Läs allt om vad du ska tänka på när du ska installera solceller och vad som gäller om du ska montera solpaneler på eternittak i vår stora guide!
Hoppa direkt till innehåll:
Vad det kostar att installera solceller
Vad solceller är
Att tänka på innan installation
Fördelar med solenergi
Hur solceller fungerar
När du ska installera solceller kan du förvänta dig en kostnad på cirka 16-23 000 kronor/kW. En färdiginstallerad solcellsanläggning på 5 kW kostar omkring 100 000 kronor utan grönt avdrag. Kostnaden för både material och arbete (alltså den totala kostnaden) minskar med 15 procent om du använder det gröna avdraget. Kostnaden kan dock variera beroende på olika faktorer som vi går igenom nedan. För ett större system kan du dra nytta av skalfördelar eftersom det blir billigare per kW. Läs mer om hur mycket solceller kostar och ta del av olika prisexempel.
Solceller är små enheter av kristallint kisel som bildar elektricitet med hjälp av solens strålar. Solcellerna ligger inkapslade mellan två ytskikt som vanligtvis består av glas. Varje solcell bildar en mycket liten mängd likström. För att få tillräckligt med el, som dessutom går att använda i hushållet, seriekopplas flera celler i en så kallad solpanel och en växelriktare gör om likströmmen till växelström.
Hur bör du tänka när det kommer till placering av solceller? Tak som lutar åt söder är toppen för solceller, även tak som lutar åt öst- och väst är bra. Tak som lutar åt öst och väst producerar ungefär 80 % jämfört med de som lutar åt söder. Den absolut optimala lutningen beror lite på var i landet du bor. Inom södra Sverige är en lutning på omkring 35 grader optimalt, men i norr bör den snarare ligga på 45 grader.
Om du har ett tak som inte lutar mer än 5-6 grader är det normalt att vinkla solcellerna 15-20 grader mot söder med hjälp av montagesystem. Som du märker är montagesystem lite flackare än den optimala lutningen som vi nämnde tidigare, men detta är nödvändigt för att få plats med solpaneler utan att de på något sätt skuggar varandra.
Här går vi på ett enkelt sätt igenom hur solceller fungerar, steg för steg:
När du ska jämföra olika typer av solceller kommer du sannolikt stöta på följande begrepp: Mono- eller polykristallina solceller, glas/glas- eller glas/folie-solceller och tunnfilmssolceller.
Monokristallina och polykristallina solceller utgör 90–95% av alla solceller på marknaden idag. Traditionellt har polykristallina solceller varit billigare och vanligare än de monokristallina. Tack vare den tekniska utvecklingen har dock de monokristallina solcellerna tagit över marknaden idag. De har nu fått bättre verkningsgrad, högre effektivitet och lägre tillverkningskostnad.
Solceller består av två lager. Det övre lagret är tillverkat av glas, och det undre av glas eller folie. Därav beteckningarna glas/glas eller glas/folie.Vilka solceller du ska välja avgörs genom en noggrann avvägning mellan flera faktorer. Exempelvis bör din budget och ditt effektbehov samt önskemål kring design och layout tas med i beräkningarna.
När det gäller val av solceller, till exempel glas/glas eller glas/folie, monokristallina eller polykristallina, och så vidare, är det en god idé att diskutera för- och nackdelar med en solcellsinstallatör. Lämna en kommentar i offertformuläret om att du önskar rådgivning från våra anslutna företag.
Tunnfilmssolceller är mer ovanliga. Namnet kommer från den tunna film som används för att absorbera ljuset. De kan tillverkas så att de blir böjbara och därför går de att installera på ytor som inte lämpar sig för solceller av den vanliga typen. En anläggning med tunnfilmssolceller är dyrare att installera än en vanlig solcellsanläggning av kiselceller sett till installerad kilowatt per investerad krona.
Tänk på att förutsättningarna ändras något om du har ett eternittak. För att montera solceller på eternittak krävs det nämligen en speciell utrustning. Anledningen till detta är att eternitpannor ofta är sköra och kan gå sönder och då finns även en risk att ämnet asbest utsöndras. Detta kan även förekomma vid installation av solceller, i samband med att beslagen skruvas fast. Därför måste installatören vara utbildad för att genomföra den typen av arbete. Du kan enkelt begära en gratis offert om du önskar rådgivning från något av våra anslutna företag.
Den 1 augusti 2018 fastslogs det att en installation av solceller som följer takets riktning och byggnadens form inte kräver bygglov. Det finns dock några undantag från dessa riktlinjer som det kan vara bra att vara uppmärksam på. Undantag kan gälla:
En vanlig solcellsanläggning är på ungefär 5-10 kW och tar upp omkring 30-60 m2, dessa får vanligtvis plats på ett villatak. Om du funderar på att investera i ett större system är det bra att kontrollera storleken på fastighetens huvudsäkring. För en normal fastighet som har 16 A i huvudsäkring kommer maxeffekten på solcellsanläggningen att landa på omkring 11 kW. Om du vill ha en större anläggning än vad huvudsäkringen klarar kan du fråga ditt elnätbolag om de har några rekommendationer. I vissa fall kan du byta till en större huvudsäkring.
