Ska du flytta ut från din lägenhet? Tänk på det här

Det finns många fördelar med att bo i en hyreslägenhet. Du behöver inte själv reparera eller fixa trasiga saker och du kan flytta i stort sett när du vill. Men om du nu tänker flytta ut från lägenhet finns det vissa saker att tänka på.

Villkor för din flytt

Hyresvärden ställer en hel del krav på den som flyttar ut från en lägenhet. Till att börja med finns hyreslagen. Den säger att hyreslägenheter har en uppsägningstid på tre månader. Detta betyder att du måste säga upp lägenheten minst tre månader innan du tänker flytta. Du kan naturligtvis flytta ut tidigare än så, men du måste ändå betala hyran i tre månader efter uppsägning.

Ett annat krav som hyresvärdar ställer på utflyttning är skicket av bostaden. Den ska lämnas i samma skick som du fick den i. Detta betyder dels att lägenheten ska vara flyttstädad men även reparerad om du exempelvis borrat hål, satt upp hyllor eller liknande. Hål i väggarna behöver du spackla igen och måla över så att lägenheten ser fräsch och hel ut. Om du inte reparerar skador som uppstått under tiden du bott i lägenheten kan du bli ersättningsskyldig. Vanligt slitage ska dock hyresvärden stå för.

Slarva inte med flyttstädningen

Tänk på att du kan behöva säga upp lägenheten tre månader innan du lämnar över nycklarna.

När det kommer till själva flyttstädningen är det bra om du har avsatt mycket tid åt det. En flyttstädning är nämligen långt mer omfattande än en vanlig vardagsstädning. Det måste vara rent precis överallt, till och med bakom kylskåpet och inuti ugnen. Det finns mängder av bra checklistor för flyttstädning på nätet som kan vara bra att skriva ut så att du inte missar något.

Om du inte har tid att städa själv kan du alltid anlita proffshjälp. Med rutavdraget får du dra av 50 procent av arbetskostnaden. Du brukar kunna be om att flyttstädning ska ingå när du anlitar en flyttfirma.

Bevis för skador

Ibland uppstår det problem mellan hyresgäst och hyresvärd vid utflyttning. Det kan till exempel handla om att hyresvärden påstår att du orsakat skador på lägenheten. Kom ihåg att hyresvärden måste ha bevis för att det faktiskt är du som har orsakat skadorna. Till exempel ska hyresvärden ha gjort en besiktningskontroll när du flyttade in. Dels ska tidigare skador och slitage dokumenteras i skrift, men det är även viktigt att fotografera lägenheten. Detta kan även vara bra att göra själv som en extra säkerhet.

Som hyresgäst har du rätt till att sätta din egen prägel på lägenheten. Det kan handla om saker som måleri och tapetsering. Du har rätt att exempelvis måla om väggarna i lägenheten utan att fråga din hyresvärd. Dock behöver jobbet ha utförts på ett fackmannamässigt sätt. Annars finns risken att du blir ersättningsskyldig. Dessutom bör färger och mönster inte vara alltför extrema utan falla ”gemene man i smaken”.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Vart flyttar du ifrån
Vart flyttar du till
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om flytt
Flytt – Avtal och regler
Ska du flytta? Det är vanligt att känna sig stressad under en flytt, och inte undra på. Det är en minst sagt omfattande procedur som kräver såväl tid som pengar och ork. För att underlätta flytten kan det vara värt att investera i en professionell flyttfirma som kan hjälpa dig. Det finns ...
Läs mer om
Flytt – Avtal och regler
Checklista flytt – bra att tänka på
För den som ska flytta är det många saker som ska göras. Förutom att ägodelar och möbler ska packas ihop, läggas i lådor som ska märkas upp, ska det även flyttstädas och alla grejer ska transporteras. Men det är även andra saker att göra, som att flytta försäkringen till den nya bostaden,...
Läs mer om
Checklista flytt – bra att tänka på
Tips för att hitta en bra flyttfirma
Hitta bästa flyttfirman Vill du hitta bästa flyttfirman inför din flytt? Faktorer som pris och kundservice spelar givetvis en stor roll för flyttupplevelsen. Men det finns även andra saker som är bra att ha i åtanke. Här hjälper vi dig att jämföra flyttfirmor och tipsar om hur du ska gå ti...
Läs mer om
Tips för att hitta en bra flyttfirma
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.