Kostnadsjämförelse solceller: Ikea vs GoSolenergi

Det finns ett antal solcellspaket och leverantörer att välja mellan när du står inför ett köp av solceller. Vanligen får du räkna med att betala omkring 20 000 kronor per installerad kilowatt, men priserna kan variera något beroende på vilken typ av solceller du väljer, var i landet du bor och vilka det är som står för installationen.

Låt säga att vi har bestämt oss för att satsa på solceller. Det är en stor investering, men vi tror att vi kan göra långsiktiga besparingar och vi vill dessutom satsa på ett energialternativ som är miljövänligt.

Våra förutsättningar: Vi ska installera solceller på en takyta som vi har bedömt till 80 kvadratmeter. Takets lutning är 25 grader. Vi har tegelpannor. Vår normala elförbrukning ligger på 20 000 kWh/år.

Vi börjar med att se vad GoSolenergi har för erbjudande och sedan ska vi också kika på hur Ikeas lösning (som de har tagit fram tillsammans med Svea Solar) ser ut.

GoSolenergi och Ikea erbjuder olika solcellspaket

Tegelhus med solpaneler på taksidan som vetter mot söder.

Med GoSolenergis standardpaneler får vi plats med cirka 52 stycken paneler på våra 80 kvadratmeter tak. Den högsta tillåtna effekten är 11 000 Watt. Den förväntade årsproduktionen ligger på 15 015 kWh per år. Kostnaden utan solcellsstöd är 183 828 kronor, inklusive moms. Om vi får ut solcellsstödet som ligger på 20 procent kan vi dra av 36 765 kronor och investeringskostnaden blir då istället 147 063 kronor (inklusive moms). Återbetalningstiden har GoSolenergi beräknat till 9 år.

Skulle vi välja deras helsvarta premiumpaneler blir kostnaden något högre. Då kan vi räkna med en total investering på 154 194 kronor, inklusive moms och solcellsstöd. Utan solcellsstödet får vi betala 183 828 kronor. Förväntad årsproduktion är beräknat till 16 380 kWh/år. Med dessa solceller kan vi alltså generera mer solel än med standardpanelerna. Återbetalningstiden ligger även nu på 9 år.

När solcellspanelerna är installerade kopplas de upp mot internet vilket gör att du kan övervaka elproduktionen i telefonen eller surfplattan.

Och Ikea?

Det är alltid bra att jämföra olika fabrikat och leverantörer inför en större investering. Vi ska därför också kika på vad Ikeas solcellspaket innehåller.

Precis som GoSolenergi har Ikea två alternativ: Bas eller Plus. Om vi köper deras baspaket får vi polykristallina solceller på 14 kW. Investeringskostnaden landar på 139 000 kronor inklusive solcellsbidraget. Ikea har inte skrivit ut vad kostnaden skulle bli utan solcellsstödet, men om vi lägger på 20 procent på 139 000 kommer vi upp i 166 800 kronor. Återbetalningstiden är beräknad till drygt 8 år.

Med deras monokristallina solceller (Plus) installeras 15 kW. Dessa kan producera mer el än baspanelerna, men de är också dyrare. Räkna med en kostnad på 161 000 kronor (inklusive solcellstödet) för ett tak på 80 kvadratmeter. Återbetalningstiden är cirka 9 år.

Även Ikea erbjuder en app där vi kan se över elproduktionen och våra besparingar.

Gör en egen prisjämförelse – ta in offerter

Du kan alltid ta in offerter hos oss om du är intresserad av att installera solceller. Vi skickar ut din offertförfrågan (helt gratis) till installatörer i vårt nätverk. Klicka på formuläret här ovan eller gå till vår sida om solceller. Lycka till med ditt projekt!

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om solceller
Rotavdrag eller 20 procent grönt avdrag? Nytt avdrag för solceller 2023 - 2024
Rotavdrag eller grönt avdrag? Med det gröna avdraget får du dra bort 20 procent av den totala kostnaden när du installerar solceller. Detta är ett led i att uppmuntra husägare att investera i klimatvänliga lösningar. Avdraget fungerar ungefär som rot- och rutavdraget. Det innebär att det ä...
Läs mer om
Rotavdrag eller 20 procent grönt avdrag? Nytt avdrag för solceller 2023 - 2024
Installera solceller i Sverige
Att installera solceller i Sverige blir allt mer populärt Att installera solceller i Sverige är inte ett självklart val för många, då landet inte upplevs som solsäkert. Men solenergi blir allt mer populärt och antalet solcellsanläggningar har ökat med 46% mellan 2020 och 2021. I Sverige ...
Läs mer om
Installera solceller i Sverige
Kostnadsjämförelse solceller 2022: Ikea vs Otovo
Solenergi är fortsatt populärt, men vad kostar solceller och vilka är bäst? Visst kan det kännas som att det inte ofta är sol i Sverige, men solceller kan vara en lönsam investering som minskar elkostnaderna väsentligt. Hur mycket el solpaneler i Sverige kan producera beror på fler...
Läs mer om
Kostnadsjämförelse solceller 2022: Ikea vs Otovo
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.