Anlita flyttfirma – pris

Går du i flyttankar och vill veta priset på att anlita en flyttfirma? Här kan du läsa mer om vad det kostar att anlita en flyttfirma, vad som påverkar priset och vad du kan tänka på innan du bestämmer dig för ett visst företag. Vi lyfter även fyra fördelar med att anlita proffs för flyttstädet.

Varför ta hjälp med flytten?

Det kan vara skönt att anlita flyttfirma för att få hjälp med allt från att packa till att bära tunga lådor och möbler. Det frigör tid för annat som ska fixas med inför flytten och kan vara väl värt pengarna. Här nedan ser du fyra bra anledningar till att ta hjälp:

 • Flytten går snabbt och smidigt.
 • Du slipper bära tunga saker och riskera att skada dig.
 • Du behöver inte krångla med släp eller lastbil själv.
 • Du får hjälp av proffsen att skruva isär skrymmande möbler.

Anlita flyttfirma – kostnadsexempel

Så vad blir kostnaden för att anlita en flyttfirma? Normalt sett brukar en flytt där det ingår två flyttarbetare och en flyttbil kosta mellan 500 – 1 000 kronor/timme. Hur lång tid själva flytten tar beror givetvis på hur mycket saker det är som ska flyttas samt vart allt ska ta vägen. Här är några prisexempel på en bohagsflytt:

1 rum och kök: 3 000 kronor
2 rum och kök: 3 700 kronor
3 rum och kök, 4 300 kronor.

De faktorer som är viktiga när du ska försöka räkna ut priset är främst bostadens storlek mätt i kvadratmeter, hur lång flyttsträckan är samt hur många personer från flyttfirman du behöver ha hjälp av. Utöver detta tillkommer en kostnad för flyttbilen. Du kan läsa mer om vad som påverkar priset nedan eller göra en gratis prisförfrågan i formuläret här intill.

8 saker som påverkar flyttkostnaden

Om du vill veta vad det kostar att anlita en flyttfirma i just ditt fall kan du först och främst titta på tre faktorer:

 • Hur omfattande flytten är
 • – alltså hur mycket som ska packas och transporteras. Flyttfirmor brukar räkna ut volymen av dina saker utifrån antalet kvadratmeter.
 • När flytten ska ske. Om du måste flytta under en helg kan du räkna med att
  priserna stiger. Det är i regel billigare att hyra en flyttfirma på veckodagar.
 • Var i landet du bor. Flyttfirmor i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö har oftast något högre priser än mindre orter
 • Vilka föremål/möbler som ska flyttas kan också ha betydelse. Om du har tunga möbler blir flyttkostnaden högre. Många flyttfirmor brukar ha ett fast pris för sådana föremål. Det är bra att fråga om detta i samband med att du tar in offerter.
 • Vilken dag/tid du vill flytta. Det är till exempel dyrare att anlita en flyttfirma på helgen än på vardagar. Här kan det skilja några hundralappar i timmen.
 • Vilken våning du bor på. Har du ingen hiss och bor några trappor upp påverkas priset även av detta. Är hissen för liten för att bära ner stora och tunga saker tar flytten längre tid och kan bli dyrare.
 • Om du vill ha packhjälp. Vill du att flyttfirman ska packa saker åt dig kostar detta ungefär 20 – 30 % extra. Det brukar även finnas möjlighet att beställa flyttkartonger och packemballage för en viss extra kostnad.
 • Det är bra att veta att arbetet som flyttarbetare utför är giltigt för rut-avdrag, men inte flyttbil, transportkostnader eller packningsmaterial. Du betalar ett milpris för den sträcka som flyttbilen kör mellan din gamla och din nya bostad.

 
Flyttlåda och spargris

Anlita flyttfirma – 6 tips

Ta del av våra sex tips på vad du ska tänka på när du ska anlita flyttfirma.

1. Sänk kostnaden

Du kan sänka kostnaden för flytten genom att själv stå för kartonger och packmaterial. Det går ibland att hyra lådor, men det finns även att köpa i butiker som Clas Ohlson. Det blir också billigare att flytta om du ber om hjälp av bekanta. Hör dig för, kanske kan du få hjälp av vänner och familj, och kanske känner du till och med någon som äger en skåpbil eller ett släp.

