Inget bygglov för altaner: Vad gäller egentligen?

Från och med 1 juli 2019 ändras reglerna för altanbygge. Det nya regelverket ska göra det enklare för husägare att bygga altaner. Vi reder ut hur de nya reglerna ser ut och hur de kommer påverka dig som ska bygga en altan hemma.

Riksdagen har flera gånger tidigare uppmanat regeringen att förenkla altanbyggandet i Sverige. Den 4 juni togs alltså beslutet efter många om och men att göra om bygglovsreglerna för altaner. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Det går inte att bygga hur som helst

Undantag från kravet på bygglov gäller endast:

  • altaner som uppförs vid en- eller tvåbostadshus,
  • altaner som inte sticker ut mer än 3,6 meter från bostaden
  • altaner som inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter om inte berörd granne ger sitt godkännande
  • altaner som inte är högre än 1,8 meter

Regeländringen innebär också att mindre altaner, som inte omfattas av krav på bygglov, får strida mot detaljplanen i området.

– Det innebär mindre krångel för vanliga människor som vill skapa en trevlig uteplats och gör det enklare att förenkla sin dröm, sa bostadsminister Per Bolund (MP) till SVT Nyheter när beslutet togs.

Så vilka altanprojekt påverkas av detta?

En stor altan som sitter ihop med ett vitt hus.
De nya bygglovsreglerna ska underlätta för både privatpersoner och kommuner.

Det är framför allt du som ska bygga en altan som betraktas som en tillbyggnad eller en altan som påverkar byggnadens yttre som kommer att ha nytta av regeländringen. Altaner som är bygglovsbefriade från och med 1 juli 2019 kommer att få strida mot detaljplan och områdesbestämmelser.

För att förtydliga…

Enligt Boverket (Plan- och bygglag (2010:900) 9 kap 4f) måste följande kriterier vara uppfyllda för att en altan ska vara bygglovsbefriad:

  • det ska finnas ett befintligt en-eller tvåbostadshus på tomten
  • altanen ska vara en tillbyggnad eller en ändring som påverkar byggnadens yttre utseende avsevärt
  • altanen ska byggas till ett en- och tvåbostadshus eller ett komplementbostadshus
  • altanen ska vara en uteplats på marken
  • altanen får inte vara högre än 1,8 meter
  • altanen ska anordnas inom 3,6 meter från bostadshuset
  • altanen ska placeras minst 4,5 meter från gräns om grannar inte medger närmare placering
  • inte vidtas på en byggnad eller inom ett bebyggelseområde som är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt

Det ska noteras att det inte finns en generell bygglovsplikt för altaner. I varje enskilt fall görs det en bedömning om byggandet av altanen ska räknas som en nybyggnad, tillbyggnad eller en så stor ändring av byggnadens yttre att den kräver bygglov.

Hör av dig till din kommun om du är osäker

Det är Byggnadsnämnden i din kommun som hanterar bygglov. Om du är osäker på vad som gäller för just ditt projekt kan du höra av dig till dem. Det visuella intrycket av altanen samt höjden över marken brukar vara avgörande för om det ska krävas bygglov eller inte.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Regler för rotavdrag
Så här skriver skatteverket angående regler för rotavdrag Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotav...
Läs mer om
Regler för rotavdrag
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.