73 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kundtjänst: 08-232 232
Kunskapsbank / Solceller / Fakta om solpaneler

Fakta om solpaneler

En solpanel är en samling solceller som är monterade på en modul. En solpanel består därmed av flera solceller som har kopplats ihop. Det är även vanligt att kalla en solpanel för en solcellsmodul. I de allra flesta fall används mer än en solpanel. Det går att sätta ihop en solcellsanläggning med hjälp av ett ramverk för solpaneler. Det finns flera företag som tillverkar solpaneler runt om i världen.

Några av de största tillverkarna är:

  • Trina Solar
  • JinkoSolar
  • Canadian Solar
  • Sunrun
  • Vivit Solar

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Vad kostar en solpanel?

Vanligtvis brukar man ange kostnaden i kr/kWh. En tumregel är att det kostar 20 000 kronor per kWh för en solcellsanläggning. Då ingår både solpanel och även alla andra delar som behövs, exempelvis växelriktare, fästen, anslutningskostnader och i många fall även övervakningssystem. Ett färdigt paket kan ha en kostnad som varierar mellan 50 000 kronor upp till 100 000 kronor.

Bra att känna till om solpaneler

När du ska köpa en solcellsanläggning eller en solpanel anger tillverkaren flera egenskaper, Exempelvis märkeffekt vid STC.

Märkeffekt vid STC anger vilken effekt solpanelen gav vid ”Standard Test Conditions”. Det innebär att solpanelen testades i en kontrollerad miljö där solinstrålningen låg på 1000 W/M² och ett vinkelrätt infall mot solpanelsytan. Solcellstemperaturen låg på 25 grader Celsius och ”Air mass” låg på 1,5. Denna märkeffekt är med andra ord effekten när förutsättningarna är bra.

Verkligheten kan se mycket annorlunda ut, speciellt eftersom vädret skiftar med årstiden. Det betyder att den förväntade effekten inte alltid kommer att nå de höga förväntningarna.

solpaneler underifrån med en blå himmel bakom

Hur skaffar jag solpaneler?

Du skickar in en offertförfrågan här på HelpHero. Det finns flera företag och installatörer som är specialiserade på just solceller och solpaneler. Jämför dina offerter och välj den installatör som du tycker kommer med det bästa erbjudandet.

Installation av solceller kräver att installatören är auktoriserad. Du kan kolla upp solcellsinstallatören på Elsäkerhetsverkets hemsida under ”kolla elföretaget” och verksamhetstypen ”elproduktion”.

Tips inför köpet av solpanel

Nyttja investeringsstödet för solceller! Detta gör du genom att söka bidrag via Länsstyrelsens hemsida. Bidraget gäller bara så länge som det finns pengar kvar i regeringsbudgeten. Ställ dig i bidragskön så snart som möjligt.

Tänk på att även kolla upp din hemförsäkring. Undersök vad som gäller för just solceller, om de räcker skador på grund av solcellerna eller vad som händer om de blir stulna.

Fler inlägg om Solceller

Undantag från energiskatt 2021? Detta gäller när du producerar solel
All el som produceras i Sverige är i huvudsak skattepliktig. Detta regleras i lagen (1994:1776) om skatt på energi som förkortas LSE. Regeringen har nu tagit fram ett förslag på att egenproducerad solel ska vara skattebefriad. Om du har investerat i solceller, antigen som privatper...
Läs mer om Undantag från energiskatt 2021? Detta gäller när du producerar solel
Rotavdrag eller grönt avdrag? Nytt avdrag för solceller 2021
Rotavdrag? Nytt avdrag för solceller investeringar 2021 Det var Centerpartiet som redan 2018 la fram förslaget om ett så kallat ”grönt avtal”. Tanken med detta var att skatten skulle sänkas på det som gynnar klimatet. Det kan exempelvis handla om att investera i solceller, solvärme eller m...
Läs mer om Rotavdrag eller grönt avdrag? Nytt avdrag för solceller 2021
För- och nackdelarna med solenergi och solcellsanläggningar
Solen är en av de viktigaste energikällorna vi har, inte minst för att den inom de närmsta miljoner åren kommer att ge oss i princip obegränsat med energi. Denna energi kan utnyttjas på olika sätt. Tack vare värmepumparna kan vi utnyttja solenergi indirekt, exempelvis solenergi som värmer...
Läs mer om För- och nackdelarna med solenergi och solcellsanläggningar