Olika uteplatser – Vilken passar dig bäst?

Med en uteplats får du ett rum utanför huset; och en härlig plats att tillbringa sommardagarna på. För husägare brukar altanen vara populär, medan flerfamiljshus oftast har balkonger. Vilken uteplats ska du satsa på? Vi går igenom tre olika alternativ här nedan och startar med altanen.

Altan – för dig som vill ha det öppet

En stor fördel med altaner är att de kan byggas stora, med spännande vinklar, och de ger en öppen yta. Altanen kan inredas med såväl eldstäder och grillar som soffgrupper, nedsänkt pool eller solstolar. Altaner är dessutom ganska enkla att bygga på egen hand och i många fall behöver du inte något bygglov. Tänk bara på att göra en ordentlig stomme så att altanen inte blir ojämn. En altan snickras ihop av virke. Om du vill ha ett miljövänligt alternativ ska du satsa på nordisk fura som kiselbehandlats, ek eller exempelvis ceder som har lång hållbarhet och motståndskraft mot röta.

Olika typer av altaner

De flesta väljer att bygga altanen i direkt anslutning till huset, men det går även att bygga ett fristående tralldäck mitt på tomten. Om du exempelvis har en väldigt stor gräsmatta som är flack och plan kan det bli riktigt snyggt med ett fint soldäck. Fördelen med att ha altanen i anslutning till huset är dock att du lättare kan dra ut elen, något som underlättar för belysning och grill.

Uterum – användning året runt

En balkong med en skön soffa där man kan slappa och njuta av kvällssolen.
Ljusslingor skapar en mysig känsla på uteplatsen.

Om du vill ha möjlighet att njuta av uteplatsen oavsett årstid är ett uterum en smart investering. Uterum kan byggas välisolerat, men också användas mer som ett kallt uterum under sommarhalvåret. Oisolerade uterum är perfekta under sommaren eftersom du får bra vind- och regnskydd. Om du dessutom väljer att isolera uterummet och ha ett ordentligt tak kan du använda det hela året, till och med under vintern. Fördelen med uterum är att du får ett extrarum till huset. Det kan med andra ord användas som exempelvis matsal, hemmakontor eller vardagsrum.

Balkong – för mindre bostäder

Att bygga en balkong på egen hand kan vara lite knepigare än att exempelvis bygga en altan. Dock går det och sedan den första juli 2017 är det inte längre krav på bygglov om man bygger en mindre balkong på en- eller tvåplansvilla. Undantag gäller om det specificeras i detaljplanen att bygglov krävs eller om bostaden/området är värdefullt ur ett historiskt perspektiv. Om du har planer på att glasa in balkongen kan även andra krav tillkomma; exempelvis krav på utrymningsmöjligheter vid brand.

Fördelen med balkonger, särskilt för lägenheter, är att du får en bra utsikt då du kommer upp en bit över marken och det kräver ingen trädgård. I anslutning till din bostad kan du alltså skapa dig en härlig och trivsam uteplats som inte tar upp någon tomtyta.

Vilka behov har du?

Om du är osäker på vilken typ av uteplats du ska bygga är det bra att du funderar över följande punkter:

  • Hur ska uteplatsen användas?
  • Vill du kunna grilla, sola och eventuellt installera en pool i framtiden?
  • Vill du endast ha en skön liten uteplats för att dricka kaffe i solen?
  • Har du familj? I så fall kan en större uteplats vara att föredra.
  • Vilken budget har du?

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Regler för rotavdrag
Så här skriver skatteverket angående regler för rotavdrag Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotav...
Läs mer om
Regler för rotavdrag
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.