128 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Takbyte

Spara pengar och ta in offerter på takbyte, nyläggning av tak, takresning och renovering med en enda förfrågan.

Ta in offerter snabbt, enkelt och gratis online idag.
Bestäm dig sedan i lugn och ro när du har tid.

Få kostnadsfri offert på takbyte från företag nära dig

 • Gör en gratis prisförfrågan på 1 minut och nå ut till flera takläggare direkt.
 • Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
 • Du sparar tid och hittar proffs som har tid för dig och ditt projekt - helt utan köptvång.

Så fungerar det

1
Fyll i dina uppgifter
För att kunna följa din förfrågan skapas ett konto åt dig på helphero.se. Du förbinder dig inte till köp och kan när som helst ändra eller radera dina uppgifter.
2
Vi skickar ut din förfrågan
Takproffsen i vårt nätverk hör av sig inom fem dagar. På Mina Sidor kan du se vilka företag det är och du hittar även deras kontaktuppgifter.
3
Du får in upp till 6 offerter
Du väljer själv om du vill acceptera en av offerterna. I framtiden kan du snabbt och enkelt göra nya förfrågningar via ditt HelpHero-konto.

Vill du veta hur mycket ditt projekt kommer att kosta?

Vanliga frågor från andra som funderar på att lägga nytt tak eller byta gamla takpannor.

När är det dags att byta tak?

Första tecknet på att du måste reparera taket är fuktskador. Om du går upp på vinden och känner att det luktar mögel har taket förmodligen börjat läcka.

Taket får utstå stora påfrestningar från väder och vind. Hur länge det kommer hålla utan att behöva repareras beror till stor del på underhåll och skötsel.

Om du har tur kan taket hålla riktigt länge även om livslängden varierar beroende på material:

 • Tegelpannor håller 100 år
 • Betongpannor håller 40 år
 • Plåttak håller 40 till 50 år
 • Papptak håller 15 till 30 år
 • Shingel håller 30 till 40 år

Tätning, underlagspapp och isolering blir i regel utslitet långt innan takpannorna.

Skapa förfrågan
Stäng svar Läs hela svaret
Vad är taksäkerhet – och hur påverkar det mig?

Det ställs vissa säkerhetskrav på tak i Sverige. Dessa säkerhetskrav ska skydda takläggaren, sotaren eller snöskottaren som utför arbeten på taket, men också människor som vistas på marken nedanför. Enligt plan- och bygglagen (PBL) ska fastighetsägaren se till att huset har godkända säkerhetsanordningar som också underhålls i den mån det behövs.

Du som byggherre ska utöver dessa krav också upprätta en arbetsmiljöplan om det förekommer fallrisk vilket det gör vid takarbeten. Det finns flera säkerhetsanordningar som kan monteras på taket exempelvis nockräcke, glidskydd och gångbrygga. Om du är osäker på vad som gäller i just ditt fall kan du rådfråga din takfirma.

Skapa förfrågan
Stäng svar Läs hela svaret
Kan jag använda rotavdraget?

Rotavdraget är en förkortning för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Det går utmärkt att använda avdraget när du anlitar en takläggare. Du får dra av 30 procent av arbetskostnaden. Maxbeloppet som du kan få i avdrag är 50 000 kronor per år.

Notera att rotavdraget endast ger en skattereduktion för tjänster, det vill säga, arbetskostnaden. Tänk också på att totalsumman på 50 000 kronor inkluderar avdrag som du har fått för rutarbeten. Har du fått 10 000 kronor i rutavdrag har du därmed 40 000 kronor kvar att använda.

Skapa förfrågan
Stäng svar Läs hela svaret
Behöver jag bygglov?

Reglerna för bygglov varierar från kommun till kommun, men rent generellt brukar det krävas bygglov om du ska ändra utseendet på byggnaden. Detta gäller exempelvis om du byter takmaterial från tegel till plåt.

Om du däremot byter dina tegelpannor mot nya tegelpannor i samma stil som innan behöver du inte ansöka om bygglov. Du behöver inte heller ha bygglov för att ta bort undertaket.

Skapa förfrågan
Stäng svar Läs hela svaret

Mer om takbyte från vår kunskapsbank

Tak uterum: Vilket alternativ passar bäst?
Du som håller på att bygga uterum kommer att ställas inför många olika val. Ett av dessa är vilket tak du ska välja. Det finns ju många olika typer av tak, mer estetiskt tilltalandande, enklare varianter, och så klart många tak i olika prisklasser. Vissa tak är i stort sett underhållsfria...
Läs mer
Takbyte – När är det aktuellt med detta?
Inget tak håller för alltid. Det finns otaliga saker som påverkar takets beständighet, från växter, mossa, grenar och löv till fåglar och djur samt vädrets makter. Vissa klimat tär mer på taket än andra, exempelvis kustens saltbestänkta vindar. Innan vi går igenom några situationer d...
Läs mer
Byta tak själv eller anlita en takläggare
Att byta ett tak är dyrt, speciellt om det är ett stort tak. Ju större takstorlek, desto längre tid kommer det att ta. Det är inte ovanligt att få ned priset genom att utföra större delen av arbetet på egen hand men det gäller att veta vad du faktiskt tar dig an. Även om du skulle kunna k...
Läs mer

Tips till dig som ska byta takpannor på huset


Det är en stor investering att byta takpannor på sitt hus. Det kräver en hel del planering och arbete. När takläggaren anländer med säkerhetssele och verktyg kommer ditt hem delvis bli en byggarbetsplats. För att underlätta takläggarens arbete finns det vissa saker du kan göra innan projektet sätter igång.

