74 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Bygg & renovering / Saker att tänka på när du ska renovera kök

Saker att tänka på när du ska renovera kök

Hylla i köket där det förvaras skafferivaror och köksredskap. Det är kostsamt att renovera ett kök, men när det väl är färdigt ger det nya köket en helt ny känsla till bostaden. Vi ger dig några tips på viktiga saker som du bör ha i åtanke, oavsett om du ska renovera själv eller låta hantverkare utföra renoveringen.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på bygg & renovering!

Ge dig själv yta att laga mat

Det finns nästan aldrig tillräckligt med arbetsytor i ett kök. Se därför till att du tänker på detta när du ska renovera ditt kök. Du kan skapa arbetsyta på flera sätt, exempelvis med hjälp av en köksö, genom utdragbara skärbrädor och på många andra sätt. Just utdragbara ytor är bra för kompakta hem där varje centimeter måste användas på ett effektivt sätt. För stora hem med många familjemedlemmar kan det vara en god idé att installera två diskhoar. Detta kan underlätta både matlagningen och eventuellt diskningen. En diskmaskin är också en bra köksinvestering som underlättar i vardagen.

I ett kök behövs det många elkontakter

Ett vitt ganska trist kök utan detaljer. Text på bilden: Tråkigt kök? Något du bör tänka på redan vid ett tidigt skede är elkontaktssituationen. I ett kök behöver du oftast fler elkontakter än vad du tror. Ju fler kontakter du har, desto bättre möjligheter får du att nyttja olika ytor för matlagning. Innan du renoverar, observera vart i köket du behöver god belysning och vart du kan använda matlagningsutrustning som drivs av el. Det är fullt möjligt att dölja elkontakterna på olika sätt, exempelvis genom att använda dig av inredningen, bänkar och så vidare. Du kan säkert själv komma på ett och annat sätt att dölja elkontakterna.

Smarta detaljer underlättar köksarbetet

När du själv kan bestämma hur ditt kök ska se ut har du goda möjligheter att skapa smarta detaljer. Ett bra exempel är att bygga in en skärbräda i en låda. Du kan förse skärbrädan med ett hål, något som gör det lätt för dig att hälla ned skräp och rester rakt ned i kompostpåsen. Det finns även andra smarta renoveringar du kan få till, speciellt om du börjar tänka på förvaringsytor. I det här stadiet är det en god idé att gå in på olika inredningssidor för att hitta inspiration. Alla smarta renoveringar är inte alltid möjliga men ibland hittar du klockrena exempel som även är realistiska.

Förvaring och skafferi

Oavsett om du bor i ett stort hus eller en liten lägenhet behöver du ha förvaring i åtanke när du ska renovera ett kök. Exakt hur du får till förvarningen beror naturligtvis på vilka förutsättningar du har men försök att alltid få plats med ett skafferi av något slag. Det kan handla om ett eget rum, ett speciellt skåp eller en djup och stor låda. Du kan även använda dig av höjden i ett rum för att skapa förvaringsytor. Det kan även vara bra att tänka ut passande platser för kyl och frys. Oftast sitter dessa ihop med varandra men ibland kan de även vara separata.

Fler inlägg om bygg & Renovering

Altan kostnad – Faktorer som påverkar priset
Drömmer du om en härlig uteplats där familj och vänner kan samlas? En altan kommer till stor användning under sommarhalvåret. Du kan relativt enkelt bygga en altan själv, till och med om du inte har erfarenhet. Innan du sätter igång funderar du förmodligen hur mycket du ska budgetera. Pri...
Läs mer om Altan kostnad – Faktorer som påverkar priset
Vilken planlösning ska villan ha? Smarta tips
Det är inte för intet som det tar flera år att utbilda sig till arkitekt. Det ligger en hel vetenskap bakom ritningar och planlösningar. Men om du gillar inredning och har ett gott öga för hur ett hus är uppbyggt kan du mycket väl lyckas göra din alldeles egen planlösning. Fördelen med en...
Läs mer om Vilken planlösning ska villan ha? Smarta tips
Tips när du ska renovera lägenheten
Det finns mycket att tjäna på att renovera en lägenhet. Det är inte ovanligt att man går med vinst vid en lägenhetsförsäljning, speciellt om bostadsmarknaden och det allmänna ekonomiska läget är positivt. Dessutom är det alltid kul att förändra en lägenhet efter eget tycke, sannolikt komm...
Läs mer om Tips när du ska renovera lägenheten