Gör upp en budget för altanbygget

Det är något särskilt med en altan. Att kunna gå ut barfota på det släta plankgolvet, sätta sig i en skön solstol och bara ta det lugnt, det är livskvalitet. Om du funderar på att bygga en altan är du säkert intresserad av kostnaden. Ska du bygga själv eller anlita en firma? Vi går igenom hur priset kommer att skilja sig åt här.

Bygg altan själv – pris

Först och främst behöver du ju vara någorlunda händig för att kunna bygga en altan på egen hand. Med det sagt är det inte ett jättesvårt jobb utan kräver bara noggrannhet och lite planering. Vissa av faktorerna som påverkar hur mycket en altan kostar är storlek, om den ska vara markstående eller högre upp och vilka material du ska använda. Priset kan även påverkas en hel del beroende på vilken mark du har. Om du ska bygga altanen på sankmark kommer det krävas mer schaktning för att komma ner djupare. Det innebär högre kostnad eftersom du behöver mer material att fylla hålet med. Nedan följer ett prisexempel för en altan som är 100 kvadratmeter stor och där man använt det billigaste virket – tryckimpregnerad trall.

  • Plintar: cirka 2 000 kronor
  • Själva stommen: cirka 7 000 kronor
  • Tralldäcket: cirka 14 000 kronor
  • Skruvar: cirka 2 000 kronor

Bara materialen ger en totalkostnad på 25 000 kronor. Sedan tillkommer även schaktningskostnaden:

  • Materialet: 10 000 kronor

Detta förutsätter att du redan har verktygen för att schakta och att du gör jobbet själv.

En stor altan som sitter ihop med huset.

Ta hjälp med altanbygget

Om du istället väljer att anlita en professionell snickerifirma med erfarna hantverkare blir priset högre. Å andra sidan kommer altanen att bli byggd betydligt snabbare och dessutom vara felfri. Du sparar även din egen tid, då ett altanbygge ändå är ett tidskrävande projekt. Förutom ovanstående materialkostnader tillkommer även arbetskostnader när du anlitar en firma:

  • Arbetskostnad för att bygga altan: 80 000 kronor
  • Arbetskostnad för schaktning: 10 400 kronor

Priserna för hantverkare kan naturligtvis variera en del beroende på vilken firma du anlitar, men ofta ligger timpriserna mellan 400 – 600 kronor. Schaktning kan vara lite dyrare, cirka 650 kronor i timmen. Totalen kan också variera beroende på hur länge hantverkarna jobbar. I det här prisexemplet har vi räknat med att schaktningen tar 16 timmar och snickeriarbetet tar 160 timmar.

Vi har inte dragit bort rot-avdraget, något du kan göra för att spara in en hel del pengar på arbetskostnaden. Rotavdraget står för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad och är ett avdrag för privatpersoner. Du kan göra avdrag på 30 procent av arbetskostnaden på en summa upp till 50 000 kronor. Detta är per person och år. När du anlitar en hantverkare drar du som privatperson inte av rot-avdraget själv, det är något hantverkaren eller byggfirman gör åt dig.

Du kan snabbt själv räkna på hur mycket billigare det blir när du utnyttjar rot-avdraget. Kanske kan det vara värt den extra kostnaden för hantverkare än att du ska bygga själv?

Läs mer – Regler för altanbygge och uterum 

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Regler för rotavdrag
Så här skriver skatteverket angående regler för rotavdrag Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotav...
Läs mer om
Regler för rotavdrag
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.