Köp inte nytt – bygg ut istället

Börjar ditt drömhus bli lite för trångt eller fantiserar du om ett vackert uterum som förenar inne och ute? En utbyggnad kan vara ett enkelt sätt att utöka din villas storlek i stället för att behöva flytta till något större. Det finns mycket som du kan göra. Ibland behöver du inte ens bygglov. Gränsen går vid 15 kvadratmeter. Om du har planer på att fixa ett extra sovrum eller kanske göra vardagsrummet några kvadratmeter större har du alltså möjlighet att göra detta utan att söka bygglov.

Börja med budgeten

Kostnaden för en utbyggnad kan lätt sticka iväg. Om du endast räknar med det faktiska bygget, det vill säga yttre väggar, husgrund, tak och fönster, brukar priset landa på mellan 10 000 – 25 000 kronor per kvadratmeter. Ska du dessutom ha en specifik invändig standard som till exempel ett våtrum kräver kan det få priset att öka.

Ta in offerter från olika hantverkare så kan du jämföra priset  

Ett villaområde

Våga drömma, men planera noga

Det är mycket som ska klaffa när du bygger ut huset. Övergången mellan befintlig bostad och utbyggnad bör vara smidig. Delarna ska passa ihop rent estetiskt. De tekniska och funktionella bitarna behöver falla på plats. Det innebär till exempel att det ska vara enkelt att transportera sig mellan rummen, samtidigt som och att ventilationen är tillfredsställande i samtliga rum. Det gäller också att delarna i huset får en logisk placering. Köksdelen borde vara relativt nära terrassen. En felaktig placering av badrummet kan påverka den mekaniska ventilationen.

Här är några aspekter som du redan nu kan börja fundera på:

  • Hur ser min tomt ut?
  • I vilka väderstreck ligger köket och övriga rum?
  • Hur använder familjemedlemmarna huset just nu?
  • Finns det fuktskador eller andra defekter i huset jag bör tänka på?
  • Vill jag placera om entrén på huset eller göra någon annan ombyggnation för att underlätta?
  • Vill jag ha en avvikande stil på min utbyggnad – exempelvis glaspartier?
  • Vill jag göra om stilen på hela huset samtidigt?
  • Hur lång tid får projektet ta?
  • Hur följer jag upp byggfirmans arbete på bästa sätt?

Välj rätt byggfirma

Du kan förslagsvis kontakta en byggfirma som tar ansvar för bygget i alla led. Firman anlitar ofta i sin tur olika underleverantörer. Det kan  exempelvis involveras snickare såväl som VVS:are och elektriker i arbetet – beroende på vad du ska göra. Du kan också välja att själv anlita specifika hantverkare för de olika momenten. Priset för olika yrkesgrupper ser olika ut. En elektriker är i regel en dyr fackman att anlita. Oftast är det dock en nödvändighet då det flesta elinstallationer inte får utföras av privatpersoner enligt svensk lag.

Byggherre planerar bygget av en tillbyggnad

Om du är händig och uppfinningsrik finns det all anledning att utföra delar av renoveringen själv om du vill spara pengar. Du kan också köpa in material själv i omgångar, kanske även till kampanjpris. Handla billig färg på rean eller fynda överskottsmaterial på det stora byggvaruhuset.

Att låta endast en leverantör sätta priset för ditt byggprojekt är ingen god idé. Det allra bästa är att kontakta ett par olika byggfirmor och låta dem sammanställa en skriftlig offert. Lägg gärna ner lite extra tid på att gå igenom deras olika förslag.

Du kan ta in offerter här om du vill komma igång med ditt projekt! 

Anlita en byggfirma som verkar vettig och seriös. Utanför storstadsområden är priserna ofta billigare. I storstäder finns det å andra sidan fler byggfirmor vilket kan ge dig ett fördelaktigt förhandlingsläge. Om du har ett större projekt finns det möjlighet att be om att få ett lägre pris per kvadratmeter.

Om du har en tydlig idé och vision ökar chansen för att du ska ro hem ditt projekt utan att slutnotan blir alltför saftig. Dock gäller det att kunna bromsa i tid – det är inte säkert att alla dina drömmar går att förverkliga in i minsta detalj.

