En utlandsflytt är ofta ett riktigt äventyr. Vissa flyttar utomlands på grund av en ny jobbtjänst, studier eller ett nytt förhållande medan andra bara vill ha sol och värme. Oavsett anledning till flytten finns det en hel del saker att komma ihåg och tänka på.
Vi utgår från att du redan har ordnat med boende och visum till det land du flyttar till. Kraven är väldigt olika beroende på om du ska bo i eller utanför Schengen. Något av det första du bör göra är att utfärda en flyttanmälan till Skatteverket. Du kommer inte längre att vara folkbokförd i Sverige och Skatteverket är den myndighet som bestämmer om du fortfarande kommer att vara skatteskyldig eller inte. Det är flera faktorer som avgör det beslutet.
Du som vet att du ska flytta permanent och vara borta i många år kanske vill få med dig så många av dina ägodelar som möjligt, även möbler och liknande. Det finns olika alternativ för flyttlass utomlands. Om du flyttar inom Europa finns det många flyttfirmor med stora transportbilar som kan köra flyttlasset åt dig. Om du däremot flyttar över havet, som till USA eller Australien, kan fraktfartyg eller fraktflyg vara ett annat alternativ.
Om du vill att din post ska komma till din nya utlandsadress behöver du fixa med eftersändning av post. Det är inte svårt men det tillkommer en extra kostnad. Ett annat alternativ är att låta en släkting eller nära vän bli din nya adress i Sverige som då kan ta emot din post åt dig.
En utlandsflytt är oftast långt mer omfattande och komplicerad än en vanlig flytt inom landets gränser. För att du inte ska glömma något viktigt har vi sammanställt en kortare lista med punkter som du bör checka av innan du flyttar.
När du flyttar utomlands är det bra att du förbereder en särskild mapp med viktiga dokument som kan komma att behövas. Bland annat är det straffrihetsintyg, äktenskapsbevis (om du är gift), försäkringsintyg, friskintyg, betyg från högskola, passfoton, personbevis, anställningskontrakt och vaccinationsbevis.
Som nyinflyttad är det ofta många frågor som dyker upp om allt och inget. Via sociala medier som Facebook går det ofta att hitta bra och hjälpsamma grupper. Till exempel finns det stora grupper som ”Svenskar i New York”, ”Svenskar i Thailand” eller liknande. I dessa grupper kan du ofta söka dig fram till svar på dina frågor eller fråga något i gruppen.