106 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

100% kostnadsfritt

Offerter på renovering

Gratis!

Inget köptvång

Fungerar i hela Sverige

Spara tid och pengar genom att jämföra offerter från flera olika byggföretag och hantverkare med en enda förfrågan. Ta in offerter snabbt, enkelt och gratis online idag. Bestäm dig sedan i lugn och ro för om du vill anlita ett företag eller inte.

Spara tid och pengar genom att jämföra offerter från flera olika byggföretag och hantverkare med en enda förfrågan. Ta in offerter snabbt, enkelt och gratis online idag. Bestäm dig sedan i lugn och ro för om du vill anlita ett företag eller inte.

Enkelt att använda

"Jag är extremt nöjd med nivån på hantverkare, 4 av 5 hörde av sig inom rätt tid."

Jonas, Falun

"Har kört HelpHero för att fixa både värmepump och fönsterbyte nu, funkar kanon."

Erik, Kalmar

"Fantastisk tjänst och jättebra kundservice som hjälpte mig med mina frågor!"

Alice, Kungsbacka

Så går det till

1
Fyll i dina uppgifter
För att du ska kunna följa din förfrågan skapas ett konto åt dig på HelpHero.se. Du förbinder dig inte till köp och kan när som helst ändra eller radera dina uppgifter.
2
Vi skickar ut din förfrågan
Byggföretagen i vårt nätverk hör av sig till dig inom fem dagar. Om du går in på Mina Sidor kan du se vilka företag det är och du hittar även deras kontaktuppgifter.
3
Du får in upp till 6 offerter
Du väljer själv om du vill acceptera en av offerterna. I framtiden kan du snabbt och enkelt göra nya förfrågningar via ditt konto här på HelpHero.

Vanliga frågor från andra som funderar på att renovera sitt hus eller lägenhet

Måste jag ansöka om bygglov när jag renoverar?

Vilka regler det är som gäller för bygglovet skiljer sig från kommun till kommun. I regel måste du alltid ansöka om bygglov om du väsentligt ändrar utseendet på din fastighet. Du måste också ha bygglov om du ska ändra planlösningen. Mindre förändringar som att måla om eller byta golv får du däremot göra helt fritt. Bygglov brukar krävas för jobb inomhus om du:

 • Ändrar planlösningen
 • Ändrar ventilationen
 • Ändrar bjälklag eller bärande konstruktion
 • Ändrar vatten och avloppssystemet
 • Läs hela svaret
  Visa fler frågor + Visa färre frågor -
  Hur gör jag om jag ska låna pengar till renoveringen?

  Många väljer idag att betala sina renoveringskostnader med hjälp av ett så kallat byggnadslån. Detta baseras på en förhandsvärdering av din bostad. Det fungerar kortfattat så att du tar ut pengar i samma takt som fakturorna trillar in. Banken följer byggprocessen och säkerställer att värdet ökar enligt prognos. Räntan är individuell. Om du inte vill ta ett renoveringslån kan du i vissa fall utöka ditt bolån istället. Du behåller du samma ränta som du har för ditt existerande bolån. Tänk på att banken inte får låna ut mer än 85 procent av bostadens värde.

  Läs hela svaret
  Visa fler frågor + Visa färre frågor -
  Vad är ett rivningslov?

  Du får inte riva ditt hus utan rivningslov om detta befinner sig inom ett detaljplanelagt område. En ”rivning” utförs enligt Boverket om stommen på en byggnad tas bort eller om du flyttar en byggnad från en del av tomten till en annan. Du ansöker om byggnadslov hos byggnadsnämnden i din kommun.

  Läs hela svaret
  Visa fler frågor + Visa färre frågor -
  Vilket ansvar har byggherren?

  En byggherre ska se till att bygg-, rivnings- och markåtgärder genomförs enligt plan- och bygglagen. En byggherre kan vara husägaren, ett företag, en bostadsrättsförening, kommun eller myndighet. Om du anlitar ett byggföretag för att renovera om hemma är det du (husägaren) som är byggherren. Enligt Boverket ansvarar byggherren för att:

 • åtgärden inte påbörjas förrän lov har beviljats eller anmälan har gjorts,
 • en kontrollplan tas fram och lämnas in till byggnadsnämnden senast vid det tekniska samrådet,
 • byggnationen inte påbörjas innan startbesked finns,
 • åtgärden uppfyller de krav som gäller enligt plan- och bygglagstiftningen,
 • åtgärden kontrolleras enligt den fastställda kontrollplanen, och
 • åtgärden inte tas i bruk innan slutbesked finns.
 • Läs hela svaret
  Visa fler frågor + Visa färre frågor -

