79 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Solceller / Fakta om solpaneler

Fakta om solpaneler

En solpanel är en samling solceller som är monterade på en modul. En solpanel består därmed av flera solceller som har kopplats ihop. Det är även vanligt att kalla en solpanel för en solcellsmodul. I de allra flesta fall används mer än en solpanel. Det går att sätta ihop en solcellsanläggning med hjälp av ett ramverk för solpaneler. Det finns flera företag som tillverkar solpaneler runt om i världen.

Några av de största tillverkarna är:

  • Trina Solar
  • JinkoSolar
  • Canadian Solar
  • Sunrun
  • Vivit Solar

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på solceller!

Vad kostar en solpanel?

Vanligtvis brukar man ange kostnaden i kr/kWh. En tumregel är att det kostar 20 000 kronor per kWh för en solcellsanläggning. Då ingår både solpanel och även alla andra delar som behövs, exempelvis växelriktare, fästen, anslutningskostnader och i många fall även övervakningssystem. Ett färdigt paket kan ha en kostnad som varierar mellan 50 000 kronor upp till 100 000 kronor.

Bra att känna till om solpaneler

När du ska köpa en solcellsanläggning eller en solpanel anger tillverkaren flera egenskaper, Exempelvis märkeffekt vid STC.

Märkeffekt vid STC anger vilken effekt solpanelen gav vid ”Standard Test Conditions”. Det innebär att solpanelen testades i en kontrollerad miljö där solinstrålningen låg på 1000 W/M² och ett vinkelrätt infall mot solpanelsytan. Solcellstemperaturen låg på 25 grader Celsius och ”Air mass” låg på 1,5. Denna märkeffekt är med andra ord effekten när förutsättningarna är bra.

Verkligheten kan se mycket annorlunda ut, speciellt eftersom vädret skiftar med årstiden. Det betyder att den förväntade effekten inte alltid kommer att nå de höga förväntningarna.

solpaneler underifrån med en blå himmel bakom

Hur skaffar jag solpaneler?

Du skickar in en offertförfrågan här på HelpHero. Det finns flera företag och installatörer som är specialiserade på just solceller och solpaneler. Jämför dina offerter och välj den installatör som du tycker kommer med det bästa erbjudandet.

Installation av solceller kräver att installatören är auktoriserad. Du kan kolla upp solcellsinstallatören på Elsäkerhetsverkets hemsida under ”kolla elföretaget” och verksamhetstypen ”elproduktion”.

Tips inför köpet av solpanel

Nyttja investeringsstödet för solceller! Detta gör du genom att söka bidrag via Länsstyrelsens hemsida. Bidraget gäller bara så länge som det finns pengar kvar i regeringsbudgeten. Ställ dig i bidragskön så snart som möjligt.

Tänk på att även kolla upp din hemförsäkring. Undersök vad som gäller för just solceller, om de räcker skador på grund av solcellerna eller vad som händer om de blir stulna.

Fler inlägg om Solceller

Kostnadsjämförelse solceller: Ikea vs GoSolenergi
Det finns ett antal solcellspaket och leverantörer att välja mellan när du står inför ett köp av solceller. Vanligen får du räkna med att betala omkring 20 000 kronor per installerad kilowatt, men priserna kan variera något beroende på vilken typ av solceller du väljer, var i landet du bo...
Läs mer om Kostnadsjämförelse solceller: Ikea vs GoSolenergi
Kostnadsjämförelse solceller: Eon vs Ikea
Det kan vara svårt att veta vilket solcellspaket och erbjudande som passar bäst för just ditt projekt. På den här sidan har vi gått igenom priset på solceller från Eon och Ikea. Det här får vi med Eons solcellspaket Vi ska installera solceller på ett tak som är 120 kvadratmeter. Vi har ...
Läs mer om Kostnadsjämförelse solceller: Eon vs Ikea
Kostnadsjämförelse solceller: Otovo vs Eon
Det är svårt att säga vilka solceller som är bäst. De skiljer sig åt vad gäller verkningsgrad, pris och utseende. En viss typ av solceller kommer att passa för ett hus, men inte för ett annat. Så hur ska du tänka? Om du har mycket plats på taket kan du välja ett billigare alternativ med e...
Läs mer om Kostnadsjämförelse solceller: Otovo vs Eon