Offert på renovering

Spara tid och pengar genom att jämföra offerter från flera olika byggföretag och hantverkare med en enda förfrågan.

Ta in offerter snabbt, enkelt och gratis online idag. Bestäm dig sedan i lugn och ro för om du vill anlita ett företag eller inte.

Helt kostnadsfritt
Inget köptvång
Hitta det bästa erbjudandet
Fungerar i hela Sverige
Ta in offerter

Vanliga frågor från andra som funderar på att renovera sitt hus eller lägenhet

Vilka regler det är som gäller för bygglovet skiljer sig från kommun till kommun. I regel måste du alltid ansöka om bygglov om du väsentligt ändrar utseendet på din fastighet. Du måste också ha bygglov om du ska ändra planlösningen. Mindre förändringar som att måla om eller byta golv får du däremot göra helt fritt.

Bygglov brukar krävas för jobb inomhus om du:

  • Ändrar planlösningen
  • Ändrar ventilationen
  • Ändrar bjälklag eller bärande konstruktion
  • Ändrar vatten och avloppssystemet

Många väljer idag att betala sina renoveringskostnader med hjälp av ett så kallat byggnadslån. Detta baseras på en förhandsvärdering av din bostad. Det fungerar kortfattat så att du tar ut pengar i samma takt som fakturorna trillar in. Banken följer byggprocessen och säkerställer att värdet ökar enligt prognos. Räntan är individuell.

Om du inte vill ta ett renoveringslån kan du i vissa fall utöka ditt bolån istället. Du behåller du samma ränta som du har för ditt existerande bolån. Tänk på att banken inte får låna ut mer än 85 procent av bostadens värde.

Du får inte riva ditt hus utan rivningslov om detta befinner sig inom ett detaljplanelagt område.

En ”rivning” utförs enligt Boverket om stommen på en byggnad tas bort eller om du flyttar en byggnad från en del av tomten till en annan. Du ansöker om byggnadslov hos byggnadsnämnden i din kommun.

En byggherre ska se till att bygg-, rivnings- och markåtgärder genomförs enligt plan- och bygglagen. En byggherre kan vara husägaren, ett företag, en bostadsrättsförening, kommun eller myndighet. Om du anlitar ett byggföretag för att renovera om hemma är det du (husägaren) som är byggherren.

Enligt Boverket ansvarar byggherren för att:

  • åtgärden inte påbörjas förrän lov har beviljats eller anmälan har gjorts,
  • en kontrollplan tas fram och lämnas in till byggnadsnämnden senast vid det tekniska samrådet,
  • byggnationen inte påbörjas innan startbesked finns,
  • åtgärden uppfyller de krav som gäller enligt plan- och bygglagstiftningen,
  • åtgärden kontrolleras enligt den fastställda kontrollplanen, och
  • åtgärden inte tas i bruk innan slutbesked finns.

Renovera och öka värdet på bostaden

Ordet renovering kommer från latinets renovare som betyder återställa och förnya. Detta är också den första frågan du måste ställa dig själv innan du sätter igång med ditt renoveringsprojekt:

Vill du återställa bostaden till sitt ursprungliga skick eller förnya den?

Ibland är det nödvändigt att renovera. Det kan handla om något så simpelt som att kökskranen har gått sönder eller att det har blivit sprickor i badrumskaklet. En renovering behöver däremot inte alltid gå ut på att plåstra om bostaden – du kan också tjäna pengar på den.

Genom att renovera strategiskt får du en bostad som du trivs i och dessutom kan göra en vinst på.

Läs: Tjäna pengar på din renovering.pdf

Anlita byggföretag – Kostnad

Kostnaden för att anlita ett byggföretag eller en hantverkare kan se lite olika ut beroende på vilka kompentenser du är ute efter. Om du ska renovera badrummet kan du exempelvis behöva en snickare, rörmokare, plattsättare och elektriker. Det går att hitta företag som kan ordna allt detta åt dig (antingen själv eller genom att jobba med underentreprenörer), men du kan också anlita flera olika företag om du vill det. Priset kommer att variera stort beroende på var i landet du bor. Det brukar ibland kosta uppemot 200 kronor mer i timmen att anlita ett byggföretag i exempelvis Stockholm än i en mindre stad som Linköping.

Timkostnad

Hantverkare: 350 – 700 kronor

Snickare: 350– 700 kronor

Takläggare: 500 – 800 kronor

Rörmokare/VVS: 600 – 800 kronor

Målare: 500 – 600 kronor

Ta in offerter från byggföretag

Det är alltid bra att jämför flera olika offerter innan du sätter igång med ett bygg- eller renoveringsprojekt.

Kontrollera företaget

Hur länge har de varit verksamma?
Ingår rotavdraget i offerten? Det kan vara bra att be om det annars.
Går det att få några referenser?

Så mycket kostar renoveringen

I genomsnitt kostar en renovering i Stockholm 12 000 kronor per kvadratmeter. Det brukar dock vara billigare i mindre städer.

