85 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Bygg & renovering / Vad kostar det att glasa in balkongen?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Vad kostar det att glasa in balkongen?

kvinna tänker på att glasa in balkongen

Trots Sveriges förhållandevis kyliga klimat är det fullt möjligt att sitta på balkongen året om förutsatt att du har glasat in den. Precis som mycket annat i livet kommer en inglasad balkong med både fördelar och nackdelar. Det kan vara bra att veta att en inglasad balkong i regel ökar värdet på bostaden. Du brukar kunna få en avkastning på upp till fyra gånger investeringen när det är dags att sälja. Många menar därför att det är en bra långsiktig investering trots att slutnotan för projektet kan bli ganska hög. Vi ska gå igenom kostnaden mer detaljerat här nedan så att du själv kan bilda dig en uppfattning om en inglasad balkong är något för dig eller inte.

Flera fördelar med en inglasad balkong

Det finns flera vinster och förtjänster med att satsa på en inglasad balkong. Exempelvis:

 • Du förlänger säsongen och kan njuta av en fika på din balkong tidigare på våren och senare in på hösten.
 • Under vinterhalvåret fungerar den inglasade balkongen som ett extra förvaringsutrymme där du exempelvis kan placera mat och dryck på balkongen som behöver kylas.
 • För den som tycker om att odla trivs växter och grönsaker extra bra på inglasade balkonger.
 • Även under sommarsäsongen finns det fördelar med att ha en inglasad balkong som skyddar dig från att exponeras för både sol och vind.
 • Med en inglasad balkong får du hög mysfaktor särskilt om du även satsar på en braskamin eller infravärme.
 • Du utvidgar din bostad som känns större med ett extra rum.
 • Balkongen ökar värdet på din bostad.
 • Sparar energi och uppvärmningskostnad – undersökningar har visat att kostnaden för uppvärmning kan minska med mellan sex och tolv procent i vissa fall.
 • Den inglasade balkongen isolerar från ljud utifrån som buller och trafik och ger mindre insyn.
 • Inglasade balkonger förlänger fastigheten hållbarhet och skyddar fasaden mot slitage – inglasningen kan öka hållbarheten med upp till tio år.
 • Du slipper damm, pollen och smuts på balkongen och dess möbler och planteringar.

Några nackdelar med inglasad balkong

För att balansera upp fördelarna nämns nedan även ett gäng nackdelar med inglasad balkong. Det är lite utav en smaksak vilken typ av balkong just du trivs bäst med.

 • Det kan bli väldigt varmt på en inglasad balkong.
 • Projektet kan landa på en relativt dyr slutnota så se det som en långsiktig investering.
 • Det kan vara svårare att sola på balkongen.
 • Det blir fler fönster att putsa.
 • Det blir aningen mörkare i rummet som ligger i anslutning till rummet då balkongen blockerar från direkt solljus.

Behövs det bygglov för inglasning av balkong?

Att glasa in en balkong räknas som tillbyggnad vilket innebär att det krävs bygglov. Din ansökan skickar du in till Byggnadsnämnden i din kommun. Det kan vara en tidskrävande process att få bygglov så som vanligt gäller det att ha god framförhållning. Kommunen kan behöva kontrollera så att husets arkitektur inte påverkas negativt och att projektet går hand i hand med övriga planer för fastigheten. Detaljplanerna ska granskas och godkännas.

Du kan börja med att ansöka om ett förhandsbesked för bygglov för att få en indikation innan du lägger ner massor av tid på planering. När du har fått ditt bygglov beviljat ska du börja bygga inom två år och vara klar inom fem år från dagen för beslutet om bygglov. Att bygga en inglasad balkong beräknas ta max ett år.

Bygglovet kan sökas gemensamt av en bostadsrättsförening eller som enskilt bygglov av en privatperson. Det är vanligt att en bostadsrättsförening går ihop och söker bygglov för flera tillbyggnader gemensamt.

Kan alla balkonger glasas in?

Det går att bygga en inglasad balkong från grunden eller glasa in en befintlig balkong. Om du ska bygga en helt ny balkong ska det utföras av en fackman för att bli korrekt gjort.

Värt att tänka på är att det är betydligt enklare att ta sig an en balkong eller ett uterum i markplan för den som vill göra en del av arbetet själv, säkerhetsrisken minimeras även betydligt.

För den som vill anlita professionell hjälp kan du räkna med att arbetet att montera och installera tar ungefär två arbetsdagar för en van utförare. Även om du är intresserad av att göra mycket själv är det ofta klokt att anlita en professionell utförare så att arbetet blir gjort på bästa möjliga sätt. Det här kan även påverka värdet för din bostad när du en dag väljer att sälja den.

