Bygg ihop hus med växthus

Härliga odlingar, prunkande rabatter, exotiska växter och färgglada blommor. Ett växthus kan användas till mycket, särskilt om det byggs ihop med huset. Växthus behöver inte vara fristående på tomten utan kan med fördel byggas direkt i anslutning till huset. Antingen kan du bygga växthuset mot fasaden, men det är också fullt möjligt att öppna upp fasadens vägg för att låta växthuset gå in i huset. Ett otroligt effektfullt och vackert orangeri i hemmet blir en plats där linjerna mellan utomhus och inomhus suddas ut.

Olika sätt att bygga växthus

Innan du påbörjar bygget av ditt växthus är det viktigt att fundera över hur det ska användas. Tänk igenom följande punkter:

  • Ska du endast odla i växthuset? Exempelvis tomater och örter?
  • Vill du kunna sitta i växthuset och inreda med utemöbler?
  • Vill du kunna använda växthuset hela året eller endast under vår och sommar?
  • Hur stort ska växthuset vara?

Beroende på vad du svarar på ovanstående punkter kan du lättare komma på vad du egentligen behöver. Om du vill kunna använda växthuset hela året kan det vara bra att lägga in golvvärme samt välja ett växthus med så lågt U-värde som möjligt. Det finns även gott om infraröd värme som brukar räcka gott och väl som uppvärmning. Även skorstensfria kaminer som drivs av etanol är härliga inslag som både är mysiga men även alstrar värme.

Ett växthus med blommor.
Bestäm om du ska använda växthuset till att odla eller om du också vill använda det som ett uterum.

Om du bygger ett växthus i anslutning till huset och öppnar upp en vägg är det bra att du satsar på isolering och värme. Ett par franska dubbeldörrar blir vackert och passande. Om växthuset håller en någorlunda varm temperatur året om ökar dessutom möjligheterna för vad du kan odla. Mer exotiska växter och frukter som apelsiner, citroner och liknande, kan helt plötsligt trivas riktigt bra.

Vinterträdgård – för dig med högre budget

Ett växthus som du kan använda hela året har så klart fler fördelar än ett växthus för sommarbruk. Med det sagt skiljer sig priserna otroligt mycket. Ett enklare uterum i glas kan hamna någonstans mellan 20 000 kronor. Om du däremot vill skapa en vinterträdgård och få ett uterum som håller värmen hela året, får du räkna med hundratusentals kronor. Det kan naturligtvis vara en väl vald investering då bostadsvärdet ökar markant.

För dig som brinner för växter och odling kan en vinterträdgård vara värt sitt högre pris. Här kan du nämligen odla mer känsliga växter som klarar av att övervintra. Du kan dessutom inreda med helt vanliga möbler som fina mattor, sköna soffor och liknande. Detta eftersom uterummet är välisolerat och håller en vanlig fuktighet.

Nackdelarna med en vinterträdgård, förutom det höga priset, är bland annat att det är svårare att bygga den här typen av växthus själv. Dessutom behöver du nästan alltid bygglov för den här typen av byggen. Det sätts även högre krav på grundarbetet än om du sätter upp ett enklare växthus.

När du kommit fram till vilken typ av växthus du vill bygga i anslutning till huset kan du kontakta lite olika byggföretag för att ta reda på prisläget. Många som arbetar med just den här sortens uterum kan även hjälpa till med design och finesser.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Regler för rotavdrag
Så här skriver skatteverket angående regler för rotavdrag Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotav...
Läs mer om
Regler för rotavdrag
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.