Får du inte ordning på hemmet? Renovera i 3 steg

Det är inte alltid så lätt att få ordning på ett renoveringsprojekt. I vilken ände ska jag börja? Vi försöker att reda ut det här.

Se till att renoveringsmomenten sker i rätt ordning

Dessa tre steg gör förhoppningsvis att renoveringen blir lite mer överskådlig.

1. Se över taket

Om taket läcker kan det förstöra husfasaden och även den invändiga beklädnaden. Se därför till att fixa taket först av allt. Har du upptäckt en vattenläcka? Ta med dig presenning och spik upp på taket. Det är viktigt att åtgärda problemet snabbt.

2. Gör en fuktmätning

För att husgrunden ska vara stabil och hålla i många år vill vi att marken är torr och att det finns ett fungerande dräneringssystem. Ta in en besiktningsman som kan göra en fuktmätning av husgrunden om du har en källare eller krypgrund. Om huset står på en ”platta på mark” (en betonggrund) kan du kolla om det finns en brunn som behöver rensas. Ibland kan konstruktionen behöva kompletteras med en undertrycksventilation. Det är egentligen inte fukten i sig som är ett problem utan det är fukten tillsammans med organiska material och exempelvis tryckimpregnerat trä som orsakar bekymmer. Det är därför viktigt att det finns ett kapillärbrytande skikt under betongen.

Även husväggarna ska kontrolleras. Se till att de är täta och välisolerade. Ska du måla om? Tvätta fasaden? Byta fönster? Enligt Energimyndigheten släpper dåligt isolerade fönster ut ungefär en tredjedel av husets värme så det kan vara klokt att renovera/byta fönster som har blivit slitna.

3. Nu går vi in i huset

När utsidan är i toppskick är det dags att se över rum som kök, badrum, hall och tvättstuga. Även här är det framför allt viktigt att se till att allt är skyddat från fukt. Ska du slå ut väggar? Lägga nytt golv? Måla om? Följ din renoveringsplan.

Renoveringsmoment Tidsåtgång
Lägga om taket 1 månad
Dränera husgrunden 2 veckor
Byta fasad 3 veckor
Måla om huset 2 veckor
Byta 10 fönster 1 vecka
Byta elsystem i huset 3 dagar
Totalrenovera badrummet 1 månad
Stambyte lägenhet 10 veckor
Stambyte hus 6 – 10 veckor
Renovera köket 2 – 4 veckor

*Notera att tidsåtgången gäller för ett medelstort hus på cirka 120 kvm. Självklart kan längden på en renovering variera beroende på var i landet du bor och hur förutsättningarna ser ut där just din bostad är byggd.

Okej, har du fått ordning på alla ytor? Då är det dags att inreda hemmet.

Moodboard – Inspireras och planera

Moodboards är ett vanligt begrepp inom inredning och är kortfattat beskrivet en anslagstavla där du sätter upp alla dina idéer, inspirationsmaterial och bilder. Det kan vara riktiga tygprover, utskrifter på möbler eller utklipp från inredningstidningar. Försök att hålla ett tema, börja med grunden, exempelvis tapeterna eller väggfärgen. Den kan du utgå med som bakgrund på din moodboard. Då blir det lättare att se vilka textilier, växter och möbler som passar in rent färgmässigt. En moodboard kan du även skapa i datorn eller mobilen, exempelvis i Photoshop eller genom att använda program som Pinterest. Fördelen med digitala inspirationstavlor är att du kan ta med dem till färg- eller tapetbutiker och visa upp för sakkunniga där.

Gör en ritning och mät

Ett vardagsrum där allt är huller om buller.

Om du har tid och är pysslig kan du alltid skapa en 3D-ritning över hemmet. Då kan du flytta omkring möbler och få en bra känsla för utrymmet. Annars räcker det gott och väl med att mäta alla väggar, vrår, fönster och takhöjd för att därefter kunna se vilka möbler som får plats var. Kom ihåg att inte möblera för tätt, du vill ju kunna röra dig i hemmet utan att behöva pressa dig förbi bord och stolar. Bor du i lägenhet? Ett tips är då att mäta hissen i bostaden eller dörrarna för att säkerställa att du faktiskt får in möblerna i lägenheten.

Så ökar du värdet på din bostad.pdf

Varva gammalt och nytt

När man flyttar in i ett nytt hus eller en ny lägenhet är det vanligt att man vill köpa lite nya möbler. Men försök att återanvända några av dina gamla möbler också. Det är brukar bli riktigt fint när antikviteter och loppisfynd blandas med moderna och nya möbler. Dessutom kan du med lite färg och nya möbelben skapa en helt ny stil och känsla på dina gamla grejer. Ett tips är att kolla in IKEA-hacks, en sida med massor av inspiration på hur du förvandlar gamla IKEA-möbler.

Den sista touchen

Har du fått alla möbler och tavlor på plats? Känns det ändå som  att något saknas? Växter, textilier och belysning är de tre viktigaste områdena för att skapa ett mysigt och inbjudande hem. Satsa på varmt sken på lampor och variera med golv-, vägg-, bords- och taklampor. Växter går det inte heller att ha för många av, i stora rum passar det bra med högre palmer och liknande. Släng på sköna och stora plädar i soffan och matcha med fluffiga dekorationskuddar och mjuka mattor och fällar så känns rummet lite extra ombonat. Lycka till!

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Regler för rotavdrag
Så här skriver skatteverket angående regler för rotavdrag Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotav...
Läs mer om
Regler för rotavdrag
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.