  Mer från vår kunskapsbank

  Förvandla ditt hem med växter
  Den gröna trenden fortsätter att hålla i sig, men hur ska man tänka när man inreder sitt hem med växter?  Vi har samlat våra bästa tips här. Placera stora växter i svårmöblerade utrymmen De senaste åren har våra hem fyllts med allt fler gröna växter. Trendigast har det varit att köp...
  Renovera ett gammalt hus på bästa sätt
  För dig som haft turen att hitta ett gammalt hus väntar många spännande upptäckter. Visst, ett gammalt hus kräver oftast en rejäl renovering, men det ger dig också stora möjligheter att sätta din egen prägel på huset. Eftersom att husrenoveringar kostar en del är det bra att låta saker oc...
  Finns det några nackdelar med att glasa in balkongen? 
  Finns det några nackdelar med att glasa in balkongen? Det finns många anledningar till att glasa in balkongen. Först och främst får du ett skyddande glas som stoppar regn och rusk, men du får också en extra boyta som inte ökar energikostnaden i bostaden. Tvärtom! En inglasad balkong brukar...
  Ett ungt par står i deras kök och dricker kaffe

  Renovera och öka värdet på bostaden

  Ordet renovering kommer från latinets renovare som betyder återställa och förnya. Detta är också den första frågan du måste ställa dig själv innan du sätter igång med ditt renoveringsprojekt:

  Vill du återställa bostaden till sitt ursprungliga skick eller förnya den?

  Ibland är det nödvändigt att renovera. Det kan handla om något så simpelt som att kökskranen har gått sönder eller att det har blivit sprickor i badrumskaklet. En renovering behöver däremot inte alltid gå ut på att plåstra om bostaden – du kan också tjäna pengar på den.

  Genom att renovera strategiskt får du en bostad som du trivs i och dessutom kan göra en vinst på.

  Vilken renovering säljer bäst?

  Om du rådfrågar en mäklare om vad det är som påverkar priset på en bostad mest kommer du förmodligen få höra något i stil med:

  ”Läget, läget och läget”.

  Detta är en gammal sanning som fortfarande gäller. Har du havsutsikt eller bor centralt kommer ditt objekt väcka intresse på bostadsmarknaden. Bortsett från detta finns det en hel del som du kan göra invändigt i huset eller lägenheten för att öka värdet.

  Fyra tips som hjälper dig öka intresset för din bostad

  • När du renoverar för att sälja är det i regel bra att renovera neutralt för att attrahera så många köpare som möjligt. Enligt mäklare kan vita väggar höja priset på en bostad med uppemot 50 000 kronor vid en försäljning.
  • Svenskar tittar först på kök och sedan på badrum när de ska välja bostad. Prioritera därför dessa rum.
  • Fräscha upp ytskikten. Stora tomma ytor påverkar helhetsintrycket. Om du har repiga golv eller smutsigt kakel i badrummet kan de vara en god idé att snygga till detta.
  • Även små förändringar som att byta beslag på köksluckorna gör att bostaden upplevs som mer påkostad och genomtänkt.

  Mindre renoveringar lönar sig också

  Om du lägger 200 000 kronor på att renovera hela köket brukar du kunna räkna med en värdeökning av den utgiften på 20 till 50 procent. Låter det som en stor investering? Ett renoveringsprojekt behöver inte innebära att du blåser ut hela rummet och bygger nytt. Du kan också göra mindre justeringar som ökar värdet på bostaden markant. Genom att exempelvis byta luckor i köket kan du öka värdet med uppemot 50 000 kronor.

  Finansiera ditt renoveringsprojekt

  Intresset för att renovera är stort i Sverige. I dag är det fullt möjligt att göra en ”bostadskarriär” och köpa ett renoveringsobjekt i enda syftet att sälja det vidare. Det är lätt att bli ivrig, men innan du sätter igång att renovera är det viktigt att du stannar upp och räknar på kostnaden.

  Bryt ner din budget i tre punkter

  • Material
  • Hantverkare
  • Tid

  Räkna med att cirka 40 procent av budgeten kommer att täckas av material och resterande 60 procent går åt till arbetskostnad. Tänk också på att det nästan alltid tillkommer oförutsedda utgifter. Ibland blir en materialleverans försenad eller så börjar det regna precis när ni tänkte måla om huset. Försök därför att spara pengar till en buffert.

  Det är populärt att renovera – men det är inte billigt. I samband med att du gör upp din budget kan det därför vara bra att föra samtal med banken. Ska du utöka bolånet eller vill du ta ett renoveringslån? Banken kan hjälpa dig göra upp en plan.

  Be om att få rotavdraget inkluderat i offerten

  Rotavdraget har funnits i olika former i Sverige ända sedan 1993. Som namnet antyder (renovering, ombyggnad, tillbyggnad) får du nyttja avdraget när du renoverar hemma.

  Sedan 2016 kan du få 30 procent i avdrag på arbetskostnaden. Varje husägare får maximalt 50 000 kronor i avdrag varje år. Ska ni renovera köket och är två personer som äger och bor i huset där renoveringen ska ske? Då kan tillsammans minska renoveringskostnaden med 100 000 kronor.

  Undvik en kalldusch – Anlita behörig hantverkare

  När du har sett över budgeten är det dags att anlita din Helphero. Du kan självklart utföra vissa renoveringsjobb själv, men om du exempelvis ska göra om badrummet är det viktigt att hantverkaren är certifierad och har våtrumslicens. Ha alltid i bakhuvudet att misstag vid en renovering inte täcks av försäkringsbolaget om det inte är ett yrkesproffs som har utfört arbetet. Arbetet måste hålla en fackmannamässig standard.