Vad kostar det att flytta till en lägenhet och hur hittar jag en bra flyttfirma?

När du vill flytta och funderar på vad det kostar att anlita en flyttfirma spelar flera faktorer in. Dessa faktorer beror på din bekvämlighetsnivå och hur stor bostaden är. Om du exempelvis själv packar och även monterar ned möbler blir det ett billigare pris, men det du investerar istället är din egen tid.

Jämförelse mellan lokal och långdistansflytt

Priserna mellan flyttfirmor kan variera en del. I tabellen kan du se hur priserna för en lokal flytt inom en stad som exempelvis Stockholm skiljer sig jämfört med en längre flytt som sker mellan olika städer. En flytt på en sträcka som är längre än 65 mil har vi kategoriserat som en långdistansflytt.

Boyta Lokal flytt Långdistansflytt
10 m2 5 885  – 8 495 kr 26 500  – 31 500 kr
25 m2 11 250 – 16 250 kr 27 900  – 32 900 kr
35 m2 17 300  – 22 300 kr 39 500  – 44 500 kr

Notera att vi inte har räknat med rutavdraget i våra exempel. Med hjälp av det avdraget får du 50 % i skattereduktion på vissa av flyttjänsterna. Avdraget gäller arbetskostnaderna vid flytten, inte kostnader för exempelvis flyttbilen eller packningsmaterial.

Det här behöver du känna till om rutavdraget

man ska flytta från lägenhet

Tidigt år 2018 beslutade regeringen att alla mellan 18 till 64 år ska kunna nyttja rutavdraget. I samband med detta skulle det också höjas från  25 000 kronor/år till 50 000 kronor/år. Dessa regler trädde i kraft den 1:a juli år 2019.

När du har valt en flyttfirma kommer de sannolikt att fråga om du vill använda dig av rutavdraget, annars meddelar du det själv vid bokningstillfället. Avdraget görs direkt på fakturan. Det är dock värt att komma ihåg att avdraget bara kan användas om det handlar om en privatperson, inte ett företag.

Efter att flytten är genomförd kommer flyttfirman begära en utbetalning från Skatteverket. Om den betalningen beviljas, alltså att du uppfyller kriterierna samt har belopp kvar att nyttja i rutavdrag, kommer det beloppet att fyllas i på din inkomstdeklaration.

Läs mer om rutavdraget här 

Faktorer som har stor betydelse för priset av en flytt

Volymen

Storleken på ditt bohag, alltså hur mycket saker och möbler du har, är en faktor som har betydelse för flyttfirmans pris. Det är därför ett perfekt tillfälle att se över sina saker för att se om kanske något kan säljas eller skänkas bort. Ett annat alternativ kan vara magasinering, speciellt om ditt nya hem är betydligt mindre än ditt gamla.

Avståndet mellan bostäderna

Hur långt är det mellan din nya och din gamla bostad? Ska du flytta inom en och samma stad eller mellan olika städer? Hur långt ditt flyttlass ska transporteras är en faktor som har betydelse för priset. Sedan är också bostädernas tillgänglighet avgörande, det vill säga, hur lätt respektive svårt är det att flytta föremål och möbler mellan bostäderna och transportfordonet?

Finns det behov av extra tjänster?

En flytt handlar inte bara om att flytta saker och möbler mellan bostäderna. Det krävs noggranna förberedelser som exempelvis nedpackning och uppackning, ner- och uppmontering av möbler och även flyttstädning. Vill du sköta dessa bitar själv blir priset lägre, men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det oftast krävs mycket tid för att genomföra en flytt. Det kan även krävas några hjälpande händer från vänner eller familj för att du inte ska slita ut dig.

Tunga föremål som piano, kassaskåp eller akvarium

Om det finns några extra tunga föremål som till exempel ett piano, ett kassaskåp eller ett akvarium påverkar detta också priset. Den här typen av föremål kan behöva specialhantering och det är dessutom inte rekommenderat att flytta dessa själv. Om du inte har expertkunskap eller ändamålsenliga hjälpmedel ökar risker för person- och sakskador markant. Här kan det vara värt pengarna att låta flyttfirman sköta det istället.

Flyttlådor till flytten

Att leta efter bananlådor i mataffären kan kännas som en bra idé, det är ju billigt, snabbt och enkelt. Nackdelen är dock att om de är slitna kan de gå sönder under flytten och kan även lukta eller vara smutsiga. Det är därför oftast klokast att köpa eller hyra flyttlådor som har hög kvalitet.

