I den här guiden har vi samlat allt du behöver veta om att installera solceller. Genom att följa våra tips och råd kommer du ett stort steg närmare att börja producera egen el med hjälp av solenergi.
Det finns många fördelar med att installera solpaneler:
Det finns forskning på att det svenska klimatet faktiskt är perfekt för att producera solel, trots långa vintrar och förhållandevis kalla somrar (i jämförelse med många andra europeiska länder).
Solcellerna fungerar som bäst när det är svalt ute. Faktum är att de riskerar att drabbas av energiläckage om det är för varmt. På vintern är det inte många soltimmar i Sverige (då kan du räkna med att elproduktionen går ner, ungefär 5 % av årsproduktionen sker mellan november och februari), men den lilla sol som ändå orkar sig upp över trädtopparna kan bli väldigt intensiv om den reflekteras mot snö.
Installation av solceller får endast utföras av elinstallationsföretag med rätt behörighet och registrering hos Elsäkerhetsverket. De måste ha en ansvarig elinstallatör och följa ett program för egenkontroll som styr arbetet.
Vissa delar, som montering av fästen utan elkomponenter, kan göras utan en elinstallatör. Att ha en EU-certifiering är en frivillig kvalitetsstämpel. men räcker inte enligt svenska lag.
Jämför alltid offerter för solceller från flera installatörer för att hitta en leverantör som du känner dig trygg med. Be om referenser och granska deras tidigare installationer. På HelpHero kan du enkelt jämföra flera samtidigt – helt gratis och utan bindningstid.
De flesta tak passar för solceller så länge det är relativt skuggfritt. Tak som lutar åt söder är toppen för solceller, även tak som lutar åt öst- och väst är bra. Tak som lutar åt öst och väst producerar ungefär 80 % jämfört med de som lutar åt söder.
Den optimala lutningen beror lite på var i landet du bor. I södra Sverige är en lutning på omkring 35 grader optimalt, men i norr bör den snarare ligga på 45 grader.
Om du har ett tak som inte lutar mer än 5–6 grader är det normalt att vinkla solcellerna 15–20 grader mot söder med hjälp av montagesystem. Dessa blir lite flackare än den optimala lutningen på 35–45 grader, men beror alltså på att solpanelerna behöver få plats utan att de på något sätt skuggar varandra.
När du ska jämföra olika typer av solceller kommer du sannolikt stöta på följande begrepp: Mono- eller polykristallina solceller, glas/glas- eller glas/folie-solceller och tunnfilmssolceller. Detta är en kort förklaring av de olika varianterna.
Monokristallina och polykristallina solceller utgör 90–95% av alla solceller på marknaden idag. Tack vare den tekniska utvecklingen har de monokristallina solcellerna tagit över marknaden och har nu fått bättre verkningsgrad, högre effektivitet och lägre tillverkningskostnad.
Solceller består av två lager. Det övre lagret är tillverkat av glas, och det undre av glas eller folie. Därav beteckningarna glas/glas eller glas/folie.
Tunnfilmssolceller är mer ovanliga. Namnet kommer från den tunna film som används för att absorbera ljuset. De kan tillverkas så att de blir böjbara och därför går de att installera på ytor som inte lämpar sig för solceller av den vanliga typen.
En anläggning med tunnfilmssolceller är dyrare att installera än en vanlig solcellsanläggning av kiselceller sett till installerad kilowatt per investerad krona.
Välj certifierade solcellspaneler. De certifieringar som främst är av intresse är:
En vanlig solcellsanläggning är på ungefär 5–10 kW och tar upp omkring 30–60 kvm, dessa får vanligtvis plats på ett villatak. För en normal fastighet som har 16 A i huvudsäkring kommer maxeffekten på solcellsanläggningen att landa på omkring 11 kW.
Om du vill ha en större anläggning än vad huvudsäkringen klarar kan du fråga ditt elnätbolag om de har några rekommendationer. I vissa fall kan du byta till en större huvudsäkring.
Växelriktarens huvuduppgift är att omvandla likströmmen som solcellerna producerar till växelström som sedan kan användas i huset. Bortsett från panelerna, är det den del av ett solcellssystem som kostar mest. Det är också den del som behöver underhållas först. En växelriktare brukar ha en livslängd på ungefär 10–20 år och garantiperioden brukar vara mellan 5–12 år.
När du väljer storlek på växelriktaren ska du se till att du underdimensionerar riktaren i förhållande till panelerna.
Exempel:
Om panelerna har en toppeffekt på 10 kW är det normalt att ha en växelriktare med en kapacitet på 8–9 kW vilket skapar en underdimensionering på mellan 10-20 procent.
Enligt svensk lag ska alla växelriktare som installeras vara CE-märkta, men det kan ändå vara bra att kontrollera att detta står i produktbladet. Rekommendationen är att välja en växelriktare från ett etablerat varumärke.
Eternitpannor är ofta sköra och kan gå sönder och då finns en risk att asbest utsöndras. Detta kan även förekomma i samband med att beslagen skruvas fast vid installation av solceller. Installatören behöver därför vara utbildad för att genomföra den typen av arbete.
Sedan 2018 behövs inget bygglov vid installation av solceller som följer takets riktning och byggnadens form. Det finns dock några undantag från dessa riktlinjer:
Du kan alltid fråga byggnadsnämnden där du bor om vad det är som gäller.
Det är standard att installerade solpaneler har en produktgaranti på minst 10–12 år. Med tiden blir även solcellspaneler mindre effektiva och därför är det också standard att ha en ytterligare garanti som anger hur du kan förvänta dig att panelerna presterar över en längre tid, en “effektgaranti”. Vanligtvis garanteras att panelerna efter 25 år fortfarande ska generera 80% av maxeffekten.
Det krävs mycket litet underhåll för att en solcellsanläggning ska fungera. När anläggningen är installerad och sitter uppe är den nästan helt självgående. Det behövs varken rengöring eller skottning av snö för att panelerna ska producera solel. Smuts på panelerna regnar oftast bort.
Den enda kostsamma åtgärd som kan behövas är ett byte av växelriktare, men detta byte utförs då endast någon gång under panelens livslängd.
Med HelpHero kan du hitta och jämföra flera certifierade installatör som hjälper dig att installera solceller till bäst pris. Få upp till 6 offerter helt gratis – inom 5 arbetsdagar.
Upp till 6 gratis offerter.
Inget köpkrav.