Växelriktarens huvuduppgift är att omvandla likströmmen som solcellerna producerar till växelström som sedan kan användas i huset. Bortsett från panelerna, är det den del av ett solcellssystem som kostar mest. Det är också den del som behöver underhållas först. En växelriktare brukar ha en livslängd på ungefär 10-20 år och garantiperioden brukar vara mellan 5-12 år. Rekommendationen är att du väljer en växelriktare från ett etablerat varumärke. Enligt svensk lag ska alla växelriktare som installeras vara CE-märkta, men det kan ändå vara bra att kontrollera att detta står i produktbladet.
När du väljer storlek på växelriktaren ska du se till att du underdimensionerar riktaren i förhållande till panelerna. Exempelvis: om panelerna har en toppeffekt på 10 kW är det normalt att ha en växelriktare med en kapacitet på 8-9 kW vilket skapar en underdimensionering på mellan 10-20 %.
Det krävs mycket litet underhåll för att en solcellsanläggning ska fungera. När anläggningen är installerad och sitter uppe är den nästan helt självgående. Det behövs varken rengöring eller skottning av snö för att panelerna ska producera solel. Smuts på panelerna regnar oftast bort. Den enda kostsamma åtgärd som kan behövas är ett byte av växelriktare, men detta byte utförs då endast någon gång under panelens livslängd.
Det finns ett grönt avdrag som du kan använda när du installerar solceller på taket. Det ger dig 20 procent i avdrag på den totala kostnaden.
Du som installerar solceller kan få skattereduktion för grön teknik, även kallad grön rot.
Du kan få ett avdrag på maximalt 50 000 kr per år och per person. Har din villa eller ditt fritidshus flera ägare kan varje person göra ett avdrag på upp till 50 000 kr var. Hur mycket skattereduktion du har rätt till beror på hur mycket skatt du har betalat och om du använt skattereduktionen tidigare under året.
Avdraget görs på arbets- och materialkostnaderna. Övriga kostnader, exempelvis resor, inkluderas inte. Från och med den 1 januari 2023 höjs skattereduktionen för installation av grön teknik från 15 procent till 20 procent. De nya reglerna tillämpas på installationer som betalas efter den 31 december 2022.
Om du redan är solcellsägare och har en huvudsäkring på max 100 A har du också rätt till en skattereduktion på 60 öre per kWh för såld el. Du får bara skattereduktion på såld el som motsvarar mängden el som du köper in. Detta betyder att om du producerar mer el än vad du förbrukar på ett år, blir elen som överstiger årsförbrukningen värd 60 öre mindre per kWh. I praktiken får du skattereduktionen i samband med deklarationen efterföljande år. Vanligtvis står den förtryckt i deklarationsblanketten.
Du hittar mer information om försäljning av el på Skatteverket.se.
När din solcellsanläggning är installerad är elnätsföretaget skyldig att installera en ny elmätare kostnadsfritt. Den mäter både den el som du köper in från elnätet och det överskott som matas ut. För att elnätsföretaget ska veta om det är dags att byta elmätare måste en färdiganmälan lämnas. Detta är något som elektrikern som kopplade anläggningen ska hålla koll på.
Är du intresserad att sälja din överskottsel behöver du hitta ett elbolag att sälja den till. Det finns flera att välja mellan och de erbjuder olika priser. Det är alltid bra att jämföra olika erbjudanden. Se över bindningstid och erbjudanden i god tid eftersom de flesta har krav på att du både ska köpa och sälja till till just deras företag.
När anläggningen är igång och avtal är påskrivna, kommer försäljning av solel att ske automatiskt och eventuella intäkter på solelen kommer att synas på din elfaktura. I regel får du också en mindre intäkt på såld el även från elnätsföretaget, den kallas för nätnytta. Vanligtvis ligger den på omkring 5 öre per kWh.
Du kan även bli microproducent av el och sälja överskottet via elnätet. De dagar systemet producerar mer el än hushållet gör av med kan elen skickas ut i elnätet. Då får du betalt för den – ofta i form av sänkta kostnader på framtida elräkningar. Sedan 2015 får mikroproducenter av förnyelsebar överskottsel dessutom skattereduktion på 60 öre per kilowattimme (kWh). Underlaget kan som högst uppgå till 30 000 kilowattimmar och skattereduktion ligger därmed på max 18 000 kronor per år.
Det finns många fördelar med att installera solenergi. Ta del av exemplen nedan: