138 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Solceller / Kostnadsjämförelse solceller: Ikea vs GoSolenergi

Kostnadsjämförelse solceller: Ikea vs GoSolenergi

Det finns ett antal solcellspaket och leverantörer att välja mellan när du står inför ett köp av solceller. Vanligen får du räkna med att betala omkring 20 000 kronor per installerad kilowatt, men priserna kan variera något beroende på vilken typ av solceller du väljer, var i landet du bor och vilka det är som står för installationen.

Låt säga att vi har bestämt oss för att satsa på solceller. Det är en stor investering, men vi tror att vi kan göra långsiktiga besparingar och vi vill dessutom satsa på ett energialternativ som är miljövänligt.

Våra förutsättningar: Vi ska installera solceller på en takyta som vi har bedömt till 80 kvadratmeter. Takets lutning är 25 grader. Vi har tegelpannor. Vår normala elförbrukning ligger på 20 000 kWh/år.

Vi börjar med att se vad GoSolenergi har för erbjudande och sedan ska vi också kika på hur Ikeas lösning (som de har tagit fram tillsammans med Svea Solar) ser ut.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på solceller!

GoSolenergi och Ikea erbjuder olika solcellspaket

Tegelhus med solpaneler på taksidan som vetter mot söder.

Med GoSolenergis standardpaneler får vi plats med cirka 52 stycken paneler på våra 80 kvadratmeter tak. Den högsta tillåtna effekten är 11 000 Watt. Den förväntade årsproduktionen ligger på 15 015 kWh per år. Kostnaden utan solcellsstöd är 183 828 kronor, inklusive moms. Om vi får ut solcellsstödet som ligger på 20 procent kan vi dra av 36 765 kronor och investeringskostnaden blir då istället 147 063 kronor (inklusive moms). Återbetalningstiden har GoSolenergi beräknat till 9 år.

Skulle vi välja deras helsvarta premiumpaneler blir kostnaden något högre. Då kan vi räkna med en total investering på 154 194 kronor, inklusive moms och solcellsstöd. Utan solcellsstödet får vi betala 183 828 kronor. Förväntad årsproduktion är beräknat till 16 380 kWh/år. Med dessa solceller kan vi alltså generera mer solel än med standardpanelerna. Återbetalningstiden ligger även nu på 9 år.

När solcellspanelerna är installerade kopplas de upp mot internet vilket gör att du kan övervaka elproduktionen i telefonen eller surfplattan.

Och Ikea?

Det är alltid bra att jämföra olika fabrikat och leverantörer inför en större investering. Vi ska därför också kika på vad Ikeas solcellspaket innehåller.

Precis som GoSolenergi har Ikea två alternativ: Bas eller Plus. Om vi köper deras baspaket får vi polykristallina solceller på 14 kW. Investeringskostnaden landar på 139 000 kronor inklusive solcellsbidraget. Ikea har inte skrivit ut vad kostnaden skulle bli utan solcellsstödet, men om vi lägger på 20 procent på 139 000 kommer vi upp i 166 800 kronor. Återbetalningstiden är beräknad till drygt 8 år.

Med deras monokristallina solceller (Plus) installeras 15 kW. Dessa kan producera mer el än baspanelerna, men de är också dyrare. Räkna med en kostnad på 161 000 kronor (inklusive solcellstödet) för ett tak på 80 kvadratmeter. Återbetalningstiden är cirka 9 år.

Även Ikea erbjuder en app där vi kan se över elproduktionen och våra besparingar.

Gör en egen prisjämförelse – ta in offerter

Du kan alltid ta in offerter hos oss om du är intresserad av att installera solceller. Vi skickar ut din offertförfrågan (helt gratis) till installatörer i vårt nätverk. Klicka på formuläret här ovan eller gå till vår sida om solceller. Lycka till med ditt projekt!

Fler inlägg om Solceller

Kostnadsjämförelse solceller: Eon vs Ikea
Det kan vara svårt att veta vilket solcellspaket och erbjudande som passar bäst för just ditt projekt. På den här sidan har vi gått igenom priset på solceller från Eon och Ikea. Det här får vi med Eons solcellspaket Vi ska installera solceller på ett tak som är 120 kvadratmeter. Vi har ...
Läs mer om Kostnadsjämförelse solceller: Eon vs Ikea
Kostnadsjämförelse solceller: Otovo vs Eon
Det är svårt att säga vilka solceller som är bäst. De skiljer sig åt vad gäller verkningsgrad, pris och utseende. En viss typ av solceller kommer att passa för ett hus, men inte för ett annat. Så hur ska du tänka? Om du har mycket plats på taket kan du välja ett billigare alternativ med e...
Läs mer om Kostnadsjämförelse solceller: Otovo vs Eon
Kostnadsjämförelse solceller: Ikea vs Otovo
Solcellsmarknaden växer så det knakar, men vilka solcellspaneler är egentligen bäst? Det är inte helt lätt att jämföra olika märken på solcellsmarknaden om man inte är insatt i hur solenergi fungerar. Vi har därför samlat några tips som kan hjälpa dig att välja rätt när det är dags att i...
Läs mer om Kostnadsjämförelse solceller: Ikea vs Otovo