Det är populärt med balkong – och det är inte så konstigt. Bara genom att öppna balkongdörren får du tillgång till trädgård och utomhusområde. Där kan du njuta av en kopp kaffe, odla grönsaker eller ha vänner över på middag under de varma sommarmånaderna.
Vill du förlänga ”balkongsäsongen”? Då kan det vara en god idé att glasa in den. Detta hjälper balkongen att behålla värmen, samtidigt som regn, snö och kyla kan hållas ute. Naturligtvis är en inglasad balkong inte helt tätad från värmespill, men den är betydligt varmare än en oglasad balkong.
Om du har planer på att bygga en balkong, eller vill glasa in din nuvarande balkong, kan du behöva söka bygglov. Vi har skrivit ner vad det är som gäller här nedan.
Du behöver inte söka bygglov för byggnader som är mindre än 15 kvadratmeter. Om du äger ett hus kan du med andra ord oftast bygga en balkong under 15 kvadratmeter utan problem. Finns det en detaljplan behöver du dock alltid ta hänsyn till denna – oavsett hur stor eller liten balkongen är.
Kom ihåg att du kommer att behöva ange när du ska starta bygget. Ett tips är att höra dig för hos byggnadsnämnden i din kommun för att veta exakt vad som gäller i din situation. Reglerna kan nämligen variera från kommun till kommun.
Om du äger en lägenhet i en bostadsrättsförening är processen inte riktigt likadan. Här kan du istället behöva ta hänsyn till bostadsrättsföreningens regler i stadgarna. BRF-processen liknar oftast politikens processer. Du kan till exempel behöva lämna in en motion till en årsstämma. BRF-medlemmarna får sedan rösta och om tillräckligt många röstar ja till motionen blir det möjligt att påbörja resten av arbetet. För att få ett ja kan det krävas att du pratar med de andra medlemmarna för att se hur intresset ser ut.
Eftersom att en balkong påverkar fastighetens utseende (och även kan påverka de andras bostadsrätter) krävs det i vissa fall att mer än hälften av medlemmarna antar motionen. Exakt hur processen ser ut och vad som händer vid olika utfall beror på bostadsrättsföreningen.
När föreningen har tagit ett beslut skickas detta till hyresnämnden som i sin tur ska godkänna eller avslå bygget. Om hyresnämnden godkänner är nästa steg att ansöka om bygglov. Då ska byggnadsnämnden i kommunen se över förslaget. När kommunen har godkänt är det läge att anlita en balkongleverantör!