Solenergi & solceller: För- och nackdelar

Solen är en av de viktigaste energikällorna vi har, inte minst för att den inom de närmsta miljoner åren kommer att ge oss i princip obegränsat med energi. Denna energi kan utnyttjas på olika sätt. Tack vare värmepumparna kan vi utnyttja solenergi indirekt, exempelvis solenergi som värmer upp olika delar av jorden (marken, grundvattnet, luften, sjön och så vidare). Det är även möjligt att utnyttja solenergin direkt med hjälp av solcellspaneler. Men även solen har väl sina fläckar?

Om solenergi

Energin som kommer från solens strålar kan utvinnas på olika sätt. Idag räknas värme och elektricitet som producerats med hjälp av solens strålar som solenergi. Det skiljs på el från sol som kommer från din egna solcellsanläggning och el som du köper in från ett elbolag med en solcellsanläggning. Den ena kallas för solel, den andra för solkraft.

Förutom att solenergin är ständigt förnybar ger den inte heller ifrån sig några utsläpp. Detta är två stora fördelar med solenergi. Det ska dock påpekas att miljön ändå påverkas till viss del av anläggningarna som behövs för att utvinna solenergin, även om denna miljöpåverkan är mycket liten jämfört med andra alternativ.

Fördelar med solenergi

  • Förnybar och obegränsad
    Till skillnad från fossila bränslen kommer solen aldrig att ta slut inom överskådlig framtid.
  • Miljövänlig
    Inga utsläpp av koldioxid eller andra växthusgaser vid produktion.
  • Låga driftskostnader
    När solpanelerna väl är på plats kräver de minimalt med underhåll och har låga löpande kostnader.
  • Minskad elräkning
    Producerar egen el, vilket kan sänka elkostnaderna.
  • Skalbar lösning
    Kan installeras i allt från små hushåll till stora solkraftsparker.
  • Energioberoende
    Minskar beroendet av elnätet och externa energileverantörer.

Nackdelar med solenergi

  • Intermittent energikälla
    Producerar ingen el på natten och mindre vid mulet väder.
  • Behöver energilagring eller backup
    För att säkerställa ström dygnet runt krävs batterilagring eller en kompletterande energikälla.
  • Hög initial investering
    Även om priserna sjunker kan installationskostnaden vara hög.
  • Kräver utrymme
    Storskalig solkraft behöver stora ytor, vilket kan vara en begränsning i tätbebyggda områden.
  • Tillverkningens miljöpåverkan
    Produktionen av solceller kräver råvaror och energi, vilket kan leda till utsläpp och avfall.

Energikälla Fördelar Nackdelar
Solenergi Förnybar, låg driftkostnad, miljövänlig Intermittent, kräver lagring, hög startkostnad
Vindkraft Förnybar, låg miljöpåverkan, billigare än sol Oregelbunden, bullerproblem, påverkar landskapsbilden
Vattenkraft Stabil, lång livslängd, låga utsläpp Påverkar ekosystem, kräver stora investeringar
Kärnkraft Mycket effektiv, stabil energiproduktion Radioaktivt avfall, dyrt att bygga och avveckla
Fossila bränslen Billigt och välutvecklat, stabil leverans Stora koldioxidutsläpp, begränsad resurs

Fördelar med solceller

  1. En lönsam investering på lång sikt
    Med dagens elpriser kan en solcellsanläggning ofta ge avkastning inom 10–15 år, och eftersom panelerna håller längre än så kan det innebära många år av gratis el efter att investeringen är återbetald. Dessutom kan solceller öka värdet på fastigheten.
  2. Använder en förnybar energikälla
    Så länge solen lyser kan solceller fortsätta att generera el utan att påverka naturens resurser. Det gör solceller till en hållbar lösning som bidrar till att minska koldioxidutsläppen och beroendet av icke-förnybara energikällor.
  3. Kräver inget bygglov under vissa förutsättningar
    Om panelerna följer takets lutning och inte förändrar byggnadens utseende avsevärt brukar det vara fritt fram att montera dem. Dock kan bygglov krävas för markanläggningar, om huset är har ett kulturhistoriskt värde, är av riksintresse för kulturmiljövården eller om det ligger i ett område som inte har landskapsbildsskydd
  4. Billigare idag än för 15 år sen
    Priset på solpaneler har sjunkit avsevärt de senaste åren tack vare massproduktion och effektivare tillverkningsprocesser. Det innebär att fler har råd att installera solceller och att återbetalningstiden blir kortare än tidigare. Med grönt avdrag för solceller kan det bli ännu billigare.
  5. En tyst energikälla
    Till skillnad från exempelvis vindkraftverk eller dieselgeneratorer genererar solceller ingen ljudförorening. De omvandlar solljus till el utan några rörliga delar. Det innebär att de är helt tysta i drift.
  6. Kan försörja hushållet med el vid strömavbrott
    Med hjälp av batterilagring kan solceller ge ström även vid elavbrott. Om elnätet går ner kan ett solcellsbatteri hålla igång viktiga funktioner i hemmet, som kylskåp, belysning och internet – en trygghet om man ofta drabbas av strömavbrott, eller i en krissituation där strömmen bryts.
  7. Kan installeras på både tak och mark
    Solceller är flexibla och kan monteras både på hustak och direkt på marken. Takinstallationer är vanligast eftersom de utnyttjar befintlig yta utan att ta upp markutrymme, men markmonterade solceller kan vara ett bra alternativ om taket inte har optimal lutning eller ligger i skugga. Markanläggningar kan dessutom vinklas för att maximera solinstrålningen och ge högre elproduktion.
  8. Lång livslängd på uppemot 30 år
    Solceller har en imponerande livslängd och kan producera el i 25–30 år eller längre. Även om verkningsgraden minskar något med tiden, ger de fortfarande en betydande mängd el långt efter installationen. Växelriktaren, som omvandlar solcellernas likström till växelström, kan dock behöva bytas ut efter 10–15 år.
  9. Överskottsel kan lagras för eget bruk eller säljas tillbaka till elnätet
    Om solcellerna producerar mer el än hushållet förbrukar kan överskottet antingen lagras i ett batteri för senare användning eller matas ut på elnätet. I vissa fall kan du få betalt för elen du skickar ut. Win-win!

