128 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Flytt / Vad kostar det att anlita en flyttfirma?

Vad kostar det att anlita en flyttfirma?


Har du skrivit på kontraktet för din nya bostad? Det är mycket att tänka på inför en flytt. Alla ägodelar ska packas ner och transporteras till ditt nya hem. Dessutom ska din gamla bostad flyttstädas – ett av de mindre roliga måstena på listan. För att flytten ska flyta på så smidigt som möjligt kan du anlita en flyttfirma. En flyttfirma hjälper dig med allt från nedpackning av ägodelar till transportering, uppackning och städning. Det är en tjänst de flesta kan dra nytta av, frågan är vad priset för en flyttfirma ligger på?


Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på flytt!


Begär gratis offert

Tre saker som påverkar priset på flytten


Flyttlåda och spargris

Om du vill vet hur mycket det kommer att kosta att anlita en flyttfirma måste du först och främst titta på tre faktorer.

Dessa är:

  • Hur omfattande flytten är – alltså hur mycket som ska packas och transporteras.

  • När flytten ska ske. Om du måste flytta under en helg kan du räkna med att priserna stiger. Det är i regel billigare att hyra en flyttfirma på veckodagar.

  • Var i landet du bor. Flyttfirmor i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö har oftast något högre priser än mindre orter.


Jämför och begär offerter från olika flyttfirmor


För att hitta en flyttfirma som passar din budget är det bäst att begära offert från flera firmor. De flesta flyttfirmor tar betalt per timme och timpriset brukar ligga någonstans mellan 350 – 550 kronor. Detta kan givetvis variera en del beroende på företag. Kom ihåg att du får ner priset rejält när du utnyttjar rutavdraget. Detta är ett avdrag som privatpersoner kan använda för hushållsnära tjänster. Här ingår exempelvis trädgårdsarbete, städning, flytt och reparation. Sedan 2019 får du som mest göra ett avdrag på 50 000 kronor. Innan dess fick du endast ett avdrag på 25 000 kronor om du var yngre än 65 år vid beskattningsårets ingång och 50 000 kronor om du var över 65. Rutavdraget innebär att 50 procent av arbetskostnaden dras av. Med andra ord kan du anlita flyttfirma till ett betydligt mer förmånligt pris.

Vet du inte vilken flyttfirma du ska välja? Gå inte enbart på priset


Många är oroliga för att flyttfirman inte ska vara pålitlig. Börja med att kolla upp flyttfirmans försäkringar! Utan en försäkring får du ingen ersättning om flyttfirman skulle råka slarva bort eller förstöra ägodelar under flytten. En bra flyttfirma är dessutom snabb, men ändå noggranna, och punktlig.

Fler inlägg om Flytt

Använd rutavdraget när du flyttar! Det här måste du känna till
För att minska kostnaden för flytten kan du använda rutavdraget. Rut står för rengöring, underhåll och tvätt, men gäller alltså även för flytt av bohag. På den här sidan går vi igenom vad du behöver tänka på när du ska använda dig av rutavdraget. Sedan 2007 har svenskar haft möjlighet ...
Läs mer om Använd rutavdraget när du flyttar! Det här måste du känna till
En kom-ihåg-lista till dig som ska flytta
En flytt kräver mycket planering och är oftast ganska tidskrävande, både om du flyttar ut från en lägenhet, men kanske ännu mer om du flyttar från ett hus. För att du inte ska glömma något viktigt har vi sammanställt en lista på kom-ihåg-saker inför din flytt samt när du bör göra de olika...
Läs mer om En kom-ihåg-lista till dig som ska flytta
Ska du flytta och bo i andrahand? Så undviker du problem
Att hyra en lägenhet i andrahand kan ibland vara det enda alternativet för den som letar ny bostad.  I framför allt storstäder som Stockholm och Göteborg (där det råder bostadsbrist) har det längre varit extremt svårt att få ett förstahandskontrakt. Den som inte vill köpa en bostadsrätt m...
Läs mer om Ska du flytta och bo i andrahand? Så undviker du problem