Bygga hus – Vanliga misstag och hur du undviker dem

Ett husbygge är ett roligt och spännande projekt, men i och med projektets omfattning finns det tyvärr utrymme för en del misstag. För att undvika dessa är det bra att känna till hur ett byggnadsprojekt går till. Det finns bland annat mängder av bra bloggar och informativa sidor på nätet som förklarar exakt hur man bygger ett hus, vilka moment som är extra krävande samt problem och hur man löser dem. För att undvika att du råkar anlita fuskbyggare bör du även kolla upp följande:

  • Lär dig allt om byggprocessen innan du anlitar en firma. Läs även på om vad som gäller vid tomtköp samt vilka kostnader som kan tillkomma.
  • Var noggrann när du väl kollar på tomten och se till att ställa alla frågor du kan tänkas ha.
  • När du väl bestämt dig och köpt tomten behöver du kontakta olika byggfirmor. Se till att verkligen undersöka och jämföra och begära in offerter. Det kan även vara bra att få se ett av firmans tidigare arbeten och därefter anlita en konsult inom bygg som kan kontrollera att bygget är fackmannamässigt utfört.
  • När du ska skriva på kontrakt och avtal med byggfirman är det bra om du utgår från ABS 09, det är ett standardvillkor framtaget av bland annat Konsumentverket. Här finns många bra villkor som är bra att ha med på papper.
  • Kom ihåg att inte betala för arbetskostnader och material i förväg, det betalas efter du utfört kontrollen av bygget.
  • Försök även att hitta tidigare kunder som anlitat byggföretaget och fråga hur deras erfarenhet var. Dubbelkolla firmans behörighet inom viktiga områden som VVS, plattsättning och trähusbyggnad.

Se till att du har koll på olika byggregler

En villa mörk villa med dramatiskt lutande tak och svarta takpannor.
Planering är A och O om du vill undvika misstag vid husbygget.

Det kan vara svårt att hålla koll på alla saker du måste fråga och känna till när du anlitar en byggfirma. Ett tips är att kolla igenom Besiktningsmannaboken. Här beskrivs alla delar som en besiktningsman ska kontrollera. Det står även listor på godkända utföranden av olika arbetsmoment i småhus. Innan du signerar avtalet med hustillverkaren måste du även kontrollera att firman har försäkringsbrev. Det är din säkerhet om en olycka skulle ske på arbetsplatsen eller om något byggs på ett felaktigt sätt.

Ska du renovera? Undvik de här misstagen

Om du ska bygga ut din bostad finns det många saker att ha koll på och desto fler misstag att göra. Här är några vanliga misstag och hur du undviker dem:

  • Slarvat med planeringen. Om du inte planerar utbyggnaden i detalj finns stor risk att du förbiser något.
  • Inte koll på reglerna. Det finns mängder av regler för utbyggnader. Se till att anlita en arkitekt som har koll.
  • Få med alla kostnader. Ett vanligt misstag är att man glömmer räkna med alla kostnader i en utbyggnad. Ju noggrannare du räknar, desto färre överraskningar.
  • Har du koll på rot? En del personer glömmer bort att utnyttja rotavdraget, ett fördelaktigt avdrag som ger dig 30 procent på upp till 50 000 kronor i arbetskostnader.
  • Man blir för snäv. Våga tänka utanför gränserna och bolla olika idéer för att hitta den bästa lösningen för din utbyggnad. Bättre att lägga tid på det i början än att behöva bygga om efter ett par år.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Regler för rotavdrag
Så här skriver skatteverket angående regler för rotavdrag Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotav...
Läs mer om
Regler för rotavdrag
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.