121 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kundtjänst: 08-232 232
Kunskapsbank / Bygg & renovering / Tillbyggnad – Tips och annat som är bra att känna till

Tillbyggnad – Tips och annat som är bra att känna till

Att bygga ut huset har blivit allt mer populärt. Du som bor i ett tätbebyggt område med höga villapriser kan faktiskt ha mycket att vinna på en tillbyggnad eftersom att den i regel höjer bostadsvärdet. En tillbyggnad behöver dessutom inte vara särskilt tidskrävande eller alltför svår att bygga, men det beror naturligtvis på projektet.

Skapa en gratis prisförfrågan här
Tjänsten fungerar i hela Sverige.

Börja med bygglov

Det finns en del tips som kan underlätta byggandet av tillbyggnaden. En första sak, om du vill spara pengar, är till exempel att påbörja grundarbetet i november och december och sedan fortsätta med bygget i januari till mars. Då kan du nämligen använda två års rotavdrag. Men det är inte ens säkert att du får bygga ut, först måste du veta vad det är som gäller för att du ska få bygglov.

Börja med att kontakta din kommuns stadsbyggnadskontor. Begär sedan detaljbestämmelserna kring din bostad. Om du har svårt att tyda den brukar man kunna få hjälp från kommunen utan extra kostnad. När du har koll på bestämmelserna kring fastigheten kan du börja skissa på ritningen av tillbyggnaden. Vid det här momenten är det ofta bra att anlita en arkitekt som hjälper dig rita upp exakta och fackmannamässiga ritningar. När ritningarna är klara kan du ansöka om bygglovet.

Vilken tid på året ska jag bygga?

Om vi bortser från knepet med dubbla rotavdrag som vi nämnde ovan så är faktiskt sommaren den bästa tiden för utbyggnad. Då är vädret milt och du slipper snö. Dock är luftfuktigheten högre under sommarhalvåret, något som kan ställa till grundläggningsarbetet. Det brukar också fungera bra att bygga mellan januari och mars, men det beror lite på var i landet du bor. Att bygga ut huset mitt i den norrländska vintern kan ju bli påfrestande.

Dags att anlita snickerifirma

En snickare borrar

Hantverkaryrket är stort och över hela landet finns det mängder av olika företag. För att du inte ska bli missnöjd eller i värsta fall råka ut för en fuskbyggare är det viktigt att du inte stirrar blint på den lägsta prislappen. Undersök ett par olika firmor, begär offerter samt be om att få se tidigare utförda arbeten. Det är även bra om du kan kontakta tidigare kunder som kan berätta om deras upplevelse.

Även om priserna varierar en del kan man oftast räkna med att tillbyggnader kostar runt 15 – 30 000 kronor per kvadratmeter att bygga på en befintlig fastighet. Prisskillnaden beror först och främst på storlek samt vilka materialval du gör.

Vill du ha extra finesser?

När du ska utföra något så omfattande som en tillbyggnad av huset är det bra att fundera igenom allt noggrant och ordentligt. Även om du endast tänkt bygga till ett extra gästrum till huset kan det vara bra att även tänka på om det är något extra du vill ha när du ändå ska bygga. Kanske vill du ha en liten veranda i anslutning till nybygget? Eller ett stort takfönster?

Fler inlägg om Bygg & Renovering

Så läser du offerterna från hantverkare
Det är inte alltid så lätt att veta hur en offert ska läsas. Vad borde stå med, men saknas? När du ska sätta igång med ett bygg- eller renoveringsprojekt är det alltid smart att ta in flera offerter från olika hantverkare och byggföretag. På så sätt kan du jämföra pris, tid, försäkringar ...
Läs mer om Så läser du offerterna från hantverkare
Företagare: Så hanterar ni coronavirus och kundbesök
Med tanke på coronaviruset (covid-19) spridning i Sverige och resten av världen är det många som känner oro just nu. I dessa tider är det extra viktigt att du tänker på din egen och andras hälsa. Ha därför tydliga rutiner på plats för att skapa en så trygg arbetsmiljö som möjligt för dig ...
Läs mer om Företagare: Så hanterar ni coronavirus och kundbesök
Nytt hus? Regler och avtal
Regler och avtal som det är bra att känna till Det är inte alls särskilt svårt att bygga nytt under förutsättning att du har koll på regler och avtal. Det är nämligen inte bara att börja snickra: Du måste ansöka om bygglov, köpa själva tomten samt skriva kontrakt för entreprenaden. Dessuto...
Läs mer om Nytt hus? Regler och avtal