Isolera vinden

Vinden fyller flera funktioner och kan se ut på olika sätt. Ibland används vinden som ett förvaringsutrymme och i vissa fall till och med som ett rum. Det händer även att vinden inte används för något alls, kanske för att utrymmet är för litet. Oavsett vad vinden används till behöver den vara välisolerad. Om vinden inte är isolerad ordentligt kommer värmen att stiga upp mot vinden och därefter försvinna. Detta kan leda till flera besvär, inte minst när det kommer till uppvärmningen av huset. Vi går igenom några tips till dig som vill isolera vinden.

När måste jag isolera vinden?

Om mer än 15 procent av husets värme försvinner ut genom taket behöver du förbättra isoleringen uppe på vinden. Om det kommer in fukt på vinden, antingen utifrån eller genom varm och fuktig luft, kan detta leda till mögel och fuktskador. Det som finns på vinden kan alltså fuktskadas eller börja lukta illa. Det går att förebygga detta på flera sätt, exempelvis genom ventiler och med en luftspalt, men det gäller att ha en god balans och vara uppmärksam.

Jag tänker sätta igång att isolera…hur börjar jag?

Det första du kan göra är att kolla ångspärren i innertaket. Denna ska vara tät, ingen varm och fuktig luft får ta sig upp till vinden. Många saker kan påverka ångspärren, inte minst renoveringar som utförts på ett oförsiktigt sätt. Kolla även väggar och genomföringar, exempelvis skorsten och ventilationsrör samt själva luckan upp till vinden om en sådan finns.
Om du behöver förbättra isoleringen kan

du bland annat använda dig av lösull, antingen som cellulosafiberull eller som mineralull. Här gäller det dock att använda ett isoleringsmaterial som är typgodkänt. Du kan kolla med Energimyndigheten för att se vilken tjocklek som rekommenderas.

Låt en expert hjälpa dig med ditt vindprojekt

En isolerad vind som fungerar som ett extra sovrum.
När vinden är isolerad kan den exempelvis göras om till ett sovrum.

Det finns flera konsulter som kan hjälpa dig med isoleringen på vinden, exempelvis en isoleringsentreprenör. De kan både ge goda råd och utföra själva åtgärderna åt dig. Även hantverkare kan hjälpa till, samt byggingenjörer eller snickare som arbetar med denna typ av renovering. Genom att överlåta arbetet till experter slipper du oroa dig för att det blir fel. De kan även upptäcka andra bekymmer som kan dyka upp.

Går det att isolera för mycket?

Ja. Ett hem som används kommer att alstra fukt och denna fukt måste ta vägen någonstans. Ibland kan värmeläckaget från vinden även bidra till att torka upp fukten som bildats. Detta är ytterligare ett argument till att du bör undersöka situationen med en konsult innan du utför några vidare åtgärder. Ibland kan det visa sig att du inte alls behöver göra några förändringar, huset andas och fungerar precis som det är tänkt från början.

 

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Regler för rotavdrag
Så här skriver skatteverket angående regler för rotavdrag Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotav...
Läs mer om
Regler för rotavdrag
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.