Datum och tid för flytt

Din framförhållning spelar stor roll för priset när du väljer flyttfirma. Om du är ute i god tid finns det spelrum att jämföra olika offerter, få ett förmånligt pris och flexibilitet kring bokningen. Detta kommer garanterat att hjälpa dig att sänka kostnaderna för flytten.

En annan faktor som kan ha betydelse är din flexibilitet. Måste du flytta ett specifikt datum eller går det att utföra inom ett spann på några dagar? Det är också bra att fundera på om flytten kan genomföras under dagtid på en vardag eller om det måste vara kvällstid eller på en helg. Det kan nämligen skilja några hundralappar om du måste flytta på kvällen eller på helgen.

Full bekvämlighet kostar men kan spara mycket tid

flytta från lägenhet

Det är egentligen dina behov och önskemål som sätter priset. Ju mer bekvämlighet du önskar, desto mer kommer det att kosta. Fördelen med att utföra delar av flytten själv? Du sparar pengar. Fördelen med att anlita en flyttfirma som sköter allt? Du sparar tid och slipper den stress som oftast medföljer en flytt.

Hur hittar du den bästa flyttfirman?

För att flytten ska bli så bra som möjligt är det viktigt att hitta en flyttfirma som du känner dig trygg med och som kan uppfylla dina önskemål. Det finns ett stort utbud av flyttfirmor i Sverige och det bästa är att ta in offerter från minst 3 firmor.

Vi kan hjälpa dig med det här 

Jämför pris och försäkringar innan du väljer flyttfirma.

Tips för att enklare leta efter en flyttfirma

  • Gör klart för dig själv vilken flytt du önskar. Vill du att flyttfirman sköter alla moment eller vill du bara ha hjälp med själva transporten?
  • Sammanställ så mycket information som möjligt om din flytt. Då kommer det att bli enklare att meddela informationen till olika flyttfirmor. Det bör vara information om storleken på bohag, gamla och nya adressen, eventuella tunga föremål och om du har behov av några extra tjänster.
  • När ska flytten genomföras? Behöver det vara ett specifikt datum eller finns det möjlighet att vara flexibel?
  • Begär offerter från flera flyttfirmor och undersök dessa i lugn och ro.

Det här kan du kolla upp för att säkerställa att flyttfirman är bra

Det enklaste sättet att ta reda på om flyttfirman är professionell eller inte är att höra med närstående eller bekanta om de har haft någon erfarenhet av flyttfirman och hur det i sådana fall har gått. Med hjälp av internet kan du också leta reda på omdömen. För att vara riktigt säker på att du gör ett bra val kan du kolla om flyttfirman använder sig av Bohag 2010 och om den är medlem i en branschförening.

Flyttfirma som använder Bohag 2010 i sitt avtal

Flyttbranschen och Konsumentverket har tillsammans tar fram ett avtal för flytt för privatpersoner. Den heter Bohag 2010 – Allmänna bestämmelser för bohagsflyttning. Alla seriösa och professionella flyttfirmor använder sig av detta avtal. Kom ihåg att alltid få ett avtal skriftligt innan ni påbörjar flytten. Det är säkrast för att minimera risken för tvist. Några exempel på det som regleras i Bohag 2010:

Ett skriftligt avtal och ett fast pris. Rekommendationen är att du får ett skriftligt avtal där både pris och omfattning ska finnas med, detta innan själva flytten påbörjas. Finns det ett ungefärligt pris får detta inte överstiga med mer än 15 %.

Tydliga upplysningar. Detta innebär att om flyttfirman behöver utföra något som inte framgår i avtalet måste de upplysa dig om detta innan de påbörjar arbetet.

Avbeställningsmöjligheter. Fram till 15 dagar innan flyttdatum kan du som kund avbeställa flyttfirman. Gör du en avbokning efter den tidsperioden kan fastställda nivåer avgöra hur mycket du måste betala. Är du sjuk är det alltid kostnadsfritt, så länge du har ett läkarintyg.

Skadeståndsskyldighet. Det här innebär att flyttfirman kommer att ersätta eventuella skador och förluster som sker i samband med flytten. Detta regleras med sakernas värde på den öppna marknaden. Saker som har affektionsvärde kan ej ersättas.

