99 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Flytt / Ska du flytta och bo i andrahand? Så undviker du problem

Ska du flytta och bo i andrahand? Så undviker du problem

Att hyra en lägenhet i andrahand kan ibland vara det enda alternativet för den som letar ny bostad.  I framför allt storstäder som Stockholm och Göteborg (där det råder bostadsbrist) har det längre varit extremt svårt att få ett förstahandskontrakt. Den som inte vill köpa en bostadsrätt måste därför ofta ge sig ut på andrahandsmarknaden.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Börja med att se över kontrakt och tillstånd

Något av det första du bör kontrollera innan du flyttar in i din andrahandsbostad är kontraktet. I kontraktet bör saker som uppsägningstid och hyra stå med samt deposition. Utan ett kontrakt kan du bli tvungen att flytta ur bostaden på bara ett par dagar.

Se även om kontraktet beskriver bostadens skick och om den hyrs ut i möblerat eller omöblerat skick. Om lägenheten hyrs ut möblerad måste det finnas en inventarielista på alla saker som finns. Kom ihåg att en lägenhet måste ha betydligt fler saker än en soffa och ett bord för att få hyras ut som möblerad. Och sist men inte minst, se till att båda parter får varsin kopia av kontraktet samt att ni båda signerar det. Utan signatur gäller inte kontraktet.

Tillståndet är också viktigt att se över – får personen hyra ut i andrahand? Du som hyresgäst har rätt till att få en kopia av tillståndet för att vara säker på att du verkligen får bo där. Du ska även se till att få en nyckelkvittens. Den får du i samband med att du får dina nycklar till lägenheten.  Om du skulle du råka tappa bort en nyckel eller om hyresvärden påstår att du hade fler nycklar än du egentligen har haft, bevisar nyckelkvittensen vad som gäller.

Kontroll och besiktning av lägenhet

En mops ligger utslagen på soffkanten. Se alltid till att du gör upp ett noggrant kontrakt om du ska hyra i andrahand så slipper du otrevliga överraskningar.

Se till att göra en genomgående besiktning och fotografera eventuella skador och slitage. Besiktningen ska utföras tillsammans med hyresvärden och ni ska i samband med besiktningen även skriva en inventarielista på allt som finns i lägenheten.

Teckna försäkring

Även om den som hyr ut lägenheten har en hemförsäkring på bostaden täcker den inte skador på dina egna ägodelar och möbler. Skulle du dessutom råka skada något i bostaden kommer försäkringen inte heller att täcka det. Se därför till att skaffa en hemförsäkring. Det finns även andrahandsförsäkringar som kan vara intressanta att se över.

Hyran måste vara skälig

När man hyr ut en bostad i andrahand kan man inte sätta vilka priser som helst. Hyran måste vara skälig. Tyvärr finns det vissa som missbrukar behovet av bostäder i storstäder. Du har säkert sett att priset på en etta i populära områden kan sticka iväg rejält. Och för den som letar bostad kan situationen därför kännas ganska hopplös.

Enligt hyreslagen ska en skälig hyra matcha bruksvärdet på lägenheten. Bruksvärdet utgörs av bland annat storlek, läge inom huset och reparationsstandard. Det kan vara bra att veta att hyresvärden kan bli återbetalningsskyldig om det i efterhand visar sig att hyran inte har varit skälig.

Fler inlägg om Flytt

Tips för att hitta en bra flyttfirma
När det börjar dra ihop sig till en flytt finns det mycket att tänka på och det är mycket som ska göras. Allting ska packas ner i lådor, abonnemang ska sägas upp eller flyttas och det ska flyttstädas. Många väljer att ta hjälp av en flyttfirma för att spara tid, men också för att spara en...
Läs mer om Tips för att hitta en bra flyttfirma
Vad kostar det att flytta till en lägenhet och hur hittar jag en bra flyttfirma?
När du vill flytta och funderar på vad det kostar att anlita en flyttfirma spelar flera faktorer in. Dessa faktorer beror på din bekvämlighetsnivå och hur stor bostaden är. Om du exempelvis själv packar och även monterar ned möbler blir det ett billigare pris, men det du investerar iställ...
Läs mer om Vad kostar det att flytta till en lägenhet och hur hittar jag en bra flyttfirma?
Flytthjälp kostnad – Olika faktorer spelar in
Flyttfirma kostnad – Olika faktorer spelar in Priset för en flytt varierar så klart. Oftast blir priset högre om du ska flytta långt och om du bor i ett stort hus med mycket saker. Den absolut största fördelen med en flyttfirma är dock att du sparar tid. Oftast tillhandahåller firmor allt ...
Läs mer om Flytthjälp kostnad – Olika faktorer spelar in