112 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kundtjänst: 08-232 232
Kunskapsbank / Bygg & renovering / Får du inte ordning på hemmet? Renovera i 3 steg

Får du inte ordning på hemmet? Renovera i 3 steg

Det är inte alltid så lätt att få ordning på ett renoveringsprojekt. I vilken ände ska jag börja? Vi försöker att reda ut det här.

Skapa en gratis prisförfrågan här
Tjänsten fungerar i hela Sverige.

Se till att renoveringsmomenten sker i rätt ordning

Dessa tre steg gör förhoppningsvis att renoveringen blir lite mer överskådlig.

1. Se över taket

Om taket läcker kan det förstöra husfasaden och även den invändiga beklädnaden. Se därför till att fixa taket först av allt. Har du upptäckt en vattenläcka? Ta med dig presenning och spik upp på taket. Det är viktigt att åtgärda problemet snabbt.

2. Gör en fuktmätning

För att husgrunden ska vara stabil och hålla i många år vill vi att marken är torr och att det finns ett fungerande dräneringssystem. Ta in en besiktningsman som kan göra en fuktmätning av husgrunden om du har en källare eller krypgrund. Om huset står på en "platta på mark" (en betonggrund) kan du kolla om det finns en brunn som behöver rensas. Ibland kan konstruktionen behöva kompletteras med en undertrycksventilation. Det är egentligen inte fukten i sig som är ett problem utan det är fukten tillsammans med organiska material och exempelvis tryckimpregnerat trä som orsakar bekymmer. Det är därför viktigt att det finns ett kapillärbrytande skikt under betongen.

Även husväggarna ska kontrolleras. Se till att de är täta och välisolerade. Ska du måla om? Tvätta fasaden? Byta fönster? Enligt Energimyndigheten släpper dåligt isolerade fönster ut ungefär en tredjedel av husets värme så det kan vara klokt att renovera/byta fönster som har blivit slitna.

3. Nu går vi in i huset

När utsidan är i toppskick är det dags att se över rum som kök, badrum, hall och tvättstuga. Även här är det framför allt viktigt att se till att allt är skyddat från fukt. Ska du slå ut väggar? Lägga nytt golv? Måla om? Följ din renoveringsplan.

Renoveringsmoment Tidsåtgång
Lägga om taket1 månad
Dränera husgrunden2 veckor
Byta fasad3 veckor
Måla om huset2 veckor
Byta 10 fönster1 vecka
Byta elsystem i huset3 dagar
Totalrenovera badrummet1 månad
Stambyte lägenhet10 veckor
Stambyte hus6 – 10 veckor
Renovera köket2 – 4 veckor

*Notera att tidsåtgången gäller för ett medelstort hus på cirka 120 kvm. Självklart kan längden på en renovering variera beroende på var i landet du bor och hur förutsättningarna ser ut där just din bostad är byggd.

Okej, har du fått ordning på alla ytor? Då är det dags att inreda hemmet.

Moodboard – Inspireras och planera

Moodboards är ett vanligt begrepp inom inredning och är kortfattat beskrivet en anslagstavla där du sätter upp alla dina idéer, inspirationsmaterial och bilder. Det kan vara riktiga tygprover, utskrifter på möbler eller utklipp från inredningstidningar. Försök att hålla ett tema, börja med grunden, exempelvis tapeterna eller väggfärgen. Den kan du utgå med som bakgrund på din moodboard. Då blir det lättare att se vilka textilier, växter och möbler som passar in rent färgmässigt. En moodboard kan du även skapa i datorn eller mobilen, exempelvis i Photoshop eller genom att använda program som Pinterest. Fördelen med digitala inspirationstavlor är att du kan ta med dem till färg- eller tapetbutiker och visa upp för sakkunniga där.

Gör en ritning och mät

Ett vardagsrum där allt är huller om buller.

Om du har tid och är pysslig kan du alltid skapa en 3D-ritning över hemmet. Då kan du flytta omkring möbler och få en bra känsla för utrymmet. Annars räcker det gott och väl med att mäta alla väggar, vrår, fönster och takhöjd för att därefter kunna se vilka möbler som får plats var. Kom ihåg att inte möblera för tätt, du vill ju kunna röra dig i hemmet utan att behöva pressa dig förbi bord och stolar. Bor du i lägenhet? Ett tips är då att mäta hissen i bostaden eller dörrarna för att säkerställa att du faktiskt får in möblerna i lägenheten.

Så ökar du värdet på din bostad.pdf

Varva gammalt och nytt

När man flyttar in i ett nytt hus eller en ny lägenhet är det vanligt att man vill köpa lite nya möbler. Men försök att återanvända några av dina gamla möbler också. Det är brukar bli riktigt fint när antikviteter och loppisfynd blandas med moderna och nya möbler. Dessutom kan du med lite färg och nya möbelben skapa en helt ny stil och känsla på dina gamla grejer. Ett tips är att kolla in IKEA-hacks, en sida med massor av inspiration på hur du förvandlar gamla IKEA-möbler.

Den sista touchen

Har du fått alla möbler och tavlor på plats? Känns det ändå som  att något saknas? Växter, textilier och belysning är de tre viktigaste områdena för att skapa ett mysigt och inbjudande hem. Satsa på varmt sken på lampor och variera med golv-, vägg-, bords- och taklampor. Växter går det inte heller att ha för många av, i stora rum passar det bra med högre palmer och liknande. Släng på sköna och stora plädar i soffan och matcha med fluffiga dekorationskuddar och mjuka mattor och fällar så känns rummet lite extra ombonat. Lycka till!

Fler inlägg om Bygg & Renovering

Köp inte nytt – bygg ut istället
Börjar ditt drömhus bli lite för trångt eller fantiserar du om ett vackert uterum som förenar inne och ute? En utbyggnad kan vara ett enkelt sätt att utöka din villas storlek i stället för att behöva flytta till något större. Det finns mycket som du kan göra. Ibland behöver du inte ens by...
Läs mer om Köp inte nytt – bygg ut istället
Sök bygglov i Sverige: Kostnad och regler
När du ska bygga eller renovera behöver du oftast ett bygglov. Precis som det låter ger ett bygglov (tidigare byggnadslov) dig rätt att bygga precis vad du vill så länge du följer lokala regler för markanvändning. I korta drag: Du måste följa detaljplanen i området där du ska bygga nytt e...
Läs mer om Sök bygglov i Sverige: Kostnad och regler
Rotavdrag eller grönt avdrag? Nytt avdrag för gröna investeringar 2021
Rotavdrag? Nytt avdrag för gröna investeringar 2021 Det var Centerpartiet som redan 2018 la fram förslaget om ett så kallat ”grönt avtal”. Tanken med detta var att skatten skulle sänkas på det som gynnar klimatet. Det kan exempelvis handla om att investera i solceller, solvärme eller mätar...
Läs mer om Rotavdrag eller grönt avdrag? Nytt avdrag för gröna investeringar 2021