Nackdelar med solceller

  1. Hög investeringskostnad
    Trots att solcellssystem blivit billigare de senaste åren är den initiala kostnaden fortfarande hög. Förutom själva panelerna tillkommer kostnader för installation, växelriktare och eventuellt batterilagring. Även om solceller på sikt kan spara pengar genom minskade elkostnader, kan det ta 10–15 år innan investeringen är återbetald. För vissa kan det vara en ekonomisk tröskel som gör det svårt att ta steget.
  2. Fungerar endast optimalt vid direkt solljus
    Om panelerna skuggas av träd, byggnader eller andra hinder minskar elproduktionen betydligt. Även molnigt väder kan påverka effekten, vilket gör att solceller är mindre effektiva i områden med mycket nederbörd eller korta vinterdagar. Lutning och väderstreck spelar också stor roll – bäst effekt får man om panelerna är riktade mot söder (på norra halvklotet).
  3. Kräver batterier eller elnät för jämn elförsörjning
    Eftersom solceller endast producerar el på dagen och kan ge ett överskott under soliga timmar, krävs någon form av lagring eller backup för att ha el när solen inte skiner. Ett solcellsbatteri kan lagra energi, men det är en extra kostnad och har en begränsad lagringskapacitet. Alternativet är att vara uppkopplad mot elnätet och köpa el när solcellerna inte producerar tillräckligt, men det innebär fortfarande ett beroende av externa energikällor.
  4. Kan vara visuellt störande
    Solpaneler förändrar ofta utseendet på en byggnad, vilket inte alltid uppskattas av alla. På äldre eller kulturhistoriska hus kan det vara extra svårt att få igenom en integrering av solceller utan att det påverkar byggnadens estetik. I vissa områden kan det till och med finnas restriktioner kring solcellsinstallationer av estetiska skäl.
  5. Snö och smuts påverkar elproduktionen
    Eftersom solceller behöver exponeras för ljus för att fungera, kan smuts, damm, löv och snö minska elproduktionen. Detta kan vara ett problem i områden med mycket nederbörd eller där snö ligger kvar länge. Även om regn sköljer bort en del smuts kan vissa installationer behöva rengöras för hand för att bibehålla bästa effektivitet. Lutande tak gör att snön ofta glider av, men på platta installationer kan man kontinuerligt behöva ta sig upp på taket för att röja bort snön.

Se till att du anlitar en bra installatör

Det är alltid en bra idé att anlita en besiktningsman för att undersöka att installationen utförts på rätt sätt. Se även till att kolla upp eventuella referenser innan du anlitar företaget och köper solcellerna.

Välj en installatör med omsorg. Det finns många företag som säljer och monterar solceller, men alla håller inte samma nivå. En bra installatör kommer ut och kollar förutsättningarna på plats, eftersom det påverkar både elproduktionen och hur snabbt du tjänar in investeringen.

För att vara på den säkra sidan kan det vara värt att låta en besiktningsman kontrollera installationen. Kolla också upp företaget innan du bestämmer dig – att läsa recensioner och ta referenser kan spara både pengar och huvudvärk. Med HelpHero får du hjälp att ta in offert för solceller från flera olika installatörer med en enda begäran. Tjänsten är helt gratis och det finns inga bindningskrav.

Begär offerter

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om solceller
Rotavdrag eller 20 procent grönt avdrag? Nytt avdrag för solceller 2023 - 2024
Rotavdrag eller grönt avdrag? Med det gröna avdraget får du dra bort 20 procent av den totala kostnaden när du installerar solceller. Detta är ett led i att uppmuntra husägare att investera i klimatvänliga lösningar. Avdraget fungerar ungefär som rot- och rutavdraget. Det innebär att det ä...
Läs mer om
Rotavdrag eller 20 procent grönt avdrag? Nytt avdrag för solceller 2023 - 2024
Installera solceller i Sverige
Att installera solceller i Sverige blir allt mer populärt Att installera solceller i Sverige är inte ett självklart val för många, då landet inte upplevs som solsäkert. Men solenergi blir allt mer populärt och antalet solcellsanläggningar har ökat med 46% mellan 2020 och 2021. I Sverige ...
Läs mer om
Installera solceller i Sverige
Kostnadsjämförelse solceller: Ikea vs Otovo
Solenergi är fortsatt populärt, men vad kostar solceller och vilka är bäst? Visst kan det kännas som att det inte ofta är sol i Sverige, men solceller kan vara en lönsam investering som minskar elkostnaderna väsentligt. Hur mycket el solpaneler i Sverige kan producera beror på flera ...
Läs mer om
Kostnadsjämförelse solceller: Ikea vs Otovo
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.