77 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.
Solceller blir allt mer effektiva och billiga. Samtidigt försöker regeringen på flera sätt minska landets miljöpåverkan, bland annat genom att satsa på hållbar energi. Det finns många anledningar till att investera i solceller till hemmet. Du minskar inte bara hushållets elförbrukning, du bidrar även till att skapa ett mer hållbart samhälle. Vi går igenom olika saker som du bör tänka på inför din investering i solenergi.
Vissa platser har bättre förutsättningar för att kunna nyttja solenergi fullt ut. Vissa kommuner tillhandahåller solkartor, med dessa är det möjligt att snabbt se hur goda just dina förutsättningar är. Placeringen av solpanelerna har trots allt stor påverkan på hur mycket el du kan producera. Bäst förutsättningar för solenergi finns i Västra Götaland, därefter följer Skåne och Stockholms län. Men det går att installera solceller i hela Sverige. Faktum är att vårt nordliga, lite kallare, klimat gör att verkningsgraden hos solcellerna ökar.
Enligt Vattenfalls Solindex hade Sverige kunnat generera 11,7 miljarder kWh per år om alla villatak hade solpaneler.
Om du har bra förutsättningar och vill köpa en solcellsanläggning, ansök om solcellsbidraget så fort det bara går. Lättast är det att använda Boverket e-tjänst. Du bör ansöka snabbt för budgeten är begränsad och det är först till kvarn som gäller. Har du otur kan budgeten vara slut för detta året.
Det är även möjligt att använda rotavdraget för att få ett bättre pris. Rotavdraget syftar till att rabattera arbetskostnaden. Du kan dra av 30 procent av arbetskostnaden per person, upp till 50 000 kronor per år. Tänk på att du inte kan kombinera både solcellsbidraget och ro-avdraget för samma arbete. Du kan däremot använda solcellsbidraget för solcellsanläggningen och rotavdraget för något annat om du vill.
En solcellsanläggning är bara effektiv om den installeras och monteras på rätt sätt. Tyvärr förekommer det företag som utför installationen på ett felaktigt sätt. Företag som bedriver en seriös verksamhet har först och främst flera goda referenser. Det är även värt att undersöka deras deklarerade ekonomi, exempelvis genom hemsidor som Allabolag.se. Skriv in namnet eller organisationsnumret för att se företagets ekonomiska historik. Ta alltid in flera offerter så kan du jämför mellan olika företag och välja det som du tycker passar ditt uppdrag bäst.
Det är inte alltid som din hemförsäkring täcker solceller. Om de går sönder, blir stulna eller om de skulle börja brinna kan det hända att försäkringen inte täcker dessa saker. Ta reda på vad som gäller för just ditt försäkringsbolag. Det är bättre att ta reda på detta så fort som möjligt istället för att få en otrevlig överraskning när försäkringen väl behövs.
Detta är en av tjusningarna med att ha en egen solcellsanläggning. Om du producerar mer än vad som förbrukas kan överskottselen säljas vidare till energibolag. Det är dock inte alla energibolag som köper, däremot finns det många som erbjuder speciella abonnemang där det står vad de köper din el för och vad du får betala för elen som inte täcks av din solcellsanläggning. Tack vare den minskade elförbrukningen och den sålda elen (vid överproduktion) kan investeringen bli en lönsam affär på lång sikt.