Flyttfirma: pris för flytthjälp

Normalt sett brukar en flytt där det ingår två flyttarbetare och en flyttbil kosta mellan 500 – 1 000 kronor/timme. Hur lång tid själva flytten tar beror givetvis på hur mycket saker det är som ska flyttas samt vart allt ska ta vägen.

Vad kostar en flyttfirma?

Räkna med att kostnaden för en flyttfirma är ungefär 100 kr/m2 (efter rutavdrag) om du flyttar inom samma ort och inte ar väldigt mycket saker. Om du ska göra en långdistansflytt och flytta mellan orter är priset för flytthjälp istället runt 200 kr/m2 efter RUT).

Boyta Lokal flytt (med RUT) Långdistansflytt (med RUT)
Lägenhet, 1 rum och kök (35 m2) Ca 3 500 kr Ca 7 000 kr
Lägenhet, 2 rum och kök (60 m2) Ca 6 000 kr Ca 12 000 kr
Lägenhet, 3 rum och kök (75 m2) Ca 7 500 kr Ca 15 000 kr
Liten villa (100 m2) Ca 10 000 kr Ca 20 000 kr
Normalstor villa (150 m2) Ca 15 000 kr Ca 30 000 kr


De faktorer som är viktiga när du ska försöka räkna ut priset är främst bostadens storlek mätt i kvadratmeter, hur lång flyttsträckan är samt hur många personer från flyttfirman du behöver ha hjälp av. Utöver detta tillkommer en kostnad för flyttbilen.

För att räkna ut hur mycket pengar du vill lägga på flytthjälp behöver du också veta vilka moment du kan tänka dig att utföra själv.

När tid är pengar

Det kan vara skönt att anlita flyttfirma för att få hjälp med allt från att packa till att bära tunga lådor och möbler. Det frigör tid för annat som ska fixas med inför flytten och kan vara väl värt pengarna. Här är fyra bra anledningar till att ta hjälp:

  1. Flytten går snabbt och smidigt.
  2. Du slipper bära tunga saker och riskera att skada dig.
  3. Du behöver inte krångla med släp eller lastbil själv.
  4. Du får hjälp av proffsen att skruva isär skrymmande möbler.

6 faktorer som påverkar priset för flyttfirma

Om du vill veta vad det kostar att anlita en flyttfirma i just ditt fall kan du först och främst titta på följande faktorer:

  • Hur omfattande flytten är – alltså hur mycket som ska packas och transporteras. Flyttfirmor brukar räkna ut volymen av dina saker utifrån antalet kvadratmeter.
  • När flytten ska ske. Om du måste flytta under en helg kan du räkna med att priserna stiger. Det är i regel billigare att hyra en flyttfirma på veckodagar.
  • Var i landet du bor. Flyttfirmor i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö har oftast något högre priser än mindre orter
  • Vilka föremål/möbler som ska flyttas kan också ha betydelse. Om du har tunga möbler (som till exempel ett piano, ett kassaskåp eller ett akvarium) blir flyttkostnaden högre. Många flyttfirmor brukar ha ett fast pris för sådana föremål. Det är bra att fråga om detta i samband med att du tar in offerter.
  • Vilken våning du bor på. Har du ingen hiss och bor några trappor upp påverkas priset även av detta. Är hissen för liten för att bära ner stora och tunga saker tar flytten längre tid och kan bli dyrare.
  • Om du vill ha packhjälp. Vill du att flyttfirman ska packa saker åt dig kostar detta ungefär 20 – 30 % extra. Det brukar även finnas möjlighet att beställa flyttkartonger och packemballage för en viss extra kostnad.

Det är bra att veta att arbetskostnaden är giltigt för rutavdrag, men inte flyttbil, transportkostnader eller packningsmaterial. Du betalar ett milpris för den sträcka som flyttbilen kör mellan din gamla och din nya bostad.
Flyttlåda och spargris

Tips för bättre pris på flytthjälp

En flytt är för många redan förknippad med extra utgifter, och det kan då kännas lite extra i plånboken att betala för flytthjälp, men det finns några saker du kan göra för att själv aktivt sänka kostnaden för flyttfirma.

1. Ta hjälp av andra

Du kan sänka kostnaden för flytten genom att själv stå för kartonger och packmaterial. Det går ibland att hyra lådor, men många gånger känner man någon som har ett gäng flyttlådor som tar upp plats i förrådet. Om du inte vill köpa nya går det också att hitta på sidor som Blocket och Facebook Marketplace.

Ibland kan du få hjälp med hela flytten! Hör dig för, kanske kan du få hjälp av vänner och familj, och kanske känner du till och med någon som äger en skåpbil eller ett släp.

2. Utnyttja rutavdraget

Med rutavdraget kan du dra av upp till 50 procent av arbetskostnaden. Då det utgör en stor del av kostnaden kan du enkelt komma ner ytterligare i pris för flytthjälp.

