Tips till dig som flyttar hemifrån

Att flytta hemifrån är ett stort steg i livet som vuxen. Ett nytt kapitel öppnas och du blir mer självständig. Har du aldrig bott själv tidigare? Vi har sammanställt en lista med praktiska tips för dig som ska lämna boet för första gången. Lär dig mer om allt från budgetvänliga inredningsalternativ till viktiga saker som försäkringar, besiktning och kontrakt.

5 saker att ta med på checklistan

  1. Något av det första du bör göra när du har fått en lägenhet är att skaffa en hemförsäkring. Hemförsäkringen skyddar dig om någon exempelvis skulle göra inbrott och ta dina saker. Även slitage och olyckor i lägenheten täcks av hemförsäkringen. Det kan exempelvis handla om vattenläckage. Ofta ingår även andra bonusar som reseförsäkring.
  2. Besiktningen är otroligt viktig för dig som flyttar in i en lägenhet. Det är din chans att se vilka skador och slitage som redan finns i lägenheten. Allt ska dokumenteras, detta för att du ska ha ryggen fri om hyresvärden menar att du åsamkat skadorna.
  3. För dig som tänker hyra en lägenhet i andrahand är det vanligt att bostaden hyrs ut möblerad. Det görs ofta ett påslag på hyran när möbler ingår, se dock till att hyresvärden inte tagit för hög hyra. En möblerad lägenhet i andrahand ska inte kosta mer än 15 procent av originalhyran.
  4. Var i tid med din betalning. Du som hyresgäst måste betala in hyran i förskott, annars riskerar du att bli av med lägenheten.
  5. Förändringar inuti lägenheten är något många vill göra. Kanske vill du måla om väggarna? Det är helt okej men tänk på att göra målar- eller tapetseringsjobbet noggrant och fackmannamässigt. Annars riskerar du att bli betalningsskyldig för återställning när du väl flyttar ut.Flyttlådor och krukväxter

Inred billigt

Idag finns det mängder av prisvärda alternativ för att hitta inredning till din nya lägenhet. Ett sätt är att fråga släktingar och föräldrar. Kanske har de några gamla möbler på vinden som bara står och samlar damm? Med lite puts och färg blir de som nya igen, utan någon större kostnad. Ett annat sätt är att besöka loppmarknader, idag kan man fynda både möbler och inredningsdetaljer till riktigt förmånliga priser genom att handla begagnat. Vissa saker vill du säkert ha nya, som handdukar och sängkläder. Ikea är en bra plats att handla på när du vill hitta billig inredning.

Ska du flytta och bo i andrahand? Så undviker du problem

Planera dina utgifter

När du väl flyttar hemifrån behöver du ansvara för utgifter och kostnader. Se till att du alltid betalar alla måsten innan du lägger pengar på nöjen. Förutom att hyran ska betalas tillkommer även andra utgifter som el, vatten, abonnemang och försäkring. För att aldrig missa en betalning kan det vara smart att använda autogiro, då dras pengarna per automatik varje månad.

Försök även att spara undan lite pengar varje gång du får lön. Även om det bara är några hundralappar blir det en del med tiden, en bra kassa ifall något oväntat skulle ske.

Att flytta hemifrån är roligt, spännande och ett steg ut i vuxenlivet – Lycka till!

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Vart flyttar du ifrån
Vart flyttar du till
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om flytt
Flytt – Avtal och regler
Ska du flytta? Det är vanligt att känna sig stressad under en flytt, och inte undra på. Det är en minst sagt omfattande procedur som kräver såväl tid som pengar och ork. För att underlätta flytten kan det vara värt att investera i en professionell flyttfirma som kan hjälpa dig. Det finns ...
Läs mer om
Flytt – Avtal och regler
Checklista flytt – bra att tänka på
För den som ska flytta är det många saker som ska göras. Förutom att ägodelar och möbler ska packas ihop, läggas i lådor som ska märkas upp, ska det även flyttstädas och alla grejer ska transporteras. Men det är även andra saker att göra, som att flytta försäkringen till den nya bostaden,...
Läs mer om
Checklista flytt – bra att tänka på
Tips för att hitta en bra flyttfirma
Hitta bästa flyttfirman Vill du hitta bästa flyttfirman inför din flytt? Faktorer som pris och kundservice spelar givetvis en stor roll för flyttupplevelsen. Men det finns även andra saker som är bra att ha i åtanke. Här hjälper vi dig att jämföra flyttfirmor och tipsar om hur du ska gå ti...
Läs mer om
Tips för att hitta en bra flyttfirma
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.