Börja med att bestämma vilka takpannor du vill ha


När du byter takpannor ska du satsa på

 • ett material som du tycker om, och

 • ett material som passar fasaden och den omgivande miljön.


Olika takmaterial


Tegelpannor har funnits i Sverige sedan 1100-talet. De tillverkas av lera och finns i flera olika färger. En järnhaltig lera blir röd vid bränning medan en mer kalkhaltig lera blir gul. Tegelpannor har en livslängd på uppemot 100 år och ger huset en varm karaktär. Du kan köpa falsade eller ofalsade tegelpannor. De ofalsade pannorna kräver ett tak med skarp lutning för att undvika att fukt tränger in under pannorna.

Betongpannan introducerades i Sverige på 1960-talet som ett billigare alternativ till tegel. Idag är det också det populäraste takmaterialet. Tak som håller för tegel klarar i regel också betong. Takpannorna väger ungefär lika mycket. En fördel med betong jämfört med tegel är att de suger åt sig mindre vatten.

Plåttak är betydligt lättare än både tegel- och betongpannor. Det finns plåttak i en mängd olika utföranden. Många väljer antigen bandtäckning med slät plåt eller profilerade plåtpannor. Livslängden för detta tak ligger på ungefär 15 år och plåten kan utan problem läggas på tak som lutar mindre än 22 grader. En nackdel är att plåten kan låta när det regnar.

Takpapp passar bäst på platta tak. Det finns i olika utformning. Asfaltstakpapp är det billigaste takmaterialet du kan välja, men även gummipapptak är relativt billigt att både köpa och lägga. Det kan vara bra att veta att papptak i regel kräver mer underhåll än plåttak.

Shingeltak påminner om takpapp. Det består av glasfiber och bitumen. Det är hållbart som sten, men flexibelt som asfalt. En klar fördel med shingel är att det är brandsäkert. Vanligaste färgerna är rött eller svart.

Förbered tomt, hus och tak


Innan du ber om en offert från takläggaren kan det vara bra att veta vilken lutning och mått taket har. Kika gärna också på undertaket för att se i vilket skick det är i.

Andra saker du kan göra för att förbereda inför själva takbytet:

 • Se om taket är utrustat med skydd och säkerhetsanordningar. Det är ditt ansvar som fastighetsägare och byggherre att se till att takläggaren kan jobba säkert.

 • Kolla så att det är enkelt att komma upp i vindsutrymmet.

 • Om du inte har egen parkeringsplats är det bra att hitta ett parkeringsalternativ till takläggaren.

 • Plocka undan utomhusmöbler och andra hinder som kan stå i vägen på tomten. Om takpannorna ska lyftas upp direkt på taket med en kranbil måste den kunna komma fram till huset.

 • Se till att det finns plats för avfallshantering.


Tak byggs på en mängd olika sätt


Sedan människor flyttade ut från grottorna och började bygga egna tak har material och tekniken utvecklats en hel del. Det tidigast kända takmaterialet som har återfunnits är skinnet av en mammut som hittades i Sibirien. Det har daterats till 40 000 före Kristus.

Genom historien har takläggaren ofta använt det material som har funnits i närheten. Hus vid havet skyddades med vasstrån och hus i skogen fick tak av mossa, men det är inte bara takmaterialet som har varierat. Takformen har också sett olika ut.

Några vanliga takformer:


Mansardtak är en fransk uppfinning. Det kallas också för ett ”brutet tak” och kännetecknas av att taket har två uppdelade fall som har olika lutning. Det går att lägga alla sorters takpannor på taket. En klar fördel med den här formen är att det ger bostaden en högre takhöjd inomhus.

Sadeltak är den vanligaste takformen i Sverige. Det är förmodligen den form du själv ritade på husen när du var liten. Ett sadeltak har två obrutna takfall som förenas uppe i taknocken. Vilka takpannor du kan lägga på taket beror på lutningen. Ett sadeltak ska helst luta mer än 14 grader.

Ett pulpettak har bara ett lutande takfall. Det förekommer ofta i moderna hus genom att två pulpettak byggs mot varandra i en imitation av sadeltaket.

Glöm inte bort att takpappen kan behöva bytas


Takpapp fungerar som undertak eller beklädning till takpannorna. När du ska byta tak på huset kan du även behöva sätta ditt ny takpapp. Om den endast har små skador (exempelvis spikhål) kan du laga dessa själv med tätningsmassa. Det är däremot ingen stor kostnad att byta hela pappen. Är det mycket som måste repareras kan det därför vara bättre att köpa helt ny papp.

Takpapp håller vanligtvis i 30 år.