128 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Bygg & renovering / Inget bygglov för altaner: Vad gäller egentligen?

Inget bygglov för altaner: Vad gäller egentligen?


Från och med 1 juli 2019 ändras reglerna för altanbygge. Det nya regelverket ska göra det enklare för husägare att bygga altaner. Vi reder ut hur de nya reglerna ser ut och hur de kommer påverka dig som ska bygga en altan hemma.

Riksdagen har flera gånger tidigare uppmanat regeringen att förenkla altanbyggandet i Sverige. Den 4 juni togs alltså beslutet efter många om och men att göra om bygglovsreglerna för altaner. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.


Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på bygg & renovering!Det går inte att bygga hur som helst


Undantag från kravet på bygglov gäller endast:

 • altaner som uppförs vid en- eller tvåbostadshus,

 • altaner som inte sticker ut mer än 3,6 meter från bostaden

 • altaner som inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter om inte berörd granne ger sitt godkännande

 • altaner som inte är högre än 1,8 meter


Regeländringen innebär också att mindre altaner, som inte omfattas av krav på bygglov, får strida mot detaljplanen i området.

- Det innebär mindre krångel för vanliga människor som vill skapa en trevlig uteplats och gör det enklare att förenkla sin dröm, sa bostadsminister Per Bolund (MP) till SVT Nyheter när beslutet togs.

Så vilka altanprojekt påverkas av detta?


En stor altan som sitter ihop med ett vitt hus. De nya bygglovsreglerna ska underlätta för både privatpersoner och kommuner.


Det är framför allt du som ska bygga en altan som betraktas som en tillbyggnad eller en altan som påverkar byggnadens yttre som kommer att ha nytta av regeländringen. Altaner som är bygglovsbefriade från och med 1 juli 2019 kommer att få strida mot detaljplan och områdesbestämmelser.

För att förtydliga…

Enligt Boverket (Plan- och bygglag (2010:900) 9 kap 4f) måste följande kriterier vara uppfyllda för att en altan ska vara bygglovsbefriad:

 • det ska finnas ett befintligt en-eller tvåbostadshus på tomten

 • altanen ska vara en tillbyggnad eller en ändring som påverkar byggnadens yttre utseende avsevärt

 • altanen ska byggas till ett en- och tvåbostadshus eller ett komplementbostadshus

 • altanen ska vara en uteplats på marken

 • altanen får inte vara högre än 1,8 meter

 • altanen ska anordnas inom 3,6 meter från bostadshuset

 • altanen ska placeras minst 4,5 meter från gräns om grannar inte medger närmare placering

 • inte vidtas på en byggnad eller inom ett bebyggelseområde som är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt


Det ska noteras att det inte finns en generell bygglovsplikt för altaner. I varje enskilt fall görs det en bedömning om byggandet av altanen ska räknas som en nybyggnad, tillbyggnad eller en så stor ändring av byggnadens yttre att den kräver bygglov.

Hör av dig till din kommun om du är osäker


Det är Byggnadsnämnden i din kommun som hanterar bygglov. Om du är osäker på vad som gäller för just ditt projekt kan du höra av dig till dem. Det visuella intrycket av altanen samt höjden över marken brukar vara avgörande för om det ska krävas bygglov eller inte.

Fler inlägg om Bygg & Renovering

Olika uteplatser – Vilken passar dig bäst?
Med en uteplats får du ett rum utanför huset; och en härlig plats att tillbringa sommardagarna på. För husägare brukar altanen vara populär, medan flerfamiljshus oftast har balkonger. Vilken uteplats ska du satsa på? Vi går igenom tre olika alternativ här nedan och startar med altanen. A...
Läs mer om Olika uteplatser – Vilken passar dig bäst?
Bygga ut – Planering och kostnad
En tillbyggnad på huset skapar nya ytor som har potential att bli till precis det du vill. Varför inte bygga ett nytt gästrum, ett hemmakontor eller kanske bygga ut badrummet för att få plats med en stor jacuzzi? Innan du sätter igång finns det en del saker att tänka på. Vi ska gå igenom ...
Läs mer om Bygga ut – Planering och kostnad
Så ökar du värdet på bostaden
Går du i säljtankar? En bostadsförsäljning är förmodligen den största affären du kommer att göra, och en bra chans att tjäna en del pengar. Den största faktorn som påverkar försäljningspriset har dock att göra med hur bostadsmarkanden ut. Den går ju upp och ned. Vissa perioder är det helt...
Läs mer om Så ökar du värdet på bostaden