Attefallshus 30 kvadratmeter: Vilka regler gäller för en ”Bolundare”?

Sedan 2014 har det varit tillåtet att bygga attefallshus på 25 kvadratmeter utan bygglov, men nu har regeringen slagit fast att 25 ska bli 30. Från och med 1 mars 2020 får du alltså bygga ett fristående hus på 30 kvadratmeter utan bygglov, men vilka regler måste du förhålla dig till?

Förslaget framfördes av bostadsminister Per Bolund och därav har namnet Bolundare florerat som en ny benämning på den här typen av större attefallshus. Det sistnämnda namnet kommer som du förmodligen redan vet av före detta bostadsminister Stefan Attefall som 2014 lånade ut sitt namn till komplementbyggnader på 25 kvadratmeter. På samma sätt fick Birgit Friggebo namnge den populära friggeboden när den kom 1979.

Anledningen till att det nu ska bli tillåtet att bygga större komplementbyggnader är främst bostadsbristen. Regeringen hoppas att förändringen ska leda till att fler fastighetsägare väljer att uppföra komplementbyggnader på sina tomter. De extra fem kvadratmetrarna ska göra dessa byggnader mer lämpliga som bostäder.

”Med större boyta är det lättare att bygga attraktiva bostäder som bättre täcker hushållets behov. Ändringen ger därför förutsättningar för fler nya bostäder i Sverige”, sa bostadsminister Per Bolund i ett pressmeddelande när förslaget lades fram.

Intresset för attefallshus har varit lägre än väntat

Det låter kanske bekant; en större komplementbyggnad ska lösa bostadskrisen. Faktum är att det var samma argument som framfördes när attefallshuset kom till, tyvärr har den satsningen inte gett de resultat som politikern hade hoppats på.

– Det har visat sig att det är svårt att få ut en bra bostad på 25 kvadrat. Här i Umeå har det inte slagit jättestort. De som bygger vill oftast bygga lite rejälare, sa byggnadsnämndens ordförande Mikael Berglund (S) i en intervju med SVT.

Begränsningen på 25 kvadratmeter har inneburit en invändig boarea på 22 kvadratmeter. Något som många faktiskt har upplevt som för litet för att få plats med badrum, sovplats och övriga bostadsfunktioner. Enligt siffror från Boverket var bara cirka 3 500 attefallshus av de drygt 20 000 som byggdes mellan 2014 och 2017 inredda till bostadshus.

Med 30 kvadratmeter kommer boarean istället att bli cirka 27 kvadratmetrar vilket gör att det finns större möjligheter att jobba med planlösningen.

Dessa regler gäller om du ska bygga hus på 30 kvadrat

Många av de bestämmelser som redan finns kring attefallshus kommer att kvarstå. Taknockshöjden får precis som tidigare vara fyra meter.

Ett modernt attefallshus med stora fönsterpartier.

Skillnaden är att:

  • Det ska bli möjligt att bygga attefallshus på 30 kvm istället för 25 kvm. Notera att huset måste användas som ett komplementbostadshus. Det kan användas antingen som permanentbostad eller som fritidshus.
  • Grannar ska kunna överklaga ett startbesked för en attefallsåtgärd.

Enligt Boverket gäller i övrigt reglerna:

  • Attefallshus får uppföras i bostadshusets omedelbara närhet.
  • Attefallshus som ska användas som komplementbyggnader (garage, förråd eller gäststuga) kommer fortsatt högst få vara 25 kvadratmeter.
  • Om du uppför attefallshus närmare gränsen än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande.
  • Innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden som i sin tur ger dig ett startbesked.

Så mycket kostar det (prisexempel)

Ett attefallshus kan precis som ett vanligt bostadshus se ut på väldigt många olika sätt. Hur mycket slutpriset landar på för just ditt projekt beror först och främst på vad du ska använda attefallshuset till? Billigast är det att bygga ett förråd (räkna med cirka 25 000 till 30 000 kronor för en byggsats), medan det är betydligt dyrare att bygga ett hus som ska vara beboeligt. Kostnaden för ett attefallshus som ska fungera som bostad kan landa på allt mellan 100 000 kronor till en miljon kronor beroende på hur omfattande byggarbete det är som krävs. I regel kostar anslutning av vatten och avlopp cirka 50 000 kronor.

Priset kommer också att variera beroende på om du planerar att bygga huset själv, om du ska anlita en byggfirma eller köpa ett nyckelfärdigt hus.

Det finns en mängd olika leverantörer som erbjuder nyckelfärdiga hus. Modulhus erbjuder bland annat modellen ”Theo” som är 30 kvadratmeter. Det har plats för sex stycken sovplatser. Pris från 419 900 kronor.

En snickare brukar ta cirka 300 till 450 kronor i timmen. Om du ska bygga ett attefallshus brukar också markarbete behövas. En markentreprenör tar cirka 400 till 600 kronor i timmen.  Om du vill ha en mer korrekt prisbild kan du alltid beställa in offerter. Se till att jämföra dem i lugn innan du väljer företag till just ditt projekt.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2023?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2023?
Regler för rotavdrag 2023
Så här skriver skatteverket angående rotavdrag 2023 Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotavdrag ...
Läs mer om
Regler för rotavdrag 2023
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.