82 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Ange uppgifter om uppdraget


Har du någon övrig information som du vill dela?För att du ska kunna ha koll på vilka som har mottagit din förfrågan och se hur det går med ditt projekt skapar vi ett kostnadsfritt konto åt dig på HelpHero.

Det är helt utan förpliktelser och underlättar när du vill veta hur det går.

Allt du behöver göra är att ange namn, e-postadress och telefonnummer som hantverkarna kan nå dig på för att boka ett hembesök eller skicka sin offert.
Offerter på takbyte

Spara tid och pengar genom att jämföra offerter från flera olika takfirmor med en enda förfrågan. Ta in offerter snabbt, enkelt och gratis online idag. Bestäm dig sedan i lugn och ro för om du vill anlita en firma eller inte.

Helt kostnadsfritt

Inget köptvång

Hitta det bästa erbjudandet

Fungerar i hela Sverige

Hitta seriösa och erfarna


företag i din närhet

Enkelt att använda

"Jag är extremt nöjd med nivån på hantverkare, 4 av 5 hörde av sig inom rätt tid."

Jonas, Falun

"Har kört HelpHero för att fixa både värmepump och fönsterbyte nu, funkar kanon."

Erik, Kalmar

"Fantastisk tjänst och jättebra kundservice som hjälpte mig med mina frågor!"

Alice, Kungsbacka

Så går det till

1
Fyll i dina uppgifter
För att du ska kunna följa din förfrågan skapas ett konto åt dig på HelpHero.se. Du förbinder dig inte till köp och kan när som helst ändra eller radera dina uppgifter.
2
Vi skickar ut din förfrågan
Takfirmor i vårt nätverk hör av sig till dig inom fem dagar. Om du går in på Mina Sidor kan du se vilka firmor det är och du hittar även deras kontaktuppgifter.
3
Du får in upp till 6 offerter
Du väljer själv om du vill acceptera en av offerterna. I framtiden kan du snabbt och enkelt göra nya förfrågningar via ditt konto här på HelpHero.

Vanliga frågor från andra som funderar på att lägga nytt tak eller byta gamla takpannor

Visa fler frågor + Visa färre frågor -


När är det dags att byta tak?

Första tecknet på att du måste reparera taket är fuktskador. Om du går upp på vinden och känner att det luktar mögel har taket förmodligen börjat läcka. Taket får utstå stora påfrestningar från väder och vind. Hur länge det kommer hålla utan att behöva repareras beror till stor del på underhåll och skötsel.

Om du har tur kan taket hålla riktigt länge även om livslängden varierar beroende på material:

 • Tegelpannor håller 100 år
 • Betongpannor håller 40 år
 • Plåttak håller 40 till 50 år
 • Papptak håller 15 till 30 år
 • Shingel håller 30 till 40 år


 • Tätning, underlagspapp och isolering blir i regel utslitet långt innan takpannorna.

  Läs hela svaret
  Vad är taksäkerhet – och hur påverkar det mig?

  Det ställs vissa säkerhetskrav på tak i Sverige. Dessa säkerhetskrav ska skydda takläggaren, sotaren eller snöskottaren som utför arbeten på taket, men också människor som vistas på marken nedanför. Enligt plan- och bygglagen (PBL) ska fastighetsägaren se till att huset har godkända säkerhetsanordningar som också underhålls i den mån det behövs.

  Du som byggherre ska utöver dessa krav också upprätta en arbetsmiljöplan om det förekommer fallrisk vilket det gör vid takarbeten. Det finns flera säkerhetsanordningar som kan monteras på taket exempelvis nockräcke, glidskydd och gångbrygga. Om du är osäker på vad som gäller i just ditt fall kan du rådfråga din takfirma.

  Läs hela svaret
  Kan jag använda rotavdraget?

  Rotavdraget är en förkortning för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Det går utmärkt att använda avdraget när du anlitar en takläggare. Du får dra av 30 procent av arbetskostnaden. Maxbeloppet som du kan få i avdrag är 50 000 kronor per år.

  Notera att rotavdraget endast ger en skattereduktion för tjänster, det vill säga, arbetskostnaden. Tänk också på att totalsumman på 50 000 kronor inkluderar avdrag som du har fått för rutarbeten. Har du fått 10 000 kronor i rutavdrag har du därmed 40 000 kronor kvar att använda.

  Läs hela svaret
  Behöver jag bygglov?

  Reglerna för bygglov varierar från kommun till kommun, men rent generellt brukar det krävas bygglov om du ska ändra utseendet på byggnaden. Detta gäller exempelvis om du byter takmaterial från tegel till plåt.

  Tänk på att du bara får avdrag för arbetskostnaden och inte material. Om du bor i en bostadsrätt kan du inte använda dig av rotavdraget eftersom det inte gäller för arbeten utvändigt om lägenheten.

  Läs hela svaret

  Tips till dig som ska byta takpannor på huset

  Det är en stor investering att byta takpannor på sitt hus. Det kräver en hel del planering och arbete. När takläggaren anländer med säkerhetssele och verktyg kommer ditt hem delvis bli en byggarbetsplats. För att underlätta takläggarens arbete finns det vissa saker du kan göra innan projektet sätter igång.

  Börja med att bestämma vilka takpannor du vill ha

  När du byter takpannor ska du satsa på:

  • ett material som du tycker om, och
  • ett material som passar fasaden och den omgivande miljön.