2. Utnyttja rutavdraget

Vad det kostar att anlita en flyttfirma styrs också av rutavdraget. Detta är ett avdrag som privatpersoner kan använda för hushållsnära tjänster. Här ingår exempelvis trädgårdsarbete, städning, flytt och reparation. Sedan 2019 får du som mest göra ett avdrag på 50 000 kronor. Innan dess fick du endast ett avdrag på 25 000 kronor om du var yngre än 65 år vid beskattningsårets ingång och 50 000 kronor om du var över 65.

Rutavdraget innebär att 50 procent av arbetskostnaden dras av. Med andra ord kan du anlita flyttfirma till ett betydligt mer förmånligt pris.

3. Jämför pris

Kom ihåg att jämföra pris och tidigare recensioner på olika flyttfirmor. Det är värt att lägga lite mer pengar på en pålitlig flyttfirma med bra renommé än ett lägre pris och råka anlita en firma som är vårdslös med dina ägodelar eller rentav opålitliga.
Du kan ta hjälp av något av våra ansluta flyttföretag genom att begära en offert i formuläret här intill.

4. Flyttfirmor som erbjuder fast pris

Vad det kostar att anlita en flyttfirma styrs också av om de erbjuder fast pris eller ej. Det finns flyttfirmor som erbjuder ett fast pris utifrån antalet kvadratmeter i bostaden. Detta innebär att priset inte kommer att stiga beroende på hur lång tid själva flytten tar, exempelvis om det är mycket trafik, hissen krånglar eller liknande under själva flyttdagen. Både Konsumentverket och flyttbranschen rekommenderar fast pris. Det är en trygghet för dig som kund att veta vilket pris det blir i förväg och inte få en mindre chock när fakturan anländer.

5. Fast och rörligt pris på offerten

Det ska tydligt framgå i offerten och avtalet vad som ingår i det fasta priset och vad som inte gör det. Tänk på att det kan finnas specifika villkor på det fasta priset, det kan exempelvis vara att det finns en hiss och även parkeringsutrymme i närhet av bostaden. Det kan också vara viktigt att tänka på att flyttfirman egentligen bara kan ange ett ungefärligt pris i offerter, är flyttfirman seriös bör dock inte slutpriset överstiga det med mer än 15 %. Det är också viktigt att du anger all information som har betydelse när du beställer en offert. Om du har glömt att ange viss information och flytten tar längre tid på grund av detta så kan flyttfirman begära att du ska betala mer.

6. Försäkringar

Se även till att kolla upp flyttfirmans försäkringar! Utan en försäkring får du ingen ersättning om flyttfirman skulle råka slarva bort eller förstöra ägodelar under flytten. En bra flyttfirma arbetar snabbt men ändå noggrant och är klara inom utsatt tid.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Vart flyttar du ifrån
Vart flyttar du till
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om flytt
Flytt – Avtal och regler
Ska du flytta? Det är vanligt att känna sig stressad under en flytt, och inte undra på. Det är en minst sagt omfattande procedur som kräver såväl tid som pengar och ork. För att underlätta flytten kan det vara värt att investera i en professionell flyttfirma som kan hjälpa dig. Det finns ...
Läs mer om
Flytt – Avtal och regler
Checklista flytt – bra att tänka på
För den som ska flytta är det många saker som ska göras. Förutom att ägodelar och möbler ska packas ihop, läggas i lådor som ska märkas upp, ska det även flyttstädas och alla grejer ska transporteras. Men det är även andra saker att göra, som att flytta försäkringen till den nya bostaden,...
Läs mer om
Checklista flytt – bra att tänka på
Tips för att hitta en bra flyttfirma
Hitta bästa flyttfirman Vill du hitta bästa flyttfirman inför din flytt? Faktorer som pris och kundservice spelar givetvis en stor roll för flyttupplevelsen. Men det finns även andra saker som är bra att ha i åtanke. Här hjälper vi dig att jämföra flyttfirmor och tipsar om hur du ska gå ti...
Läs mer om
Tips för att hitta en bra flyttfirma
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.