Kostnader för stomme och grund

Det är viktigt att fundera över utformningen av grunden, då typen av grund kan påverka det slutgiltiga priset. En krypgrund är något billigare än betongplatta på mark. Dock kräver en krypgrund betydligt mer underhåll. Du riskerar även att få problem med fukt. Du slipper dessa problem med så kallad platta på mark. Det är värt att tänka på att markens egenskaper påverkar kostnaden. Viss markförhållanden kräver ett mer grundligt arbete som till exempel sprängning eller pålning. Moränjord är den mest optimala typen.

När det kommer till husets stomme finns det också en del faktorer att ta hänsyn till. Det viktiga här är att tillbyggnaden harmonierar med den ursprungliga fasaden. Du kan påverka stommens pris via olika materialval. Eftersom husets fasad eller puts har en tendens att blekna efter några år måste du eventuellt måla om hela husets exteriör i samband med ombyggnationen.

Under arbetet med att skapa ett nytt rum måste självklart en av ytterväggarna rivas. Om ytterväggen är bärande måste du rimligen montera en stålbalk som ska sitta mellan den gamla och nya delen. Var extra noga med att inte skapa förutsättningar för fuktproblem i skarven mellan de två taken.

I vissa skeden krävs det att fönster och dörrar flyttas eller tas bort helt, även om detta inte var tanken från början. Du kanske märker att delar av taket är direkt undermåliga och att väggarna inte är tillräckligt isolerade. Du ser ditt hus i ett tvärsnitt vid ombyggnation. Försök att vara pragmatisk och ta inga genvägar. Hemmet bör vara ordentligt konstruerat från grunden.

När du bygger ut huset måste du också kalkylera kostnaden för nya fönster.  Många väljer att ha stora glasfönster som skapar en inbjudande och ljus atmosfär. Det är extra snyggt med en luftig design till ett kontrasterande tegelhus. Du måste ta med i beräkningen att kostnaden för uppvärmning kan stiga eftersom stora fönster bidrar till kallras. Mindre fönster är inte lika dyra och kan även de monteras för att passa bra till byggnationens arkitektur.

Kostnaden för tak kan variera. Ett plåttak är mycket billigare än ett tegeltak. Det viktiga här är inte bara kostnaden utan hur väl taket passar in med resten av huset. Det bör finnas en ordentlig avrinningsyta från taket så att det inte samlas löv eller vatten som tynger ner. Du behöver förlänga och montera nya stuprännor som avleder regnvattnet.

Glöm inte interiören i din tillbyggnad

Som tidigare nämnt är också husets nya interiör en del av kostnaden. Det kan krävas speciella fönster och isolering i den nya delen av huset. När du väljer att skapa ett helt nytt rum är det också vanligt att resten av hemmet uppgraderas enligt samma standard. Om du har planer på att utöka köksdelen med en intilliggande matplats är det en god idé att byta golv för att få ett enhetligt utseende. Det kostar en del att renovera köket. Ett standardkök kostar runt 300 000 kronor att inreda från grunden. En stor del av kostnaden är själva köksinredningen med skåpluckor, bänkskivor eller en trendig köksö. Vitvaror av hög kvalitet är också kostsamma. Det kan vara värt att spana på andrahandsmarknaden och komplettera med äldre bänkskivor eller andra träinventarier. Däremot bör du inte kompromissa med dina vitvaror. De ska helst vara nya och effektiva eftersom det finns pengar att spara på att slippa en hög elräkning.

badrum

En del passar på att bygga både bastu och pool i sin tillbyggnad. Det är också vanligt att bygga badrum. Priset för att renovera eller att bygga ett helt nytt badrum varierar givetvis beroende på hur många kvadratmeter det rör sig om, samt vilka materialval du gör. Det är dyrare med kakel än med våtrumsmatta, men många föredrar ändå kakel eftersom att de helt enkelt tycker att det ser bättre ut.

