För dig som går i tankarna kring att bygga ett stall finns det många olika saker att fundera över. Dels behöver du bestämma budget, men även komma fram till hur stallet ska användas genom åren. Är stallet endast till för din egen häst eller några få hästar? Eller är tanken att hyra ut stallplatser till många?
Att bygga stall och inhägnade områden för djur har inte samma krav och regler som ett bygge av ett vanligt hus. Du behöver exempelvis ansöka om förprövning inför bygget. Det är ett särskilt sorts bygglov för dig som ska bygga stall eller liknande. Detta bygglov innebär att byggplanerna ska vara godkända ur djurskyddssynpunkt. Med andra ord ställs särskilda krav på mått, inredning i form av liggytor och utgödslingssystem samt utfodring, stallklimat och brandskydd.
Det är bra att du har koll på förprövning inför bygget så att du fått med alla krav på ritningarna och i planeringen. Kanske dyker det upp några frågor? Du kan kontakta Länsstyrelsens byggnadskonsult när det gäller frågor om bygglov.
Just djurskyddssynpunkten är väldigt viktig för dig som ska bygga stall. Det finns många olika regler på mått och storlek på stallet. Om du exempelvis har hästar med mankhöjd på 1,70 meter måste taket vara minst 2,55 meter. Man multiplicerar mankhöjd med 1,5 för att ta reda på takhöjd. Har du små ponnys kan det alltså vara andra siffror du får fram.
Ett stallbygge kräver en hel del planering. Det är viktigt att du tar en sak i taget.
1. Våga drömma. Hur ser ditt drömstall ut? Vilka möjligheter ger din budget och vilka begränsningar behöver du möta?
2. Entreprenadform. Hur ska stallet se ut? Vilken storlek behöver det vara?
3. Budgetera. Efter att du skrivit ner dina önskemål samt kommit fram till yta och material blir det lättare att bestämma en budget.
4. Lagar och regler. Det finns många bestämmelser för den som vill bygga stall. För att inte missa något är det bäst att kontakta den kommun du bor i för att se vilka bestämmelser som råder kring bygglov.
Kolla även upp vilka tillstånd du behöver.
5. Konsulter, bygga själv eller anlita hantverkare? Att bygga ett stall kräver erfarenhet samt byggerfarenhet. Om du inte känner dig helt säker kan det vara bättre att anlita en byggfirma som hjälper till med bygget, eller åtminstone vissa delar av bygget.
När det kommer till själva entreprenaden är det vanligast att bygga i betong. Anledningen är att betong är otroligt hållfast och tål både värme, kyla och fukt på ett optimalt sätt. Eftersom stallets golv utstår mycket belastning, ofta även punktbelastning, är det av högsta prioritet att förbereda en markplatta som klarar av belastningen. Beräkna vart punktbelastningen sker och förstärk dessa områden med exempelvis ett extra tjockt lager betong.