Ett hus är inte alltid perfekt. Levnadssituationen förändras, familjen växer, och en dag upplever ni kanske att huset har blivit för litet. Om ni fortfarande vill bo kvar i huset är ett alternativ att bygga en övervåning, det vill säga, att utföra ett taklyft.
Detta ger er mer boyta utan att ta upp mer tomtyta. Bra va? Det kan dessutom öka värdet på bostaden.
Rent tekniskt innebär ett taklyft att du lyfter taket med hjälp av en extravåning. Det behövs med andra ord nya ytterväggar och fönster. Om du vill undvika att få en ”midja” behöver du även en ny fasad. Arbetet är stort och behöver planeras noggrant, inte minst så att din bostad kan vara öppen för vädret under en kort period. För att säkerställa att jobbet utförs rätt behövs en ritning, både för hur det nya hustaket kommer att se ut och även för att visa hur den inre planlösningen kommer att bli. Den inre planlösningen påverkar bland annat placeringen av fönster och element. Du kan även behöva ta hänsyn till den undre våningens planlösning, exempelvis för att placera trappa eller för att förlänga en skorsten.
En av de första personerna du kan anlita är en fackman som kan inspektera husets förutsättningar. Det är trots allt fullt möjligt att huset inte alls klarar av en extra våning och då faller hela planen. Fackmannen kan även se hur mycket de bärande väggarna kan hantera viktmässigt. Det är fullt möjligt att förstärka undervåningen, exempelvis med bjälkar.
Det går att utföra jobbet på egen hand, men de allra flesta väljer att anlita ett proffs eftersom ett taklyft är ett väldigt stort projekt. Detta gäller både för planeringen och ritningarna samt för själva arbetet. Du kan med fördel anlita en arkitekt som säkerställer att du får en fin fasad och en optimal planlösning. Tänk på att du även kommer att behöva dra in för VVS och elledningar.
Det går att utföra arbetet på olika sätt, exempelvis genom att bygga på färdiga moduler. Detta är betydligt snabbare jämfört med att behöva köpa byggmaterial och anpassa dessa till bygget. Moduler kan du dock inte riktigt anpassa och skräddarsy på samma sätt som när du bygger med eget material.
Det finns företag som specialiserar sig på just takhöjningar. Ta in flera offerter från byggföretag och jämför dessa. Glöm inte heller bort att ansöka om bygglov!