96 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Kunskapsbank / Fakta om solpaneler

Fakta om solpaneler

En solpanel är en samling solceller som är monterade på en modul. En solpanel består därmed av flera solceller som har kopplats ihop. Det är även vanligt att kalla en solpanel för en solcellsmodul. I de allra flesta fall används mer än en solpanel. Det går att sätta ihop en solcellsanläggning med hjälp av ett ramverk för solpaneler. Det finns flera företag som tillverkar solpaneler runt om i världen.

Några av de största tillverkarna är:

  • Trina Solar
  • JinkoSolar
  • Canadian Solar
  • Sunrun
  • Vivit Solar

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Vad kostar en solpanel?

Vanligtvis brukar man ange kostnaden i kr/kWh. En tumregel är att det kostar 20 000 kronor per kWh för en solcellsanläggning. Då ingår både solpanel och även alla andra delar som behövs, exempelvis växelriktare, fästen, anslutningskostnader och i många fall även övervakningssystem. Ett färdigt paket kan ha en kostnad som varierar mellan 50 000 kronor upp till 100 000 kronor.

Bra att känna till om solpaneler

När du ska köpa en solcellsanläggning eller en solpanel anger tillverkaren flera egenskaper, Exempelvis märkeffekt vid STC.

Märkeffekt vid STC anger vilken effekt solpanelen gav vid ”Standard Test Conditions”. Det innebär att solpanelen testades i en kontrollerad miljö där solinstrålningen låg på 1000 W/M² och ett vinkelrätt infall mot solpanelsytan. Solcellstemperaturen låg på 25 grader Celsius och ”Air mass” låg på 1,5. Denna märkeffekt är med andra ord effekten när förutsättningarna är bra.

Verkligheten kan se mycket annorlunda ut, speciellt eftersom vädret skiftar med årstiden. Det betyder att den förväntade effekten inte alltid kommer att nå de höga förväntningarna.

solpaneler underifrån med en blå himmel bakom

Hur skaffar jag solpaneler?

Du skickar in en offertförfrågan här på HelpHero. Det finns flera företag och installatörer som är specialiserade på just solceller och solpaneler. Jämför dina offerter och välj den installatör som du tycker kommer med det bästa erbjudandet.

Installation av solceller kräver att installatören är auktoriserad. Du kan kolla upp solcellsinstallatören på Elsäkerhetsverkets hemsida under ”kolla elföretaget” och verksamhetstypen ”elproduktion”.

Tips inför köpet av solpanel

Nyttja investeringsstödet för solceller! Detta gör du genom att söka bidrag via Länsstyrelsens hemsida. Bidraget gäller bara så länge som det finns pengar kvar i regeringsbudgeten. Ställ dig i bidragskön så snart som möjligt.

Tänk på att även kolla upp din hemförsäkring. Undersök vad som gäller för just solceller, om de räcker skador på grund av solcellerna eller vad som händer om de blir stulna.

Fler inlägg om Solceller

Har du inte fått solcellsstöd? Regeringen utlovar kompensation
I torsdagens vårbudget stod det klart att de som gick miste om solcellsstöd 2020 i genomsnitt kommer att få ut över 25 000 kronor. När ett stödsystem byttes mot ett annat (det gröna avdraget) hamnade flera hushåll i kläm. Förra sommaren tog budgeten för det gamla solcellsstödet slu...
Läs mer om Har du inte fått solcellsstöd? Regeringen utlovar kompensation
Allt du behöver veta om att installera solel
Fler och fler svenskar väljer att installera solel. Det är en klimatvänlig lösning som dessutom kan vara riktig lönsam. Enlig Energimyndigheten fanns det 25 486 anläggningar anslutna till Sveriges elnät vid slutet på 2018, men den siffran har mer än dubblats under de senaste åren. Fö...
Läs mer om Allt du behöver veta om att installera solel
Undantag från energiskatt 2021? Detta gäller när du producerar solel
All el som produceras i Sverige är i huvudsak skattepliktig. Detta regleras i lagen (1994:1776) om skatt på energi som förkortas LSE. Regeringen har nu tagit fram ett förslag på att egenproducerad solel ska vara skattebefriad. Om du har investerat i solceller, antigen som privatper...
Läs mer om Undantag från energiskatt 2021? Detta gäller när du producerar solel