137 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Flytt / Försäkringar flytt – Investera i din säkerhet

Försäkringar flytt – Investera i din säkerhet

Oavsett om du ska flytta till en lägenhet eller till ett hus är det viktigt att du undersöker vilka försäkringar du kan tänkas behöva. Vi ska gå igenom några bra alternativ på den här sidan.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på flytt!

Begär gratis offert

Olika sorters försäkringar

Det finns väldigt många olika försäkringar, men den allra viktigaste för dig som ska flytta är hemförsäkringen. I regel täcker en hemförsäkring saker som stöld eller olyckor i bostaden. Det kan exempelvis handla om en vattenläcka eller ett mögelangrepp. Exakt hur hemförsäkringen ser ut beror på vilket försäkringsbolag du väljer, men något som alla hemförsäkringar har är:

  • Egendomsskydd – ett skydd som ger dig ersättning om dina ägodelar stjäls eller om bostaden börjar brinna.
  • Reseskydd – en slags reseförsäkring som oftast gäller i 45 dagar, men ibland mer. Skulle du till exempel behöva sjukvård på resan är det reseskyddet som täcker dina utgifter.
  • Ansvarsskydd – detta är ett skydd om du skulle bli tvungen att betala skadestånd.
  • Rättsskydd – skulle en tvist uppstå, exempelvis mellan dig och hyresvärden, täcker rättskyddet dina utgifter för ett juridiskt ombud.
  • Överfallsskydd – en försäkring som ger dig ersättning om du till exempel skulle råka ut för en misshandel eller liknande.

Eftersom att alla människor har olika behov och förutsättningar brukar det gå att göra olika tillval till sin hemförsäkring. Olika företag erbjuder olika tillägg, men i regel handlar det till exempel om drulleförsäkringar, utökade reseförsäkringar, olycksfallsförsäkring och allriskförsäkringar.

Jämför noggrant mellan försäkringarna

Familj har precis flyttat in i ny lägenhet.

Det finns en uppsjö av olika försäkringar att välja bland och många olika prisklasser. Innan du bestämmer dig är det viktigt att du kontrollerar företagen. Läs på om vad som ingår, hur försäkringarna fungerar, se också över recensioner och betyg. Att välja den billigaste försäkringen är inte alltid det bästa. Vissa personer behöver en viss typ av skydd, medan andra personer har andra behov. Se över vad som ingår i försäkringen så att du är säker på att den täcker det som du behöver.

Har du redan en hemförsäkring?

Om du ska flytta till en ny bostad kanske du redan har en befintlig hemförsäkring som du är nöjd med. Om så är fallet brukar det oftast gå att flytta försäkringen till den nya adressen. För att ta reda på om det är möjligt bör du kontakta ditt nuvarande försäkringsbolag i god tid innan flytten. Försäkringsbolaget vill ha information om den nya bostaden och de nya boendeförhållandena. Detta för att veta om dessa påverkar hemförsäkringen och om det krävs tillval. Det kan hända att försäkringspremien förändras.

För dig som flyttar hemifrån

Det är lätt att tro att hemförsäkringen som du hade när du bodde hemma även ska gälla när du flyttar hemifrån, men så är inte fallet. För dig som ska lämna boet och flytta till din egna bostad behöver teckna en ny hemförsäkring. Trots att man som ung vuxen och studerande sällan har mycket pengar gäller det att tänka smart och inte snålt. Kanske har du inget av värde i lägenheten? Men tänk om du råkat lämna kaffekokaren eller plattan på? En brand blir otroligt kostsam utan försäkring.

Fler inlägg om Flytt

Tips till dig som flyttar hemifrån
Att flytta hemifrån är ett stort steg i livet som vuxen. Ett nytt kapitel öppnas och du blir mer självständig. Har du aldrig bott själv tidigare? Vi har sammanställt en lista med praktiska tips för dig som ska lämna boet för första gången. Lär dig mer om allt från budgetvänliga inrednings...
Läs mer om Tips till dig som flyttar hemifrån
Använd rutavdraget när du flyttar! Det här måste du känna till
För att minska kostnaden för flytten kan du använda rutavdraget. Rut står för rengöring, underhåll och tvätt, men gäller alltså även för flytt av bohag. På den här sidan går vi igenom vad du behöver tänka på när du ska använda dig av rutavdraget. Sedan 2007 har svenskar haft möjlighet ...
Läs mer om Använd rutavdraget när du flyttar! Det här måste du känna till
En kom-ihåg-lista till dig som ska flytta
En flytt kräver mycket planering och är oftast ganska tidskrävande, både om du flyttar ut från en lägenhet, men kanske ännu mer om du flyttar från ett hus. För att du inte ska glömma något viktigt har vi sammanställt en lista på kom-ihåg-saker inför din flytt samt när du bör göra de olika...
Läs mer om En kom-ihåg-lista till dig som ska flytta