127 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Flytt / Ska du flytta ut från din lägenhet? Tänk på det här

Ska du flytta ut från din lägenhet? Tänk på det här


Det finns många fördelar med att bo i en hyreslägenhet. Du behöver inte själv reparera eller fixa trasiga saker och du kan flytta i stort sett när du vill. Men om du nu tänker flytta ut från lägenhet finns det vissa saker att tänka på.


Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på flytt!


Begär gratis offert

Villkor för din flytt


Hyresvärden ställer en hel del krav på den som flyttar ut från en lägenhet. Till att börja med finns hyreslagen. Den säger att hyreslägenheter har en uppsägningstid på tre månader. Detta betyder att du måste säga upp lägenheten minst tre månader innan du tänker flytta. Du kan naturligtvis flytta ut tidigare än så, men du behöver betala hyran i tre månader efter uppsägning.

Ett annat krav som hyresvärdar ställer på utflyttning är skicket av bostaden. Den ska lämnas i samma skick som du fick den i. Detta betyder dels att lägenheten ska vara flyttstädad men även reparerad och du exempelvis borrat hål, satt upp hyllor och liknande. Hål i väggarna behöver du spackla igen och måla över så att lägenheten ser fräsch och hel ut. Om du reparerar skador som uppstått under tiden du bott i lägenheten kan du bli ersättningsskyldig. Vanligt slitage ska dock hyresvärden stå för.

Slarva inte med flyttstädningen


Tänk på att du kan behöva säga upp lägenheten tre månader innan du lämnar över nycklarna.


När det kommer till själva flyttstädningen är det bra att du har mycket tid åt det. En flyttstädning är nämligen långt mer omfattande än en vanlig vardagsstädning. Det måste vara rent precis överallt, till och med bakom kylskåpet och inuti ugnen. Det finns mängder av bra checklistor för flyttstädning på nätet som kan vara bra att skriva ut så att du inte missar något.

Om du inte har tid att städa själv kan du alltid anlita proffshjälp. Med rutavdraget får du dra av 50 procent av arbetskostnaden.

Bevis för skador


Ibland uppstår det problem mellan hyresgäst och hyresvärd vid utflyttning. Det kan till exempel handla om att hyresvärden påstår att du orsakat skador på lägenheten. Kom ihåg att hyresvärden måste ha bevis för att det faktiskt är du som orsakat skadorna. Till exempel ska hyresvärden ha gjort en besiktningskontroll när du flyttade in. Dels ska tidigare skador och slitage dokumenteras i skrift, men det är även viktigt att fotografera lägenheten. Detta kan även vara bra att göra själv som en extra säkerhet.

Som hyresgäst har du rätt till att sätta din egen prägel på lägenheten. Det kan handla om saker som måleri och tapetsering. Du har rätt att exempelvis måla om väggarna i lägenheten utan att fråga din hyresvärd. Dock behöver jobbet ha utförts på ett fackmannamässigt sätt. Annars finns risken att du blir ersättningsskyldig. Dessutom bör färger och mönster inte vara alltför extrema utan falla ”gemene man i smaken”.

Fler inlägg om Flytt

Använd rutavdraget när du flyttar! Det här måste du känna till
För att minska kostnaden för flytten kan du använda rutavdraget. Rut står för rengöring, underhåll och tvätt, men gäller alltså även för flytt av bohag. På den här sidan går vi igenom vad du behöver tänka på när du ska använda dig av rutavdraget. Sedan 2007 har svenskar haft möjlighet ...
Läs mer om Använd rutavdraget när du flyttar! Det här måste du känna till
En kom-ihåg-lista till dig som ska flytta
En flytt kräver mycket planering och är oftast ganska tidskrävande, både om du flyttar ut från en lägenhet, men kanske ännu mer om du flyttar från ett hus. För att du inte ska glömma något viktigt har vi sammanställt en lista på kom-ihåg-saker inför din flytt samt när du bör göra de olika...
Läs mer om En kom-ihåg-lista till dig som ska flytta
Ska du flytta och bo i andrahand? Så undviker du problem
Att hyra en lägenhet i andrahand kan ibland vara det enda alternativet för den som letar ny bostad.  I framför allt storstäder som Stockholm och Göteborg (där det råder bostadsbrist) har det längre varit extremt svårt att få ett förstahandskontrakt. Den som inte vill köpa en bostadsrätt m...
Läs mer om Ska du flytta och bo i andrahand? Så undviker du problem