88 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Flytt / Ska du flytta ut från din lägenhet? Tänk på det här

Ska du flytta ut från din lägenhet? Tänk på det här

Det finns många fördelar med att bo i en hyreslägenhet. Du behöver inte själv reparera eller fixa trasiga saker och du kan flytta i stort sett när du vill. Men om du nu tänker flytta ut från lägenhet finns det vissa saker att tänka på.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Villkor för din flytt

Hyresvärden ställer en hel del krav på den som flyttar ut från en lägenhet. Till att börja med finns hyreslagen. Den säger att hyreslägenheter har en uppsägningstid på tre månader. Detta betyder att du måste säga upp lägenheten minst tre månader innan du tänker flytta. Du kan naturligtvis flytta ut tidigare än så, men du måste ändå betala hyran i tre månader efter uppsägning.

Ett annat krav som hyresvärdar ställer på utflyttning är skicket av bostaden. Den ska lämnas i samma skick som du fick den i. Detta betyder dels att lägenheten ska vara flyttstädad men även reparerad om du exempelvis borrat hål, satt upp hyllor eller liknande. Hål i väggarna behöver du spackla igen och måla över så att lägenheten ser fräsch och hel ut. Om du inte reparerar skador som uppstått under tiden du bott i lägenheten kan du bli ersättningsskyldig. Vanligt slitage ska dock hyresvärden stå för.

Slarva inte med flyttstädningen

Tänk på att du kan behöva säga upp lägenheten tre månader innan du lämnar över nycklarna.

När det kommer till själva flyttstädningen är det bra om du har avsatt mycket tid åt det. En flyttstädning är nämligen långt mer omfattande än en vanlig vardagsstädning. Det måste vara rent precis överallt, till och med bakom kylskåpet och inuti ugnen. Det finns mängder av bra checklistor för flyttstädning på nätet som kan vara bra att skriva ut så att du inte missar något.

Om du inte har tid att städa själv kan du alltid anlita proffshjälp. Med rutavdraget får du dra av 50 procent av arbetskostnaden. Du brukar kunna be om att flyttstädning ska ingå när du anlitar en flyttfirma.

Bevis för skador

Ibland uppstår det problem mellan hyresgäst och hyresvärd vid utflyttning. Det kan till exempel handla om att hyresvärden påstår att du orsakat skador på lägenheten. Kom ihåg att hyresvärden måste ha bevis för att det faktiskt är du som har orsakat skadorna. Till exempel ska hyresvärden ha gjort en besiktningskontroll när du flyttade in. Dels ska tidigare skador och slitage dokumenteras i skrift, men det är även viktigt att fotografera lägenheten. Detta kan även vara bra att göra själv som en extra säkerhet.

Som hyresgäst har du rätt till att sätta din egen prägel på lägenheten. Det kan handla om saker som måleri och tapetsering. Du har rätt att exempelvis måla om väggarna i lägenheten utan att fråga din hyresvärd. Dock behöver jobbet ha utförts på ett fackmannamässigt sätt. Annars finns risken att du blir ersättningsskyldig. Dessutom bör färger och mönster inte vara alltför extrema utan falla ”gemene man i smaken”.

Fler inlägg om Flytt

Tips för att hitta en bra flyttfirma
När det börjar dra ihop sig till en flytt finns det mycket att tänka på och det är mycket som ska göras. Allting ska packas ner i lådor, abonnemang ska sägas upp eller flyttas och det ska flyttstädas. Många väljer att ta hjälp av en flyttfirma för att spara tid, men också för att spara en...
Läs mer om Tips för att hitta en bra flyttfirma
Vad kostar det att flytta till en lägenhet och hur hittar jag en bra flyttfirma?
När du vill flytta och funderar på vad det kostar att anlita en flyttfirma spelar flera faktorer in. Dessa faktorer beror på din bekvämlighetsnivå och hur stor bostaden är. Om du exempelvis själv packar och även monterar ned möbler blir det ett billigare pris, men det du investerar iställ...
Läs mer om Vad kostar det att flytta till en lägenhet och hur hittar jag en bra flyttfirma?
Flytthjälp kostnad – Olika faktorer spelar in
Flyttfirma kostnad – Olika faktorer spelar in Priset för en flytt varierar så klart. Oftast blir priset högre om du ska flytta långt och om du bor i ett stort hus med mycket saker. Den absolut största fördelen med en flyttfirma är dock att du sparar tid. Oftast tillhandahåller firmor allt ...
Läs mer om Flytthjälp kostnad – Olika faktorer spelar in