vem som ska göra jobbet ganska snabbt. Här får du goda råd om du har bestämt dig för att anlita en målare för att måla om ditt hus.
Ta in offert från flera målare
Försök att komma ihåg att alltid begära offert från minst tre olika målare när du har bestämt dig för att ta in hjälp för att måla om huset. Det är viktigt att hitta det bästa erbjudandet.
Kostnad för att anlita målare
En rimlig timlön för en målare brukar ligga på omkring 400 – 500 kronor. Räkna med att målaren hinner med att måla ungefär 2–4 kvadratmeter per timme. Multiplicera sedan med ytan på ditt hus. Så mycket kostar det att anlita en målare för att måla om huset.
Jämför och känn efter
Den viktigaste anledningen till att du ska ta in offert från minst tre hantverkare är för att du ska hitta ett bra pris. Men glöm inte att känna efter och väga in om hantverkaren känns professionell och förtroendeingivande eller inte. Magkänslan säger ofta mer än du tror – gå efter den! Kontrollera också om den aktuella målaren har erfarenhet av fasadmålning och liknande projekt som ditt. Att be om referenser är ett smart sätt att ta reda på hur målaren är att ha att göra med. Genom att prata med tidigare kunder får du en tydligare bild av hantverkaren som person och yrkesman.
Kom ihåg rotavdraget
För materialkostnaden kan du inte göra några avdrag, men om du har rätt till rotavdrag kan du göra avdrag på arbetskostnaden. Rotavdraget uppgår till 30 procent. Maxbeloppet som du kan få i avdrag ligger på 50 000 kronor per år. För enkelhetens skull kan du be att målaren räknar med rotavdraget i offerten. Då slipper du göra det jobbet själv, vilket är bra om du känner dig osäker på hur reglerna ser ut. Rotavdraget görs direkt på fakturan så du betalar aldrig hela beloppet för projektet.
Att måla om ett hus på egen hand är ett stort projekt. Självklart är det i allra högsta grad genomförbart, förutsatt att du har tiden och kunskapen som krävs. Här får du tips om du står i valet och kvalet mellan att måla om huset själv eller anlita en professionell målare.
Varför inte måla huset själv?
Hur just du vill göra med ditt ommålningsprojekt bestämmer bara du. Om du har kunskapen och tiden kan du spara många tusenlappar genom att måla på egen hand. Samtidigt kommer tidsåtgången förmodligen att bli mycket högre om du gör dig själv istället för att anlita en målerifirma. Experter som arbetar med att måla dagligen arbetar förstås mycket snabbare än vanliga, händiga husägare. Om du anlitar en kunnig målare slipper du också fördjupa dig i information om olika färgtyper, fabrikat och penslar. Ibland kan prislappen i slutänden bli lägre om du anlitar en målare, åtminstone tidsmässigt. En annan stor fördel med att anlita målare är att du slipper investera i verktyg, byggställning och arbetskläder. Det ingår ofta i materialkostnaden när målaren ger offert.
Rotavdraget har du inte heller någon nytta av om du utför jobbet med att måla om ditt hus själv, vilket kan vara värt att tänka på när du tar beslutet.
Förberedande tips om du ska måla om själv
När du väl har bestämt dig för att måla om huset på egen hand kan det vara bra att vara extra förberedd. Här har vi samlat de bästa tipsen för att projektet ska kunna flyta på så smidigt som möjligt. Du får dessutom reda på vilka som är de vanligaste fallgroparna när det kommer till ommålning av hus.
Så här kan du räkna för att ta reda på kostnaden för att måla om ditt hus, förutsatt att du anlitar en målare:
Prisexempel:
Total kostnad för att måla om hus: 47 500 kronor