Offert på måla om eller tapetsera

Spara tid och pengar genom att jämföra offerter från flera olika målerifirmor med en enda förfrågan.

Ta in offerter snabbt, enkelt och gratis online idag. Bestäm dig sedan i lugn och ro för om du vill anlita en firma eller inte.

Helt kostnadsfritt
Inget köptvång
Hitta det bästa erbjudandet
Fungerar i hela Sverige
Ta in offerter
Målare som förbereder färg

Vanliga frågor från andra som funderar på att måla om inne eller ute

Om du någonsin har stått i färghandeln med en ungefär idé om vilken färg ditt sovrum ska ha – kommer du ha upptäckt att det inte är så lätt. Det finns oändligt många alternativ.

Olika färger har dessutom en psykologisk inverkan på oss. Blått och grönt har en lugnande effekt medan mer röda nyanser ökar produktiviteten. Gult gör oss glada. Rosa brukar användas inom terapi för att minska aggressioner.

En mäklare skulle råda dig att använda klassiska färger. Gärna vitt inomhus. En grundregel är att alltid välja en färg och kulör som passar till omgivningen. Har du ett modernt hus? Då passar kanske en trendigt grå nyans – bor du i ett gammalt trähus brukar falurött aldrig bli fel.

Rådfråga din målerifirma om du vill ha hjälp.

När du inreder ett hem brukar du ha basfärger och accentfärger. I regel går basfärger i neutrala toner medan det som kallas för accentfärger är skarpare. Det är kortfattat en färggrann detalj som ska få rummet att upplevas som livfullt.

Du ska aldrig ha för många accentfärger i ett och samma rum – satsa på att ha det på högst tre till fyra olika ställen.

Använd en grundfärg som exempelvis grönt och skapa sedan accentfärger genom att blanda den färgen med neutrala färger. Vanligtvis svart, grått eller vitt. På så sätt får du en accentfärg som följer det monokromatiska färgschemat. Det upplevs som vilsamt för ögonen.

Du kan också välja att blanda färger som står i skarp kontrast till varandra. Om vi använder samma färg som ovan, grönt, ska du välja en röd accentfärg. Detta använder du för att rikta fokus mot en särskild plats i rummet.

Reglerna för bygglov skiljer sig från kommun till kommun, men vanligen krävs det bygglov om du ändrar färg på ett en- eller tvåbostadshus inom områden med detaljplan. Enligt Boverket kallas detta för fasadförändring och: ”Med omfärgning eller att ändra en byggnads färg avses att byggnaden målas om i en ny kulör.”

Detta innebär att du får måla huset i samma kulör som innan utan att ansöka om bygglov. Du brukar också få göra mindre förändringar på fasaden utan att ansöka om bygglov. Hör av dig till byggnadsnämnden i din kommun om du vill veta vad det är som gäller där just du bor. Gör en offertförfrågan om du vill ha information om exakta priser.

Hur ofta fasaden behöver målas om beror till stor del på vilken färgtyp du väljer och var i landet du bor. I regel måste en vanlig trävilla målas om var 10:e till 15:e år. Akrylatfärg håller ofta längre än linoljefärg som kan behöva bättras på var 10:e år.

Geografin är som sagt också viktig. Bor du på västkusten kan livslängden förkortas till 6 år. Särskilt på den södra väggen som exponeras för kraftig vind.

En tredje faktor som avgör underhållsbehovet – hur noggrann målaren har varit. Det är därför det är bra att anlita ett proffs som ser till att målningen blir korrekt utförd.

Måla om hemma: pris, offerter och miljö

Med lite ny färg kommer ditt hem att kännas som nytt igen. Letar du efter en bra målerifirma? Börja med att ta in offerter och jämför dem. En målare brukar ta mellan 350 kronor till 600 kronor i timmen.

Fasadmålning – Så mycket kostar det

Många som tänker att de ska måla om träfasaden själva när de är lediga under sommaren, underskattar hur lång tid det faktiskt kommer att ta. Det är ett omfattande arbete att måla om huset. Regnar det en dag? Då är det bara att ta det lugnt och vänta.

En målare får klart ungefär 2 till 4 kvadratmeter i timmen. Om du inte har någon erfarenhet av att måla fasader sedan innan kommer det att ta betydligt längre tid för dig.

Som vi nämnde ovan tar en målare ungefär 350 – 600 kronor i timmen. Oftast krävs det åtminstone två målare om det är ett större hus.

