Fasadrenovering: Så går det till

Fasaden är husets yttre och bidrar starkt till vilket intryck du får av ett hem. En fin fasad gör att en byggnad känns mer värdefull, men det är inte bara utseendet som är viktigt. Fasaden är också husets skydd mot vind, kyla och värme. Den ska ses över regelbundet. Om du är vaksam kan du snabbt hitta och åtgärda eventuella fasadskador.

Vi går igenom olika saker som du bör ha i åtanke vid en fasadrenovering här nedan.

Tvätta och rengör fasaden

Det vanligaste sättet att ta hand om en fasad är genom att tvätta bort föroreningar och avgaser. Du kan även behöva tvätta bort alger och mögel ibland – det beror på vilken sorts fasad ditt hus har. Det är trots allt en stor skillnad mellan ett betonghus och ett trähus. Räkna med att du kan behöva tvätta och rengöra ungefär vartannat år. Gör det till en vana att titta till fasaden regelbundet. Särskilt under sommaren när det inte brukar kännas alltför jobbigt att stå ute i solen och fixa lite med huset.

Tänk på dina fönster om du ska rengöra fasaden på egen hand. Se till att täcka dessa för att undvika repor, skador och märken som kan uppkomma på grund av rengöringen. I annat fall kan du alltid anlita ett företag som utför fasadrengöringen åt dig. Då vet du att den blir korrekt utförd.

Skillnad mellan träfasad och putsad fasad

En villa med träfasad och fönster med träram.
Träfasader är vanligt i Sverige.

Som vi nämnde tidigare är det skillnad på ett trähus och en betongbyggnad med putsad fasad. Skador kan uppkomma på olika sätt och av olika anledningar.

Skador på en putsad fasad

När det kommer till en putsad fasad är det vanligt att sprickor uppstår på grund av frostsprängningar. Det betyder att fukt har trängt in bakom putsskiktet. När fukten fryser till is börjar den att expandera, vilket i sin tur spräcker upp skiktet.

Denna typ av skador på putsskiktet kan du laga på egen hand, men tänk på att du bör använda samma putsbruk som använts för resten av huset. Du lagar sprickan genom att knacka ner putsen runt själva sprickan, ungefär två till tre centimeter. Därefter är det bara att rengöra, tunngrunda och sätta på själva putsbruket. Det går självklart att laga sprickan med en annan puts också, men resultatet kan variera beroende på att olika putsbruk har olika egenskaper. Detta gör framför allt att fasaden riskerar att se ”lappat” ut – ungefär som ett par trasiga byxor som har reparerats med ett helt annat tyg.

Skador på en träfasad

En träfasad kan få sprickor på grund av att färgskiktet har blivit skadat. Vanligen har det torkat, fått temperaturspänningar eller helt enkelt drabbats av fuktproblem. Om delar av färgskiktet sitter löst måste det avlägsnas. Spikar kan också behöva dras ut och ersättas innan fasaden målas om.

Sprickor kan också uppstå på grund av sättningar. Detta kan bero på att husgrunden är felkonstruerade eller att marken har börjat röra på sig. När en byggnad har fått sättningar leder detta oftast till djupa sprickor. Dessa kan i sin tur innebära att du behöver utföra en väldigt omfattande fasadrenovering. Skulle du misstänka att dina fasadsprickor beror på detta kan det vara bra att ta kontakt med en hantverkare eller ett företag som hjälper dig åtgärda problemet.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Regler för rotavdrag
Så här skriver skatteverket angående regler för rotavdrag Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotav...
Läs mer om
Regler för rotavdrag
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.