Från och med 1 juli 2019 ändras reglerna för altanbygge. Det nya regelverket ska göra det enklare för husägare att bygga altaner. Vi reder ut hur de nya reglerna ser ut och hur de kommer påverka dig som ska bygga en altan hemma.
Riksdagen har flera gånger tidigare uppmanat regeringen att förenkla altanbyggandet i Sverige. Den 4 juni togs alltså beslutet efter många om och men att göra om bygglovsreglerna för altaner. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.
Undantag från kravet på bygglov gäller endast:
Regeländringen innebär också att mindre altaner, som inte omfattas av krav på bygglov, får strida mot detaljplanen i området.
– Det innebär mindre krångel för vanliga människor som vill skapa en trevlig uteplats och gör det enklare att förenkla sin dröm, sa bostadsminister Per Bolund (MP) till SVT Nyheter när beslutet togs.
Det är framför allt du som ska bygga en altan som betraktas som en tillbyggnad eller en altan som påverkar byggnadens yttre som kommer att ha nytta av regeländringen. Altaner som är bygglovsbefriade från och med 1 juli 2019 kommer att få strida mot detaljplan och områdesbestämmelser.
För att förtydliga…
Enligt Boverket (Plan- och bygglag (2010:900) 9 kap 4f) måste följande kriterier vara uppfyllda för att en altan ska vara bygglovsbefriad:
Det ska noteras att det inte finns en generell bygglovsplikt för altaner. I varje enskilt fall görs det en bedömning om byggandet av altanen ska räknas som en nybyggnad, tillbyggnad eller en så stor ändring av byggnadens yttre att den kräver bygglov.
Det är Byggnadsnämnden i din kommun som hanterar bygglov. Om du är osäker på vad som gäller för just ditt projekt kan du höra av dig till dem. Det visuella intrycket av altanen samt höjden över marken brukar vara avgörande för om det ska krävas bygglov eller inte.