125 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Kunskapsbank / Vad kostar det att anlita en flyttfirma?

Vad kostar det att anlita en flyttfirma?

Har du skrivit på kontraktet för din nya bostad? Det är mycket att tänka på inför en flytt. Alla ägodelar ska packas ner och transporteras till ditt nya hem. Dessutom ska din gamla bostad flyttstädas – ett av de mindre roliga måstena på listan. För att flytten ska flyta på så smidigt som möjligt kan du anlita en flyttfirma. En flyttfirma hjälper dig med allt från nedpackning av ägodelar till transportering, uppackning och städning. Det är en tjänst de flesta kan dra nytta av, frågan är vad priset för en flyttfirma ligger på?

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Tre saker som påverkar priset på flytten

Flyttlåda och spargris

Om du vill vet hur mycket det kommer att kosta att anlita en flyttfirma måste du först och främst titta på tre faktorer.

Dessa är:

  • Hur omfattande flytten är – alltså hur mycket som ska packas och transporteras.
  • När flytten ska ske. Om du måste flytta under en helg kan du räkna med att priserna stiger. Det är i regel billigare att hyra en flyttfirma på veckodagar.
  • Var i landet du bor. Flyttfirmor i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö har oftast något högre priser än mindre orter.

Jämför och begär offerter från olika flyttfirmor

För att hitta en flyttfirma som passar din budget är det bäst att begära offert från flera firmor. De flesta flyttfirmor tar betalt per timme och timpriset brukar ligga någonstans mellan 350 – 550 kronor. Detta kan givetvis variera en del beroende på företag. Kom ihåg att du får ner priset rejält när du utnyttjar rutavdraget. Detta är ett avdrag som privatpersoner kan använda för hushållsnära tjänster. Här ingår exempelvis trädgårdsarbete, städning, flytt och reparation. Sedan 2019 får du som mest göra ett avdrag på 50 000 kronor. Innan dess fick du endast ett avdrag på 25 000 kronor om du var yngre än 65 år vid beskattningsårets ingång och 50 000 kronor om du var över 65. Rutavdraget innebär att 50 procent av arbetskostnaden dras av. Med andra ord kan du anlita flyttfirma till ett betydligt mer förmånligt pris.

Vet du inte vilken flyttfirma du ska välja? Gå inte enbart på priset

Många är oroliga för att flyttfirman inte ska vara pålitlig. Börja med att kolla upp flyttfirmans försäkringar! Utan en försäkring får du ingen ersättning om flyttfirman skulle råka slarva bort eller förstöra ägodelar under flytten. En bra flyttfirma är dessutom snabb, men ändå noggranna, och punktlig.

Fler inlägg om Flytt

Flytt – Avtal och regler
Ska du flytta? Det är vanligt att känna sig stressad under en flytt, och inte undra på. Det är en minst sagt omfattande procedur som kräver såväl tid som pengar och ork. För att underlätta flytten kan det vara värt att investera i en professionell flyttfirma som kan hjälpa dig. Det finns ...
Läs mer om Flytt – Avtal och regler
Checklista flytt – bra att tänka på
För den som ska flytta är det många saker som ska göras. Förutom att ägodelar och möbler ska packas ihop, läggas i lådor som ska märkas upp, ska det även flyttstädas och alla grejer ska transporteras. Men det är även andra saker att göra, som att flytta försäkringen till den nya bostaden,...
Läs mer om Checklista flytt – bra att tänka på
Tips för att hitta en bra flyttfirma
När det börjar dra ihop sig till en flytt finns det mycket att tänka på och det är mycket som ska göras. Allting ska packas ner i lådor, abonnemang ska sägas upp eller flyttas och det ska flyttstädas. Många väljer att ta hjälp av en flyttfirma för att spara tid, men också för att spara en...
Läs mer om Tips för att hitta en bra flyttfirma