Måla på tapet – Tips för ett lyckat resultat

Har du tröttnat på tapeten hemma? Istället för att lägga ner tid på att ta ner den gamla tapeten och tapetsera nytt kan du faktiskt måla direkt på tapet, men det är inte bara att hälla upp färgen och börja rolla. Förarbetet är mycket viktigt för ett fint resultat. Följ vår steg-för-steg-lista för att lyckat och professionellt resultat.

Det här behöver du

Innan du sätter igång med arbetet behöver du se till att du har allt material som behövs.En man målar vit färg över en blommig tapet.

 • Brytbladskniv i stor storlek
 • Tapetskarvhyvel
 • Täckplast och golvpapp
 • Vinkelpensel
 • Underlag rollerset
 • Maskeringstejp
 • Förlängningsskaft
 • Låsbart slipverktyg
 • Minirollerset
 • Grundfärg
 • Målarfärg
 • Spackel och spatel

Sätt igång!

 1. Börja med att få bort tapetbitar som sitter löst. För det här momentet kan du använda dig av tapetskarvhyveln. Det tar sin tid att skarva loss lösa bitar, men när du väl är klar kan du börja städa bort skräpet.
 2. Placera ut täckplast. På de ställen som du inte ska måla, som tak, kontakter och golv, bör du täcka med täckplast och golvpapp.
 3. Nu är det dags att börja grundmåla tapeten. Börja med svåråtkomliga ställen som vid lister och kontakter. Här är det oftast lättast att komma åt med en mindre pensel. Ett tips för att undvika att mycket färg samlas vid kanter och hörn är att börja lägga färgen en bit in på väggen och jobba dig sedan inåt skarvar och hörn.
 4. När du är klar med pilljobbet kan du börja måla grundfärg över de större ytorna. För ett jämnt resultat är roller det bästa redskapet.
 5. Låt grundfärgen torka.
 6. Efter att grundfärgen är torr är det dags att spackla. Se till att spackla över alla små hål och ojämnheter. Om det finns stora hål i väggen kan det vara nödvändigt att spackla två gånger. Kom ihåg att spacklet ska torka först.
 7. När spacklet torkat slipar du över spacklet för att jämna ut det. Sopa därefter bort slipdammet.
 8. Nu är det dags för målarfärg. Börja precis som du gjorde med grundfärg, att måla med mindre pensel vid lister och svåråtkomliga ytor. Låt torka.
 9. Börja därefter rolla ytorna med färg. Var inte snål, då blir det lätt flammigt. Dra istället på rikligt med färg. När första lagret torkat ska du slipa färgen för att göra väggen så jämn som möjligt. Dra sedan över väggarna igen med ytterligare ett lager målarfärg. Så fort du målat det andra lagret ska du ta bort maskeringstejpen. Om du väntar tills färgen torkat finns risken att du drar med dig färg när du tar bort tejpen.

Litet arbete ger stor förändring

Det är oftast ganska enkelt att måla på tapet, särskilt om tapeten är i bra skick. Ju finare tapeten sitter, desto lättare blir förarbetet. Med målarfärg kan du snabbt och lätt skapa väldigt stor förändring i ett rum. Kom ihåg att lugna färger som blått, grått och pastellnyanser passar bra i sovrum, medan piggare färger kan fungera i köket. Mörkare färger ger illusionen om att rummet är mindre, medan vitt och ljusa färger kan ge motsatt effekt.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om måleri
Att måla om hus: Pris och antal strykningar
Som ägare till ett hus med träfasad kommer du förr eller senare behöva plocka fram färg och pensel. Förutom att husets färg flagnar med åren och tappar glansen i kulören kan en ommålning bli nödvändig av andra skäl än rent estetiska. I värsta fall kan fasaden drabbas av alger och mögelsva...
Läs mer om
Att måla om hus: Pris och antal strykningar
Måla tegelhus – Effektiva knep för ett fint resultat
Genom att måla om tegelhus kan du genast skapa en helt ny fasad. Det finns särskilda tegelfärger som fäster bra på just tegel. För att du ska få ett professionellt och fint resultat samt för att färgen ska sitta så bra som möjligt är det dock viktigt att du utför målningen på rätt sätt. F...
Läs mer om
Måla tegelhus – Effektiva knep för ett fint resultat
Måla om lägenhet – Kostnad och tips
Måla om lägenhet – Kostnad och tips Genom att sätta ny färg på väggarna kan du enkelt förnya din lägenhet. Oavsett om du ska göra jobbet själv eller anlita en målerifirma så finns en del saker som det är bra att tänka över.  En första fråga att ställa sig: Hur mycket kostar det? Vi ska kik...
Läs mer om
Måla om lägenhet – Kostnad och tips
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.