Betongpannor – Fördelar och nackdelar

I Sverige är det vanligt med tegelpannor, något som ger huset ett klassiskt utseende. Tegelpannor är dock det dyraste takmaterialet på marknaden, vilket har gjort att många ser sig om efter andra prisvärda alternativ. Det är här som betongpannorna kommer in i bilden, dessa pannor är något billigare och håller i princip samma höga kvalitet som tegelpannorna.

Betongpannorna lanserades under 1960-talet och har sedan dess varit en favorit bland husägare runt om i landet. Vad finns det då för  för- och nackdelarna med att välja betongpannor framför tegelpannor? Vi ska kika närmare på det här.

Betongpannor liknar tegel

Betongpannor kan du få i många olika utföranden sett till designen (formen), men även ytbehandling samt färg kan variera. Om du vill kan du exempelvis få betongpannor som ser ut som tegel, men du kan också få betongpannor som har ett eget unikt utseende.

Andra fördelar:

Takläggare lägger betongpannor

Betongpannor fryser aldrig sönder eftersom de absorberar mindre vatten jämfört med tegel. Detta gör betongpannor till ett bättre val i platser med vått och kallt klimat.

De är hållbara. Du kan exempelvis stå på en betongpanna utan att den går sönder, något som sällan är fallet med tegel.

Slutligen har vi den kanske viktigaste fördelen, priset. Betongpannor är i regel billigare än tegelpannor, även om det finns vissa betongpannor som är dyrare och vissa tegelpannor som är billigare. När det kommer till ett tak är priset för pannorna viktigt, speciellt de större taken där det krävs många pannor.

Du kan alltid fråga takläggaren om råd – ta in gratis offerter här 

Betong är ett tungt material

Betongpannor väger en del, vilket gör att de kan vara svåra och riskabla att hantera. Det kan bland annat bli jobbigt att få upp betongpannorna till taket. Det bör dock påpekas att dagens betongpannor  i princip kan väga lika mycket som tegelpannor, vilket innebär att detta egentligen är en nackdel för både tegel och betong.

Pannorna av betong åldras inte på samma sätt som tegel. Detta är inte nödvändigtvis en nackdel, men vi tar upp det eftersom tegelpannor i regel åldras mycket väl medan betongpannor helt enkelt bara åldras.

Fler nackdelar:

Betongpannor drar till sig mossa, vilket innebär mer underhåll för husägaren. Hos tegel kan mossa leda till att pannan spricker, något som däremot inte är en risk när det kommer till betongpannorna. Detta är mest ett estetiskt besvär som dock inte är särskilt svår att åtgärda.

Betongpannor har generellt sett inte samma livslängd som tegelpannor. Det är dock värt att notera att livslängden beror på flera faktorer, bland annat vilken påfrestning de utsätts för samt hur pannorna tillverkats. Kustklimatets saltblandade och hårda vindar kan påfresta taket mer jämfört med andra platser. Vanligtvis har betongpannor en livslängd på mellan 30 och 60 år, oftast mer med bra underhåll, medan tegelpannor kan bli över 100 år.

Både tegel- och betongpannor kräver att taket lutar minst 14 grader. Detta är inte nödvändigtvis en nackdel men det är ett krav och kan innebär att vissa tak inte alls passar för dessa pannor.

Summering: Tegel eller betong?

Det är lätt att förstå varför betongpannor är så populära. Tegel må ha en längre naturlig livslängd, men materialet är samtidigt känsligare för frostskador, vilket innebär att du kan behöva reparera taket mer regelbundet jämfört med betongpannor. Samtidigt är priset för betongpannorna lägre, plus att de har ett snarlikt utseende. Be din takläggare om hjälp om du är osäker på vad du ska välja!

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Finns byggnadsställning?
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om tak
Vad är takpapp och hur mycket kostar det?
Lägga papptak - Pris Här får du som ska lägga papptak prisinformation och förklaringar om hur du går tillväga, steg för steg. Lär dig även mer om olika typer av takpapp och vilken variant som passar bäst för just ditt ändamål. Här har du även möjlighet att beräkna kostnaden för att lägga t...
Läs mer om
Vad är takpapp och hur mycket kostar det?
Snöras från tak – Hur ser ditt ansvar ut?
Snöras är i princip oundvikligt om det finns ett tak och om det snöar kraftigt. Ett mindre snöras är inte farligt, men om snön är tung och blandas med is kan den orsaka stora skador. För visst är det vackert med vitklädda takåsar – vilket även hjälper isoleringen av fastigheten, men tids ...
Läs mer om
Snöras från tak – Hur ser ditt ansvar ut?
Pris för att lägga ett nytt tak
Lägga nytt tak – pris Ska du göra en takrenovering eller lägga nytt tak kan du räkna med ett pris runt 1 500 kr/m², men som vid alla större projekt kan priset variera ganska kraftigt. Använd vår kalkylator för att beräkna vad det kostar att lägga om taket på din fastighet och ta del av ett...
Läs mer om
Pris för att lägga ett nytt tak
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.