135 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Tak / Vad är takpapp och hur mycket kostar det?

Vad är takpapp och hur mycket kostar det?

Takpapp, eller tjärpapp som det ibland kallas, är den papp som rullas ut under takpannor och läkt för att skydda huset från att kyla och fukt tränger in. Det finns också yttakpapp som används som takmaterial istället för exempelvis tegel eller betong som kan vara ganska tungt.

takläggare rullar ut takpapp.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Vanliga frågor om att byta takpapp

Dagens moderna takpapp är uppbyggd av en polyesterfilt med ett lager bitumen ovanpå. Det som gör takpappen lite ojämn på ytan är det lager krossat skiffer som läggs ovanpå. Skiffret finns på plats för att skydda takpappen mot solens UV-strålar. Det förlänger hållbarheten på takpappen. På vissa hus och byggnader kan takpapp räcka som enda täckning på taket.

Skillnad på underlagspapp och yttakpapp?

Alla tak behöver underlagspapp. Det är det som ser till att fukt och kyla inte tränger sig in i huset. Underlagspappen rullas ut under takpannorna. Yttakpapp är ett typ av takmaterial – precis som tegel, betong eller plåt – vilket du kan lägga över underlagspappen. Yttakpapp är lätt att hantera och passar bra för platta tak eller tak med en lägre lutning.

Vilket underlag bör finnas under takpappen?

Det bästa underlaget för takpapp är råspont. Ett annat populärt material att lägga under takpapp är plywood- och OSB-skivor. Fördelen med råspont är att de är smalare än de stora skivorna, vilket tillåter mer rörelse i taket. Nackdelen är att det tar längre tid att skapa stabilitet i taket med råspont. Samtidigt kan limmet i de stora skivorna göra det svårare att släppa igenom fukt, vilket på sikt kan leda till mögelskador.

Varför kan det vara bra att lägga takpapp i två skikt?

Det kan finnas goda skäl för att lägga takpapp i två skikt. En bra tumregel är att alla tak som har en lutning på mindre än 45 grader ska läggas med takpapp i två skikt. Även om ditt tak har högre lutning kan du tjäna ett gäng extra år på takets hållbarhet genom att lägga takpappen i två skikt.

Varför blir det bubblor under takpappen?

Om det skulle vara så att du inte har klistrat ordentligt kan det uppstå bubblor under takpappen. De bildas när fukt innesluts. Ofta är det en kombination av värme och innesluten fukt som skapar bubblorna. Om du har fått bubblor under takpappen kan du enkelt åtgärda det för hand.

Åt vilket håll ska takpappen läggas?

Hur takpappen ska ligga är en viktig fråga när det kommer till byte av takpapp. Kom ihåg att underlagspappen alltid ska ligga horisontellt. Det betyder med andra ord att underlagspappen ska läggas från den ena gaveln till den andra, längs hela huset. Yttakpappen ska ligga åt andra hållet, det vill säga från taknock till takfoten. Det kan låta mer logiskt att alltid lägga takpapp lodrätt. Anledningen till att man inte alltid gör så är för att det bildas en valk vid varje skarv. Där kan vatten samlas, vilket inte är bra på grund av risken för att fukt kan tränga sig in under takpappen. Om en takpanna skulle gå sönder och takpappen under ligger lodrätt innebär det att vattnet som läcker in rinner ner från taket.

Hur vet jag om takpappen håller tätt?

För att veta att takpappen håller tätt behöver du göra kontroller av taket med jämna mellanrum. Det är alltid värt att ta det säkra före det osäkra och lägga ner den tid som krävs för att säkerställa att taket håller god kvalitet. Åtgärda alltid sprickor och bubblor som uppstått i takpappen och byt ut trasiga takpannor mot nya.

Så mycket kostar det att byta takpapp

Hur mycket det kostar att byta takpapp beror på många olika parametrar. De spelar alla in för den slutliga totalkostnaden för projektet.

