134 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Kunskapsbank / Tänk på detta om du vill köpa solceller

Tänk på detta om du vill köpa solceller

Solceller blir allt mer effektiva och billiga. Samtidigt försöker regeringen på flera sätt minska landets miljöpåverkan, bland annat genom att satsa på hållbar energi. Det finns många anledningar till att investera i solceller till hemmet. Du minskar inte bara hushållets elförbrukning, du bidrar även till att skapa ett mer hållbart samhälle. Vi går igenom olika saker som du bör tänka på inför din investering i solenergi.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Har huset och tomten rätt förutsättningar?

Vissa platser har bättre förutsättningar för att kunna nyttja solenergi fullt ut. Vissa kommuner tillhandahåller solkartor, med dessa är det möjligt att snabbt se hur goda just dina förutsättningar är. Placeringen av solpanelerna har trots allt stor påverkan på hur mycket el du kan producera. Bäst förutsättningar för solenergi finns i Västra Götaland, därefter följer Skåne och Stockholms län. Men det går att installera solceller i hela Sverige. Faktum är att vårt nordliga, lite kallare, klimat gör att verkningsgraden hos solcellerna ökar.

Använd solcellsbidraget

Solceller som är hopsatta i en större solpanel. Enligt Vattenfalls Solindex hade Sverige kunnat generera 11,7 miljarder kWh per år om alla villatak hade solpaneler.

Om du har bra förutsättningar och vill köpa en solcellsanläggning, ansök om solcellsbidraget så fort det bara går. Lättast är det att använda Boverket e-tjänst.  Du bör ansöka snabbt för budgeten är begränsad och det är först till kvarn som gäller. Har du otur kan budgeten vara slut för detta året.

Rotavdrag minskar installationskostnaden

Det är även möjligt att använda rotavdraget för att få ett bättre pris. Rotavdraget syftar till att rabattera arbetskostnaden. Du kan dra av 30 procent av arbetskostnaden per person, upp till 50 000 kronor per år. Tänk på att du inte kan kombinera både solcellsbidraget och ro-avdraget för samma arbete. Du kan däremot använda solcellsbidraget för solcellsanläggningen och rotavdraget för något annat om du vill.

Undersök solcellsinstallatörerna

En solcellsanläggning är bara effektiv om den installeras och monteras på rätt sätt. Tyvärr förekommer det företag som utför installationen på ett felaktigt sätt. Företag som bedriver en seriös verksamhet har först och främst flera goda referenser. Det är även värt att undersöka deras deklarerade ekonomi, exempelvis genom hemsidor som Allabolag.se. Skriv in namnet eller organisationsnumret för att se företagets ekonomiska historik. Ta alltid in flera offerter så kan du jämför mellan olika företag och välja det som du tycker passar ditt uppdrag bäst.

Prata med försäkringsbolaget

Det är inte alltid som din hemförsäkring täcker solceller. Om de går sönder, blir stulna eller om de skulle börja brinna kan det hända att försäkringen inte täcker dessa saker. Ta reda på vad som gäller för just ditt försäkringsbolag. Det är bättre att ta reda på detta så fort som möjligt istället för att få en otrevlig överraskning när försäkringen väl behövs.

Du kan sälja el till energibolag

Detta är en av tjusningarna med att ha en egen solcellsanläggning. Om du producerar mer än vad som förbrukas kan överskottselen säljas vidare till energibolag. Det är dock inte alla energibolag som köper, däremot finns det många som erbjuder speciella abonnemang där det står vad de köper din el för och vad du får betala för elen som inte täcks av din solcellsanläggning. Tack vare den minskade elförbrukningen och den sålda elen (vid överproduktion) kan investeringen bli en lönsam affär på lång sikt.

Fler inlägg om Solceller

Har du inte fått solcellsstöd? Regeringen utlovar kompensation
I torsdagens vårbudget stod det klart att de som gick miste om solcellsstöd 2020 i genomsnitt kommer att få ut över 25 000 kronor. När ett stödsystem byttes mot ett annat (det gröna avdraget) hamnade flera hushåll i kläm. Förra sommaren tog budgeten för det gamla solcellsstödet slu...
Läs mer om Har du inte fått solcellsstöd? Regeringen utlovar kompensation
Allt du behöver veta om att installera solel
Fler och fler svenskar väljer att installera solel. Det är en klimatvänlig lösning som dessutom kan vara riktig lönsam. Enlig Energimyndigheten fanns det 25 486 anläggningar anslutna till Sveriges elnät vid slutet på 2018, men den siffran har mer än dubblats under de senaste åren. Fö...
Läs mer om Allt du behöver veta om att installera solel
Undantag från energiskatt 2021? Detta gäller när du producerar solel
All el som produceras i Sverige är i huvudsak skattepliktig. Detta regleras i lagen (1994:1776) om skatt på energi som förkortas LSE. Regeringen har nu tagit fram ett förslag på att egenproducerad solel ska vara skattebefriad. Om du har investerat i solceller, antigen som privatper...
Läs mer om Undantag från energiskatt 2021? Detta gäller när du producerar solel