71 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Måla om

Ta in offerter från seriösa företag i din region snabbt, enkelt och gratis idag! Det tar bara en minut.

Jämför sedan offerterna med varandra i lugn och ro. Välj bäst målarfirma för uppdraget och spara pengar.

Få kostnadsfria offerter på måleri eller tapetsering från företag nära dig

  • Gör en kostnadsfrit prisförfrågan online på 1 minut och nå upp till 6 företag direkt.
  • Tjänsten fungerar i hela Sverige för privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsägare.
  • Du sparar tid och hittar proffs som har tid för dig och ditt projekt - helt utan köptvång.

Så fungerar det

1
Fyll i dina uppgifter
För att kunna följa din förfrågan skapas ett konto åt dig på helphero.se. Du förbinder dig inte till köp och kan när som helst ändra eller radera dina uppgifter.
2
Vi skickar ut din förfrågan
Målare och tapetserare i vårt nätverk hör av sig till dig inom fem dagar. På Mina Sidor kan du se vilka företag det är och du hittar även deras kontaktuppgifter.
3
Du får in upp till 6 offerter
Du väljer själv om du vill acceptera en av offerterna. I framtiden kan du snabbt och enkelt göra nya förfrågningar via ditt HelpHero-konto.

Vill du veta hur mycket ditt projekt kommer att kosta?

Vanliga frågor från andra som funderar på att måla om inne eller ute.

Vilken kulör ska jag välja?

Om du någonsin har stått i färghandeln med en ungefär idé om vilken färg ditt sovrum ska ha – kommer du ha upptäckt att det inte är så lätt. Det finns oändligt många alternativ.

Olika färger har dessutom en psykologisk inverkan på oss. Blått och grönt har en lugnande effekt medan mer röda nyanser ökar produktiviteten. Gult gör oss glada. Rosa brukar användas inom terapi för att minska aggressioner.

En mäklare skulle råda dig att använda klassiska färger. Gärna vitt inomhus. En grundregel är att alltid välja en färg och kulör som passar till omgivningen. Har du ett modernt hus? Då passar kanske en trendigt grå nyans – bor du i ett gammalt trähus brukar falurött aldrig bli fel.

Rådfråga din målerifirma om du vill ha hjälp.

Skapa förfrågan
Stäng svar Läs hela svaret
Vad är en accentfärg?

När du inreder ett hem brukar du ha basfärger och accentfärger. I regel går basfärger i neutrala toner medan det som kallas för accentfärger är skarpare. Det är kortfattat en färggrann detalj som ska få rummet att upplevas som livfullt.

Du ska aldrig ha för många accentfärger i ett och samma rum – satsa på att ha det på högst tre till fyra olika ställen.

Använd en grundfärg som exempelvis grönt och skapa sedan accentfärger genom att blanda den färgen med neutrala färger. Vanligtvis svart, grått eller vitt. På så sätt får du en accentfärg som följer det monokromatiska färgschemat. Det upplevs som vilsamt för ögonen.

Du kan också välja att blanda färger som står i skarp kontrast till varandra. Om vi använder samma färg som ovan, grönt, ska du välja en röd accentfärg. Detta använder du för att rikta fokus mot en särskild plats i rummet.

Skapa förfrågan
Stäng svar Läs hela svaret
Måste jag ha bygglov när jag målar om huset?

Reglerna för bygglov skiljer sig från kommun till kommun, men vanligen krävs det bygglov om du ändrar färg på ett en- eller tvåbostadshus inom områden med detaljplan. Enligt Boverket kallas detta för fasadförändring och: ”Med omfärgning eller att ändra en byggnads färg avses att byggnaden målas om i en ny kulör.”

Detta innebär att du får måla huset i samma kulör som innan utan att ansöka om bygglov. Du brukar också få göra mindre förändringar på fasaden utan att ansöka om bygglov. Hör av dig till byggnadsnämnden i din kommun om du vill veta vad det är som gäller där just du bor.

Skapa förfrågan
Stäng svar Läs hela svaret
Hur ofta behöver jag måla om fasaden?

Hur ofta fasaden behöver målas om beror till stor del på vilken färgtyp du väljer och var i landet du bor. I regel måste en vanlig trävilla målas om var 10 till 15:e år. Akrylatfärg håller ofta längre än linoljefärg som kan behöva bättras på var 10:e år.

Geografin är som sagt också viktig. Bor du på västkusten kan livslängden förkortas till 6 år. Särskilt på den södra väggen som exponeras för kraftig vind.

En tredje faktor som avgör underhållsbehovet – hur noggrann målaren var. Det är därför det är bra att anlita ett proffs som ser till att målningen blir korrekt utförd.