Prisexempel

Låt säga att vi ska måla om vårt hus som ligger i Jönköping. Fasaden är 110 kvadratmeter. Tidsåtgången är 62 timmar. Vi anlitar en målerifirma med målare som tar 500 kronor i timmen. Själva arbetskostnaden kommer då att landa på cirka 43 400 kronor inklusive rotavdraget (då har vi räknat med två målare), medan priset för material uppgår till 9 000 kronor. Totalkostnaden blir därmed: 52 400 kronor.

Notera att detta bara är ett prisexempel, om du vill veta exakt vad ditt projekt kommer att kosta ska du ta in offerter – och jämföra dessa.

Detta påverkar arbetskostnaden

Som du säkert har noterat i ovanstående prisexempel är arbetskostnaden den stora kostnaden när det kommer till att måla om. När du gör upp en budget för ditt måleriprojekt är det därmed tidsåtgången som är intressant.

Några saker som kommer att ha en inverkan på arbetskostnaden

 • Storleken på fasaden, eller innerväggarna.
 • Husets nuvarande skick. När målades det om senast? Måste gamla tapeter rivas ner? Är det hål i väggarna som måste spacklas över?
 • Kvaliteten på färgen. Hur många strykningar krävs det? Hur lång är torktiden?
 • Väder och vind. Om det regnar måste arbetet ta en paus

Livslängd

Akrylat färg: 15 år
Alkydoljefärg: 10 år
Linoljefärg: 8 år
Slamfärg: 6 – 8 år
Kalkfärg: 5 – 10 år
Silikatfärg: 10 – 15 år
Lasyr: 4 år

En målning invändigt har en teknisk livslängd på ungefär 15 år i en bostadsrätt. I en hyresrätt brukar den uppskattas till 10 år

Invändig målning

En burk med 10 liter färg brukar räcka till att måla 60 till 80 kvadratmeter. Hur mycket färgen kostar beror kort och gott på vilket fabrikat du väljer. En burk Väggfärg Matt Vit 10L från Beckers kostar 595 kronor på Bauhaus, men det går att hitta färg för uppemot 2 500 kronor. Det kan löna sig att välja en färg av högre kvalitet eftersom att den kräver färre strykningar. Visste du att du kan höja värdet på din lägenhet med uppemot 50 000 kronor om du målar väggarna vita? Det kan vara bra att känna till om du bor i en lägenhet som du planerar att sälja.

Det brukar generellt ta en dag att måla ett rum inklusive förarbete och två strykningar, men det beror givetvis på hur planlösningen ser ut. Låt säga att vi ska måla om sovrummet som för enkelhetensskull är 5 x 5 meter. Vi har haft vävtapet innan och måste spackla hela ytan. Vi har fått in offerter på att det kostar 800 – 1 000 kronor per kvadratmeter inklusive arbete och material. Den totala kostnaden landar då på cirka 25 000 kronor exklusive rotavdraget (30 procent av arbetskostnaden). Med rotavdraget kan vi komma ner till ungefär 20 000 kronor inklusive moms.

Att måla golvlister kostar cirka 45 kronor per löpmeter. Oftast tillkommer det en startavgift som brukar ligga någonstans mellan 200 och 300 kronor.

Priserna kan variera väldigt mycket beroende på vilken färg du köper. Spar färgburken om det blir färg över. Hållbarheten brukar ligga på cirka två år.

Ta in offerter från målerifirmor

Det är alltid bra att ta in offerter från flera olika målare och jämföra dessa innan du bestämmer dig för vem du ska anlita.

Tänk på att många målerifirmor snabbt blir fullbokade under sommaren så det är bra att ha en viss framförhållning om det är då du planerar att starta måleriprojektet.

Några frågor som det är bra att ställa till målaren

 • Har du utfört liknande arbeten tidigare? (Det är alltid bra att anlita en erfaren målare, även om denna eventuellt tar ett lite högre pris).
 • Hur lång tid kommer måleriprojektet att ta?
 • Finns det några referenser?
 • Om du tycker att något saknas i offerten, be om att få mer detaljerad information.
 • Glöm inte att fråga om rotavdraget, det kan vara bra att inkludera det direkt i offerten så får du en korrekt prisbild.

Sätt färg på hemmet – Tips till dig som funderar på att måla om

Bara i EU säljs det färg för mångmiljardbelopp varje år. Vill du måla om inne eller byta färg på fasaden? Vi ska lämna kostnaden och förjupa oss mer i valet av färg.

