Offert på renovering

Med en enda förfrågan kan du få offert på renovering från flera olika byggföretag i närheten av dig.

På HelpHero gör vi det lättare för dig att jämföra offerter så att du kan spara tid och pengar på allt från totalrenovering till mindre jobb. Tjänsten är gratis och du binder inte upp dig till att välja något av företagen du får offert från.

Helt kostnadsfritt
Inget köptvång
Hitta det bästa erbjudandet
Fungerar i hela Sverige
Ta in offerter
Hantverkare som renoverar

Olika kompetens för olika renoveringar

När du samlar in offerter för renovering påverkas priset främst av två saker: vilka typer av arbeten du behöver hjälp med och var i landet du befinner dig. Om du ska renovera badrummet kan du behöva flera kompetenser, som snickare, rörmokare, plattsättare och elektriker för att säkra ett hållbart och professionellt resultat. Vissa erbjuder helhetslösningar och tar hand om hela projektet, medan du också har möjligheten att anlita specifika hantverkare för varje steg. På så sätt kan du hitta en lösning som passar både dina behov och din budget.

Ibland kan det kosta uppemot 200 kronor mer i timmen att anlita ett byggföretag i exempelvis Stockholm än i en mindre stad som Linköping.

Jämför hantverkare

Kontrollera företaget

  • Har de F-skattsedel? Alla våra anslutna företag ska ha det.
  • Hur länge har de varit verksamma?
  • Ingår rotavdraget i offerten? Det kan vara bra att be om det annars.
  • Går det att få några referenser?

Du kan självklart utföra renovering själv, men arbetet måste alltid hålla en fackmannamässig standard för att din hemförsäkring ska täcka eventuella misstag som sker i samband med renoveringen. Om du exempelvis ska göra om badrummet är det viktigt att hantverkaren är certifierad och har våtrumslicens.

Om rotavdraget

Med hjälp av rotavdraget kan du få 30 procent i avdrag på arbetskostnaden. Varje husägare får maximalt 75 000 kronor i avdrag varje år. Ska ni renovera köket och är två personer som äger och bor i huset där renoveringen ska ske? Då kan tillsammans minska renoveringskostnaden med 150 000 kronor.

Bryt ner din budget

Bryt ner budget för din renovering i tre delar för att få en uppfattning av hur stor andel av kostnaden som priset i offerten representerar.

  1. Material
  2. Hantverkare
  3. Tid

Räkna med att cirka 40 procent av budgeten kommer att täckas av material och resterande 60 procent går åt till arbetskostnad. Dessutom tillkommer det nästan alltid oförutsedda utgifter. En materialleverans kan bli försenad och en kakelsättare kan behöva vabba när det passar som allra sämst. Se därför till att spara pengar till en buffert.

Att renovera sin bostad är i de flesta fall en investering, men det är inte billigt. I samband med att du gör upp din budget kan det därför vara bra att föra samtal med banken. Ska du utöka bolånet eller vill du ta ett renoveringslån? Banken kan hjälpa dig göra upp en plan.

Räkna på kostnaden

En renovering i Stockholm kostar i snitt 12 000 kronor per kvadratmeter. I andra städer är det i regel billigare. Vad slutpriset landar på beror först och främst på valet av material.

  • Total badrumsrenovering: 80 000–400 000 kronor
  • Totalrenovering av kök: 80 000–400 000 kronor
  • Byta fönster: Cirka 150 000 kronor (för 9 fönster)
  • Byta tak: 1 500 kronor per kvadratmeter (för traditionella tegelpannor)

Räkna med att cirka 40 procent av budgeten kommer att täckas av material och resterande 60 procent går åt till arbetskostnad. Dessutom tillkommer det nästan alltid oförutsedda utgifter. En materialleverans kan bli försenad och en kakelsättare kan behöva vabba när det passar som allra sämst. Se därför till att spara pengar till en buffert.

Att renovera sin bostad är i de flesta fall en investering, men det är inte billigt. I samband med att du gör upp din budget kan det därför vara bra att föra samtal med banken. Ska du utöka bolånet eller vill du ta ett renoveringslån? Banken kan hjälpa dig göra upp en plan.

