88 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Flytt / Försäkringar flytt – Investera i din säkerhet

Försäkringar flytt – Investera i din säkerhet

Oavsett om du ska flytta till en lägenhet eller till ett hus är det viktigt att du undersöker vilka försäkringar du kan tänkas behöva. Vi ska gå igenom några bra alternativ på den här sidan.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Olika sorters försäkringar

Det finns väldigt många olika försäkringar, men den allra viktigaste för dig som ska flytta är hemförsäkringen. I regel täcker en hemförsäkring saker som stöld eller olyckor i bostaden. Det kan exempelvis handla om en vattenläcka eller ett mögelangrepp. Exakt hur hemförsäkringen ser ut beror på vilket försäkringsbolag du väljer, men något som alla hemförsäkringar har är:

  • Egendomsskydd – ett skydd som ger dig ersättning om dina ägodelar stjäls eller om bostaden börjar brinna.
  • Reseskydd – en slags reseförsäkring som oftast gäller i 45 dagar, men ibland mer. Skulle du till exempel behöva sjukvård på resan är det reseskyddet som täcker dina utgifter.
  • Ansvarsskydd – detta är ett skydd om du skulle bli tvungen att betala skadestånd.
  • Rättsskydd – skulle en tvist uppstå, exempelvis mellan dig och hyresvärden, täcker rättskyddet dina utgifter för ett juridiskt ombud.
  • Överfallsskydd – en försäkring som ger dig ersättning om du till exempel skulle råka ut för en misshandel eller liknande.

Eftersom att alla människor har olika behov och förutsättningar brukar det gå att göra olika tillval till sin hemförsäkring. Olika företag erbjuder olika tillägg, men i regel handlar det till exempel om drulleförsäkringar, utökade reseförsäkringar, olycksfallsförsäkring och allriskförsäkringar.

Jämför noggrant mellan försäkringarna

Familj har precis flyttat in i ny lägenhet.

Det finns en uppsjö av olika försäkringar att välja bland och många olika prisklasser. Innan du bestämmer dig är det viktigt att du kontrollerar företagen. Läs på om vad som ingår, hur försäkringarna fungerar, se också över recensioner och betyg. Att välja den billigaste försäkringen är inte alltid det bästa. Vissa personer behöver en viss typ av skydd, medan andra personer har andra behov. Se över vad som ingår i försäkringen så att du är säker på att den täcker det som du behöver.

Har du redan en hemförsäkring?

Om du ska flytta till en ny bostad kanske du redan har en befintlig hemförsäkring som du är nöjd med. Om så är fallet brukar det oftast gå att flytta försäkringen till den nya adressen. För att ta reda på om det är möjligt bör du kontakta ditt nuvarande försäkringsbolag i god tid innan flytten. Försäkringsbolaget vill ha information om den nya bostaden och de nya boendeförhållandena. Detta för att veta om dessa påverkar hemförsäkringen och om det krävs tillval. Det kan hända att försäkringspremien förändras.

För dig som flyttar hemifrån

Det är lätt att tro att hemförsäkringen som du hade när du bodde hemma även ska gälla när du flyttar hemifrån, men så är inte fallet. För dig som ska lämna boet och flytta till din egna bostad behöver teckna en ny hemförsäkring. Trots att man som ung vuxen och studerande sällan har mycket pengar gäller det att tänka smart och inte snålt. Kanske har du inget av värde i lägenheten? Men tänk om du råkat lämna kaffekokaren eller plattan på? En brand blir otroligt kostsam utan försäkring.

Fler inlägg om Flytt

Tips för att hitta en bra flyttfirma
När det börjar dra ihop sig till en flytt finns det mycket att tänka på och det är mycket som ska göras. Allting ska packas ner i lådor, abonnemang ska sägas upp eller flyttas och det ska flyttstädas. Många väljer att ta hjälp av en flyttfirma för att spara tid, men också för att spara en...
Läs mer om Tips för att hitta en bra flyttfirma
Vad kostar det att flytta till en lägenhet och hur hittar jag en bra flyttfirma?
När du vill flytta och funderar på vad det kostar att anlita en flyttfirma spelar flera faktorer in. Dessa faktorer beror på din bekvämlighetsnivå och hur stor bostaden är. Om du exempelvis själv packar och även monterar ned möbler blir det ett billigare pris, men det du investerar iställ...
Läs mer om Vad kostar det att flytta till en lägenhet och hur hittar jag en bra flyttfirma?
Flytthjälp kostnad – Olika faktorer spelar in
Flyttfirma kostnad – Olika faktorer spelar in Priset för en flytt varierar så klart. Oftast blir priset högre om du ska flytta långt och om du bor i ett stort hus med mycket saker. Den absolut största fördelen med en flyttfirma är dock att du sparar tid. Oftast tillhandahåller firmor allt ...
Läs mer om Flytthjälp kostnad – Olika faktorer spelar in