80 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Bygg & renovering / Saker att tänka på när du ska renovera kök

Saker att tänka på när du ska renovera kök

Hylla i köket där det förvaras skafferivaror och köksredskap. Det är kostsamt att renovera ett kök, men när det väl är färdigt ger det nya köket en helt ny känsla till bostaden. Vi ger dig några tips på viktiga saker som du bör ha i åtanke, oavsett om du ska renovera själv eller låta hantverkare utföra renoveringen.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på bygg & renovering!

Ge dig själv yta att laga mat

Det finns nästan aldrig tillräckligt med arbetsytor i ett kök. Se därför till att du tänker på detta när du ska renovera ditt kök. Du kan skapa arbetsyta på flera sätt, exempelvis med hjälp av en köksö, genom utdragbara skärbrädor och på många andra sätt. Just utdragbara ytor är bra för kompakta hem där varje centimeter måste användas på ett effektivt sätt. För stora hem med många familjemedlemmar kan det vara en god idé att installera två diskhoar. Detta kan underlätta både matlagningen och eventuellt diskningen. En diskmaskin är också en bra köksinvestering som underlättar i vardagen.

I ett kök behövs det många elkontakter

Ett vitt ganska trist kök utan detaljer. Text på bilden: Tråkigt kök? Något du bör tänka på redan vid ett tidigt skede är elkontaktssituationen. I ett kök behöver du oftast fler elkontakter än vad du tror. Ju fler kontakter du har, desto bättre möjligheter får du att nyttja olika ytor för matlagning. Innan du renoverar, observera vart i köket du behöver god belysning och vart du kan använda matlagningsutrustning som drivs av el. Det är fullt möjligt att dölja elkontakterna på olika sätt, exempelvis genom att använda dig av inredningen, bänkar och så vidare. Du kan säkert själv komma på ett och annat sätt att dölja elkontakterna.

Smarta detaljer underlättar köksarbetet

När du själv kan bestämma hur ditt kök ska se ut har du goda möjligheter att skapa smarta detaljer. Ett bra exempel är att bygga in en skärbräda i en låda. Du kan förse skärbrädan med ett hål, något som gör det lätt för dig att hälla ned skräp och rester rakt ned i kompostpåsen. Det finns även andra smarta renoveringar du kan få till, speciellt om du börjar tänka på förvaringsytor. I det här stadiet är det en god idé att gå in på olika inredningssidor för att hitta inspiration. Alla smarta renoveringar är inte alltid möjliga men ibland hittar du klockrena exempel som även är realistiska.

Förvaring och skafferi

Oavsett om du bor i ett stort hus eller en liten lägenhet behöver du ha förvaring i åtanke när du ska renovera ett kök. Exakt hur du får till förvarningen beror naturligtvis på vilka förutsättningar du har men försök att alltid få plats med ett skafferi av något slag. Det kan handla om ett eget rum, ett speciellt skåp eller en djup och stor låda. Du kan även använda dig av höjden i ett rum för att skapa förvaringsytor. Det kan även vara bra att tänka ut passande platser för kyl och frys. Oftast sitter dessa ihop med varandra men ibland kan de även vara separata.

Fler inlägg om Bygg & Renovering

Inget bygglov för altaner: Vad gäller egentligen?
Inget bygglov för altaner: Vad gäller egentligen? Från och med 1 juli 2019 ändras reglerna för altanbygge. Det nya regelverket ska göra det enklare för husägare att bygga altaner. Vi reder ut hur de nya reglerna ser ut och hur de kommer påverka dig som ska bygga en altan hemma. Riksdage...
Läs mer om Inget bygglov för altaner: Vad gäller egentligen?
Så ökar du värdet på bostaden
Så ökar du värdet på bostaden Går du i säljtankar? En bostadsförsäljning är förmodligen den största affären du kommer att göra, och en bra chans att tjäna en del pengar. Den största faktorn som påverkar försäljningspriset har dock att göra med hur bostadsmarkanden ut. Den går ju upp och ne...
Läs mer om Så ökar du värdet på bostaden
Bygga hus – Vanliga misstag
Bygga hus – Vanliga misstag och hur du undviker dem Ett husbygge är ett roligt och spännande projekt, men i och med projektets omfattning finns det tyvärr utrymme för en del misstag. För att undvika dessa är det bra att känna till lite hur ett byggnadsprojekt går till. Det finns bland anna...
Läs mer om Bygga hus – Vanliga misstag