Tips för den som ska glasa in sin balkong

Ett tips är att söka information online och vara på det klara med vilka förväntningar du har på det färdiga bygget. Välj ut några bilder som du visar i samband med att du ber om kostnadsförslag från olika utförare. Då får de en bra bild över dina förväntningar på slutresultatet.

Ta in gratis offerter här som du sedan kan jämföra i lugn och ro.

Se till att få den färdiginglasade balkongen garantibesiktad för att bekräfta och dokumentera värdeökningen på bostaden.

Om du bor i bostadsrätt och vill glasa in balkongen kontrollera saken med styrelsen – kanske finns det fler som är sugna och ni kan komma undan billigare med en mängdbeställning. Ett annat sätt är att skriva en motion till bostadsrättsföreningens årsstämma där du säljer in ditt förslag. Du behöver ha två tredjedelar av medlemmarna med dig för att inglasningen ska bli av.

De flesta utförare erbjuder kostnadsfri hjälp med mätning för att kunna uppskatta ett pris för en måttanpassad inglasning. Det finns även showroom dit du kan komma och titta på olika varianter av dörrar och glas innan du bestämmer. Det här är ett tips för dig som har svårt att visualisera hur slutresultatet kommer att se ut och gör det enklare att göra materialval.

Några frågor att ta ställning till

Hur vill du öppna upp på balkongen? Vill du ha ett ramfritt vik-in system som samlar glasen mot fasadens sida inåt balkongen eller föredrar du ett skjutglas med ram som skjuts i sidled? Skjutpartier är enkla att hantera men fönstren kan däremot vara desto svårare att putsa utvändigt. Vikluckor är ett kostnadseffektivt alternativ.

Vad vill du ha för glas? Vill du ha fullhöga glas med hela glasdörrar eller ett delat system med en kortare variant som går från balkongräcket och uppåt. Med denna variant minskas insynen men du får inte heller in lika mycket ljus.

Vad föredrar du för räcke? Ett heltäckande räcke kan utgöras av en helt plåt- eller glasräcke. Om du inte har ett heltäckande räcke kanske du istället har perforerad plåt med små hål eller ett så kallat pinnräcke. Det är bra om räcket går att öppna för att kunna rengöra glasets utsida.

Vilka faktorer kan påverka kostnaden?

 

Räkna ut kostnad

Det finns flera faktorer som påverkar kostnaden för den inglasade balkongen. Det går inte att ange en exakt allmängiltig kostnad för inglasning av balkong. Variationen mellan balkonger är stor och det är inte bara kvadratmeter som spelar roll här. Saker som hur eventuella plåtar från fasad, vinklar och skarvar ser ut varierar från fall till fall och påverkar slutnotan. Vad kostnaden för en inglasad balkong landar på kan variera beroende på flera faktorer som exempelvis:

 • Hur mycket arbete du gör själv
 • Om det finns en befintlig balkong eller om den ska byggas från grunden
 • Hur stor balkongen är
 • Val av material och tillbehör som markiser
 • Om det finns tak ovanför
 • Hur många sidor som ska ha räcken
 • Glasets tjocklek – välj mellan 6, 8 eller 10 millimeter
 • Säkerhetsglas för att minska inbrottsrisken – särskilt viktigt om du bor långt ner
 • Om du vill ha skuggpartier på dina fönster eller kanalplast på taket för att skydda mot värme

När det är dags att sälja din bostadsrätt kommer parametrar som lägenhetens placering, omgivning och det aktuella läget på marknaden påverka hur stor förtjänst du gör tack vare din investering i en inglasad balkong.

Kostnadsuppskattning

Det finns inte så många fasta prislistor tillgängliga när det gäller inglasning av balkonger. Detta beror sannolikt på att det kan variera mycket beroende på materialval och andra unika omständigheter. De flesta utförare vill ha foton på balkongen i fråga för att kunna ta ställning till priset.

I tabellen nedan anges grovt uppskattade kostnader för inglasning av balkong. Dessa kan ge dig en indikation om vad det kostar.

Typ av projektPrisexempel för investering
Balkong med måtten 2,5 x 4 meter där hantverkare utför allt arbete inklusive arbetskostnader och material (tak ingår inte)Räkna med prisförslag från cirka 50 000 kronor
Avancerad balkong med speciellt tak som avleder värme samt montage och installation80 000 kronor är ett rimligt prisförslag
Balkong med måtten 1,5 x 4 meter med skjutglas som går att öppna heltRäkna med ungefär 30 000 kronor

Ofta är en inglasad balkong förenat med en hyreshöjning för den som bor i hyresrätt och ses som en standardhöjande åtgärd.

För den med bostadsrätt blir det ofta en extra avgift för de medlemmar som har balkong för finansiering av underhåll i form av exempelvis ommålning av räcken.

