Här har vi samlat fördelar och nackdelar med solceller.
Solceller blir allt mer populärt. Det beror på flera faktorer, inte minst klimathotet. En solcellsanläggning är ett bra alternativ för dig som vill minska den egna energianvändningen samtidigt som du gör något positivt för miljön.
Nu är det dessutom möjligt att spara en hel del pengar med hjälp av solceller. Regeringen har nämligen sett till att det finns skattereduktioner på solel samt möjlighet att sälja överskottsel till elbolagen.
Det finns många anledningar att satsa på solceller och solpaneler.
Solcellsanläggning är en smart investering som blir lönsam med tiden. Vanligtvis räknar man med att återbetalningstiden för en solcellsanläggning ligger på mellan 12 till 17 år. Därefter blir solcellsanläggningen lönsam under resten av sin livstid – vanligen uppemot 30 år.
Solceller använder sig av solenergi vilket är en förnyelsebar energikälla. Solcellsmodulerna kräver inte alltför mycket energi att tillverka och de är även återvinningsbara. Små solcellsanläggningar kan monteras på infrastruktur som redan finns på plats, exempelvis husets tak. Elproduktionen påverkar inte omgivningen genom avgaser eller utsläpp.
Sedan 1 augusti 2018 behövs inget bygglov om solcellsanläggningen installeras i enlighet med vissa krav.
Det handlar bland annat om att:
Många kommuner erbjuder kostnadsfri energirådgivning. Det är en god idé att undersöka om just din kommun erbjuder detta och att även nyttja erbjudandet för att få svar på olika frågor.
Det finns också negativa aspekter med solenergi.
Solceller och solenergi är ett nytt område för många och de finns mycket nytt att lära sig. Tekniken utvecklas hela tiden.
Personer som vill investera i solceller enbart för att tjäna pengar kan hitta enklare sätt att investera sina pengar på.
Det är detta som visar hur lönsam din solcellsanläggning blir. Att räkna ut elproduktionen är svårt och det blir alltid bara en uppskattning. Denna uppskattning kan baseras på flera aspekter och bli någorlunda exakt. Det är dock omöjligt att veta hur framtiden kommer att se ut. En riktigt fin sommar med mycket sol påverkar din årliga elproduktion direkt.
Så, det var fördelarna och nackdelarna! Om du nu har bestämt dig för att du vill installera en solcellsanläggning måste du först se över ditt tak.
Om din solcellsanläggning ska monteras på husets tak kan du behöva kontrollera att taket klarar av belastningen. Det går även att installera solcellerna på andra platser, exempelvis marken, balkongen eller husväggen, men bäst effekt får du när solcellerna installeras på ett oskuggat tak i söderläge.
Att välja rätt installatör är viktigt. Det finns många företag som säljer solceller och som utför installeringar. Seriösa solcellsinstallatörer besöker platsen för att se vilka förutsättningar du har. Detta är viktigt eftersom förutsättningarna påverkar hur effektiv din solcellsanläggning blir och även din återbetalningstid.
Det är alltid en bra idé att anlita en besiktningsman för att undersöka att installationen utförts på rätt sätt. Se även till att kolla upp eventuella referenser innan du anlitar företaget och köper solcellerna.