Måla tegelhus – Effektiva knep för ett fint resultat

Genom att måla om tegelhus kan du genast skapa en helt ny fasad. Det finns särskilda tegelfärger som fäster bra på just tegel. För att du ska få ett professionellt och fint resultat samt för att färgen ska sitta så bra som möjligt är det dock viktigt att du utför målningen på rätt sätt. Följ våra steg för att måla om tegelhuset på rätt sätt!

Förarbete och bygglov

Då tegelhus är vanligast i tätbebyggda områden bör du alltid dubbelkolla med stadsbyggnadskontoret om du behöver ett bygglov för att måla om. Om alla husen på din gata går i samma nyans kan det nämligen sticka i ögonen på de andra boende om någon helt plötsligt målar huset i en helt annan färg. Men om husen har olika nyanser brukar det sällan vara något problem.

En rad med tegelhus grått, vitt och orange.

Precis som när du målar om ett trähus krävs ett väl utfört förarbete när du målar om tegel. Först och främst måste teglet rengöras. Här är det bäst att använda en högtryckstvätt så att du verkligen får bort all smuts, damm och spindelväv även inemellan tegelstenarna. Om teglet varit målat tidigare behöver du även skrapa bort färg som sitter löst. Under tvättningen kommer du även upptäcka om någon eller några av tegelstenarna är trasiga. Då ska dessa lagas. Därefter oljas och fläckmålas alla ytor som du renskrapat från färg.

Vittrade fogar

Gammalt tegel slits, särskilt mellan tegelstenarna. Ofta kan man vara tvungen att borsta ur de gamla fogarna och lägga i ny fog. Om du inte tidigare har arbetat med tegel kan det vara bäst att anlita en professionell firma eftersom såväl förarbete som målning är olikt det på trä. I regel brukar man grunda med så kallad slamputsfärg för att sedan täcka över med silikatbaserad färg.

Rätt sorts färg

För att färgen ska sitta så bra som möjligt behöver du rätt sorts färg, en tegelfärg. Tegelfärg är en särskild typ av målarfärg som ser till att teglet fortfarande kan släppa ut fukt. Tegelfärger finns i alla tänkbara färger och nyanser. Du kan måla färgen med både penslar, rollers och färgsprutor. En färgspruta kostar en del men det går betydligt snabbare att måla med en sådan. Själva målningen är det som tar minst tid, förarbetet är det jobbiga. Om du inte har mycket tid att lägga på målningen kan du anlita en målerifirma som gör allt åt dig. Det kostar, men resultatet blir väldigt snyggt och professionellt utfört.

En man målar ett tegelhus vitt med hjälp av en roller.

Bra att veta

Innan du åker iväg till färgaffären och inhandlar material till tegelfasaden bör du veta hur tegel fungerar. Tegel som inte är målat kräver egentligen inget underhåll överhuvudtaget (visst, rengöring och puts mår fasaden alltid bra av), men när du väl målat ett tegelhus har du ett nytt underhållsmoment. En målad fasad måste förr eller senare målas igen. Med det sagt är målade tegelfasader riktigt snyggt. Väg fördelarna och nackdelarna mot varandra innan du bestämmer dig för hur du ska göra med fasaden. Lycka till!

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om måleri
Att måla om hus: Pris och antal strykningar
Som ägare till ett hus med träfasad kommer du förr eller senare behöva plocka fram färg och pensel. Förutom att husets färg flagnar med åren och tappar glansen i kulören kan en ommålning bli nödvändig av andra skäl än rent estetiska. I värsta fall kan fasaden drabbas av alger och mögelsva...
Läs mer om
Att måla om hus: Pris och antal strykningar
Måla på tapet – Tips för ett lyckat resultat
Har du tröttnat på tapeten hemma? Istället för att lägga ner tid på att ta ner den gamla tapeten och tapetsera nytt kan du faktiskt måla direkt på tapet, men det är inte bara att hälla upp färgen och börja rolla. Förarbetet är mycket viktigt för ett fint resultat. Följ vår steg-för-steg-l...
Läs mer om
Måla på tapet – Tips för ett lyckat resultat
Måla om lägenhet – Kostnad och tips
Måla om lägenhet – Kostnad och tips Genom att sätta ny färg på väggarna kan du enkelt förnya din lägenhet. Oavsett om du ska göra jobbet själv eller anlita en målerifirma så finns en del saker som det är bra att tänka över.  En första fråga att ställa sig: Hur mycket kostar det? Vi ska kik...
Läs mer om
Måla om lägenhet – Kostnad och tips
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.