  Olika takmaterial

  Tegelpannor har funnits i Sverige sedan 1100-talet. De tillverkas av lera och finns i flera olika färger. En järnhaltig lera blir röd vid bränning medan en mer kalkhaltig lera blir gul. Tegelpannor har en livslängd på uppemot 100 år och ger huset en varm karaktär. Du kan köpa falsade eller ofalsade tegelpannor. De ofalsade pannorna kräver ett tak med skarp lutning för att undvika att fukt tränger in under pannorna.

  Betongpannan introducerades i Sverige på 1960-talet som ett billigare alternativ till tegel. Idag är det också det populäraste takmaterialet. Tak som håller för tegel klarar i regel också betong. Takpannorna väger ungefär lika mycket. En fördel med betong jämfört med tegel är att de suger åt sig mindre vatten.

  Plåttak är betydligt lättare än både tegel- och betongpannor. Det finns plåttak i en mängd olika utföranden. Många väljer antingen bandtäckning med slät plåt eller profilerade plåtpannor. Livslängden för detta tak ligger på ungefär 15 år och plåten kan utan problem läggas på tak som lutar mindre än 22 grader. En nackdel är att plåten kan låta när det regnar.

  Takpapp passar bäst på platta tak. Det finns i olika utformning. Asfaltstakpapp är det billigaste takmaterialet du kan välja, men även gummipapptak är relativt billigt att både köpa och lägga. Det kan vara bra att veta att papptak i regel kräver mer underhåll än plåttak.

  Shingeltak påminner om takpapp. Det består av glasfiber och bitumen. Det är hållbart som sten, men flexibelt som asfalt. En klar fördel med shingel är att det är brandsäkert. Vanligaste färgerna är rött eller svart.

  Förbered tomt, hus och tak

  Innan du ber om en offert från takläggaren kan det vara bra att veta vilken lutning och mått taket har. Kika gärna också på undertaket för att se i vilket skick det är i.

  • Se om taket är utrustat med skydd och säkerhetsanordningar. Det är ditt ansvar som fastighetsägare och byggherre att se till att takläggaren kan jobba säkert.
  • Kolla så att det är enkelt att komma upp i vindsutrymmet.
  • Om du inte har egen parkeringsplats är det bra att hitta ett parkeringsalternativ till takläggaren.
  • Plocka undan utomhusmöbler och andra hinder som kan stå i vägen på tomten. Om takpannorna ska lyftas upp direkt på taket med en kranbil måste den kunna komma fram till huset.
  • Se till att det finns plats för avfallshantering.

  Tak byggs på en mängd olika sätt

  Fedan människor flyttade ut från grottorna och började bygga egna tak har material och tekniken utvecklats en hel del. Det tidigast kända takmaterialet som har återfunnits är skinnet av en mammut som hittades i Sibirien. Det har daterats till 40 000 före Kristus.

  Genom historien har takläggaren ofta använt det material som har funnits i närheten. Hus vid havet skyddades med vasstrån och hus i skogen fick tak av mossa, men det är inte bara takmaterialet som har varierat. Takformen har också sett olika ut.

  Några vanliga takformer:

  Mansardtak är en fransk uppfinning. Det kallas också för ett ”brutet tak” och kännetecknas av att taket har två uppdelade fall som har olika lutning. Det går att lägga alla sorters takpannor på taket. En klar fördel med den här formen är att det ger bostaden en högre takhöjd inomhus.

  Sadeltak är den vanligaste takformen i Sverige. Det är förmodligen den form du själv ritade på husen när du var liten. Ett sadeltak har två obrutna takfall som förenas uppe i taknocken. Vilka takpannor du kan lägga på taket beror på lutningen. Ett sadeltak ska helst luta mer än 14 grader.

  Ett pulpettak har bara ett lutande takfall. Det förekommer ofta i moderna hus genom att två pulpettak byggs mot varandra i en imitation av sadeltaket.

  Glöm inte bort att takpappen kan behöva bytas

  Takpapp fungerar som undertak eller beklädning till takpannorna. När du ska byta tak på huset kan du även behöva sätta ditt ny takpapp. Om den endast har små skador (exempelvis spikhål) kan du laga dessa själv med tätningsmassa. Det är däremot ingen stor kostnad att byta hela pappen. Är det mycket som måste repareras kan det därför vara bättre att köpa helt ny papp. Takpapp håller vanligtvis i 30 år.

  Mer från vår kunskapsbank

  Snöras från tak
  Snöras händer. Det är i princip oundvikligt om det finns ett tak och om det snöar kraftigt. Ett vitt snötäcke på taket skapar en vacker bild och kan även hjälpa isoleringen. Tids nog kommer dock snön att smälta och falla. Har du ett högt tak kan det innebära att personer eller egendom som...
  Pris för att lägga ett nytt tak
  På den här sidan går vi igenom priset för ett nytt tak. Vi börjar med att kolla på vilka faktorer det är som påverkar slutpriset för taket och sen ska vi också titta på ett prisexempel. Vad kostar det att lägga ett nytt tak? Det beror på flera faktorer; inte minst hur stort taket är och...
  Så går ett takbyte till
  Det börjar med ett behov. Du kanske märker att taket läcker, att en eller flera takpannor har gått sönder, att fågelspillning fräter hål på dom, eller så vet du att taket har alltför många år på nacken. Kanske tvingas du upp på taket regelbundet för att fixa den ena besväret efter det and...