74 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Solceller / Fördelar och nackdelar med solceller

Fördelar och nackdelar med solceller

Här har vi samlat fördelar och nackdelar med solceller. Solceller blir allt mer populärt. Det beror på flera faktorer, inte minst klimathotet. En solcellsanläggning är ett bra alternativ för dig som vill minska den egna energianvändningen samtidigt som du gör något positivt för miljön. Nu är det dessutom möjligt att spara en hel del pengar med hjälp av solceller. Regeringen har nämligen sett till att det finns skattereduktioner på solel samt möjlighet att sälja överskottsel till elbolagen.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på solceller!

Fördelar med solceller

Det finns många anledningar att satsa på solceller och solpaneler.

En lönsam investering

Solcellsanläggning är en smart investering som blir lönsam med tiden. Vanligtvis räknar man med att återbetalningstiden för en solcellsanläggning ligger på mellan 12 till 17 år. Därefter blir solcellsanläggningen lönsam under resten av sin livstid – vanligen uppemot 30 år.

Miljövänligt med solceller

solcellespanel med solnedgång i bakgrunden Solcellespanel med solnedgång i bakgrunden
Solceller använder sig av solenergi vilket är en förnyelsebar energikälla. Solcellsmodulerna kräver inte alltför mycket energi att tillverka och de är även återvinningsbara. Små solcellsanläggningar kan monteras på infrastruktur som redan finns på plats, exempelvis husets tak. Elproduktionen påverkar inte omgivningen genom avgaser eller utsläpp.

Behöver inget bygglov under vissa förutsättningar

Sedan 1 augusti 2018 behövs inget bygglov om solcellsanläggningen installeras i enlighet med vissa krav. Det handlar bland annat om att:
  • Solpanelerna ska monteras på taket eller fasaden och följa byggnadens form helt och hållet. De får varken skjuta ut eller vinklas på något sätt.
  • Byggnadens konstruktion inte får påverkas och eller behöva förstärkas.
  • Fastigheten inte får ha ett kulturhistoriskt värde.
  • Området inte har landskapsbildsskydd eller är av riksintresse för kulturmiljövården.
Många kommuner erbjuder kostnadsfri energirådgivning. Det är en god idé att undersöka om just din kommun erbjuder detta och att även nyttja erbjudandet för att få svar på olika frågor.

Nackdelar med solceller

Det finns också negativa aspekter med solenergi.

Kan upplevas som krångligt

Solceller och solenergi är ett nytt område för många och de finns mycket nytt att lära sig. Tekniken utvecklas hela tiden.

Det finns enklare investeringsmöjligheter

Personer som vill investera i solceller enbart för att tjäna pengar kan hitta enklare sätt att investera sina pengar på.

Din årliga elproduktion är svår att räkna ut

Det är detta som visar hur lönsam din solcellsanläggning blir. Att räkna ut elproduktionen är svårt och det blir alltid bara en uppskattning. Denna uppskattning kan baseras på flera aspekter och bli någorlunda exakt. Det är dock omöjligt att veta hur framtiden kommer att se ut. En riktigt fin sommar med mycket sol påverkar din årliga elproduktion direkt. Så, det var fördelarna och nackdelarna! Om du nu har bestämt dig för att du vill installera en solcellsanläggning måste du först se över ditt tak.

Kontrollera taket

Om din solcellsanläggning ska monteras på husets tak kan du behöva kontrollera att taket klarar av belastningen. Det går även att installera solcellerna på andra platser, exempelvis marken, balkongen eller husväggen, men bäst effekt får du när solcellerna installeras på ett oskuggat tak i söderläge.

Se till att du anlitar den bästa installatören

Att välja rätt installatör är viktigt. Det finns många företag som säljer solceller och som utför installeringar. Seriösa solcellsinstallatörer besöker platsen för att se vilka förutsättningar du har. Detta är viktigt eftersom förutsättningarna påverkar hur effektiv din solcellsanläggning blir och även din återbetalningstid. Det är alltid en bra idé att anlita en besiktningsman för att undersöka att installationen utförts på rätt sätt. Se även till att kolla upp eventuella referenser innan du anlitar företaget och köper solcellerna.

Fler inlägg om solceller

Solceller – effekt och verkningsgrad: Vad betyder detta?
För att du ska kunna välja mellan olika solcellspaneler och skapa en solcellsanläggning som passar dig är det bra om du känner till vissa viktiga termer och egenskaper. Vad menas med effekt? Effekt anges i watt (W). Det är ett mått som du kommer att hitta hos så gott som alla e...
Läs mer om Solceller – effekt och verkningsgrad: Vad betyder detta?
5 intressanta fakta om solen
Sol, vår närmsta och viktigaste stjärna, prisas ständigt för a...
Läs mer om 5 intressanta fakta om solen
Hitta den bästa solcellsmodulen på marknaden
Det är blivit allt mer populärt med solceller. Tekniken har gått snabbt framåt och priset har sjunkit rejält de senaste åren. Sedan 2010 har priset för en nyckelfärdig installation minskat med 25 procent. I takt med att intresset för solceller har ökat så har också utbudet på marknaden...
Läs mer om Hitta den bästa solcellsmodulen på marknaden