  • Riva eller behålla det gamla taket. Om du behöver riva det gamla taket kostar det mer pengar. Om du ska göra jobbet själv behöver du mer tid och bra verktyg att riva med. Om du anlitar en takläggare kommer du att få betala för fler arbetstimmar.
  • Typ av takpapp. Det finns mängder av tillverkare av takpapp på marknaden idag, vilket är en fördel för dig som konsument. Tack vare det stora utbudet hålls priserna nere. Olika varumärken och leverantörer kostar olika mycket. Läs på och leta tills du hittar det bästa priset.
  • Offert från takläggare. Det kan skilja många tusenlappar mellan vad olika takläggare skulle fakturera för samma projekt. Se till att ta in offerter från flera olika takläggare för att hitta en rimlig prisnivå att utgå ifrån. En bra riktlinje är att kontakta minst tre olika takläggare för offert.
  • Rotavdraget. Om du arbetar och betalar skatt i Sverige kan du ha rätt till rotavdrag. Det innebär att du får göra 30 procent skatteavdrag för arbetskostnaden från en hantverkare upp till 50 000 kronor.
  • Tidspress eller inte. Om det är kris har du inte mycket utrymme att förhandla. Se till att kontakta takläggare i god tid så att ni kan hitta en lucka för takläggningen som passar er båda.
  • Din förhandlingsförmåga. Om du har svårt att välja mellan exempelvis två olika takfirmor kan det vara en bra idé att berätta det för takläggarna. Resultatet kan i bästa fall bli en bättre offert.
  • Din geografiska plats. Var i landet du bor påverkar också kostnaden för att byta takpapp. I storstäder som Malmö, Stockholm och Göteborg kostar det i regel mycket mer än om du bor i en mindre stad eller på landsbygden.

För att du lättare ska få en bild av hur mycket det kan kosta att byta takpapp har vi tagit fram ett räkneexempel som du kan utgå ifrån. Här räknar vi med ett tak på 128 kvadratmeter och priserna är inklusive moms.

Materialkostnad125 kr/m2 x 128 = 16 000 kr
Arbetskostnad190 kr/m2 x 128 = 24 320 kr
Rotavdrag30 % x 24 320 = 7 296 kr
Totalt16 000 + 24 320 - 7 296 = 33 024 kr

Takpappens funktion

Det som syns utåt, som takpannor eller plåt, är inte det som i första hand skyddar taket från väta. Istället är det takpappen som är det viktigaste i konstruktionen. Det är takpappen som ser till att skydda taket från kyla och fukt.

Så ofta ska takpapp bytas

Att byta tak behöver inte alltid innebära att det är dags att köpa nya takpannor och byta ut underlaget. Oftast räcker det med att byta takpapp och läkt. Det är nämligen så att både takpannor och läkt har mycket kortare livstid än exempelvis tegelpannor. Tegelpannor och vissa moderna pannor kan hålla i uppemot hundra år. Livslängden för takpapp och läkt är i bästa fall runt trettio år, men inte sällan ett eller ett par decennium kortare. Räkna med att du behöver byta takpapp med ett intervall på åtminstone tjugo år. Planera in takbytet någon gång under vår, sommar eller höst. Vintertid är det svårare av förklarliga skäl.

Kontrollera taket ofta

inspektion av tak

Hur ditt hus ligger vad gäller väderförhållanden spelar som sagt in när du ska ta reda på det tidsintervall som du behöver följa för att vara redo att byta takpappen innan fukt och kyla börjar tränga in i huset. Längs kusten kan du i värsta fall behöva byta takpapp så ofta som var femte år, medan du inåt landet i skyddat läge kan slippa projektet tjugofem år längre än så. Det enklaste och säkraste sättet att ta reda på om din takpapp behöver bytas är att kontrollera taket ofta.

En bra årstid för att kontrollera taket på är våren. Flytta några takpannor och se över takpappen efter sprickor och slitage och känn efter hur läkten håller sig, så får du snabbt reda på om det är dags att byta eller inte. Kontrollera också takpannorna för att upptäcka eventuella sprickor. De takpannor som farit illa av vinterns kyla och vind kan du helt enkelt byta ut för att hålla takpappen i fortsatt gott skick.

Att byta takpapp på egen hand

Om du känner att du är händig nog kan du självklart byta din takpapp själv. Då kan du också hålla kostnaderna nere. Det viktigaste för en lyckad takläggning är att själva läkten blir mycket precis. Om du inte känner dig kapabel att mäta och lägga läkt kan du alltid lägga ut just den biten av takbytet på en hantverkare, för att istället fokusera på att lägga takpapp och takpannor på egen hand. Tänk på att ju bättre grundarbetet är, desto längre livslängd får taket.

