127 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Flytt / Ska du flytta och bo i andrahand? Så undviker du problem

Ska du flytta och bo i andrahand? Så undviker du problem

Att hyra en lägenhet i andrahand kan ibland vara det enda alternativet för den som letar ny bostad.  I framför allt storstäder som Stockholm och Göteborg (där det råder bostadsbrist) har det längre varit extremt svårt att få ett förstahandskontrakt. Den som inte vill köpa en bostadsrätt måste därför ofta ge sig ut på andrahandsmarknaden.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på flytt!

Begär gratis offert

Börja med att se över kontrakt och tillstånd

Något av det första du bör kontrollera innan du flyttar in i din andrahandsbostad är kontraktet. I kontraktet bör saker som uppsägningstid och hyra stå med samt deposition. Utan ett kontrakt kan du bli tvungen att flytta ur bostaden på bara ett par dagar.

Se även om kontraktet beskriver bostadens skick och om den hyrs ut i möblerat eller omöblerat skick. Om lägenheten hyrs ut möblerad måste det finnas en inventarielista på alla saker som finns. Kom ihåg att en lägenhet måste ha betydligt fler saker än en soffa och ett bord för att få hyras ut som möblerad. Och sist men inte minst, se till att båda parter får varsin kopia av kontraktet samt att ni båda signerar det. Utan signatur gäller inte kontraktet.

Tillståndet är också viktigt att se över – får personen hyra ut i andrahand? Du som hyresgäst har rätt till att få en kopia av tillståndet för att vara säker på att du verkligen får bo där. Du ska även se till att få en nyckelkvittens. Den får du i samband med att du får dina nycklar till lägenheten.  Om du skulle du råka tappa bort en nyckel eller om hyresvärden påstår att du hade fler nycklar än du egentligen har haft, bevisar nyckelkvittensen vad som gäller.

Kontroll och besiktning av lägenhet

En mops ligger utslagen på soffkanten. Se alltid till att du gör upp ett noggrant kontrakt om du ska hyra i andrahand så slipper du otrevliga överraskningar.

Se till att göra en genomgående besiktning och fotografera eventuella skador och slitage. Besiktningen ska utföras tillsammans med hyresvärden och ni ska i samband med besiktningen även skriva en inventarielista på allt som finns i lägenheten.

Teckna försäkring

Även om den som hyr ut lägenheten har en hemförsäkring på bostaden täcker den inte skador på dina egna ägodelar och möbler. Skulle du dessutom råka skada något i bostaden kommer försäkringen inte heller att täcka det. Se därför till att skaffa en hemförsäkring. Det finns även andrahandsförsäkringar som kan vara intressanta att se över.

Hyran måste vara skälig

När man hyr ut en bostad i andrahand kan man inte sätta vilka priser som helst. Hyran måste vara skälig. Tyvärr finns det vissa som missbrukar behovet av bostäder i storstäder. Du har säkert sett att priset på en etta i populära områden kan sticka iväg rejält. Och för den som letar bostad kan situationen därför kännas ganska hopplös.

Enligt hyreslagen ska en skälig hyra matcha bruksvärdet på lägenheten. Bruksvärdet utgörs av bland annat storlek, läge inom huset och reparationsstandard. Det kan vara bra att veta att hyresvärden kan bli återbetalningsskyldig om det i efterhand visar sig att hyran inte har varit skälig.

Fler inlägg om Flytt

Försäkringar flytt – Investera i din säkerhet
Oavsett om du ska flytta till en lägenhet eller till ett hus är det viktigt att du undersöker vilka försäkringar du kan tänkas behöva. Vi ska gå igenom några bra alternativ på den här sidan. Olika sorters försäkringar Det finns väldigt många olika försäkringar, men den allra viktigaste ...
Läs mer om Försäkringar flytt – Investera i din säkerhet
Tips till dig som flyttar hemifrån
Att flytta hemifrån är ett stort steg i livet som vuxen. Ett nytt kapitel öppnas och du blir mer självständig. Har du aldrig bott själv tidigare? Vi har sammanställt en lista med praktiska tips för dig som ska lämna boet för första gången. Lär dig mer om allt från budgetvänliga inrednings...
Läs mer om Tips till dig som flyttar hemifrån
Använd rutavdraget när du flyttar! Det här måste du känna till
För att minska kostnaden för flytten kan du använda rutavdraget. Rut står för rengöring, underhåll och tvätt, men gäller alltså även för flytt av bohag. På den här sidan går vi igenom vad du behöver tänka på när du ska använda dig av rutavdraget. Sedan 2007 har svenskar haft möjlighet ...
Läs mer om Använd rutavdraget när du flyttar! Det här måste du känna till