En altan och andra former av uterum har sina fördelar. De är fantastiska under sommarhalvåret och kan även komma väl till pass under årets kallare och mörkare dagar. Behövs det bygglov eller inte? Vi reder ut vad det är som gäller här.
Först och främst är det kommunens byggnadsnämnd som bestämmer vad som kräver bygglov och inte. Det beror oftast på vad det är du ska bygga, hur du vill bygga och vart din fastighet ligger.
Utseendet avgör om det krävs bygglov för ditt altanbygge. Du behöver sällan ett bygglov för ett trädäck på marknivå, däremot kan du behöva ett bygglov om altanen räknas som en tillbyggnad. Det kan finnas en höjdgräns för altangolvet som anger när den räknas som en tillbyggnad men oftast styrs det av det visuella intrycket. Anses altanen vara en tillbyggnad behövs bygglov, om inte, behövs inget bygglov. Tänk på att du även måste följa en eventuell detaljplan för området, oavsett om du behöver bygglov eller inte.
Nytt för 2019: Regeringen har föreslagit att bygglovet för altaner ska slopas. Detta gäller altaner som uppförs vid en- eller tvåbostadshus, som byggs uppemot 3,6 meter från bostaden och inte är högre än 1,8 meter. Om de nya bestämmelserna införs kommer de träda i kraft den 1 juli.
Du behöver sällan bygglov för att glasa in ett uterum. Däremot kan du behöva ett bygglov om du ska bygga ett helt nytt uterum som ska vara inglasat. Det är inte själva inglasningen som avgör utan det är de nya väggarna och taket. Detta räknas nämligen som en tillbyggnad eller nybyggnad vilket kräver bygglov. Undantag gäller för en- eller tvåbostadshus där tillbyggnaden är maximalt 15 kvadratmeter.
Om du bor i det som räknas som en- eller tvåbostadshus behöver du inget bygglov när du sätter upp ett plank eller en mur förutsatt att:
Det är även möjligt att bygga till ett skärmtak, men bara om taket inte är större än 15 kvadratmeter. Om du har flera skärmtak räknas även dessa in i gränsen för skärmtak.
Du behöver inte alltid ett bygglov när du ska bygga en uteplats, men ibland kan du behöva ett marklov. Det innebär kortfattat att du måste ha tillstånd innan du får ändra marknivån på tomten. Återigen är det byggnadsnämnden hos kommunen som styr om detta behövs eller inte.