Det är positivt om flyttfirman är medlem i en branschförening

Om en flyttfirma är medlem i en av de två största branschföreningarna i Sverige är det positivt. Dessa är Almega Flyttjänstföretagen (S3F) och Sveriges Möbeltransportörers Förbund (SMF). På deras respektive hemsidor kan du se vilka som är medlem och kan söka på den flyttfirma som du funderar på. Det finns också möjlighet att kolla med facket om den flyttfirma som du funderar på har ett kollektivavtal. Det kan vara värt att komma ihåg att det finns seriösa och professionella flyttfirmor som inte är medlem i någon av dessa branschföreningar eller inte har något kollektivavtal.

Tvister mellan privatpersoner och flyttfirmor

Det händer ibland att den som flyttar och flyttfirman inte kommer överens. Konsumentverket rekommenderar därför på sin hemsida att du bör anlita en flyttfirma som tillämpar Bohag 2010. Tvister hamnar i Allmänna reklamationsnämnden, ARN. De anmälningar som kommer in till ARN handlar exempelvis om ersättning för möbler som har skadats i flytten eller att parterna inte kan komma överens om vad det egentligen är som har avtalats. I de flesta av dessa fall har inte Bohag 2010 tillämpats, se därför till att göra din research.

Fördelar med att anlita en professionell flyttfirma

man som jobbar på flyttfirma

Det kan kännas som en stor kostnad att anlita en professionell flyttfirma, men när du väl står där och ska både lasta och köra flyttlasset själv kommer du med stor sannolikhet tycka att det är ganska jobbigt. Fördelarna med en professionell flyttfirma:

  • Risken för person- och sakskador kan minimeras markant med en flyttfirma. Det ingår dessutom kostnadsfri transportförsäkring hos många flyttfirmor.
  • Om du väljer att låta en flyttfirma ta hand om planering och genomförandet av din flytt kan du förvänta dig ett professionellt resultat. Dina ägodelar kommer att behandlas varsamt genom att de kommer att skyddas med lämpligt material och lastas säkert för att inte skadas under transporten.
  • Väljer du att boka extratjänster som exempelvis packning och nedmontering kan du njuta av maximal bekvämlighet. Istället för att fundera på detta själv kan du fokusera på att inreda ditt nya hem.
  • Du kan använda rutavdraget. Det kommer ge dig hela 50 % avdrag på dina flyttkostnader vilket gör att det inte alls behöver vara speciellt dyrt.

Kostnad för att utföra flytten själv

Är ditt bohag litet och det är ett kort avstånd till din nya adress kan du självklart genomföra flytten själv om du vill spara pengar. Försök att värva familj eller vänner som hjälper dig och glöm inte bort att bjuda på den obligatoriska flyttpizzan! Om du behöver hyra en flyttbil kan du exempelvis göra det på en bensinmack som OKQ8. Kostnaden brukar ligga på 500 kronor och uppåt.

Vi rekommenderar dock att du anlitar en flyttfirma om du exempelvis har ett stort bohag, ska genomföra en långdistansflytt eller om du har flera tunga föremål. Att flytta tyngre föremål själv kan vara riskabelt med tanke på både person- och sakskador.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Vart flyttar du ifrån
Vart flyttar du till
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om flytt
Flytt – Avtal och regler
Ska du flytta? Det är vanligt att känna sig stressad under en flytt, och inte undra på. Det är en minst sagt omfattande procedur som kräver såväl tid som pengar och ork. För att underlätta flytten kan det vara värt att investera i en professionell flyttfirma som kan hjälpa dig. Det finns ...
Läs mer om
Flytt – Avtal och regler
Checklista flytt – bra att tänka på
För den som ska flytta är det många saker som ska göras. Förutom att ägodelar och möbler ska packas ihop, läggas i lådor som ska märkas upp, ska det även flyttstädas och alla grejer ska transporteras. Men det är även andra saker att göra, som att flytta försäkringen till den nya bostaden,...
Läs mer om
Checklista flytt – bra att tänka på
Tips för att hitta en bra flyttfirma
Hitta bästa flyttfirman Vill du hitta bästa flyttfirman inför din flytt? Faktorer som pris och kundservice spelar givetvis en stor roll för flyttupplevelsen. Men det finns även andra saker som är bra att ha i åtanke. Här hjälper vi dig att jämföra flyttfirmor och tipsar om hur du ska gå ti...
Läs mer om
Tips för att hitta en bra flyttfirma
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.