Mellan tummen och pekfingret, brukar en badrumsrenovering kosta mellan 100 000 till 300 000 kronor. Då ingår inredning som en helt ny toalett, ett badkar och handfat. Själva arbetskostnaden brukar uppgår till ungefär en tredjedel av priset. Dessa ovan nämnda projekt är exklusive rotavdraget.

Ett nytt vardagsrum med nylagt golv, målning, spackling och övriga ytskikt kan kosta 80 000 kronor. Här är det du som själv sätter gränserna för vad det får kosta.

Vi har tidigare konstaterat att hantverkare kan vara dyra, i synnerhet elektriker. När du bygger ut huset skenar kostnaden lätt iväg eftersom det gamla elnätet måste kopplas ihop med det nya. Vanligtvis kostar elen runt 1 500 kronor per kvadratmeter. Exempel på elinstallationer är nya jordfelsbrytare, eluttag och installation av ny armatur. Det är viktigt för din säkerhet att arbetet är utfört av en professionell fackman.

Du behöver oftast dra nya rör när du skapar ett helt nytt rum i bostaden. Ett nytt kök med ny köksinredning eller ett nytt badrum kan kräva en omdragning av rören. Det brukar räcka med att koppla på de nya rören på de befintliga rören som redan finns i husets grund. Var observant på gamla rör, så att du inte förstör någonting. En vattenläcka kan ödelägga både golv och väggar vilket kan ta månader att återställa.

I grova drag kan man sammanfatta alla komponenter i bygget med följande:

  • Arkitektritning – funktion och estetik
  • Konstruktionsritning – mått och material
  • Inredningsritning – inredning som styr installation av el och VVS
  • Elritning – ritning som visar hur elen ska dras
  • VVS-ritning – rör som matchar platser för vattenkranar och toalett

Byggfirman är oftast kompetent nog att göra jobbet själva men var inte rädd för att ställa frågor. Det mycket som ska göras så det kan kännas bra att få ta del av handlingsplanen.

Prisexempel: Bygga ut huset med 15 kvadratmeter

I Sverige är en vanlig storlek på en villa för en genomsnittlig familj cirka 140 kvadratmeter. Det är den villan som vi nu ska bygga ut med 15 kvadratmeter. Det innebär att några väggar kommer att behöva rivas och vi måste också sätta upp en dörr.

Vi räknar på det och kommer fram till att kostnaden för materialet till 15 kvadratmeter kommer att landa på cirka 200 000 kronor. Kostnaden för arbetet blir desto mer. Det kommer landa på cirka 300 000 kronor istället.

För att minska arbetskostnaden använder vi rotavdraget. Det ligger i skrivande stund på 30 procent. I det här fallet får vi alltså dra bort ungefär 90 000 kronor.

Det är en god idé att ha breda marginaler. Vi räknar därför med att nya kostnader kan uppkomma under arbetets gång och lägger på 10 000 – 20 000 för att ta höjd för dessa kostnader.

räkna på kostnad av bygge

Totalt bör vi se till att budgetera ungefär 500 000 kronor för en utbyggnad på 15 kvadratmeter.

Observera att kostnaderna för en arkitekt inte är inkluderade i priset. Här kan priset verkligen variera beroende på vem du anlitar. Om du vill spara pengar kan du göra planeringsjobbet själv och sedan be om ett expertutlåtande. Rådgör med byggfirman!

En kostnad vi inte heller har inkluderat är kostnaden för att anlita en besiktningsman som slutligen godkänner bygget. Besiktningsmannen kollar att allt har gått rätt till samt att byggfirman har levt upp till avtalet. Betala inte den slutgiltiga fakturan innan du vet att allt är klart och utfört enligt er överenskommelse. Vanligen kostar ett besiktningsutlåtande mellan 5 000 och 10 000 kronor.

 

Summa summarum: det är kostsamt att bygga ut huset. Det positiva är att du får mer boyta vilket dessutom kan höja värdet på huset vid försäljning.

 

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Regler för rotavdrag
Så här skriver skatteverket angående regler för rotavdrag Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotav...
Läs mer om
Regler för rotavdrag
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.