Skapa förfrågan
Stäng svar Läs hela svaret

Mer om mala från vår kunskapsbank

Måla om hus – Kostnad och tid
Hur fasaden på ditt hus ser ut avgör det första intrycket. En sliten och gammal målarfärg som flagnat och blivit smutsig drar ner hela husets utseende. Det är dock inte något enkelt projekt att måla om huset, det tar mycket tid, kräver noggrant förarbete och kostar även pengar. Beroende p...
Läs mer
Måla innertak: Välj en snygg kulör
Det finns många anledningar till att fräscha upp innertaket. Om du ska renovera eller tapetsera ett rum kan det vara smart att passa på att även göra i ordning taket.  Det gör dels att: Rummet blir i samma nyans, och Det spelar ingen roll om det kommer färg över s...
Läs mer
Måla fasad: Skillnad mellan puts, betong och trä
Fasaden är viktig, det är husets yttre, men att måla om hela fasaden gör man inte i en handvändning. Dels krävs det ett omfattande förarbete i form av rengöring och borttagning av flagnande färg. Dessutom kostar det en del att köpa in målarfärg och material. Med det sagt är det viktigt me...
Läs mer

Sätt färg på hemmet – Tips till dig som ska måla om


Med målarfärg kan du relativt enkelt förnya hemmet. Bara i EU säljs det färg för mångmiljardbelopp varje år. Vill du måla om inne eller byta färg på fasaden? Det finns flera smarta knep att tänka på innan du sätter igång med ditt måleriprojekt.

Bestäm vilken färg du vill ha – Ta god tid på dig


Det kan vara svårt att välja rätt färg. Människor är kapabla att se ungefär tio miljoner olika färgnyanser. Vilken passar bäst i just ditt hem? Om du ska måla om fasaden är det smart att se sig omkring i området där huset ligger. Då kan du se hur olika kulörer fungerar mot naturen. Vi rekommenderar att du alltid tar med dig olika färgprover hem innan du bestämmer dig. Tänk på att kulören upplevs som skarpare när den målas på en större area.

Fundera över vilka ytor det är som ska målas


När du målar om fasaden vill du kanske passa på att måla fönsterkarmarna – och ska de ha samma kulör? Ska du måla uteplatsen? Balkongen? Om du ska måla väggarna inomhus kommer du kanske också behöva måla taket för att det ska bli i samma nyans. Se till att du har färg över till slitna lister, karmar och dörrar som kommer att framträda mer när du har målat om rummet.

Spar gammal målarfärg


När måleriprojektet är klart brukar det ibland finns färg över – spar den. Färgen kan du använda senare till att täcka eventuella skador. Glöm inte att sätta plastfolie på insidan av locket för att undvika att det fastnar i burken.

Ta dig inte vatten över huvudet – Anlita en målerifirma


Det krävs kunskap och tid att måla om hemma. Du måste tvätta, slipa och spackla innan du doppar penseln i färgen. Somliga väljer att ta på sig allt jobb själva medan andra anlitar målarproffs. Fördelarna med att anlita ett yrkesproffs är att de vet vilken färg som passar bäst till ditt projekt, de har rätt verktyg och de garanterar dessutom att arbetet blir korrekt utfört.

Om du vill minska arbetskostnaden kan du använda rotavdraget. Det ger dig rätt till en skattereduktion på 30 procent.

Från sten till syntetiska pigment: Det är en konst att blanda färg


Vi tar för givet att vi kan knalla ner till bygg- eller färghandeln och välja exakt vilken kulör vi vill köpa. Trots detta hade vi faktiskt länge bara en handfull av färger som kom direkt från naturen. Vi malde ner stenar och mineraler till pulver som blandades med olika bindemedel (ofta djurfett) när vi skapade färg som vi kunde måla och skriva med.

Det var egentligen först på 1700-talet som vi började lära oss att framställa olika färger. Världens första moderna syntetiska pigment, preussisk blått, upptäcktes av en slump när en kemist försökte skapa rött. Under den blomstrande industrialismen hundra år senare hade utvecklingen gått framåt så snabbt att vi kunde skapa exakt de färger vi ville ha.

Skillnaden mellan olja och akrylfärg


När akrylfärgen upptäcktes 1940 började den snabbt konkurrera med den klassiska oljefärgen.

Vattenbaserad akrylfärg var billig, vattenresistent och den torkade dessutom snabbt. Färgen blev bland annat populär hos konstnärer som Roy Lichtenstein. Känd för sina uppförstorade serierutor.

Akrylfärg (som brukar kallas akrylat i byggbranschen) har en hög pigmentbindningsförmåga. De är basiska med ett pH-värde på åtta till nio. Akrylatprodukter hittar du i målarfärg, men också i spackel, kitt och fogmassor.

Akrylat innehåller plast. När du målar med akrylat på trä måste du först använda en grundfärg som skyddar träet annars kan det orsaka röta. Akrylatfärger är mer hållbara än olja, kan spädas med vatten och är i regel lätta att måla med. Det kan vara bra att veta att akrylatfärger sitter hårdare än olja. Om du ska måla om huset med en annan färgtyp måste du därför skrapa bort all färg eller renovera hela fasaden.

Välj en miljövänlig färg


Färghandeln rekommenderar oftast att du målar om huset med samma färg som innan. Resultatet blir oundvikligen bäst då. Om du nu skulle vilja skifta från en färg med plast till ett mer miljövänligt alternativ ska du först och främst satsa på linoljefärg. Linolja är helt fritt från syntetiska ämnen och kan bland annat målas över alkydoljefärg. Andra fördelar med linolja är att det skyddar träet bra och att det inte flagnar. En nackdel är däremot att det finns risk för flammighet om du målar på obehandlat trä som suger åt sig mycket färg.

Andra miljövänlig färgtyper:

  • Slamfärg

  • Silikatfärg

  • Äggoljetempera


Miljövänliga färger ska vara diffusionsöppna och fria från lösningsmedel. Rådfråga din målerifirma innan du väljer färg. De har koll på vad som passar bäst till just ditt hem.