139 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Flytt / Tips till dig som flyttar hemifrån

Tips till dig som flyttar hemifrån

Att flytta hemifrån är ett stort steg i livet som vuxen. Ett nytt kapitel öppnas och du blir mer självständig. Har du aldrig bott själv tidigare? Vi har sammanställt en lista med praktiska tips för dig som ska lämna boet för första gången. Lär dig mer om allt från budgetvänliga inredningsalternativ till viktiga saker som försäkringar, besiktning och kontrakt.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på flytt!

Begär gratis offert

5 saker att ta med på checklistan

  1. Något av det första du bör göra när du har fått en lägenhet är att skaffa en hemförsäkring. Hemförsäkringen skyddar dig om någon exempelvis skulle göra inbrott och ta dina saker. Även slitage och olyckor i lägenheten täcks av hemförsäkringen. Det kan exempelvis handla om vattenläckage. Ofta ingår även andra bonusar som reseförsäkring.
  2. Besiktningen är otroligt viktig för dig som flyttar in i en lägenhet. Det är din chans att se vilka skador och slitage som redan finns i lägenheten. Allt ska dokumenteras, detta för att du ska ha ryggen fri om hyresvärden menar att du åsamkat skadorna.
  3. För dig som tänker hyra en lägenhet i andrahand är det vanligt att bostaden hyrs ut möblerad. Det görs ofta ett påslag på hyran när möbler ingår, se dock till att hyresvärden inte tagit för hög hyra. En möblerad lägenhet i andrahand ska inte kosta mer än 15 procent av originalhyran.
  4. Var i tid med din betalning. Du som hyresgäst måste betala in hyran i förskott, annars riskerar du att bli av med lägenheten.
  5. Förändringar inuti lägenheten är något många vill göra. Kanske vill du måla om väggarna? Det är helt okej men tänk på att göra målar- eller tapetseringsjobbet noggrant och fackmannamässigt. Annars riskerar du att bli betalningsskyldig för återställning när du väl flyttar ut.Flyttlådor och krukväxter

Inred billigt

Idag finns det mängder av prisvärda alternativ för att hitta inredning till din nya lägenhet. Ett sätt är att fråga släktingar och föräldrar. Kanske har de några gamla möbler på vinden som bara står och samlar damm? Med lite puts och färg blir de som nya igen, utan någon större kostnad. Ett annat sätt är att besöka loppmarknader, idag kan man fynda både möbler och inredningsdetaljer till riktigt förmånliga priser genom att handla begagnat. Vissa saker vill du säkert ha nya, som handdukar och sängkläder. Ikea är en bra plats att handla på när du vill hitta billig inredning.

Ska du flytta och bo i andrahand? Så undviker du problem

Planera dina utgifter

När du väl flyttar hemifrån behöver du ansvara för utgifter och kostnader. Se till att du alltid betalar alla måsten innan du lägger pengar på nöjen. Förutom att hyran ska betalas tillkommer även andra utgifter som el, vatten, abonnemang och försäkring. För att aldrig missa en betalning kan det vara smart att använda autogiro, då dras pengarna per automatik varje månad.

Försök även att spara undan lite pengar varje gång du får lön. Även om det bara är några hundralappar blir det en del med tiden, en bra kassa ifall något oväntat skulle ske.

Att flytta hemifrån är roligt, spännande och ett steg ut i vuxenlivet – Lycka till!

Fler inlägg om Flytt

Tips till dig som ska flytta utomlands
En utlandsflytt är ofta ett riktigt äventyr. Vissa flyttar utomlands på grund av en ny jobbtjänst, studier eller ett nytt förhållande medan andra bara vill ha sol och värme. Oavsett anledning till flytten finns det en hel del saker att komma ihåg och tänka på. Flyttanmälan, flyttlass och...
Läs mer om Tips till dig som ska flytta utomlands
Försäkringar flytt – Investera i din säkerhet
Oavsett om du ska flytta till en lägenhet eller till ett hus är det viktigt att du undersöker vilka försäkringar du kan tänkas behöva. Vi ska gå igenom några bra alternativ på den här sidan. Olika sorters försäkringar Det finns väldigt många olika försäkringar, men den allra viktigaste ...
Läs mer om Försäkringar flytt – Investera i din säkerhet
Använd rutavdraget när du flyttar! Det här måste du känna till
För att minska kostnaden för flytten kan du använda rutavdraget. Rut står för rengöring, underhåll och tvätt, men gäller alltså även för flytt av bohag. På den här sidan går vi igenom vad du behöver tänka på när du ska använda dig av rutavdraget. Sedan 2007 har svenskar haft möjlighet ...
Läs mer om Använd rutavdraget när du flyttar! Det här måste du känna till