I dag är det otroligt populärt med 20-talshus och inte undra på. Dessa hus har oftast spännande vinklar, rejäl takhöjd och låga fönster som ger ett fantastiskt ljusinsläpp. Dessutom brukar husen vara dekorerade med vackra vägg- och takstuckaturer. Hus kan ibland påminna om mindre slott med vackra små torn och liknande. Om du bor i ett 20-talshus som börjar kännas för litet kan du bygga ut det, men för att bevara stilen och inte förstöra utseendet på huset finns det många saker att ha i åtanke.
Innan du ens vet om du får bygga ut ditt hus behöver du kontakta byggnadsnämnden. Hos dem får du reda på om just ditt hus har ett högt historiskt värde. Om så är fallet är det möjligt att du inte får bygga om. Om huset inte är skyddat av kulturhistoriskt värde får du bygga om och bygga ut efter samma regler som andra hus. Det kan vara svårt att på egen hand göra upp en skiss och ritning på hur utbyggnaden ska se ut. 20-talet hade en mycket speciell karaktär, både på fasaden och inuti husen. För att samma stilrena och eleganta stil ska finnas med även på tillbyggnaden är det bäst att anlita en arkitekt som kan hjälpa dig.
Några av sakerna som utgör ett 20-talshus är dess fönster. På den här tiden satte man in rejäla fönster, ofta spröjsade och inte sällan med ovalt valv. Om du din tillbyggnad ska ha fönster bör du se till att hitta liknande modeller som passar in. Det kommer annars synas tydligt om du väljer vanliga moderna fönster. Även detaljer som dörrar och väggar är något som kan vara värt att bevara. Idag kan man köpa stuckaturer på metervara, ett tips om du inte vill anlita snickare som gör nya. Även höga golvlister var vanligt under den här tiden, något som ger rummet en fin och tjusig detalj.
När det kommer till dörrar var det vanligt med stuckaturer även här. Om du inte vill lägga mycket pengar på en färdig dörr med stuckatur går det relativt enkelt att göra en egen. Genom att utgå från en vanlig slät dörr kan du sedan limma fast träramar och sedan måla alltsammans i samma färg. Då får du samma stil som de gamla dörrarna.
Det är i detaljerna som den gedigna stilen sitter. För att din tillbyggnad ska se gammal och äkta ut kan du hitta fina och tidsenliga detaljer i form av strömbrytare, handtag, vägguttag och kakel i jugendstil. Det finns mängder av inredningsbloggar som beskriver 20-talets inredning, både i kök och badrum men också allrum. Här kan du enkelt få inspiration till din tillbyggnad och även inreda den nya delen av huset på ett tidsenligt sätt. 20-talsinredning behöver absolut inte se gammal och dammig ut. Tvärtom är 20-talet en perfekt tidsperiod för att blanda med moderna inslag och möbler. Med hjälp av rutiga kakel på golven, höga och platsbyggda bokhyllor och tjocka gardiner kan du enkelt skapa 20-talets pampiga och exklusiva stil.