Bestäm vilken färg du vill ha – Ta god tid på dig

Människor är kapabla att se ungefär tio miljoner olika färgnyanser. Vilken passar bäst i just ditt hem? Om du ska måla om fasaden är det smart att se sig omkring i området där huset ligger. Då kan du se hur olika kulörer fungerar mot naturen. Vi rekommenderar att du alltid tar med dig olika färgprover hem innan du bestämmer dig. Tänk på att kulören upplevs som skarpare när den målas på en större area.

Fundera över vilka ytor det är som ska målas

När du målar om fasaden vill du kanske passa på att måla fönsterkarmarna – och ska de ha samma kulör? Ska du måla uteplatsen? Balkongen? Om du ska måla väggarna inomhus kommer du kanske också behöva måla taket för att det ska bli i samma nyans. Se till att du har färg över till slitna lister, karmar och dörrar som kommer att framträda mer när du har målat om rummet.

Spara gammal målarfärg

När måleriprojektet är klart brukar det ibland finns färg över – spar den. Färgen kan du använda senare till att täcka eventuella skador. Glöm inte att sätta plastfolie på insidan av locket för att undvika att det fastnar i burken.

Ta dig inte vatten över huvudet – Anlita en målerifirma

Det krävs kunskap och tid att måla om hemma. Du måste tvätta, slipa och spackla innan du doppar penseln i färgen. Somliga väljer att ta på sig allt jobb själva medan andra anlitar målarproffs. Fördelarna med att anlita ett yrkesproffs är att de vet vilken färg som passar bäst till ditt projekt, de har rätt verktyg och de garanterar dessutom att arbetet blir korrekt utfört.

Om du vill minska arbetskostnaden kan du använda rotavdraget. I skrivande stund ger det dig rätt till en skattereduktion på 30 procent.

Från sten till syntetiska pigment: Det är en konst att blanda färg

Vi tar för givet att vi kan knalla ner till bygg- eller färghandeln och välja exakt vilken kulör vi vill köpa. Trots detta hade vi faktiskt länge bara en handfull av färger som kom direkt från naturen. Vi malde ner stenar och mineraler till pulver som blandades med olika bindemedel (ofta djurfett) när vi skapade färg som vi kunde måla och skriva med.

Det var egentligen först på 1700-talet som vi började lära oss att framställa olika färger. Världens första moderna syntetiska pigment, preussisk blått, upptäcktes av en slump när en kemist försökte skapa rött. Under den blomstrande industrialismen hundra år senare hade utvecklingen gått framåt så snabbt att vi kunde skapa exakt de färger vi ville ha.

Skillnaden mellan olja och akrylfärg

När akrylfärgen upptäcktes 1940 började den snabbt konkurrera med den klassiska oljefärgen. Vattenbaserad akrylfärg var billig, vattenresistent och den torkade dessutom snabbt. Färgen blev bland annat populär hos konstnärer som Roy Lichtenstein. Känd för sina uppförstorade serierutor.

Akrylfärg (som brukar kallas akrylat i byggbranschen) har en hög pigmentbindningsförmåga. De är basiska med ett pH-värde på åtta till nio. Akrylatprodukter hittar du i målarfärg, men också i spackel, kitt och fogmassor.

Akrylat innehåller plast. När du målar med akrylat på trä måste du först använda en grundfärg som skyddar träet annars kan det orsaka röta. Akrylatfärger är mer hållbara än olja, kan spädas med vatten och är i regel lätta att måla med. Det kan vara bra att veta att akrylatfärger sitter hårdare än olja. Om du ska måla om huset med en annan färgtyp måste du därför skrapa bort all färg eller renovera hela fasaden.

Välj en miljövänlig färg

Färghandeln rekommenderar oftast att du målar om huset med samma färg som innan. Resultatet blir oundvikligen bäst då. Om du nu skulle vilja skifta från en färg med plast till ett mer miljövänligt alternativ ska du först och främst satsa på linoljefärg. Linolja är helt fritt från syntetiska ämnen och kan bland annat målas över alkydoljefärg. Andra fördelar med linolja är att det skyddar träet bra och att det inte flagnar. En nackdel är däremot att det finns risk för flammighet om du målar på obehandlat trä som suger åt sig mycket färg.

Andra miljövänliga färgtyper

 • Slamfärg
 • Silikatfärg
 • Äggoljetempera

Miljövänliga färger ska vara diffusionsöppna och fria från lösningsmedel. Rådfråga din målerifirma innan du väljer färg. De har koll på vad som passar bäst till just ditt hem.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.