Ett nybyggt hus med normal standard har ett kostar i genomsnitt runt 22 500 kronor per kvadratmeter att bygga. Hus med något enklare standard och som inte sticker ut i varken materialval, utformning eller inredning kan kosta ner mot cirka 18 000 kronor per kvadratmeter medan de mer påkostade husen får ett kvadratmeterpris på runt 35 000 kronor eller mer. Ett arkitektritat hus kan landa på ännu mer. Men det är inte så lätt som att sätta ett finger i luften.
Vilket pris du får betala för att bygga ett nytt hus beror på flera olika faktorer såsom byggmaterial, storleken på huset, arbetskostnad och hur tomten ser ut. Att bygga ett hus från grunden ger en enorma valmöjligheter att utforma sitt hem precis som man vill ha det – där man vill ha det. Men det mesta har ett pris – vi tar en närmare titt på de olika kostnaderna förknippade med ett husbygge.
Du har säkert hört det förr. Många gånger är det husets läge du betalar för, och kanske är det därför som många väntar med att bygga sitt hus innan de hittat en tomt som känns tillräckligt attraktiv. En sjötomt eller ett hus med havsutsikt har historiskt gått för mer och många är villiga att betala extra för ett sjönära läge.
Tomtpriserna varierar rejält över hela landet. Västkusten är ett av de dyrare områdena om du vill köpa en havsnära tomt; likaså storstadsregioner som Stockholm, Göteborg och Malmö. Köper man istället en sjönära tomt i Värmland kan man komma undan med bara några par hundratusen kronor. Om marken behöver mycket grundarbete, till exempel sprängning, kan bara förarbetet kosta hundratusentals kronor.
I framtiden är det möjligt att det är tomterna in mot land, eller som ligger högre upp, som är de mest eftertraktade i takt med att översvämningar i samband med extremväder (som blir allt vanligare) kan ställa till det för de hus som ligger närmast vatten.
Ibland kan det vara bättre att välja en dyrare tomt där marken redan är förberedd med vatten, avlopp, fiber och el. I vissa fall kan det vara bättre att köpa en tomt med ett befintligt hus eller stuga i ett riktigt dåligt skick. Då kan man riva det nuvarande huset och sedan ha en förberedd mark inunder som du kan bygga det nya huset på.
Riv inte ett hus i onödan, utan försök att restaurera eller återanvända i första hand. Det finns nästan alltid möjlighet att hitta snygg begagnad inredning på andrahandsmarknaden – allt från charmiga funkiskök till vackra handtillverkade fönster och fullt fungerande badrumsporslin.
När det kommer till design- och materialval är det lätt att dras med i drömmarna om exklusiva lösningar och lyxiga inredningsdetaljer. Men varje val påverkar budgeten – ibland mer än man kanske förväntar sig. I allt från val av fasad till köksinredning och golvmaterial är det viktigt att överväga om det verkligen är värt att lägga det lilla extra, och hur det i så fall påverkar budgeten.
De material du väljer påverkar inte bara kostnaden för att bygga ett hus, utan även hur mycket underhåll som krävs och beräknad livslängd på huset. Ett hus med träfasad är ofta billigare att bygga än ett i sten eller tegel, men kräver mer underhåll över tid. Takmaterial som betongpannor eller plåt är billigare än exempelvis skiffer, som är betydligt dyrare men extremt hållbart.
Billigare val
Dyrare val
Många gånger lönar det sig att tänka långsiktigt – även om vissa material har en högre initial kostnad kan de ge lägre underhållskostnader och öka husets värde över tid.
Visste du till exempel att det är billigare att bygga ett 1,5-planshus än ett envåningshus? Anledningen till det är att det kostar mer att göra större grundläggningsarbeten än vad det kostar att bygga på höjden. Vill du därtill ha ett hus med spännande vinklar och vrår blir det också dyrare, det säger sig ju självt att det är enklast att bygga en fyrkantig låda.
Det är inte det enklaste att sätta upp en budget för ett husbygge. Vad kostar det att bygga hus? Det är naturligtvis många saker som påverkar priset, men innan du bestämmer vad huset ska kosta behöver du se över din privatekonomi och räkna ut vad du klarar av att lägga. Hur stort lån får du ta? Har du en befintlig bostad du ska sälja? Det finns många bra boendekalkyler på nätet, även banker har bra verktyg där du kan kontrollera kostnader för såväl räntor som lånekostnader.
Utöver detta tillkommer utgifter för bland annat arkitekt om du anlitar det, bygglovsavgift och arvoden till konstruktören (idag är det krav på att ritningarna för byggnadsprojekt är fackmannamässigt utförda).
Förutom alla avgifter för sådant du inte egentligen kan se eller ta på behöver du även räkna in det som huset eller projektet ska byggas av, det vill säga, materialet.
Ett bygge kan behöva:
Den sista punkten gäller dig som inte ska utföra arbetet själv (alltså, de flesta av oss). Arbetskostnaden är en betydande del av den totala kostnaden för att bygga ett hus och kan variera kraftigt beroende på entreprenadform, var i landet du bygger och vilken typ av arbete som krävs.
Att anlita professionella hantverkare är en trygghet för många, särskilt när det gäller elinstallationer, VVS och andra tekniska delar som kräver specialistkunskap. Med HelpHero får du hjälp att ta in en offert för att bygga hus från flera olika entreprenader med en och samma offertförfrågan. Du binder inte upp dig till någonting och det är dessutom helt gratis.
Innan du skriver på några papper är det viktigt att du kontrollerar att tomten får bebyggas. Detta kan du läsa om i detaljplanen som du hittar på kommunens stadsbyggnadskontor.
Försäkringar du ska teckna vid en renovering eller nybyggnation.