139 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kundtjänst: 08-232 232
Kunskapsbank / Solceller / Tänk på detta om du vill köpa solceller

Tänk på detta om du vill köpa solceller

Solceller blir allt mer effektiva och billiga. Samtidigt försöker regeringen på flera sätt minska landets miljöpåverkan, bland annat genom att satsa på hållbar energi. Det finns många anledningar till att investera i solceller till hemmet. Du minskar inte bara hushållets elförbrukning, du bidrar även till att skapa ett mer hållbart samhälle. Vi går igenom olika saker som du bör tänka på inför din investering i solenergi.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Har huset och tomten rätt förutsättningar?

Vissa platser har bättre förutsättningar för att kunna nyttja solenergi fullt ut. Vissa kommuner tillhandahåller solkartor, med dessa är det möjligt att snabbt se hur goda just dina förutsättningar är. Placeringen av solpanelerna har trots allt stor påverkan på hur mycket el du kan producera. Bäst förutsättningar för solenergi finns i Västra Götaland, därefter följer Skåne och Stockholms län. Men det går att installera solceller i hela Sverige. Faktum är att vårt nordliga, lite kallare, klimat gör att verkningsgraden hos solcellerna ökar.

Använd solcellsbidraget

Solceller som är hopsatta i en större solpanel. Enligt Vattenfalls Solindex hade Sverige kunnat generera 11,7 miljarder kWh per år om alla villatak hade solpaneler.

Om du har bra förutsättningar och vill köpa en solcellsanläggning, ansök om solcellsbidraget så fort det bara går. Lättast är det att använda Boverket e-tjänst.  Du bör ansöka snabbt för budgeten är begränsad och det är först till kvarn som gäller. Har du otur kan budgeten vara slut för detta året.

Rotavdrag minskar installationskostnaden

Det är även möjligt att använda rotavdraget för att få ett bättre pris. Rotavdraget syftar till att rabattera arbetskostnaden. Du kan dra av 30 procent av arbetskostnaden per person, upp till 50 000 kronor per år. Tänk på att du inte kan kombinera både solcellsbidraget och ro-avdraget för samma arbete. Du kan däremot använda solcellsbidraget för solcellsanläggningen och rotavdraget för något annat om du vill.

Undersök solcellsinstallatörerna

En solcellsanläggning är bara effektiv om den installeras och monteras på rätt sätt. Tyvärr förekommer det företag som utför installationen på ett felaktigt sätt. Företag som bedriver en seriös verksamhet har först och främst flera goda referenser. Det är även värt att undersöka deras deklarerade ekonomi, exempelvis genom hemsidor som Allabolag.se. Skriv in namnet eller organisationsnumret för att se företagets ekonomiska historik. Ta alltid in flera offerter så kan du jämför mellan olika företag och välja det som du tycker passar ditt uppdrag bäst.

Prata med försäkringsbolaget

Det är inte alltid som din hemförsäkring täcker solceller. Om de går sönder, blir stulna eller om de skulle börja brinna kan det hända att försäkringen inte täcker dessa saker. Ta reda på vad som gäller för just ditt försäkringsbolag. Det är bättre att ta reda på detta så fort som möjligt istället för att få en otrevlig överraskning när försäkringen väl behövs.

Du kan sälja el till energibolag

Detta är en av tjusningarna med att ha en egen solcellsanläggning. Om du producerar mer än vad som förbrukas kan överskottselen säljas vidare till energibolag. Det är dock inte alla energibolag som köper, däremot finns det många som erbjuder speciella abonnemang där det står vad de köper din el för och vad du får betala för elen som inte täcks av din solcellsanläggning. Tack vare den minskade elförbrukningen och den sålda elen (vid överproduktion) kan investeringen bli en lönsam affär på lång sikt.

Fler inlägg om Solceller

Rotavdrag eller grönt avdrag? Nytt avdrag för gröna investeringar 2021
Rotavdrag? Nytt avdrag för gröna investeringar 2021 Det var Centerpartiet som redan 2018 la fram förslaget om ett så kallat ”grönt avtal”. Tanken med detta var att skatten skulle sänkas på det som gynnar klimatet. Det kan exempelvis handla om att investera i solceller, solvärme eller mätar...
Läs mer om Rotavdrag eller grönt avdrag? Nytt avdrag för gröna investeringar 2021
För- och nackdelarna med solenergi och solcellsanläggningar
Solen är en av de viktigaste energikällorna vi har, inte minst för att den inom de närmsta miljoner åren kommer att ge oss i princip obegränsat med energi. Denna energi kan utnyttjas på olika sätt. Tack vare värmepumparna kan vi utnyttja solenergi indirekt, exempelvis solenergi som värmer...
Läs mer om För- och nackdelarna med solenergi och solcellsanläggningar
Kostnadsjämförelse solceller: Ikea vs GoSolenergi
Det finns ett antal solcellspaket och leverantörer att välja mellan när du står inför ett köp av solceller. Vanligen får du räkna med att betala omkring 20 000 kronor per installerad kilowatt, men priserna kan variera något beroende på vilken typ av solceller du väljer, var i landet du bo...
Läs mer om Kostnadsjämförelse solceller: Ikea vs GoSolenergi