Priset för ett byggprojekt varierar rejält och beror så klart på såväl storlek som typ av projekt. Om du vill komma igång med ett eget byggprojekt är budgeten något av det första du bör bestämma. Det är alltså det pris som allt får kosta totalt. För att bestämma budgeten behöver du dels kolla på din ekonomi (dina sparade pengar) samt vad kostnaden förväntas bli. Om priset överstiger din budget kan du behöva kompromissa med vissa lösningar, eller helt enkelt tänka om för att dra ner priset. De flesta behöver ta lån för att kunna finansiera ett byggprojekt. Om så är fallet med ditt projekt behöver du ta reda på hur mycket du måste lägga i kontantinsats.
Innan du ens kan börja fundera på budget finns det vissa kostnader du behöver ha koll på. Kolla in den här korta listan för att inte missa några utgifter.
•Vatten och avlopp. Behöver du ansluta tomten till kommunalt vatten och avlopp?
•Gatubyggnadskostnad. Ibland tillkommer en extra avgift om du till exempel köper en tomt från en privatperson. Avgiften betalas till kommunen och kan kosta allt mellan 35 000 till 50 000 kronor. Summan ska betalas innan du kan få ett beviljat bygglov.
•Elnät. Om du behöver ansluta tomten till elnätet får du räkna med ytterligare 20 000 – 30 000 kronor. För att få ett exakt pris kan du kontakta ditt elbolag.
•Lagfart. Lagfart är ytterligare en avgift och den ligger på 1,5 % av köpeskillingen.
•Köpeskilling. Ett annat ord för det avtalade priset.
Utöver detta tillkommer utgifter för bland annat arkitekt om du anlitar det, bygglovsavgift och arvoden till konstruktören (idag är det krav på att ritningarna för byggnadsprojekt är fackmannamässigt utförda).
Förutom alla avgifter för sådant du inte egentligen kan se eller ta på behöver du även räkna in det som huset eller projektet ska byggas av, det vill säga, materialet.
Ett bygge kan behöva:
•Markarbeten, exempelvis schaktning för grunden, anslutningar för vatten och plattgjutning.
•Tak, fasad och stomme. För att inte tala om material till väggar, golv, dörrar och isolering.
•Köks- och badrumsinredning. Kakel, klinker, möbler och tätskikt. Här kan priset lätt springa iväg, men kom ihåg att det finns väldigt prisvärda alternativ.
Den sista punkten gäller dig som inte ska utföra arbetet själv:
•Kostnader för företag och hantverkare som du eventuellt vill anlita för hela eller vissa delar av projektet.
Som du märker är det en hel del saker att ta med i beräkningen när du ska fila på budgeten. Detta är endast några av punkterna som ska tas med. Därtill tillkommer kostnader för själva tomten, exempelvis altaner, planteringar och carport eller garage.
Gör en prisfrågan längre upp på sidan om du vill veta exakt vad ditt projekt kommer kosta.