134 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Kunskapsbank / Hitta den bästa solcellsmodulen på marknaden

Hitta den bästa solcellsmodulen på marknaden

Det är blivit allt mer populärt med solceller. Tekniken har gått snabbt framåt och priset har sjunkit rejält de senaste åren. Sedan 2010 har priset för en nyckelfärdig installation minskat med 25 procent.

I takt med att intresset för solceller har ökat så har också utbudet på marknaden blivit större. Nu går det att få tag på solceller som är integrerade i takpannorna och genomskinliga solceller som installatören fäster på fönster. Det är lätt att känna sig vilsen bland växelriktare, watt och verkningsgrader. På den här sidan ska vi försöka reda ut olika begrepp.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

En solcellsanläggning producerar el

Som namnet antyder drivs solceller av solljus. Enkelt förklarat går det till så att solen lyser på solcellen vilket gör att det skapas en elektrisk spänning mellan cellens två sidor. Eftersom en solcell ger en spänning på omkring 0,5 V brukar flera solceller kopplas ihop till det som kallas för solpaneler eller solcellsmoduler. I regel genererar seriekopplade solceller momen­tant uppemot 150 W eleffekt per kvadratmeter.

Strömmen som du producerar matas in på ditt vanliga elnät tillsammans med övrig el. Namnet till trots fungerar dagens moderna solceller även när det är molnigt ute även om verkningsgraden självklart blir försämrad. Räkna med att kapaciteten kommer att halveras.

Vänta nu, fungerar solceller verkligen på vintern?

Som nämnt ovan använder sig solceller av solenergi (och inte värme) vilket gör att de fortsätter att producera el så länge som det finns dagsljus. På vintern har vi många långa och mörka dagar vilket oundvikligen ställer till det lite för solcellerna. Även om det går att producera el under vintern så kommer den mängden inte räcka till att försörja hela hushållet. En lösning på detta problem är att sälja elöverskottet under sommarmånaderna (när solen omvänt stannar länge på himlen) och köpa el från ditt vanliga elnät under vintern. Elbolagen drar av kostnaden på framtida elräkningar och på så sätt drabbas du inte ekonomiskt av solcellernas minskade kapacitet.

Bäst i test: Så klarar olika solcellssystem vintern

Energimyndigheten gjorde ett omfattande jobb med att kartlägga och testa olika solcellsmoduler som kan användas på tak. Deras resultat kan du se i tabellen nedan. Om du vill läsa hela rapporten så finns den här.

Testet började med att de mätte upp hur mycket effekt i watt som en solcellsmodul kunde producera när den var nyinköpt. De jämförde det värdet med tillverkarens uppgifter. Därefter utsattes solcellerna för stora variationer i temperatur och luftfuktighet. Detta skulle visa hur prestationsförmågan minskade.

Det kan vara att veta att en hög verkningsgrad ger en mer effektiv energiomvandling.

Vi har rangordnat modellerna baserat på vad testresultatet visade:

TillverkareModellTeknikVerkningsgrad %
1SunPowerSPR-E20-327Monokristallin19,0 %
2Yingli SolarPanda YL270C-30bMonokristallin16,4 %
3JA SolarJAM6(BK)-60-260/SIMonokristallin15,4 %
4Q CELLSQ.PRO BLK-G3Polykristallin15,2 %
5RenesolaJC250S-24/Bb-bMonokristallin15,0 %
6CentroSolarS255P60 ProfessionalPolykristallin14,8 %
8SolarWorldSunmodule Plus SW 250 mono blackMonokristallin14,7 %
9PPAMPaladiumPolykristallin13,9 %

Enligt Energimyndigheten presterade solcellsmodulerna bra även när de utsattes för snö- och istest i en klimatkammare. De upptäckte att solcellsmodulerna med växelriktare gav en något lägre effekt samt verkningsgrad än den som tillverkarna hade angett, men det var en liten skillnad.

Se till att du köper en solcellsanläggning i rätt storlek

Solcellstekniker installerar solpanel på tak. Sverige fick sina första nätanslutna solcellsanläggningar 1992, men det dröjde ända till 2010-talet innan intresset för solenergi blev riktigt stort.

En vanlig myt när det kommer till solcellsanläggningar är att de tar upp en väldigt stor yta. Det är inte sant. De allra flesta taken är tillräckligt stora för att rymma en fullgod solcellsanläggning. I regel tar 1 kilowatt upp en yta på 5 till 8 kvadratmeter. Det ger uppemot 1 100 Kwh per år. En normalstor villa brukar kräva en solcellsanläggning på 5 kW vilket kan ge runt 5 500 kWh per år.

Om du vill ha en riktigt stor anläggning på 15 kilowatt kommer det krävas ungefär 105 kvadratmeter yta.

Kostnaden för solcellsmoduler

Mellan tummen och pekfingret kostar varje installerad kilowatt solceller 16 000 till 20 000 kronor. I tabellen kan du se vad kostnaden landar på beroende på vilken kilowatt du vill ha.  Priset inkluderar installation.

Solcellens kilowattKostnad utan solcellsbidrag
590 000 – 100 000 kronor
8120 000 – 130 000 kronor
10150 000 – 170 000 kronor
15220 000 – 240 000 kronor

* Med solcellsbidraget går det att reducera kostnaden med 20 procent. Du hittar mer information om ansökningsprocessen på Boverket

Några begrepp som det är bra att känna till om du tänker satsa på solel

kW: Står för kilowatt och är ett mått på energi. 1 kW = 1000 Watt.

Växelriktare: Omvandlar likström till växelström.

Nyckelfärdig anläggning: Din solcellsanläggning levereras komplett.

Tolerans: Anger hur effekten på enskilda moduler av samma modell varierar, det vill säga, vilken watt solcellsmodulen ger som lägst och som mest.

MPPT: En förkortning av Maximum Power Point Trackning. Det är en teknik som ska se till att solcellsmodulen alltid jobbar på maximal effekt.

DC: En förkortning av engelskans "direct current". Det svenska ordet är likström.

Mono kristallina solceller: Solcellen består av en kiselbit. De är ofta svarta till färgen.

Poly kristallina solceller: Solcellen består av flera kiselbitar. De är ofta blå till färgen.

Fler inlägg om Solceller

Har du inte fått solcellsstöd? Regeringen utlovar kompensation
I torsdagens vårbudget stod det klart att de som gick miste om solcellsstöd 2020 i genomsnitt kommer att få ut över 25 000 kronor. När ett stödsystem byttes mot ett annat (det gröna avdraget) hamnade flera hushåll i kläm. Förra sommaren tog budgeten för det gamla solcellsstödet slu...
Läs mer om Har du inte fått solcellsstöd? Regeringen utlovar kompensation
Allt du behöver veta om att installera solel
Fler och fler svenskar väljer att installera solel. Det är en klimatvänlig lösning som dessutom kan vara riktig lönsam. Enlig Energimyndigheten fanns det 25 486 anläggningar anslutna till Sveriges elnät vid slutet på 2018, men den siffran har mer än dubblats under de senaste åren. Fö...
Läs mer om Allt du behöver veta om att installera solel
Undantag från energiskatt 2021? Detta gäller när du producerar solel
All el som produceras i Sverige är i huvudsak skattepliktig. Detta regleras i lagen (1994:1776) om skatt på energi som förkortas LSE. Regeringen har nu tagit fram ett förslag på att egenproducerad solel ska vara skattebefriad. Om du har investerat i solceller, antigen som privatper...
Läs mer om Undantag från energiskatt 2021? Detta gäller när du producerar solel