Fakta om solpaneler

En solpanel är en samling solceller som är monterade på en modul. En solpanel består därmed av flera solceller som har kopplats ihop. Det är även vanligt att kalla en solpanel för en solcellsmodul. I de allra flesta fall används mer än en solpanel. Det går att sätta ihop en solcellsanläggning med hjälp av ett ramverk för solpaneler. Det finns flera företag som tillverkar solpaneler runt om i världen.

Några av de största tillverkarna är:

  • Trina Solar
  • JinkoSolar
  • Canadian Solar
  • Sunrun
  • Vivit Solar

Vad kostar en solpanel?

Vanligtvis brukar man ange kostnaden i kr/kWh. En tumregel är att det kostar 20 000 kronor per kWh för en solcellsanläggning. Då ingår både solpanel och även alla andra delar som behövs, exempelvis växelriktare, fästen, anslutningskostnader och i många fall även övervakningssystem. Ett färdigt paket kan ha en kostnad som varierar mellan 50 000 kronor upp till 100 000 kronor.

Bra att känna till om solpaneler

När du ska köpa en solcellsanläggning eller en solpanel anger tillverkaren flera egenskaper, Exempelvis märkeffekt vid STC.

Märkeffekt vid STC anger vilken effekt solpanelen gav vid ”Standard Test Conditions”. Det innebär att solpanelen testades i en kontrollerad miljö där solinstrålningen låg på 1000 W/M² och ett vinkelrätt infall mot solpanelsytan. Solcellstemperaturen låg på 25 grader Celsius och ”Air mass” låg på 1,5. Denna märkeffekt är med andra ord effekten när förutsättningarna är bra.

Verkligheten kan se mycket annorlunda ut, speciellt eftersom vädret skiftar med årstiden. Det betyder att den förväntade effekten inte alltid kommer att nå de höga förväntningarna.

solpaneler underifrån med en blå himmel bakom

Hur skaffar jag solpaneler?

Du skickar in en offertförfrågan här på HelpHero. Det finns flera företag och installatörer som är specialiserade på just solceller och solpaneler. Jämför dina offerter och välj den installatör som du tycker kommer med det bästa erbjudandet.

Installation av solceller kräver att installatören är auktoriserad. Du kan kolla upp solcellsinstallatören på Elsäkerhetsverkets hemsida under ”kolla elföretaget” och verksamhetstypen ”elproduktion”.

Tips inför köpet av solpanel

Nyttja investeringsstödet för solceller! Detta gör du genom att söka bidrag via Länsstyrelsens hemsida. Bidraget gäller bara så länge som det finns pengar kvar i regeringsbudgeten. Ställ dig i bidragskön så snart som möjligt.

Tänk på att även kolla upp din hemförsäkring. Undersök vad som gäller för just solceller, om de räcker skador på grund av solcellerna eller vad som händer om de blir stulna.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om solceller
Rotavdrag eller 20 procent grönt avdrag? Nytt avdrag för solceller 2023 - 2024
Rotavdrag eller grönt avdrag? Med det gröna avdraget får du dra bort 20 procent av den totala kostnaden när du installerar solceller. Detta är ett led i att uppmuntra husägare att investera i klimatvänliga lösningar. Avdraget fungerar ungefär som rot- och rutavdraget. Det innebär att det ä...
Läs mer om
Rotavdrag eller 20 procent grönt avdrag? Nytt avdrag för solceller 2023 - 2024
Installera solceller i Sverige
Att installera solceller i Sverige blir allt mer populärt Att installera solceller i Sverige är inte ett självklart val för många, då landet inte upplevs som solsäkert. Men solenergi blir allt mer populärt och antalet solcellsanläggningar har ökat med 46% mellan 2020 och 2021. I Sverige ...
Läs mer om
Installera solceller i Sverige
Kostnadsjämförelse solceller 2022: Ikea vs Otovo
Solenergi är fortsatt populärt, men vad kostar solceller och vilka är bäst? Visst kan det kännas som att det inte ofta är sol i Sverige, men solceller kan vara en lönsam investering som minskar elkostnaderna väsentligt. Hur mycket el solpaneler i Sverige kan producera beror på fler...
Läs mer om
Kostnadsjämförelse solceller 2022: Ikea vs Otovo
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.