Kostnadsjämförelse solceller: Eon vs Ikea

Det kan vara svårt att veta vilket solcellspaket och erbjudande som passar bäst för just ditt projekt. På den här sidan har vi gått igenom priset på solceller från Eon och Ikea.

Det här får vi med Eons solcellspaket

Vi ska installera solceller på ett tak som är 120 kvadratmeter. Vi har en elförbrukning som ligger på cirka 20 000 kWh/år. Lutningen på taket är inom spannet 5° – 35°.

Först provar vi att använda Eons kalkyl för att se vad de har för erbjudande som skulle kunna passa vårt hushåll.

 • Deras billigaste alternativ heter Solcellspaketet Bas vilket i det här fallet kostar 216 500 kronor inklusive rotavdraget som de har beräknat till 9 procent av kostnaden. Då installeras blå solpaneler med silverfärgad aluminiumram. På 30 år har de beräknat att vi kommer att spara 702 000 kronor. Det innebär att vi på ett år sparar 23 400 kronor. Observera att det inte är tillåtet att använda både rotavdraget och det statliga solcellsbidraget som ligger på 20 procent av hela installationskostnaden. Om vi får det statliga bidraget istället för rot landar priset på ungefär 169 303 kronor.
 • Om vi går upp en prisklass har vi Solcellspaket Standard som kostar 248 848 kronor inklusive rotavdraget som de har beräknat till 9 procent av kostnaden. Då installeras JA Solar 310 W Mono, helsvarta solpaneler. På 30 år har de beräknat att vi kommer att spara 777 400 kronor. Det innebär att vi på ett år sparar 25 913 kronor.
 • Det tredje och sista alternativet är Solcellspaketet Premium som kostar 258 789 kronor inklusive rotavdraget. Då installeras JA Solar 330 W Mono helsvarta solpaneler. På 30 år har de beräknat att vi kommer att spara 826 700 kronor. Det innebär att vi på ett år sparar 27 557 kronor.

På Eons hemsida står det att deras solcellspaket innefattar:

Soleltekniker installerar solceller på tak.

 • Komplett installation med solpaneler, växelriktare och material.
 • Skuggoptimering (ingår vid behov).
 • Kostnadsfri rådgivning och support före, under och efter installationen.
 • 10 års produktgaranti och 80 procent effektgaranti upp till 25 år.
 • Om vi vill sälja överskottsel får vi 1 kronor + spotpris per kWh första året.
 • Vi kan hålla koll på vår solinvestering i deras app.

Det här får vi med Ikeas solcellspaket

Ikea har tagit fram ett nyckelfärdigt solenergisystem som heter Solstråle Basic. Med ett tak på 120 kvadratmeter landar kostnaden på 189 000 kronor efter bidrag. Det statliga bidraget ligger på 20 procent. Om vi räknar på priset med rotavdraget istället vilket Eon gör (vi använder samma 9 procent) blir priset totalt 206 388 kronor. Återbetalningstiden har de beräknat till 7,8 år. Det installeras 20 kW och hela installationen som sköts av SVEA Solar tar fem dagar. Solcellerna är polykristallina.

Vi kan också välja Solstråle Plus som kostar 222 000 kronor efter bidrag. Återbetalningstiden är beräknad till 8,3 år. Det är 22 kW som installeras och installationen tar, precis som för Solstråle Basic, fem dagar. Solcellerna är monokristallina. Det innebär att de kan generera ungefär 280 till 340W per panel vilket är mer än polykristallina solceller som vanligen ger mellan 265 och 280Wp.

Oavsett vilket paket vi väljer ingår:

 • Hela installationen.
 • 25 års garanti (solcellerna ska bibehålla minst 80 procent av sin maxeffekt).
 • Mobil och stationär övervakningsapp.
 • Support genom hela produktens livslängd.
 • Ikeas inredningstjänst där vi får hjälp att planera ett valfritt rum.

Ta in offerter från olika installatörer

Det är viktigt att göra ordentlig research inför investeringar av det här slaget. Vet du inte hur du ska gå vidare med ditt projekt? Du kan alltid ta in offerter hos oss om du är intresserad av att installera solceller. Vi skickar ut din offertförfrågan (helt gratis) till installatörer i vårt nätverk. Klicka på formuläret här ovan eller gå till vår sida om solceller. Lycka till med ditt projekt!

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om solceller
Rotavdrag eller 20 procent grönt avdrag? Nytt avdrag för solceller 2023 - 2024
Rotavdrag eller grönt avdrag? Med det gröna avdraget får du dra bort 20 procent av den totala kostnaden när du installerar solceller. Detta är ett led i att uppmuntra husägare att investera i klimatvänliga lösningar. Avdraget fungerar ungefär som rot- och rutavdraget. Det innebär att det ä...
Läs mer om
Rotavdrag eller 20 procent grönt avdrag? Nytt avdrag för solceller 2023 - 2024
Installera solceller i Sverige
Att installera solceller i Sverige blir allt mer populärt Att installera solceller i Sverige är inte ett självklart val för många, då landet inte upplevs som solsäkert. Men solenergi blir allt mer populärt och antalet solcellsanläggningar har ökat med 46% mellan 2020 och 2021. I Sverige ...
Läs mer om
Installera solceller i Sverige
Kostnadsjämförelse solceller 2022: Ikea vs Otovo
Solenergi är fortsatt populärt, men vad kostar solceller och vilka är bäst? Visst kan det kännas som att det inte ofta är sol i Sverige, men solceller kan vara en lönsam investering som minskar elkostnaderna väsentligt. Hur mycket el solpaneler i Sverige kan producera beror på fler...
Läs mer om
Kostnadsjämförelse solceller 2022: Ikea vs Otovo
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.