Inglasning av balkong – pris & bygglov

En av de stora fördelarna med att glasa in balkongen (utöver det uppenbara: att du kan använda den året runt) är att det ofta höjer värdet på bostaden – ibland kan du få tillbaka upp till fyra gånger investeringen när du säljer. Att glasa in balkongen är såklart en kostnad som kan kännas saftig till en början, men många gånger får du tillbaka pengarna flerfaldigt. Här går vi igenom vad en inglasning kostar, vad som krävs och vad du behöver tänka på innan du sätter igång.

Vad kostar det att glasa in en balkong?

Priset för att glasa in en balkong ligger på mellan 30 000 kr – 110 000 kr och beror framför allt på balkongens storlek och inglasningens utformning. En liten balkong kan kosta runt 40 000 kronor att glasa in, medan en normalstor inglasad balkong kostar cirka 50 000 kr – 60 000 kr, förutsatt att inglasningen i sig inte kräver ett balkongtak som tillbygge eller att man gör några andra specialanpassningar såsom brandskyddsväggar eller speciallack. Det är mängden glas som bestämmer priset på inglasning av balkong, inte balkongens yta.

Ofta är en inglasad balkong förenat med en hyreshöjning för den som bor i hyresrätt och ses som en standardhöjande åtgärd.

För den med bostadsrätt blir det ofta en extra avgift för de medlemmar som har balkong för finansiering av underhåll i form av exempelvis ommålning av räcken.
kvinna tänker på att glasa in balkongen

Faktorer som påverkar kostnaden

Variationen mellan balkonger är stor och faktorer som hur eventuella plåtar från fasad, vinklar och skarvar ser ut varierar från fall till fall och påverkar slutnotan. Här är några faktorer som påverkar kostnaden.

  • Hur mycket arbete du gör själv
  • Om det finns en befintlig balkong eller om den ska byggas från grunden
  • Hur stor balkongen är
  • Val av material och tillbehör som markiser
  • Om det finns tak ovanför
  • Hur många sidor som ska ha räcken
  • Glasets tjocklek – välj mellan 6, 8 eller 10 millimeter
  • Säkerhetsglas för att minska inbrottsrisken – särskilt viktigt om du bor långt ner
  • Om du vill ha skuggpartier på dina fönster eller kanalplast på taket för att skydda mot värme

Gör en kostnadsuppskattning

I tabellen nedan anges grovt uppskattade kostnader för inglasning av balkong. Dessa kan ge dig en indikation om vad det kostar.

Typ av projekt Prisexempel för investering
Balkong med måtten 2,5 x 4 meter där hantverkare utför allt arbete inklusive arbetskostnader och material (tak ingår inte) Räkna med prisförslag från cirka 50 000 kronor
Avancerad balkong med speciellt tak som avleder värme samt montage och installation 80 000 kronor är ett rimligt prisförslag
Balkong med måtten 1,5 x 4 meter med skjutglas som går att öppna helt Räkna med ungefär 30 000 kronor

Ofta är en inglasad balkong förenat med en hyreshöjning för den som bor i hyresrätt och ses som en standardhöjande åtgärd.

För den med bostadsrätt blir det ofta en extra avgift för de medlemmar som har balkong för finansiering av underhåll i form av exempelvis ommålning av räcken.

Fördelar med inglasning

Att glasa in balkongen kan ha många fördelar, både för dig och för värdet på bostaden.

  • Du förlänger säsongen och kan njuta av en fika på din balkong tidigare på våren och senare in på hösten.
  • Under vinterhalvåret fungerar den inglasade balkongen som ett extra förvaringsutrymme där du exempelvis kan placera mat och dryck på balkongen som behöver kylas.
  • För den som tycker om att odla trivs växter och grönsaker extra bra på inglasade balkonger.
  • Inglasningen skyddar dig från att exponeras för både sol och vind; även på sommaren.
  • Med en inglasad balkong får du hög mysfaktor särskilt om du även satsar på en braskamin eller infravärme.
  • Du utvidgar din bostad som känns större med ett extra rum.
  • Balkongen ökar värdet på din bostad.
  • Sparar energi och uppvärmningskostnad – undersökningar har visat att kostnaden för uppvärmning kan minska med mellan sex och tolv procent i vissa fall.
  • Den inglasade balkongen isolerar från ljud utifrån som buller och trafik och ger mindre insyn.
  • Inglasade balkonger förlänger fastighetens hållbarhet och skyddar fasaden mot slitage – inglasningen kan öka hållbarheten med upp till tio år.
  • Du slipper damm, pollen och smuts på balkongen och dess möbler och planteringar.
  • Om du har husdjur, exempelvis en innekatt, behöver du inte känna dig orolig över att katten ska råka ramla över kanten på balkongen.
  • Det är betydligt enklare att inreda en inglasad balkong än en vanlig eftersom du inte behöver ta in dynor och mattor så fort det regnar.

