Tips till dig som ska bygga farstukvist

En farstukvist är ett litet förbygge framför ytterdörren. Förbygget består vanligtvis av en trappa som leder till en slags veranda med tak och golv. Istället för väggar används dock räcken. I många fall är farstukvisten inredd med bänkar och vackra trädekorationer. Skillnaderna mellan en farstukvist och en traditionell veranda är att farstukvisten oftast är placerad på husets front medan verandan är på husets baksida. Farstukvisten brukar även vara mindre jämfört med verandan.

Några saker som kännetecknar en farstukvist

Farstukvist kallas även för farstu, vilket är en utveckling av förstuga. Den fungerar som en plats där man kan borsta av sig snö eller ta av sig blöta ytterkläder och skor innan man går in i huset. Taket skyddar mot både regn, snö och alltför starkt solsken. Farstukvisten kan även inredas, exempelvis med enkla stolar och ett bord. Perfekt för att fika eller för att få sittplats när skorna ska på eller av.

Att bygga en farstukvist behöver inte vara alltför komplicerat och det finns många fördelar. Förutom att farstun har sina funktionella fördelar bidrar den även till husets utseende. En entré med en farstukvist ser mysigare ut.

Bygglov och detaljplan

Steg ett är att skapa en ritning som visar hur bygget ska se ut och utföras. Denna behövs oavsett om du behöver ett bygglov eller ej. Vanligtvis behövs ett bygglov, men för byggnader som är mindre än 15 kvadratmeter brukar detta inte behövas, byggnaden räknas då som en attefallsåtgärd. Kolla upp med byggnämnden i din kommun för att se vad som gäller. Om farstukvisten blir hög kommer du sannolikt att behöva ett bygglov. Sök i tid – ett bygglov kan ta flera månader att få till.

Du bör även kolla upp detaljplanen för ditt område. Det är denna som styr om du överhuvudtaget får bygga på din tomt. Bor du utanför detaljplanen får du oftast bygga hur du vill upp till en viss gräns, exempelvis upp till 50 kvadratmeter. Återigen, se till att kolla med din kommun för att se vad som gäller.

Använd din farstu på ett smart sätt

En farstukvist kan användas till mer än bara en förstuga. Under golvet kan du ha en källare och ovanpå taket kan du ha en balkong. Detta påverkar naturligtvis själva byggandet, det finns flera extra saker att ta hänsyn till från ett belastningsperspektiv. Ett tips är att ta hjälp av en arkitekt när du skissar upp dina planer. På så sätt kan du säkerställa att allt blir gjort på ett korrekt sätt. Dessutom kan du få hjälp med idéer.

Bygg själv eller anlita andra

Det är fullt möjligt att bygga farstukvisten på egen hand. Det finns flera instruktioner att hitta på nätet. I korthet går byggandet ut på att du gräver och gjuter ned plintar i farstuns yttre hörn och sakta men säkert börjar bygga uppåt. Om du känner att du inte har tid att göra detta själv kan du alltid anlita en hantverkare istället. Gör en prisförfrågan här ovanför så ser vi till att du kommer i kontakt med proffs!

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Regler för rotavdrag
Så här skriver skatteverket angående regler för rotavdrag Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotav...
Läs mer om
Regler för rotavdrag
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.