Måla om hus – Kostnad och tid

Hur fasaden på ditt hus ser ut avgör det första intrycket. En sliten och gammal målarfärg som flagnat och blivit smutsig drar ner hela husets utseende. Det är dock inte något enkelt projekt att måla om huset, det tar mycket tid, kräver noggrant förarbete och kostar även pengar. Beroende på om du tänker göra jobbet själv eller anlita en målerifirma, varierar såklart kostnaden, men även resultatet och tidsåtgången.

Det är viktigt att måla om huset av flera olika anledningar

Det är lätt att tro att husets fasad endast behöver målas om av estetiska skäl, alltså för att det ska se snyggt ut. Men så är inte fallet. När färg flagnar blottas planket som då kan angripas av både fukt och mögelangrepp. Om du väntar för länge med målningen kan du behöva lägga långt mycket mer tid och pengar på att byta ut delar i fasaden.

Prisexempel

Men frågan är ändå vad det kostar att måla om huset. Det beror på många olika faktorer, bland annat vilken typ av målarfärg du vill ha, samt storlek på huset och hur illa däran den befintliga färgen är. Ju risigare, desto mer förarbete. Olika målerifirmor tar olika betalt, men i runda slängar får man räkna med cirka 350 – 500 kronor i timmen. Men som privatperson kan du alltid utnyttja rotavdraget för att få ner priset en hel del. Professionella målare hinner ungefär måla 2 – 4 kvadratmeter i timmen. Sedan tillkommer även själva materialkostnaden, för att inte tala om den tid som förarbetet tar. Du kan alltid göra vissa delar själv, som att förbereda inför målaren.

Ett prisexempel på en fasad som är 98 kvadratmeter är cirka 53 000 kronor. Då har man räknat in både materialkostnad, två målare med rotavdrag samt en tidsåtgång på 60 timmar. Priserna kan variera en hel del beroende på vart i landet du bor.

Vill du veta vad just ditt projekt kommer att kosta? Ta in gratis offerter. Det tar bara 1 minut.

Måla om ditt hus själv

En rödmålad stuga som är i behov av att målas om.

För att spara in pengar kan du själv ta dig an arbetet. Tänk på att du ändå måste köpa in (eller hyra) verktyg. Om du bor i ett hus med hög höjd kan du behöva införskaffa byggnadsställningar eller stegar. Även alla olika penslar, skrapor, medel och färg ska du själv köpa. Dessutom behöver du veta vilken typ av färg som passar bäst. Kom ihåg att färgerna också finns i en rad olika prisklasser. Det går att hitta riktigt bra priser på målarfärg, men vissa varianter är dyra. Se dock inte bara på det billigaste priset. Vissa färger håller betydligt högre kvalitet och håller mycket längre = du behöver inte måla om lika ofta.

Hur mycket färg behövs?

Du behöver mycket färg om du ska måla ett helt nytt hus. Räkna med att det går åt åtminstone två strykningar. Om du använder akrylat- eller oljefärg går det åt cirka en liter färg till 6 – 8 kvadratmeter. En av marknadens billigaste färger är Falu Rödfärg och akrylat är ett av de dyrare alternativen.

Om du är osäker på hur mycket färg som du ska köpa kan du alltid be om hjälp i en färgaffär.

Lär dig bedöma offerter – klicka på bilden så kommer du till vår offertsida.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om måleri
Att måla om hus: Pris och antal strykningar
Som ägare till ett hus med träfasad kommer du förr eller senare behöva plocka fram färg och pensel. Förutom att husets färg flagnar med åren och tappar glansen i kulören kan en ommålning bli nödvändig av andra skäl än rent estetiska. I värsta fall kan fasaden drabbas av alger och mögelsva...
Läs mer om
Att måla om hus: Pris och antal strykningar
Måla på tapet – Tips för ett lyckat resultat
Har du tröttnat på tapeten hemma? Istället för att lägga ner tid på att ta ner den gamla tapeten och tapetsera nytt kan du faktiskt måla direkt på tapet, men det är inte bara att hälla upp färgen och börja rolla. Förarbetet är mycket viktigt för ett fint resultat. Följ vår steg-för-steg-l...
Läs mer om
Måla på tapet – Tips för ett lyckat resultat
Måla tegelhus – Effektiva knep för ett fint resultat
Genom att måla om tegelhus kan du genast skapa en helt ny fasad. Det finns särskilda tegelfärger som fäster bra på just tegel. För att du ska få ett professionellt och fint resultat samt för att färgen ska sitta så bra som möjligt är det dock viktigt att du utför målningen på rätt sätt. F...
Läs mer om
Måla tegelhus – Effektiva knep för ett fint resultat
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.