En tillbyggnad på huset skapar nya ytor som har potential att bli till precis det du vill. Varför inte bygga ett nytt gästrum, ett hemmakontor eller kanske bygga ut badrummet för att få plats med en stor jacuzzi? Innan du sätter igång finns det en del saker att tänka på. Vi ska gå igenom dom på den här sidan. Du behöver bland annat se över budget, material och även regler och lagar. Något av det första som du måste göra är att ansöka om bygglov. Tänk på att detta kan ta sin tid (särskilt om grannar ska godkänna byggprojektet).
När du börjar med planeringen av utbyggnaden är det bra att skissa, fundera och fundera lite till. Det är ett kostsamt projekt och det ska så klart bli rätt från början. Vad ska du använda ytan till? Finns det andra rum du är i behov av som skulle kunna byggas ut i samband med tillbyggnaden?
När du kommit fram till hur du vill ha den nya delen av huset samt vad den ska användas till är det alltid fördelaktigt att anlita en arkitekt. En professionell arkitekt har möjlighet att se över ritningarna och även komma med andra förslag som du kan ha råkat förbisett. Eftersom ett tillbyggnadsprojekt kostar runt 10 000 till 12 000 kronor per kvadratmeter kan det vara värt pengarna att gå via arkitekten innan du kör igång.
Svaret på ovanstående fråga har du säkert redan – antingen är man händig och kan bygga eller så bör man anlita proffs. Du kan alltid leja bort vissa delar av projektet till en firma för att sedan bygga det du själv klarar av (och har tid med). Glöm inte bort att det går att få rotavdrag för tillbyggnaden. Om du anlitar en firma får du dra av 30 procent av arbetskostnaden, till ett belopp av 50 000 kronor.
Något som det är lätt att glömma när man planerar för den nya tillbyggnaden är saker runtomkring. Det är lätt att endast fokusera på själva rummet. Men fundera även på utsidan. Kanske vore det trevligt med en fin träaltan i anslutning till den nya delen? Eller ett extra högt tak som ger behagligt ljusinsläpp? Det finns många extra finesser man bör överväga inför bygget, då det blir dyrare att lägga till sådant i efterhand.
Det finns flera olika sätt att bygga ut huset på, mer om det här
Det är många faktorer som påverkar vad kostnaden blir i slutändan. Saker som storlek av projektet, hur svårt det är att utföra samt vilken del av landet du bor i kan påverka slutfakturan. Även hur mycket du själv kan göra och vad du behöver anlita företag till kan antingen göra projektet billigare eller dyrare.
Några av sakerna som avgör slutkostnad är: