Måla om lägenhet – Kostnad och tips

Genom att sätta ny färg på väggarna kan du enkelt förnya din lägenhet. Oavsett om du ska göra jobbet själv eller anlita en målerifirma så finns en del saker som det är bra att tänka över.  En första fråga att ställa sig: Hur mycket kostar det? Vi ska kika närmare på det här.

Vad kostar det att måla om?

Beroende på om du väljer att måla lägenheten själv eller om du anlitar ett företag skiljer sig priserna så klart en hel del. Om du vill spara in pengar och har gott om tid kan du absolut måla själv. För att veta priset behöver du först räkna ut hur många kvadratmeter som ska målas. Sen ska du kolla upp vilken målarfärg du vill använda. Kostnaden för grundfärg och målarfärg skiljer sig väldigt mycket åt. Dels kostar olika varumärken olika mycket och priset varierar även beroende på om du ska ha en specialblandad färg eller inte.

Räkna med att 10 liter färg räcker för att måla 60 till 80 kvadratmeter. En burk med 10 liter färg kan kosta mellan 500 kronor upp till 2 000 kronor.

Utöver målarfärg behöver du också redskap, det vill säga, material.

  • Penslar (elementpensel, vinkelpensel och liknande)
  • Roller, både en liten och en stor kan vara bra
  • Förlängningsskaft (bra om du behöver kunna nå högt upp)
  • Täckpapper, läggs ut på golvet för att skydda mot fläckar
  • Maskeringstejp, används på lister, runt kontakter och vid fönster
  • Spackel
  • Plast som du kan täcka över möbler och liknande med
  • Stege

Allt detta kan kosta mellan några hundralappar till ett par tusen kronor beroende på vad du köper. Om du köper penslar från Ikea kan du få dem för endast 20 kronor, medan en syntetpensel i bra kvalité kan kosta runt 400 kronor.

Färgburk och pensel i turkost samt senapsgul.

Anlita en målerifirma: Hur dyrt blir det?

Ibland kan det vara bättre att leja bort målning och tapetsering åt en erfaren målerifirma. Om du bor i en hyreslägenhet är det till och med krav på att jobbet ska utföras på ett fackmannamässigt sätt. Om det är utfört på ett slarvigt vis kan du bli skyldig att betala för en ommålning.

En skicklig målare tar mellan 300 till 600 kronor i timmen. Glöm inte bort att du kan använda rotavdraget för att få ner arbetskostnaden med 30 procent (upp till 50 000 kronor).

Fördelen med att anlita en firma är att de sköter allt från förarbete, som att ta ner gamla tapeter och spackla till att måla i flera lager. Dessutom går jobbet betydligt snabbare än att göra det själv. Även resultatet blir oftast märkbart bättre när det utförs av en professionell målare.

Det kan vara bra att veta att en målning har en teknisk livslängd på ungefär 15 år i en bostadsrätt. I en hyresrätt är livslängden något kortare och den brukar uppskattas till 10 år. Om du väljer en färg som du är riktigt nöjd med (och inte tröttnar på) behöver du alltså inte måla om på många år.

Undvik fallgropar när du väljer väggfärg

När du väl ska välja ut väggfärg befinner dig förmodligen inne på färgbutiken. Där brukar det finnas färgprover i pärmar. Små, små rutor som visar färg. Det är rentav omöjligt att veta hur den lilla färgrutan kommer att göra sig på alla rummets väggar. För att du ska bli helt nöjd är det bra om du ber att få ta hem några olika färgprover, kanske olika nyanser. Sedan kan du måla dessa på väggen hemma. Färger skiftar nämligen en del i ton och nyans beroende på hur ljuset faller på. Kom ihåg att mörkare färger gör rummet mindre och ljusa färger ger illusionen av att rummet är större.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om måleri
Att måla om hus: Pris och antal strykningar
Som ägare till ett hus med träfasad kommer du förr eller senare behöva plocka fram färg och pensel. Förutom att husets färg flagnar med åren och tappar glansen i kulören kan en ommålning bli nödvändig av andra skäl än rent estetiska. I värsta fall kan fasaden drabbas av alger och mögelsva...
Läs mer om
Att måla om hus: Pris och antal strykningar
Måla på tapet – Tips för ett lyckat resultat
Har du tröttnat på tapeten hemma? Istället för att lägga ner tid på att ta ner den gamla tapeten och tapetsera nytt kan du faktiskt måla direkt på tapet, men det är inte bara att hälla upp färgen och börja rolla. Förarbetet är mycket viktigt för ett fint resultat. Följ vår steg-för-steg-l...
Läs mer om
Måla på tapet – Tips för ett lyckat resultat
Måla tegelhus – Effektiva knep för ett fint resultat
Genom att måla om tegelhus kan du genast skapa en helt ny fasad. Det finns särskilda tegelfärger som fäster bra på just tegel. För att du ska få ett professionellt och fint resultat samt för att färgen ska sitta så bra som möjligt är det dock viktigt att du utför målningen på rätt sätt. F...
Läs mer om
Måla tegelhus – Effektiva knep för ett fint resultat
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.