Om du ska totalrenovera badrummet kan du räkna med en kostnad på mellan 80 000 till 400 000 kronor. Helt beroende på vilka materialval du gör. Kostnaden för att totalrenovera köket brukar också hamna inom det prisspannet. Om du har köpt ett hus (ett så kallat renoveringsprojekt) på 150 kvadratmeter som du ska rusta upp kommer du snart att se att det går ganska snabbt att passera 1 000 000 kronor, men det beror givetvis på hur omfattande renoveringen kommer att bli. Att byta fönster är exempelvis förhållandevis dyrt. För nio fönster landar kostnaden på cirka 150 000 kronor. (Källa: bygghus.se) Dock kan det vara nödvändigt för att huset ska isolera väl. Tak över huvudet, måste du ha. Om det behöver renoveras eller bytas kan du räkna med en kostnad på i snitt 1 500 kronor per kvadratmeter för traditionella tegelpannor.

Erik Olsson (grundare av fastighetsförmedlingen med samma namn) sa i en intervju att han tror att du kan få två gånger pengarna för investeringen du lägger på att renovera badrum och kök.

Vilken renovering säljer bäst?

Om du rådfrågar en erfaren mäklare om vad det är som påverkar priset på en bostad mest kommer du förmodligen få höra något i stil med:

”Läget, läget och läget”.

Detta är en gammal sanning som fortfarande gäller. Har du havsutsikt eller bor centralt kommer ditt objekt väcka intresse på bostadsmarknaden. Bortsett från detta finns det en hel del som du kan göra invändigt i huset eller lägenheten för att öka värdet.

Fyra tips som hjälper dig öka intresset för din bostad

  • När du renoverar för att sälja är det i regel bra att renovera neutralt för att attrahera så många köpare som möjligt. Enligt mäklare kan vita väggar höja priset på en bostad med uppemot 50 000 kronor vid en försäljning.
  • Svenskar tittar först på kök och sedan på badrum när de ska välja bostad. Prioritera därför dessa rum.
  • Fräscha upp ytskikten. Stora tomma ytor påverkar helhetsintrycket. Om du har repiga golv eller smutsigt kakel i badrummet kan de vara en god idé att snygga till detta.
  • Även små förändringar som att byta beslag på köksluckorna gör att bostaden upplevs som mer påkostad och genomtänkt.

Mindre renoveringar lönar sig också

Om du lägger 200 000 kronor på att renovera hela köket brukar du kunna räkna med en värdeökning av den utgiften på 20 till 50 procent. Låter det som en stor investering? Ett renoveringsprojekt behöver inte innebära att du blåser ut hela rummet och bygger nytt. Du kan också göra mindre justeringar som ökar värdet på bostaden markant. Genom att exempelvis byta luckor i köket kan du öka värdet med uppemot 50 000 kronor.

Finansiera ditt renoveringsprojekt

Intresset för att renovera är stort i Sverige. I dag är det fullt möjligt att göra en ”bostadskarriär” och köpa ett renoveringsobjekt i enda syftet att sälja det vidare. Det är lätt att bli ivrig, men innan du sätter igång att renovera är det viktigt att du stannar upp och räknar på kostnaden.

Bryt ner din budget i tre punkter

  • Material
  • Hantverkare
  • Tid

Räkna med att cirka 40 procent av budgeten kommer att täckas av material och resterande 60 procent går åt till arbetskostnad. Tänk också på att det nästan alltid tillkommer oförutsedda utgifter. Ibland blir en materialleverans försenad eller så börjar det regna precis när ni tänkte måla om huset. Försök därför att spara pengar till en buffert.

Det är populärt att renovera – men det är inte billigt. I samband med att du gör upp din budget kan det därför vara bra att föra samtal med banken. Ska du utöka bolånet eller vill du ta ett renoveringslån? Banken kan hjälpa dig göra upp en plan.

Be om att få rotavdraget inkluderat i offerten

Rotavdraget har funnits i olika former i Sverige ända sedan 1993. Som namnet antyder (renovering, ombyggnad, tillbyggnad) får du nyttja avdraget när du renoverar hemma.

Sedan 2016 kan du få 30 procent i avdrag på arbetskostnaden. Varje husägare får maximalt 50 000 kronor i avdrag varje år. Ska ni renovera köket och är två personer som äger och bor i huset där renoveringen ska ske? Då kan tillsammans minska renoveringskostnaden med 100 000 kronor.

Undvik en kalldusch – Anlita behörig hantverkare

När du har sett över budgeten är det dags att anlita din Helphero. Du kan självklart utföra vissa renoveringsjobb själv, men om du exempelvis ska göra om badrummet är det viktigt att hantverkaren är certifierad och har våtrumslicens.

Ha alltid i bakhuvudet att misstag vid en renovering inte täcks av försäkringsbolaget om det inte är ett yrkesproffs som har utfört arbetet. Arbetet måste hålla en fackmannamässig standard.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.