3. Jämför priser

För att få bästa pris för flytthjälp bör du alltid ta in offerter från flera olika flyttfirmor. Genom att jämföra offerterna kan du välja den med bäst pris, och ofta finns det rum för lite förhandlingsutrymme. Titta även på recensioner från tidigare kunder – en billig flyttfirma som är vårdslös med dina ägodelar eller rentav opålitliga kan i slutändan kosta dig mer än en som tar lite mer betalt, men som du känner att du kan lita på.

Med HelpHero kan du enkelt begära offerter från flera olika flyttfirmor samtidigt. Tjänsten är helt gratis och du binder inte upp dig till att välja någon av offerterna du får.

Begär offerter

4. Flyttfirma med fast pris

Det finns flyttfirmor som erbjuder ett fast pris utifrån antalet kvadratmeter i bostaden. Detta innebär att priset inte kommer att stiga om det skulle dra ut på tiden (exempelvis om det är mycket trafik, hissen krånglar eller liknande) under själva flyttdagen. Både Konsumentverket och flyttbranschen rekommenderar fast pris. Det är en trygghet för dig som kund att veta vilket pris det blir i förväg och slippa få en mindre chock när fakturan anländer.

5. Fast och rörligt pris på offerten

Det ska tydligt framgå i offerten och avtalet vad som ingår i det fasta priset och vad som inte gör det. Tänk på att det kan finnas specifika villkor på det fasta priset, det kan exempelvis vara att det finns en hiss och även parkeringsutrymme i närhet av bostaden. Det kan också vara viktigt att tänka på att flyttfirman egentligen bara kan ange ett ungefärligt pris i offerter, är flyttfirman seriös bör dock inte slutpriset överstiga det med mer än 15 %. Det är också viktigt att du anger all information som har betydelse när du beställer en offert. Om du har glömt att ange viss information och flytten tar längre tid på grund av detta så kan flyttfirman begära att du ska betala mer.

6. Försäkringar

Se även till att kolla upp flyttfirmans försäkringar! Utan en försäkring får du ingen ersättning om flyttfirman skulle råka slarva bort eller förstöra ägodelar under flytten. En bra flyttfirma arbetar snabbt men ändå noggrant och är klara inom utsatt tid.

Flyttbranschen och Konsumentverket har tillsammans tar fram ett avtal för flytt för privatpersoner. Den heter Bohag 2010 – Allmänna bestämmelser för bohagsflyttning. Alla seriösa och professionella flyttfirmor använder sig av detta avtal. I detta avtal regleras bland annat skadeståndsskyldighet, avbeställningsmöjligheter och skriftliga avtal.

Det händer ibland att den som flyttar och flyttfirman inte kommer överens. Konsumentverket rekommenderar därför på sin hemsida att du bör anlita en flyttfirma som tillämpar Bohag 2010. Tvister hamnar i Allmänna reklamationsnämnden, ARN. De anmälningar som kommer in till ARN handlar exempelvis om ersättning för möbler som har skadats i flytten eller att parterna inte kan komma överens om vad det egentligen är som har avtalats. I de flesta av dessa fall har inte Bohag 2010 tillämpats.

7. Gör dig av med saker

När du ändå genomgår något så omfattande som en flytt kan du lika gärna passa på att rensa i röran. Finns det möbler eller prylar som sett sina bästa dagar? Eller som helt enkelt inte kommer att användas/ passa in i ditt nya hem? Se till att ge bort, sälja eller återvinna gamla prylar och möbler. Ju färre saker och mindre volym som ska flyttas, desto billigare blir det att anlita flytthjälp. När du säljer av prylar kan det dessutom hjälpa till att finansiera kostnaden för flyttfirma.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Vart flyttar du ifrån
Vart flyttar du till
Vad vill du ska ingå i uppdraget?
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om flytt
Flytt – Avtal och regler
Ska du flytta? Det är vanligt att känna sig stressad under en flytt, och inte undra på. Det är en minst sagt omfattande procedur som kräver såväl tid som pengar och ork. För att underlätta flytten kan det vara värt att investera i en professionell flyttfirma som kan hjälpa dig. Det finns ...
Läs mer om
Flytt – Avtal och regler
Checklista flytt – bra att tänka på
För den som ska flytta är det många saker som ska göras. Förutom att ägodelar och möbler ska packas ihop, läggas i lådor som ska märkas upp, ska det även flyttstädas och alla grejer ska transporteras. Men det är även andra saker att göra, som att flytta försäkringen till den nya bostaden,...
Läs mer om
Checklista flytt – bra att tänka på
Tips för att hitta en bra flyttfirma
Hitta bästa flyttfirman Vill du hitta bästa flyttfirman inför din flytt? Faktorer som pris och kundservice spelar givetvis en stor roll för flyttupplevelsen. Men det finns även andra saker som är bra att ha i åtanke. Här hjälper vi dig att jämföra flyttfirmor och tipsar om hur du ska gå ti...
Läs mer om
Tips för att hitta en bra flyttfirma
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.