Saker att tänka på när du ska renovera kök

Hylla i köket där det förvaras skafferivaror och köksredskap.

Det är kostsamt att renovera ett kök, men när det väl är färdigt ger det nya köket en helt ny känsla till bostaden. Vi ger dig några tips på viktiga saker som du bör ha i åtanke, oavsett om du ska renovera själv eller låta hantverkare utföra renoveringen.

Ge dig själv yta att laga mat

Det finns nästan aldrig tillräckligt med arbetsytor i ett kök. Se därför till att du tänker på detta när du ska renovera ditt kök. Du kan skapa arbetsyta på flera sätt, exempelvis med hjälp av en köksö, genom utdragbara skärbrädor och på många andra sätt. Just utdragbara ytor är bra för kompakta hem där varje centimeter måste användas på ett effektivt sätt. För stora hem med många familjemedlemmar kan det vara en god idé att installera två diskhoar. Detta kan underlätta både matlagningen och eventuellt diskningen. En diskmaskin är också en bra köksinvestering som underlättar i vardagen.

I ett kök behövs det många elkontakter

Ett vitt ganska trist kök utan detaljer. Text på bilden: Tråkigt kök?

Något du bör tänka på redan vid ett tidigt skede är elkontaktssituationen. I ett kök behöver du oftast fler elkontakter än vad du tror. Ju fler kontakter du har, desto bättre möjligheter får du att nyttja olika ytor för matlagning. Innan du renoverar, observera vart i köket du behöver god belysning och vart du kan använda matlagningsutrustning som drivs av el.
Det är fullt möjligt att dölja elkontakterna på olika sätt, exempelvis genom att använda dig av inredningen, bänkar och så vidare. Du kan säkert själv komma på ett och annat sätt att dölja elkontakterna.

Smarta detaljer underlättar köksarbetet

När du själv kan bestämma hur ditt kök ska se ut har du goda möjligheter att skapa smarta detaljer. Ett bra exempel är att bygga in en skärbräda i en låda. Du kan förse skärbrädan med ett hål, något som gör det lätt för dig att hälla ned skräp och rester rakt ned i kompostpåsen. Det finns även andra smarta renoveringar du kan få till, speciellt om du börjar tänka på förvaringsytor. I det här stadiet är det en god idé att gå in på olika inredningssidor för att hitta inspiration. Alla smarta renoveringar är inte alltid möjliga men ibland hittar du klockrena exempel som även är realistiska.

Förvaring och skafferi

Oavsett om du bor i ett stort hus eller en liten lägenhet behöver du ha förvaring i åtanke när du ska renovera ett kök. Exakt hur du får till förvarningen beror naturligtvis på vilka förutsättningar du har men försök att alltid få plats med ett skafferi av något slag. Det kan handla om ett eget rum, ett speciellt skåp eller en djup och stor låda. Du kan även använda dig av höjden i ett rum för att skapa förvaringsytor. Det kan även vara bra att tänka ut passande platser för kyl och frys. Oftast sitter dessa ihop med varandra men ibland kan de även vara separata.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Vad kostar det att byta fasad?
Nu ska vi titta närmare på vad det kan kosta att byta fasad. Du har förmodligen hittat hit för att du funderar på att renovera exteriören på ditt hem. Många väljer att byta fasad av rent underhållsmässiga skäl, men vissa vill också minska sina energikostnader eller helt enkelt byta färg o...
Läs mer om
Vad kostar det att byta fasad?
Höj rotavdraget till 50 procent? Regler och prisexempel
Höj rotavdraget till 50 procent? Så påverkas du Det är på tapeten att höja rotavdraget till 50 procent. Drivande i frågan är bygg- och installationsbranschen som varnar för fler svartjobb om taket på rotavdraget inte blir högre. Ambitionen med rot som står för renovering, ombyggnation o...
Läs mer om
Höj rotavdraget till 50 procent? Regler och prisexempel
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.