Nackdelar med inglasad balkong

För att ge en mer nyanserad bild tar vi också upp några nackdelar med inglasning. I slutändan handlar det mest om personligt tycke och smak.

  • Det kan bli väldigt varmt på en inglasad balkong.
  • Projektet kan landa på en relativt dyr slutnota så se det som en långsiktig investering.
  • Det kan vara svårare att sola på balkongen.
  • Det blir fler fönster att putsa.
  • Det blir svårare att vädra ur bostaden.
  • Det blir aningen mörkare i rummet som ligger i anslutning till rummet då balkongen blockerar från direkt solljus.

Att glasa in balkongen kräver bygglov

Att glasa in en balkong räknas som tillbyggnad, vilket innebär att det krävs bygglov. Din ansökan skickar du in till Byggnadsnämnden i din kommun. Processen kan ta tid då kommunen bland annat behöver undersöka hur inglasningen påverkar husets utseende och om den passar med fastighetens övriga planer. Därför är det bra att vara ute i god tid. Först efter granskning kan bygglov för inglasning godkännas.

Bygglovet kan sökas gemensamt av en bostadsrättsförening eller som enskilt bygglov av en privatperson. Det är vanligt att en bostadsrättsförening går ihop och söker bygglov för flera tillbyggnader gemensamt.

När bygglovet är beviljat ska du börja bygga inom två år och vara klar inom fem år från dagen för beslutet om bygglov. Att bygga en inglasad balkong beräknas ta max ett år.

För att få en indikation kan du ansöka om ett förhandsbesked för bygglov. Om ansökan avslås har du inte lagt ner en massa tid i onödan på att planera.

Ett fackmannamässigt jobb

Att glasa in en balkong behöver göras av en fackman för att stå emot väder och vind. En felaktig installation kan orsaka problem som läckage, sprickor och dålig isolering, vilket kan påverka både balkongens livslängd och fastighetens energiförbrukning. Dessutom kan ingrepp i fasaden påverka ventilationen och leda till fuktproblem om det inte görs på rätt sätt. Därför är det viktigt att anlita en erfaren entreprenör som ser till att allt blir korrekt från början.

Om det inte görs ordentligt kan det rentutav vara livsfarligt.

För dig som bor i bostadsrätt

Om du bor i en bostadsrätt behöver du först kolla med styrelsen innan du glasar in balkongen. Ibland kan föreningen redan ha riktlinjer eller avtal med leverantörer. Om fler i huset är intresserade kan ni dessutom få ett bättre pris genom att beställa tillsammans. Ett annat sätt är att lämna in en motion till årsstämman för att få hela föreningen att ta beslutet. För att det ska gå igenom krävs att minst två tredjedelar röstar ja.

De flesta utförare erbjuder kostnadsfri hjälp med mätning för att kunna uppskatta ett pris för en måttanpassad inglasning. För att jämföra olika aktörer kan ni använda HelpHero som tillåter er att ta in upp till sex offerter samtidigt, helt utan kostnad eller bindningskrav.

Ta in offerter

Tre frågor att ta ställning till

Hur vill du öppna upp på balkongen?

Vill du ha ett ramfritt vik-in system som samlar glasen mot fasadens sida inåt balkongen eller föredrar du ett skjutglas med ram som skjuts i sidled? Skjutpartier är enkla att hantera men fönstren kan däremot vara desto svårare att putsa utvändigt. Vikluckor är ett kostnadseffektivt alternativ.

Vad vill du ha för glas?

Vill du ha fullhöga glas med hela glasdörrar eller ett delat system med en kortare variant som går från balkongräcket och uppåt. Med denna variant minskas insynen men du får inte heller in lika mycket ljus.

Vad föredrar du för räcke?

Ett heltäckande räcke kan utgöras av en helt plåt- eller glasräcke. Om du inte har ett heltäckande räcke kanske du istället har perforerad plåt med små hål eller ett så kallat pinnräcke. Det är bra om räcket går att öppna för att kunna rengöra glasets utsida.

Användning av ROT

Med rotavdraget kan du sänka arbetskostnaden med 30 procent. Observera att det enbart gäller för villor och ägarlägenheter – bor du i en bostadsrätt får du bara göra avdrag för invändiga arbeten, såsom målning eller renovering inomhus. Det är inte möjligt för föreningen att göra rotavdrag.

I en villa kan avdraget också användas för att glasa in en altan eller uteplats. Regeln är att det som ska glasas in är i anslutning till huskroppen – avdraget går således inte att använda för exempelvis en fristående altan.

Vi rekommenderar att du använder Skatteverkets digitala uträkningstjänst för att ta reda på hur mycket rotavdrag du kan få göra.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Regler för rotavdrag
Så här skriver skatteverket angående regler för rotavdrag Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotav...
Läs mer om
Regler för rotavdrag
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.