Ibland kan det gamla papptaket vara i så pass bra skick att du kan lägga den nya pappen ovanpå. Ofta behöver du bara åtgärda små sprickor och slitage för att det sättet att gå till väga ska fungera. Tänk dock på att det inte är bra om taket har för många skikt av takpapp. Var uppmärksam så att det inte uppstår skarvar där vatten kan samlas. Du vill ju att takpappen ska hålla fukt borta. Därför måste du se till att vattnet enkelt kan rinna undan om regnet tar sig in under pannorna vid dåligt väder.

Många som funderar på att byta takpapp själva är oroliga för att det ska vara svårt att få takpappen tät nog. Den risken är mycket liten. Om du följer instruktionerna och lägger pappen i ordning, med underlagspapp först och yttakpapp sedan kommer det att hålla tätt. Om det skulle uppstå någon form av läckage upptäcks det nästan alltid kring profiler och hinder av olika slag. Var därför extra noga i sådana partier.

Att klistra fast takpapp på egen hand går bra, så länge det handlar om att du ska kallklistra. Du kan kallklistra självhäftande ytpapp direkt på underlagspapp, men du kan också lägga den på ett underlag av kallasfalt i flytande form. För att få varmklistra en SBS-matta direkt på underlagspappen krävs en speciell utbildning i så kallat “hett arbete”. I utbildningen ingår också arbete med vinkelslip på tak.

I byggbutikerna som säljer takpapp och andra taktillbehör kan du ofta få mycket god hjälp, både i fysisk butik och online. Fråga allt du behöver veta för att få goda råd om materialval, verktyg och andra tillbehör.

Olika typer av takpapp

Det finns olika typer av takpapp och det är viktigt att du väljer rätt takpapp för rätt ändamål.

Underlagspapp

Den takpapp som läggs som ett slags underlagsskydd på taket kallas för underlagspapp. Underlagspapp används vid många olika takläggningsmetoder. Det förekommer till exempel under takpannor, plåt, yttakpapp och shingel. Underlagspapp skiljer sig från yttakpapp genom att vara tunnare och sakna UV-skydd.

Yttakpapp

När takpappen ska användas utan ett övre skikt läggs oftast ett yttakpapp ovanpå underlagspappen. Yttakpapp är ett bra alternativ på byggnader som saknar den stabila takkonstruktion som krävs för att bära tyngden av ett tegel- eller betongtak. Ibland kallas yttakpapp för asfaltsmatta. Det är mer väderbeständigt och hållbart än underlagspapp.

Låt dig inte skrämmas av det breda utbudet av takpapp i butiker och online. Att det finns så många olika varianter på samma produkt innebär att du lättare kan hitta en prisklass som passar dig och din budget.

Fler inlägg om Tak

Betongpannor – Fördelar och nackdelar
I Sverige är det vanligt med tegelpannor, något som ger huset ett klassiskt utseende. Tegelpannor är dock det dyraste takmaterialet på marknaden, vilket har gjort att många ser sig om efter andra prisvärda alternativ. Det är här som betongpannorna kommer in i bilden, dessa pannor är något...
Läs mer om Betongpannor – Fördelar och nackdelar
Snöras från tak – Hur ser ditt ansvar ut?
Snöras är i princip oundvikligt om det finns ett tak och om det snöar kraftigt. Ett mindre snöras är inte farligt, men om snön är tung och blandas med is kan den orsaka stora skador. För visst är det vackert med vitklädda takåsar – vilket även hjälper isoleringen av fastigheten, men tids ...
Läs mer om Snöras från tak – Hur ser ditt ansvar ut?
Pris för att lägga ett nytt tak
På den här sidan går vi igenom priset för ett nytt tak. Vi börjar med att kolla på vilka faktorer det är som påverkar slutpriset för taket och sen ska vi också titta på ett prisexempel. Vad kostar det att lägga ett nytt tak? Det beror på flera faktorer; inte minst hur stort taket är och...
Läs mer om Pris för att lägga ett nytt tak