Renovering som ökar bostadens värde

Ibland är det nödvändigt att renovera. Det kan handla om något så simpelt som att kökskranen har gått sönder eller att det har blivit sprickor i badrumskaklet. En renovering behöver däremot inte alltid gå ut på att plåstra om bostaden – du kan också tjäna pengar på den.

En del hävdar att du kan få upp till två gånger pengarna för investeringen du lägger på att renovera badrum och kök. Eftersom dessa rum är dyrast att renovera vill många att dessa håller en bra standard.

  • Gör neutrala materialval
  • Fräscha upp ytskikten
  • Gör små förändringar, som att byta beslag på köksluckorna

Lästips: Tjäna pengar på din renovering

Vanliga frågor och svar

Vilka regler det är som gäller för bygglovet skiljer sig från kommun till kommun. I regel måste du alltid ansöka om bygglov om du väsentligt ändrar utseendet på din fastighet. Du måste också ha bygglov om du ska ändra planlösningen. Mindre förändringar som att måla om eller byta golv får du däremot göra helt fritt.

Bygglov brukar krävas för jobb inomhus om du:

  • Ändrar planlösningen
  • Ändrar ventilationen
  • Ändrar bjälklag eller bärande konstruktion
  • Ändrar vatten och avloppssystemet

Många väljer idag att betala sina renoveringskostnader med hjälp av ett så kallat byggnadslån. Detta baseras på en förhandsvärdering av din bostad. Det fungerar kortfattat så att du tar ut pengar i samma takt som fakturorna trillar in. Banken följer byggprocessen och säkerställer att värdet ökar enligt prognos. Räntan är individuell.

Om du inte vill ta ett renoveringslån kan du i vissa fall utöka ditt bolån istället. Du behåller du samma ränta som du har för ditt existerande bolån. Tänk på att banken inte får låna ut mer än 85 procent av bostadens värde.

Du får inte riva ditt hus utan rivningslov om detta befinner sig inom ett detaljplanelagt område.

En ”rivning” utförs enligt Boverket om stommen på en byggnad tas bort eller om du flyttar en byggnad från en del av tomten till en annan. Du ansöker om byggnadslov hos byggnadsnämnden i din kommun.

En byggherre ska se till att bygg-, rivnings- och markåtgärder genomförs enligt plan- och bygglagen. En byggherre kan vara husägaren, ett företag, en bostadsrättsförening, kommun eller myndighet. Om du anlitar ett byggföretag för att renovera om hemma är det du (husägaren) som är byggherren.

Enligt Boverket ansvarar byggherren för att:

  • åtgärden inte påbörjas förrän lov har beviljats eller anmälan har gjorts,
  • en kontrollplan tas fram och lämnas in till byggnadsnämnden senast vid det tekniska samrådet,
  • byggnationen inte påbörjas innan startbesked finns,
  • åtgärden uppfyller de krav som gäller enligt plan- och bygglagstiftningen,
  • åtgärden kontrolleras enligt den fastställda kontrollplanen, och
  • åtgärden inte tas i bruk innan slutbesked finns.

Renovera inte i onödan

Vill du renovera klimatsmart? Börja med att faktiskt ifrågasätta ditt renoveringsbehov. Har du ett verkligt behov av att förändra badrummet, hallen och vardagsrummet eller gör du det för att det är trendigt? Det är först om något har gått sönder, eller om din bostad läcker mycket värme, som en renovering kan vara nödvändigt ur ett miljöperspektiv.

Renovera klimatsmart

Lägg tid på att hitta rätt produkter vid renoveringen. Det gäller alltifrån färgval och eventuella nya möbler till vitvaror och VVS.

  • Satsa på en tvättställsblandare som har kallstartsfunktion
  • Installera en dusch som inte förbrukar alltför mycket vatten
  • Välj dusch- och tvättställsblandare med en bra energimärkning
  • Välj Svanen-märkta produkter
  • Skänk eller återvinn dina gamla saker och möbler om du inte vill behålla dem
  • Kolla med släktingar, vänner och dina närmsta grannar om de har verktyg du kan låna
  • Installera ett effektivt värmesystem. Du kanske ska satsa på solceller eller bergvärme?

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.