Köpa solceller

Är det dags att köpa solceller? Här hjälper vi dig att ta reda på ditt pris när du ska köpa solpaneler. Läs även mer om viktiga punkter att tänka på innan du ska köpa solceller och vilka fördelar som finns med denna energikälla. Du kan också använda dig av kalkylatorn nedan eller få pris direkt från hantverkare i formuläret här intill.

Köpa solceller – Att tänka på

Det finns vissa saker som är viktiga att tänka på innan du ska köpa solceller i Sverige.

Använd solcellsbidraget

När du ska köpa solceller till ditt hus kan du ansöka om solcellsbidrag om du har bra förutsättningar och vill köpa en solcellsanläggning. Lättast är det att använda Boverkets e-tjänst. Du bör ansöka snabbt för budgeten är begränsad och det är först till kvarn som gäller. Har du otur kan budgeten vara slut för detta året.

Solceller som är hopsatta i en större solpanel.

Rotavdrag minskar installationskostnaden

Det är även möjligt att använda rotavdraget för att få ett bättre pris. Rotavdraget syftar till att rabattera arbetskostnaden. Du kan dra av 30 procent av arbetskostnaden per person, upp till 50 000 kronor per år. Tänk på att du inte kan kombinera både solcellsbidraget och ro-avdraget för samma arbete. Du kan däremot använda solcellsbidraget för solcellsanläggningen och rotavdraget för något annat om du vill.

Placering av solceller

Placeringen av solpanelerna har trots allt stor påverkan på hur mycket el du kan producera. Bäst förutsättningar för solenergi finns i Västra Götaland, därefter följer Skåne och Stockholms län. Men det går att installera solceller i hela Sverige. Faktum är att vårt nordliga, lite kallare, klimat gör att verkningsgraden hos solcellerna ökar. Vissa platser har bättre förutsättningar för att kunna nyttja solenergi fullt ut. Vissa kommuner tillhandahåller solkartor, med dessa är det möjligt att snabbt se hur goda just dina förutsättningar är.

Undersök solcellsinstallatörerna

Ta alltid in flera offerter så kan du jämför mellan olika företag och välja det som du tycker passar ditt uppdrag bäst. En solcellsanläggning är bara effektiv om den installeras och monteras på rätt sätt. Tyvärr förekommer det företag som utför installationen på ett felaktigt sätt. Företag som bedriver en seriös verksamhet har först och främst flera goda referenser. Det är även värt att undersöka deras deklarerade ekonomi, exempelvis genom hemsidor som Allabolag.se. Skriv in namnet eller organisationsnumret för att se företagets ekonomiska historik.

Prata med försäkringsbolaget

Innan du köper solceller bör du ta reda på vad som gäller för just ditt försäkringsbolag. Det är inte alltid som din hemförsäkring täcker solceller. Om de går sönder, blir stulna eller om de skulle börja brinna kan det hända att försäkringen inte täcker dessa saker. Det är bättre att ta reda på detta så fort som möjligt istället för att få en otrevlig överraskning när försäkringen väl behövs.

Sälja el till energibolag

Om du producerar mer än vad som förbrukas kan överskottselen säljas vidare till energibolag. Det är dock inte alla energibolag som köper, däremot finns det många som erbjuder speciella abonnemang där det står vad de köper din el för och vad du får betala för elen som inte täcks av din solcellsanläggning. Tack vare den minskade elförbrukningen och den sålda elen (vid överproduktion) kan investeringen bli en lönsam affär på lång sikt.

Fungerar solceller i Sverige?

Ja! Enligt Soldags gynnas solpanelernas elproduktion av kalla temperaturer och ett snötäcke kan till och med skapa en mer intensiv solinstrålning när den reflekteras mot det. Även om regn eller is täcker panelen, når solstrålar igenom väldigt bra.

I dagsläget motsvaras mängden solel som produceras av ungefär 4% av de svenska hushållens årsanvändning av el, vilket kan jämföras med så mycket el som Gävle använder. Om alla passande tak i Sverige hade solceller så skulle det producera runt 40 TWh, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av elen befolkningen använder i dagsläget.

Så många köper solceller i Sverige

Installerad effekt (MW) per kommun:

Kommun 2021 2020 2019
Göteborg 58,4 39,8 22,6
Uppsala 41,7 25,5 18,9
Linköping 40,7 33,1 16,8
Stockholm 34,1 22,3 17
Jönköping 29,9 21,2 11,9
Malmö 29,2 18,6 12,6
Västerås 26,3 20,5 14,5
Strängnäs 20,7 18,7 4,2
Kungsbacka 24,0 17,6 11,5
Norrköping 25,3 17,5 12,6
Län Installerad effekt per capita (Watt per person)
Hallands län 277
Södermanlands län 264
Gotlands län 252
Jönköpings län 241
Kalmar län 238
Östergötlands län 227
Blekinge län 203
Jämtland 202,6
Uppsala 200,3

Skrivet 20-04-2022, källor:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/installationer-av-solcellsanlaggningar-okar-kraftigt
http://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2022/kraftig-okning-av-installerade-solcellsanlaggningar/
https://soldags.se/qa/

6 fördelar med att köpa solceller

Nedan går vi igenom olika fördelar med att köpa solceller till ditt hus.

  1. Solceller blir mer allt mer effektiva och även billigare.
  2. Sveriges regering vill minska landets miljöpåverkan – bland annat genom att satsa mer hållbar energi.
  3. Du minskar hushållets elförbrukning genom att investera i solceller.
  4. Du bidrar till att skapa ett mer hållbart samhälle.
  5. Solceller höjer värdet på ditt hus.
  6. De håller länge. Solceller är en förnybar källa.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om solceller
Rotavdrag eller 20 procent grönt avdrag? Nytt avdrag för solceller 2023 - 2024
Rotavdrag eller grönt avdrag? Med det gröna avdraget får du dra bort 20 procent av den totala kostnaden när du installerar solceller. Detta är ett led i att uppmuntra husägare att investera i klimatvänliga lösningar. Avdraget fungerar ungefär som rot- och rutavdraget. Det innebär att det ä...
Läs mer om
Rotavdrag eller 20 procent grönt avdrag? Nytt avdrag för solceller 2023 - 2024
Installera solceller i Sverige
Att installera solceller i Sverige blir allt mer populärt Att installera solceller i Sverige är inte ett självklart val för många, då landet inte upplevs som solsäkert. Men solenergi blir allt mer populärt och antalet solcellsanläggningar har ökat med 46% mellan 2020 och 2021. I Sverige ...
Läs mer om
Installera solceller i Sverige
Kostnadsjämförelse solceller 2022: Ikea vs Otovo
Solenergi är fortsatt populärt, men vad kostar solceller och vilka är bäst? Visst kan det kännas som att det inte ofta är sol i Sverige, men solceller kan vara en lönsam investering som minskar elkostnaderna väsentligt. Hur mycket el solpaneler i Sverige kan producera beror på fler...
Läs mer om
Kostnadsjämförelse solceller 2022: Ikea vs Otovo
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.