Vilka moment kan jag lösa på egen hand?

Det går faktiskt att göra mer själv än du kanske tror. Om du redan har en balkong på plats kan de flesta lyckas med att montera fönster och skjutdörrar. Ta gärna hjälp med taket av en plåtslagare. Se till att läsa på och var ärlig mot dig själv när du bedömer hur händig du är. Blir det fel så kan slutnotan bli dyrare än det hade kostat att anlita professionell hjälp från början. Ta gärna hjälp av en sakkunnig expert innan du ger dig på att utföra arbete på egen hand. Kontrollera vilket material och vilka verktyg som kommer att behövas. Tänk även på säkerheten om du ska arbeta på högre höjder.

Göra självProfessionell hjälp
Montera fönsterTak ska läggas av plåtslagare
Sätta in skjutdörrarInstallera kamin görs av behörig installatör
InredaElledningar
Infravärme

Vad finns det för bidrag att söka?

Ditt projekt kan täckas av rotavdraget vilket innebär att arbetskostnaden minskar med 30 procent. Det som är särskilt för inglasade balkongen är att rotavdraget här bara gäller för villor eller ägarlägenheter och inte för bostadsrätter. Om du bor i en bostadsrätt har du bara rätt till rotavdraget om du göra invändiga förändringar som exempelvis en ommålning i kök eller vardagsrum.

I en villa kan avdraget också användas för att glasa in en altan eller uteplats. Regeln är att det som ska glasas in är i anslutning till huskroppen – avdraget går således inte att använda för exempelvis en fristående altan.

Vi rekommenderar att du använder Skatteverkets digitala uträkningstjänst för att ta reda på hur mycket rotavdrag du kan få göra. Du hittar verktyget här: https://app.skatteverket.se/rakna-skatt-client-skut-skatteutrakning/rot-rut/fyll-i-dina-uppgifter

Om du ska använda rotavdraget är det bra att be utförarna att väva in det i offerten så att du får en korrekt översikt över slutpriset redan från början.

Visste du att ROT står för renovering, ombyggnad, tillbyggnad? Rotavdraget får göras på upp till 100 000 kronor i arbetskostnader vid en tillbyggnad. Du behöver ha betalat in tillräckligt mycket inkomstskatt under det gångna året för att täcka avdraget.

Jämför prisförslag innan du bestämmer dig

illustration av en jämförelse

Fråga alltid flera utförare om offerter innan du går vidare med ett byggprojekt! Ett vanligt misstag är att fastna för en leverantör tidigt och sen strunta i att utsätta prisförslaget för konkurrens. Kanske har ni fått en fin personlig kontakt vilket gör att du inte kritiskt granskar det faktiska förslaget. Ha för vana att alltid jämföra olika kostnadsförslag innan du sätter igång ett projekt i form av bygge eller ombyggnad.

Ta in gratis offerter här

Det finns flera sätt att ta reda på hur mycket just din inglasning av balkongen kommer att kosta. Ett bra sätt är att vända sig till en skicklig utförare och se till att skicka med foton av just din balkong så att denne kan bedöma och göra en kostnadsuppskattning åt dig. För att få ett så exakt prisförslag som möjligt ska du mäta upp balkongen ordentligt och fota den från olika vinklar, även utifrån så att fasaden kommer med. Företag brukar även kunna komma hem till dig för att göra en exakt mätning.

Fler inlägg om Bygg & Renovering

Vad kostar det att byta fasad?
Nu ska vi titta närmare på vad det kan kosta att byta fasad. Du har förmodligen hittat hit för att du funderar på att renovera exteriören på ditt hem. Många väljer att byta fasad av rent underhållsmässiga skäl, men vissa vill också minska sina energikostnader eller helt enkelt byta färg o...
Läs mer om Vad kostar det att byta fasad?
Höj rotavdraget till 50 procent? Regler och prisexempel
Höj rotavdraget till 50 procent? Så påverkas du Det är på tapeten att höja rotavdraget till 50 procent. Drivande i frågan är bygg- och installationsbranschen som varnar för fler svartjobb om taket på rotavdraget inte blir högre. Ambitionen med rot som står för renovering, ombyggnation o...
Läs mer om Höj rotavdraget till 50 procent? Regler och prisexempel
Nya regler för rutavdraget 2021 – Träffa hantverkare på uppdrag av köparen
Om du har ett fritidshus eller kommer att vara bortrest ett tag kan du nu använda rutavdraget för att betala tillsynen av din bostad. Tidigare har du fått göra avdrag till ett värde på totalt 50 000 kronor per år, men det taket höjs 2021 till 75 000 kronor. Skador i bostaden Om någo...
Läs mer om Nya regler för rutavdraget 2021 – Träffa hantverkare på uppdrag av köparen