99 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Flytt / Tips till dig som ska flytta utomlands

Tips till dig som ska flytta utomlands

En utlandsflytt är ofta ett riktigt äventyr. Vissa flyttar utomlands på grund av en ny jobbtjänst, studier eller ett nytt förhållande medan andra bara vill ha sol och värme. Oavsett anledning till flytten finns det en hel del saker att komma ihåg och tänka på.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Flyttanmälan, flyttlass och eftersändning av post

Vi utgår från att du redan har ordnat med boende och visum till det land du flyttar till. Kraven är väldigt olika beroende på om du ska bo i eller utanför Schengen. Något av det första du bör göra är att utfärda en flyttanmälan till Skatteverket. Du kommer inte längre att vara folkbokförd i Sverige och Skatteverket är den myndighet som bestämmer om du fortfarande kommer att vara skatteskyldig eller inte. Det är flera faktorer som avgör det beslutet.

Du som vet att du ska flytta permanent och vara borta i många år kanske vill få med dig så många av dina ägodelar som möjligt, även möbler och liknande. Det finns olika alternativ för flyttlass utomlands. Om du flyttar inom Europa finns det många flyttfirmor med stora transportbilar som kan köra flyttlasset åt dig. Om du däremot flyttar över havet, som till USA eller Australien, kan fraktfartyg eller fraktflyg vara ett annat alternativ.

Om du vill att din post ska komma till din nya utlandsadress behöver du fixa med eftersändning av post. Det är inte svårt men det tillkommer en extra kostnad. Ett annat alternativ är att låta en släkting eller nära vän bli din nya adress i Sverige som då kan ta emot din post åt dig.

Kvinna går igenom terminal med en rullväska, på väg att åka utomlands.

Kom ihåg att göra detta innan flytten

En utlandsflytt är oftast långt mer omfattande och komplicerad än en vanlig flytt inom landets gränser. För att du inte ska glömma något viktigt har vi sammanställt en kortare lista med punkter som du bör checka av innan du flyttar.

  1. Säg upp abonnemang och försäkringar. Saker som hemförsäkring, telefoni, kabel-tv och gas är sådant du ska säga upp inför din utlandsflytt.
  2. Adressändring. Som vi nämnde ovan behöver du utföra en flyttanmälan, när det kommer till posten behöver du ange en adress i Sverige som din post kan komma till under det första året.
  3. Räkningar. Om du har räkningar som fortfarande kommer att komma in från Sverige bör du se till att dessa kan betalas online.
  4. Boka flyttfirma i god tid. För utlandsflyttar krävs det att du är ute i riktigt god tid, åtminstone om du vill flytta med ditt bohag.

Bra att ta med dig

När du flyttar utomlands är det bra att du förbereder en särskild mapp med viktiga dokument som kan komma att behövas. Bland annat är det straffrihetsintyg, äktenskapsbevis (om du är gift), försäkringsintyg, friskintyg, betyg från högskola, passfoton, personbevis, anställningskontrakt och vaccinationsbevis.

Extratips!

Som nyinflyttad är det ofta många frågor som dyker upp om allt och inget. Via sociala medier som Facebook går det ofta att hitta bra och hjälpsamma grupper. Till exempel finns det stora grupper som ”Svenskar i New York”, ”Svenskar i Thailand” eller liknande. I dessa grupper kan du ofta söka dig fram till svar på dina frågor eller fråga något i gruppen.

Fler inlägg om Flytt

Tips för att hitta en bra flyttfirma
När det börjar dra ihop sig till en flytt finns det mycket att tänka på och det är mycket som ska göras. Allting ska packas ner i lådor, abonnemang ska sägas upp eller flyttas och det ska flyttstädas. Många väljer att ta hjälp av en flyttfirma för att spara tid, men också för att spara en...
Läs mer om Tips för att hitta en bra flyttfirma
Vad kostar det att flytta till en lägenhet och hur hittar jag en bra flyttfirma?
När du vill flytta och funderar på vad det kostar att anlita en flyttfirma spelar flera faktorer in. Dessa faktorer beror på din bekvämlighetsnivå och hur stor bostaden är. Om du exempelvis själv packar och även monterar ned möbler blir det ett billigare pris, men det du investerar iställ...
Läs mer om Vad kostar det att flytta till en lägenhet och hur hittar jag en bra flyttfirma?
Flytthjälp kostnad – Olika faktorer spelar in
Flyttfirma kostnad – Olika faktorer spelar in Priset för en flytt varierar så klart. Oftast blir priset högre om du ska flytta långt och om du bor i ett stort hus med mycket saker. Den absolut största fördelen med en flyttfirma är dock att du sparar tid. Oftast tillhandahåller firmor allt ...
Läs mer om Flytthjälp kostnad – Olika faktorer spelar in