Tips till dig som ska flytta utomlands

En utlandsflytt är ofta ett riktigt äventyr. Vissa flyttar utomlands på grund av en ny jobbtjänst, studier eller ett nytt förhållande medan andra bara vill ha sol och värme. Oavsett anledning till flytten finns det en hel del saker att komma ihåg och tänka på.

Flyttanmälan, flyttlass och eftersändning av post

Vi utgår från att du redan har ordnat med boende och visum till det land du flyttar till. Kraven är väldigt olika beroende på om du ska bo i eller utanför Schengen. Något av det första du bör göra är att utfärda en flyttanmälan till Skatteverket. Du kommer inte längre att vara folkbokförd i Sverige och Skatteverket är den myndighet som bestämmer om du fortfarande kommer att vara skatteskyldig eller inte. Det är flera faktorer som avgör det beslutet.

Du som vet att du ska flytta permanent och vara borta i många år kanske vill få med dig så många av dina ägodelar som möjligt, även möbler och liknande. Det finns olika alternativ för flyttlass utomlands. Om du flyttar inom Europa finns det många flyttfirmor med stora transportbilar som kan köra flyttlasset åt dig. Om du däremot flyttar över havet, som till USA eller Australien, kan fraktfartyg eller fraktflyg vara ett annat alternativ.

Om du vill att din post ska komma till din nya utlandsadress behöver du fixa med eftersändning av post. Det är inte svårt men det tillkommer en extra kostnad. Ett annat alternativ är att låta en släkting eller nära vän bli din nya adress i Sverige som då kan ta emot din post åt dig.

Kvinna går igenom terminal med en rullväska, på väg att åka utomlands.

Kom ihåg att göra detta innan flytten

En utlandsflytt är oftast långt mer omfattande och komplicerad än en vanlig flytt inom landets gränser. För att du inte ska glömma något viktigt har vi sammanställt en kortare lista med punkter som du bör checka av innan du flyttar.

  1. Säg upp abonnemang och försäkringar. Saker som hemförsäkring, telefoni, kabel-tv och gas är sådant du ska säga upp inför din utlandsflytt.
  2. Adressändring. Som vi nämnde ovan behöver du utföra en flyttanmälan, när det kommer till posten behöver du ange en adress i Sverige som din post kan komma till under det första året.
  3. Räkningar. Om du har räkningar som fortfarande kommer att komma in från Sverige bör du se till att dessa kan betalas online.
  4. Boka flyttfirma i god tid. För utlandsflyttar krävs det att du är ute i riktigt god tid, åtminstone om du vill flytta med ditt bohag.

Bra att ta med dig

När du flyttar utomlands är det bra att du förbereder en särskild mapp med viktiga dokument som kan komma att behövas. Bland annat är det straffrihetsintyg, äktenskapsbevis (om du är gift), försäkringsintyg, friskintyg, betyg från högskola, passfoton, personbevis, anställningskontrakt och vaccinationsbevis.

Extratips!

Som nyinflyttad är det ofta många frågor som dyker upp om allt och inget. Via sociala medier som Facebook går det ofta att hitta bra och hjälpsamma grupper. Till exempel finns det stora grupper som ”Svenskar i New York”, ”Svenskar i Thailand” eller liknande. I dessa grupper kan du ofta söka dig fram till svar på dina frågor eller fråga något i gruppen.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Vart flyttar du ifrån
Vart flyttar du till
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om flytt
Flytt – Avtal och regler
Ska du flytta? Det är vanligt att känna sig stressad under en flytt, och inte undra på. Det är en minst sagt omfattande procedur som kräver såväl tid som pengar och ork. För att underlätta flytten kan det vara värt att investera i en professionell flyttfirma som kan hjälpa dig. Det finns ...
Läs mer om
Flytt – Avtal och regler
Checklista flytt – bra att tänka på
För den som ska flytta är det många saker som ska göras. Förutom att ägodelar och möbler ska packas ihop, läggas i lådor som ska märkas upp, ska det även flyttstädas och alla grejer ska transporteras. Men det är även andra saker att göra, som att flytta försäkringen till den nya bostaden,...
Läs mer om
Checklista flytt – bra att tänka på
Tips för att hitta en bra flyttfirma
Hitta bästa flyttfirman Vill du hitta bästa flyttfirman inför din flytt? Faktorer som pris och kundservice spelar givetvis en stor roll för flyttupplevelsen. Men det finns även andra saker som är bra att ha i åtanke. Här hjälper vi dig att jämföra flyttfirmor och tipsar om hur du ska gå ti...
Läs mer om
Tips för att hitta en bra flyttfirma
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.