Vad kan jag bygga utan bygglov?

På den här sidan ska vi gå igenom vilka alternativ du har om du vill slippa krångla med bygglov. När det kommer till nybyggnation eller en tillbyggnad på huset finns det många regler kring hur det får går till och hur stort du får bygga. En ansöka om bygglov kan ta tid (flera veckor till och med) och oftast måste du även ha grannarnas tillåtelse innan du sätter igång med byggprojektet. För dig som vill slippa allt detta finns det faktiskt några lösningar. Byggen som är under 15 kvadratmeter kräver sällan bygglov och attefallshus på 25 kvadratmeter är också bygglovsfria.

Fördelar med nyckelfärdiga hus

För dig som behöver mer yta hemma, exempelvis för besök av släkten eller kanske för ditt hemmakontor, kan ett nyckelfärdigt mindre hus vara bra. Dessa finns i många snygga designer och både med stora glaspartier och utan. Ibland finns tillräckligt bra takhöjd för att installera ett sovloft. Fördelen med att köpa en färdig liten stuga är att arbetet går snabbt. Det kommer en hustillverkare och levererar huset och bygger ihop det. Beroende på husleverantör kan man ofta välja om man vill ha insidan inflyttningsklar eller endast själva husskalet.

Även om du endast får bygga ett litet hus utan bygglov kan du ju alltid bygga till en fin uteplats. Altaner på låg höjd brukar sällan behöva bygglov och kan vara något som gör hela nybygget trevligare och mer användbart.

Vad är Attefallshus?

Kvinna läser bok, ligger i hängmatta, i gäststugan.Attefallshus är mindre hus/stugor på 25 kvadratmeter. De flesta som köper attefallshus väljer att få dem färdigmonterade. För cirka 70 000 till 150 000 kronor  (beroende på design) får du ett färdigt hem som kan användas till allt från gäststuga och kontor till ett litet permanentboende åt tonåringen som vill ha sitt eget utrymme. En annan fördel med attefallshus är att de går att skräddarsy. Kanske vill du ha extra mycket isolering i stugan eller sätta ytterdörren på en annan sida? Oftast går det att genomföra mindre förändringar även om stugan är nyckelfärdig.

Vad mer får jag bygga utan bygglov?

Förutom en ny liten stuga på tomten finns det andra saker du också får bygga utan bygglov. Bland annat kan du bygga ut huset med 15 kvadratmeter, sätta in två takkupor samt bygga olika typer av altaner. Du får naturligtvis även bygga om inuti huset, du kan exempelvis ta ner en vägg eller sätta upp väggar för att skapa fler rum. Även i bostadsrätter brukar man få bygga om till viss del, detta måste du dock alltid kolla med föreningen innan du utför.

Om du vill bygga på höjden, exempelvis en tillbyggnad som sträcker sig till två våningsplan, är det inte längre 15 kvadratmeter som gäller utan hälften (eftersom det blir 15 kvadrat när du dubblar det). Kom bara ihåg att du inte får bygga högre än taknocken om du ska slippa bygglov.

Bygganmälan krävs

Även om du bygger ett attefallshus och inte behöver något bygglov måste du ändå anmäla till kommunen att du ska bygga. För att göra en bygganmälan behöver du endast kontakta byggnadsnämnden i den kommun du bor i och därefter skicka in din anmälan.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Regler för rotavdrag
Så här skriver skatteverket angående regler för rotavdrag Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotav...
Läs mer om
Regler för rotavdrag
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.