127 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Måleri / Måla om hus – Kostnad och tid

Måla om hus – Kostnad och tid

Hur fasaden på ditt hus ser ut avgör det första intrycket. En sliten och gammal målarfärg som flagnat och blivit smutsig drar ner hela husets utseende. Det är dock inte något enkelt projekt att måla om huset, det tar mycket tid, kräver noggrant förarbete och kostar även pengar. Beroende på om du tänker göra jobbet själv eller anlita en målerifirma, varierar såklart kostnaden, men även resultatet och tidsåtgången.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på måleri!

Det är viktigt att måla om huset av flera olika anledningar

Det är lätt att tro att husets fasad endast behöver målas om av estetiska skäl, alltså för att det ska se snyggt ut. Men så är inte fallet. När färg flagnar blottas planket som då kan angripas av både fukt och mögelangrepp. Om du väntar för länge med målningen kan du behöva lägga långt mycket mer pengar och tid på att byta ut delar i fasaden.

Prisexempel

Men frågan är ändå vad det kostar att måla om huset. Det beror på många olika faktorer, bland annat vilken typ av målarfärg du vill ha, samt storlek på huset och hur illa däran den befintliga färgen är. Ju risigare, desto mer förarbete. Olika målerifirmor tar olika betalt, men i runda slängar får man räkna med cirka 350 – 500 kronor i timmen. Men som privatperson kan du alltid utnyttja rotavdraget för att få ner priset en hel del. Professionella målare hinner ungefär måla 2 – 4 kvadratmeter i timmen. Sedan tillkommer även själva materialkostnaden, för att inte tala om den tid som förarbetet tar. Du kan alltid göra vissa delar själv, som att förbereda inför målaren.

Ett prisexempel på en fasad som är 98 kvadratmeter är cirka 53 000 kronor. Då har man räknat in både materialkostnad, två målare med rotavdrag samt en tidsåtgång på 60 timmar. Priserna kan variera en hel del beroende på vart i landet du bor.

Måla om ditt hus själv

En rödmålad stuga som är i behov av att målas om.

För att spara in pengar kan du själv ta dig an arbetet. Tänk på att du ändå måste köpa in (eller hyra) verktyg. Om du bor i ett hus med hög höjd kan du behöva införskaffa byggnadsställningar eller stegar. Även alla olika penslar, skrapor, medel och färg ska du själv köpa. Dessutom behöver du veta vilken typ av färg som passar bäst. Kom ihåg att färgerna också finns i en rad olika prisklasser. Det går att hitta riktigt bra priser på målarfärg, men vissa varianter är dyra. Se dock inte bara på det billigaste priset. Vissa färger håller betydligt högre kvalitet och håller mycket längre = du behöver inte måla om lika ofta.

Hur mycket färg behövs?

Du behöver mycket färg om du ska måla ett helt nytt hus. Räkna med att det går åt åtminstone två strykningar. Om du använder akrylat- eller oljefärg går det åt cirka en liter färg till 6 – 8 kvadratmeter. En av marknadens billigaste färger är Falu Rödfärg och akrylat är ett av de dyrare alternativen.

Om du är osäker på hur mycket färg som du ska köpa kan du alltid be om hjälp i en färgaffär.

Fler inlägg om Måleri

Måla om lägenhet – Kostnad och tips
Måla om lägenhet – Kostnad och tips Genom att sätta ny färg på väggarna kan du enkelt förnya din lägenhet. Oavsett om du ska göra jobbet själv eller anlita en målerifirma så finns en del saker som det är bra att tänka över.  En första fråga att ställa sig: Hur mycket kostar det? Vi ska kik...
Läs mer om Måla om lägenhet – Kostnad och tips
Vanliga misstag när du målar och hur du undviker dem
Äntligen dags att doppa penseln i målarburken och dra det första penseldraget. Efter ett par timmars ihärdigt, men roligt, målande är du klar. Men det blir inte bra. Vad har du gjort för fel? Varför ser väggen fläckig och ojämn ut? Det finns en hel del vanliga misstag man lätt kan råka gö...
Läs mer om Vanliga misstag när du målar och hur du undviker dem
Måla innertak: Välj en snygg kulör
Det finns många anledningar till att fräscha upp innertaket. Om du ska renovera eller tapetsera ett rum kan det vara smart att passa på att även göra i ordning taket.  Det gör dels att: Rummet blir i samma nyans, och Det spelar ingen roll om det kommer färg över skarven mellan väg...
Läs mer om Måla innertak: Välj en snygg kulör