Tillbyggnad entré och hall – saker att tänka på

Ibland är det inget fel på själva boytan, det vill säga vardagsrummet, sovrummen och köket. Istället är det entrén eller hallen som är för liten. Kanske finns det knappt plats att hänga upp kläder? Då kan det vara läge att investera i en tillbyggnad.

Bestäm vad det är som ska prioriteras när hallen byggs ut

Entrén är viktig av flera anledningar. Det är det första du möts av när du kommer hem och det är det sista rummet du ser innan du går ut. Entrén och hallen fyller praktiska funktioner. Det är där ytterkläder och skor förvaras. Det blir lätt stökigt – särskilt om utrymmet är för litet.

en stökig hall med lådor och kläder slängda på golvet
En hall eller entré blir lätt stökig. Fundera därför på vilka förvaringsmöjligheter det är bra att ha.

Ett sätt att skapa mer ordning är genom att förbättra förutsättningarna. Detta gör du genom att bygga en tillbyggnad. Det finns mängder av sätt att göra detta på. Börja projektet med att göra en funktionsanalys. Undersök hur hallen/entrén används idag och hur den upplevs. Ta reda på vad det är ni behöver. Om det är mörkt i hallen är det kanske läge att sätta in större fönster? Förvaring är annars något som alla hem behöver. Det behöver inte nödvändigtvis finnas extra stora förvaringsmöjligheter i hallen/entrén, men det skadar oftast inte. Den extra ytan kan exempelvis användas för att skapa en större garderob där du kan förvara kläder som inte passar för klimatet. Eller så fokuserar du på något helt annat, exempelvis enkelhet och minimalism. Poängen är att du faktiskt uppfyller de behov som du upptäckt när du utförde en funktionsanalys.

Tänk på helheten – Anlita en arkitekt som ritar tillbyggnaden

När du bygger en tillbyggnad, oavsett hur den ser ut, är det bra att försöka skapa harmoni med resten av huset. Tillbyggnaden ska helt enkelt passa in och kännas som en naturlig del av ditt hus. Det är här som arkitekternas kunskap och kompetens kommer väl till pass. De kan oftast hitta enkla lösningar som uppfyller alla dina behov.

Krävs det bygglov för en tillbyggnad av hallen/entrén?

Generellt behöver du ett bygglov när du ska förändra boytan, men det finns undantag. Du behöver oftast inget bygglov om du ska göra en tillbyggnad som är högst 15 kvadratmeter. Det förutsätter att det är ett enbostadshus eller ett tvåbostadshus. Tillbyggnaden kallas då för en attefallstillbyggnad och med den typen av tillbyggnad behöver du bara anmäla byggstarten.

Om du ska bygga en större tillbyggnad än 15 kvadratmeter är det bra att vare ute i god tid. Den snabbaste handläggningstiden för bygglov är cirka en eller två månader, men ibland tar det betydligt längre tid än så. Se även till att ritningen är väl utförd – helst av en arkitekt. Korrekta bygghandlingar är viktigt inte bara för att få ett bygglov utan även för att själva bygget ska bli rätt.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Regler för rotavdrag
Så här skriver skatteverket angående regler för rotavdrag Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotav...
Läs mer om
Regler för rotavdrag
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.